Moeto mnenie e che ne moje da se vzeme kredit da se kupi imot i da se izplashta kredita ot naema.za da stane tova trqba dohodnodstta ot naem da previshava lihvata po kredita koqto kam dneshna data veche goni 10% sled poslednite povisheniq. znachi trqbva da imash dohodnost nard 10% primerni 11% zashtoto izplashtash i chast ot glavnicata.tova e nerealno visoka dohodnodst za Bulgaria.osven tova ima risk kato si zamine 1 naematel dokato drug se nameti da minat 2-3 meseca prez koito ne vzemash naem.kato gledam cenata e po niska ot taq na jilishtata koe mi govori che e na losho mqsto.ako mojesh da si pozvolish da plashtash 700 euro bez da vzemash naem moje i da se okaje pechelivsha investiciq v dalgosrochen plan zashtoto inflaciqra raboti za teb( vnoskata nema da ti se uvelichi osven ako ne prodalji da poskapva resursa na bankite a naema moje bi sas 10-15% godishno shte se pokachva.no veroqtniq naem ako ne e na atraktivno mesto e v graniscite 200-250 euro
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моля за съвет за покупка на магазин
Collapse
X
-
хаха, да.. ех, да беше легализирана проституцията в нашата родина.. тогава даже нямаше да го давам под наем, ами направо го купувам и влизам в браншаБлагодаря Ви, все пак за мненията. Повечето са наистина резонни. Малко емоционално подхождам понякога към неща, които трябва да бъдат добре преценени. Благодаря отново.
Бирата е доказателството, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.
Коментар
-
Re: Моля за съвет за покупка на магазин
Първоначално изпратено от millenium404Имам следната идея. Искам да закупя един магазин в София, който ми го продават на цена 1300 евро/м2. В широкия център на града е. Не е с лице на централен булевард, но е в пресечка, в непосредствена близост до такъв. За съответния район виждам, че наемите варират силно - от 10 евро/м2 до 30 евро/м2.
Мисля да го купя с кредит и да го изплатя за 10 години, при положение, че месечната ми вноска ще е от порядъка на 600 евро. Въпросът ми е дали ви се струва реално това да стане... да му искам наем 600 - 700 евро и след 10 годинки да си се е изплатил сам? Някой правил ли е успешно такава схема?
П.П.: Магазинът е около 40 м2http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Прави сделката с ума си , а не под въздействието на емоции, че имаш някой свободен лев. Ако не си на печалба в момента на сключване сега, шансовете за бъдеща такава намаляват рязко, особено при кредит.
Щом имаш, някой свободен лев, опцията за кредит винаги е "отворена" и сделки винаги ще излизат. Всеки изкарва пари, но умението е да ги задържаш и да ги накараш да работят за теб и да се множат.
Защо не опиташ по обратния път: Пусни малко обяви и виж обратната информация, която ще ти даде пазара. На потенциалните наематели им казвай, че сте пред финализиране до месец - ако си по-пъргав сделката с ипотечен може да се стане и за 2 седмици, така че не лъжеш никой
Всяка една идея дори и велика, може да се провали от калпаво финансиране в твоя случай кредитиране!
Успех, дано сме ти били полезни и ни дръж в течение!
Коментар
-
Първоначално изпратено от mmmfakaПървоначално изпратено от millenium404Има, самият "Стамболийски" си е с голям човекопоток, а този магазин е на 20-30 метра от булеварда.
Другото което е важно, е да минават много хора! На мен ми продаваха на бул. Сливница - там много хора минават, но с коли и автобуси, все едно си в някоя крива забравена уличка, но по-шумно и прашно (и по скъпо)
Коментар
-
Приблизително в този раион има магазин около 30кв. м., който преди 2-3г. ми го предлагаха за 25000Е. и до ден днешен стои празен. Пак в този раион, по същото време БХК /българска холдингова компания/ продаваше 10-тина магазина по 500Е кв. м. /ремонтирани, с всички разрешителни - като нови/. Мислих да вземем с авера по един в съседство, но се забавих заради него. Интересното, обаче е каква е историята на тези магазини - непрекъснато сменят наемателите си /защо ли?/
Коментар
-
millenium404
според мен (а и не само) трябва доста да се замислиш преди да пазариш
погледни го и от друга гледна точка
цената която си цитирал е горе-долу като за апартамент в същия район
едва ли продавача е такъв балама да ти продава търговска площ на цената на жилищна
наистина минават доста хора оттам (включително и аз) но повечето транзитно с транспорт
пешеходци почти няма*Не е предложение за покупко-продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от millenium404Има, самият "Стамболийски" си е с голям човекопоток, а този магазин е на 20-30 метра от булеварда.
Другото което е важно, е да минават много хора! На мен ми продаваха на бул. Сливница - там много хора минават, но с коли и автобуси, все едно си в някоя крива забравена уличка, но по-шумно и прашно (и по скъпо)
Коментар
-
Ако все пак решиш да го вземеш, си прави сметките за наем на половината - т.е. 350 Е. Предвиди и около 10-12 вноски към банката, преди да почнеш да погасяваш кредита си от доходи от наем. Наематели не се намират лесно, а и не всички са коректни платци - има страхотни омайници. Надали продавача не е опитвал да си отдаде имота под наем. Питай наоколо, кой е експлоатирал помещението и се опитай да се свържеш с него за инфо. Не е без значение и височината на магазина/помещението/ - при височина 2,20 - перспективите за висок наем не са големи - виж при около 2,80-3,20 м. височина, нещата стоят по друг начин.
Подготви си и резервен план, с какво би се занимавал за да го развиеш, ако няма наематели или наема който ти дават не те устройва за да погасяваш кредита си.
И накрая - инфлацията ще работи за теб в бъдещите ти погасителни вноски по ипотечния кредит. Ако измислиш всичко - най късно след 18-20 г. ще имаш изплатен имот.
Коментар
-
Първоначално изпратено от millenium404Има, самият "Стамболийски" си е с голям човекопоток, а този магазин е на 20-30 метра от булеварда.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jores600/700E e mnogo optimistichna naemna cena po - skoro razchitai na okolo 350E tam v prekite osven za ofis ili uslugi za drugo nestava a naematelq vse pak trqbva da izkarva dostatachno za da moje da si plashta redovno i da ostane dalgo.
20 - 30 метра от булеварда не е много, но не е и малко. Регионът не е подчертано търговски, така че има риск да стане повече "квартално" известен на близко-живеещите, отколкото да се разчита на общия пътникопоток на булеварда. Има значение и какво ще се продава в него.
Преговаряй!
Коментар
-
Заради големите търговски центрове,ще се преформулират и някои успешни до този момент търговски улици.Във Варна например през 90-те в рамките на 2-3години залязаха "Направи си сам" и "Напий се сам"-това са няколко улици до центъра,които бяха заети с магазини за пром. стоки,мебели и т.н и кафенета и ресторанти.
Залязаха и още две емблематични за града улици.Като добавим,че почти няма кооперация без търговски площи на партера...просто трябва да си много внимателен и да гледаш района в перспектива.
Има ли наблизо административни сгради или банки с голям човекопоток към тях...?
Коментар
Коментар