IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Явно си инженер, толкова пъти го повтори, как да не ти повярва човек... До сега не си дал нито един смислен 'инженерен' довод но това са подробности. Тези газови турбини дето се равъртат за секунди имат термична ефецтивност колкото на лека кола и за да ти излезе сметката ти трябва да са склнни да ти плащат малко повече от $70 но карай. На ефективните центали с комбиниран цикъл пък им трябва доста повечко време и имат постоянни разходи които трябва да се компенсират.
    Сега сериозно погледнато, като 'инженери' в нормална система споменатото от теб капацити се осигурява не чрез спиране и пускане на централи а чрез използването им на да речем 80%, 90%, 70%, според случая. ВЕИ-тата обаче внасят такива оромни вариации в доставката и са толкова непрогнозируеми, че всеки инсталиран киловат трябва да се покрие почти на 100% със заместваща мощност. В момента свободния капацитет може и да се плаща по $5, гледай колко ще е цената, когато нуждата от такъв нарастне многократно.

Коментар

• Като чета какво си написал е ясно че в ТЕЦ не си влизал.Това с тока по двайсе кинта мегаватчаса нещо си го понамалил повече от тройно.За пръв път чувам че блок на ТЕЦ може да се пусне за 30 минути от студено състояние.Това ще да е някакъв ТЕЦ от нови стомани или материали.Имаш ли изобщо представа за колко време се пуска котел колко време се подгрява турбината?Не си мисли че тук сме някакви хлапаци които нищо не разбираме.Според мен ти изобщо никога през живота си не си работил такава работа което не ти прече обаче да пишеш както гледам.Казваш че си инженер...Малко ми е съмнително по скоро ми приличаш на някой от кол център на електроразпределение.Не се обиждай нямам това за цел.Човек преди да напише нещо трябва да помисли.Инженерите не се занимават само с техника.А някои инженери които имат повечко опит са работили и в ТЕЦ и във ВЕЦ и енергийни диспечери са били ако изобщо разбираш какво ти говоря.Някои дори са виждали всяка една караджейка в реално време колко произвежда и на каква цена и се изкупува тока.Дори знаят всеки час каква е цената на купувания ток на мегаватчас за цялата ЕЕС.Да си чувал нещо за икономичен диспечинг?Да си чувал че в цената има и други услуги като регулиране на напрежение участие в първично и вторично регулуране на честота.Ако се интересуваш иди в книжарницата на ТУ и си купи Режими на ЕЕС от Димо Стоилов.Там ще научиш много неща.

Коментар

• Първоначално изпратено от Luck Разгледай мнение
        Хм, постнал съм в неправилната тема, но както и да е.
        Казваш газовите централи са много евтини, направо без пари... Тя и газта дето я гориш да ги поддържаш в готовност и тя е без пари... Пък и служителите в центалата и те без пари работят... Ако сега вземат и китайските работници в неодимовите мини да работят без пари, както и тези дето строят панелите и тези на корабите до тук и тези работници дето ги инсталират и тези дето ги поддържат и те да работят заради идеята. И тези дето трябва да изградят огромните електропроводи до консуматора, както и собствениците на земята където са изградени фотоволтаичните централи и те ако се съгласят да не искат пари.. Е тогава ВЕИ тата ще станат наистина евтини.
        Виж на свободния пазар на ток ти се плаща за да държиш мощност в готовност. Сделката се казва "capacity" върви евтино, около $5/MWh + тока ако пуснеш мощността. За газовите може и малко по-нагоре да е, защото това са единствените централи които можеш да развъртиш за секунди. За ТЕЦ ти трябва поне 30 мин, а за АЕЦ да не ти казвам. Формулата дали да пуснеш газовата е много проста, примерно
        ако цената на тока е > $70, пускаме

Наистина си май в грешна тема, нищо не разбираш от темата, а пък се получава още по-жалко и някакъв хумор да използваш съвсем не на място. Ако искаш нещо да ти дообясня, моля, но по-етично.

На бате Пешо да кажа, че не само съм инженер но и с разпределение на ток съм се занимавал, тъй като повечето от инженерите работещи в централите у нас си се занимават с техниката и понятие си нямат от разпределение и цени.

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
          Няма проблем газова централа да стои в готовност, построяването й е изключително евтино. Те и така правят, от 24 часа работят средно по 4 часа. Ама защо трябва да откриваме топлата вода, за тези централи се пише достатъчно и се оказва, че информацията за тях е табу само в България.
          Хм, постнал съм в неправилната тема, но както и да е.
          Казваш газовите централи са много евтини, направо без пари... Тя и газта дето я гориш да ги поддържаш в готовност и тя е без пари... Пък и служителите в центалата и те без пари работят... Ако сега вземат и китайските работници в неодимовите мини да работят без пари, както и тези дето строят панелите и тези на корабите до тук и тези работници дето ги инсталират и тези дето ги поддържат и те да работят заради идеята. И тези дето трябва да изградят огромните електропроводи до консуматора, както и собствениците на земята където са изградени фотоволтаичните централи и те ако се съгласят да не искат пари.. Е тогава ВЕИ тата ще станат наистина евтини.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
            Това което си написал са лакърдии от селски вечеринки.Така дрънкат само политиците.В енергетиката работят инженери.Та питам пак колко ВЕИ?Не съм праволинеен и не смятам че трябва само АЕЦ.Питам като докараме повечко фотоволтаици какво правим като няма слънце и през нощта защо мълчиш тука
            Извинявай ама съм инженер, работил съм и в българската и в американската енергетика. С политика не съм се занимавал никога. Ами прочети на интернет какво правят в другите държави. Ние нощем и тока от Козлодуй не може да изхарчиме, затова го изнасяме, често и без пари за по 2 ст/Квтч за Македония. На свободния пазар токът нощем е обикновено 4 пъти по-евтин от дневния, а не само 2 пъти, ако се наложи някога е по-добре и да внесеш някой МВтч вместо да строиш централа. По важно е да задоволяваме скъпия ток. Преди година Германия се подигра на Франция със 60 АЕЦ-а като й осигури най-скъп ток в криза от фотоволтаици. Знаеш ли че на пазара цената на тока скаача и 100 пъти? Или си забил нос в цените на ДКЕВР, които никой не гледа когато някой купува или продава ток на НЕК отвън?

Няма проблем газова централа да стои в готовност, построяването й е изключително евтино. Те и така правят, от 24 часа работят средно по 4 часа. Ама защо трябва да откриваме топлата вода, за тези централи се пише достатъчно и се оказва, че информацията за тях е табу само в България.

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
              На хора праволинеини, които смятат че трябва да имаме само АЕЦ или фотоволтаици е трудно да се отговори. Трябва да се дава приоритет на ВЕИ в енергийния микс, процентът им да нараства. Трябва да модернизираме и удължим живота на стария АЕЦ с 20 години поне, също да развиваме ТЕЦ, ВЕЦ, дори да пуснем и няколко газови - но не една огромна газова в Белене, газовите се строят малки и в близост до потребителите.
              Това което си написал са лакърдии от селски вечеринки.Така дрънкат само политиците.В енергетиката работят инженери.Та питам пак колко ВЕИ?Не съм праволинеен и не смятам че трябва само АЕЦ.Питам като докараме повечко фотоволтаици какво правим като няма слънце и през нощта защо мълчиш тука

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                Досега разбрах колко хубаво и добро нещо са перките и фотоволтаиците.Защо никой не отговаря на въпроса какво правим когато е облачно и през нощта?Аз пак питам какво правим когато няма слънце и вятър?
                На хора праволинеини, които смятат че трябва да имаме само АЕЦ или фотоволтаици е трудно да се отговори. Трябва да се дава приоритет на ВЕИ в енергийния микс, процентът им да нараства. Трябва да модернизираме и удължим живота на стария АЕЦ с 20 години поне, също да развиваме ТЕЦ, ВЕЦ, дори да пуснем и няколко газови - но не една огромна газова в Белене, газовите се строят малки и в близост до потребителите.

Коментар

• Да допълня, почти очевидно е, че токът от нови ФЕЦ ще е по-евтин през 2018-та от нови АЕЦ. Разбира се, само ФЕЦ не може трябват и АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ. Но ние имаме достатъчно АЕЦ и не ни трябва никакъв нов ядрен реактор. Ако пуснем такъв ще сме единствените идиоти в света, които за последните 25 години са пуснали ядрен реактор (технология от 60-те, а не висока технология) за да изнасят ток. Япония, Турция и Индия с мъка планират АЕЦ-ове, защото са с голям недостиг на ток.

Коментар

• Досега разбрах колко хубаво и добро нещо са перките и фотоволтаиците.Защо никой не отговаря на въпроса какво правим когато е облачно и през нощта?Аз пак питам какво правим когато няма слънце и вятър?

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                      А ти какво искаш да каже, истината ли? Че основната част от увеличението е заради ТЕЦ-овете на Ковачки, марица изток и Топлофикация София? Ккви точки ще набере тогава Боце? Нали вината трябва да се хвърли върху Еколозите, за да се компрометират протестите им. Не че те имат нещо общо с ценообразуването на ВЕИ. А за Белене, спри се малко. Когато Белене щеше да влезе в експлоатация, тока от нея със сигурност щеше да е по-скъп от средната цена на ВЕИ. Иначе е факт, че е възмутително, че някои близки до властта печелят яко от ВЕИ с държавна благословия, но проблема не е във ВЕИ, а в държавата, която го позволява.
                      Не знам как си е прочел. Надолу 5 пъти съм написал, че цената от вятърни централи отдавна е по-ниска от тези на нови АЕЦ (не по цени на ДКЕВР, които са напълно измислени и няма защо да ги обсъждаме, служат за заблуждение на изкуфели старци и хора дето не знаят английски да прочетат друго в интернет). Цената на ток от ФЕЦ у нас е 485лв/МВТч, а във Франция, Германия, Испания и и Италия е средно 220лв/МВтч, като разходите на инвеститорите са по-големи средно там. Разбира се, че няма защо да виним фотоволтаиците, а корупцията в ДКЕВР и ГЕРБ. Саркози и Меркел лично се занимаваха с тези цени, докато нашият лидер риташе топка по Бистрица, а Семерджиев гушкаше милиони рушвети и докато соларните ни "специалисти" редяха лудо панели февруари при студ -25 градуса. Сега се оказва че Семерджиев не знаел дори кой построил 600 МВ ФЕЦ-ове, знаеш ли колко е това - аз съм виждал само 1 МВ ФЕЦ. Трябва да направят филм на всичките.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        Току що председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяви, че цената на тока се увеличава от 1 юли не с 10, ами с 13%. Обосновката му беше изключително заради "зелената" енергия.Честито на всички любители на "зелената" енергия.
                        Само не мога да разбера защо АЗ и другите нежелаещи "зелена" енергия, ами обикновената "ядрена" трябва да плащаме?
                        Да плаща Факушка!
                        Аз си искам енергията от АЕЦ и искам нов АЕЦ! Искам АЕЦ "Белене". За "зелена" енергия да плащат американските мекерета! Проклети да са!
                        А ти какво искаш да каже, истината ли? Че основната част от увеличението е заради ТЕЦ-овете на Ковачки, марица изток и Топлофикация София? Ккви точки ще набере тогава Боце? Нали вината трябва да се хвърли върху Еколозите, за да се компрометират протестите им. Не че те имат нещо общо с ценообразуването на ВЕИ. А за Белене, спри се малко. Когато Белене щеше да влезе в експлоатация, тока от нея със сигурност щеше да е по-скъп от средната цена на ВЕИ. Иначе е факт, че е възмутително, че някои близки до властта печелят яко от ВЕИ с държавна благословия, но проблема не е във ВЕИ, а в държавата, която го позволява.

Коментар

С каква "огромна" скорост се развива технологията на ВЕИ? Това си е жива измислица. Динамото (а вятърният генератор си е едно динамо) е измислено преди век и половина. Къде е "огромното" развитие. Незначително повишаване на к.п.д.-то поради подобрени показатели на точна изработка, по-добра аеродинамика и това е!
                          Я ми отговори кога според теб са измислени фотоволтаичните панели? Преди 10, преди 20, преди 30, преди 40 или преди 50г? Кажи едно число!

И най-любезно ще те помоля да конкретизираш кои са моите "невярни данни". Защото аз твърдя че са ВЯРНИ. Един от нас ЛЪЖЕ!
                          Виж новите ВЕИ са много повече hi-tech от един АЕЦ като в Белене. Реакторите в Белене като цяло са разработени 60-те в САЩ, в Русия ги произвеждаха когато правеха усилено и москвичи. Да направиш перка с дължина 100м дето да не се счупи е много по-трудно. Да вдигнеш турбината на 120м където има вятър и всичко това на цена дето прави ток по-евтин от твоя АЕЦ е много по hi-tech. Не беше ли ти който каза че за 3 години падането на цената на панелите 3 пъти било невъзможно, било измислица. Е хората са направили реално, нещо за което ти не можеш и да си помислиш, че е възможно. Отдай им поне заслуженото да ги похвалиш. Вече в страни като Испания, с 25% повече слънцегреене от България се строят ФЕЦ без дотации. Ха, седни прочети нещо ново, преди да се изказваш. Такива като тебе сега правят някакъв референдум за АЕЦ Белене. Някакви дето не могат да четат и мислят, дето и сега са на пенсии и помощи, ще казват чрез референдум къде изкарващите пари трябва да заделят по още 20К евро. Как ли пък ще ми издържат нервите да те изтрая тогава.

Коментар

Току що председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обяви, че цената на тока се увеличава от 1 юли не с 10, ами с 13%. Обосновката му беше изключително заради "зелената" енергия.Честито на всички любители на "зелената" енергия.
                            Само не мога да разбера защо АЗ и другите нежелаещи "зелена" енергия, ами обикновената "ядрена" трябва да плащаме?
                            Да плаща Факушка!
                            Аз си искам енергията от АЕЦ и искам нов АЕЦ! Искам АЕЦ "Белене". За "зелена" енергия да плащат американските мекерета! Проклети да са!
                            Гигов ама ти като децата. Искаш това, искаш онова...
                            Искаш, ама няма.
                            А Бай ти Факи няма да плаща.

Ще плащаш ти, заради закона който си приехте навремето за веитата.
                            Га ония ваш'те лапàха кифтетата ни ривахти. Що ся ривети?

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                              No comment или rest my case your Honour!
                              Кво му пукало за децата му и внуците, важното е той сега да пие и яде? Гигов, абе да не ти е фамилията всъщност гигокис?
                              Децата ми ще са мъртви след 50-60 или 70 години. Внуците ми (неродените) максимум след 100. Какво ме засягат, лицемер такъв, тези дето ще живеят след 500 години, когато СЕГА такива като теб обричат децата и внуците ми на мизерия?
                              Искам моите деца СЕГА и след 20-30-40 години да живеят добре.
                              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                                Гигов, вземаш за база далечното минало при ВЕИ. Технологията се развива с огромна скорост. Отделно сравняваш новите конвенционални централи с вече изплатени от преди да фалира България и да ни опростят по-голямата част от външния дълг. Просто по демагогски начин сравняваш несравнимото и въз основа на невярни данни искаш да прокараш определени цели.
                                Трябва да сравняваш проекти които ще завършат и ще влязат в експлоатация в един и същи момент. Да сравняваш цената на тока от АЕЦ Белене, който теоретично може да стартира най-рано през 2018 с цената на тока от ВЕИ построена през 2008 а в Дания дори и по-рано е явна манипулация. Сравнявай прогнозни данни за ВЕИ и АЕЦ Белене към датата на въвеждане в експлоатация.
                                Вероятно по твоята схема може да "докажеш", че жизнения стандарт в Северна Корея е по-висок от този в Дания.
                                С каква "огромна" скорост се развива технологията на ВЕИ? Това си е жива измислица. Динамото (а вятърният генератор си е едно динамо) е измислено преди век и половина. Къде е "огромното" развитие. Незначително повишаване на к.п.д.-то поради подобрени показатели на точна изработка, по-добра аеродинамика и това е!
                                Я ми отговори кога според теб са измислени фотоволтаичните панели? Преди 10, преди 20, преди 30, преди 40 или преди 50г? Кажи едно число!

И най-любезно ще те помоля да конкретизираш кои са моите "невярни данни". Защото аз твърдя че са ВЯРНИ. Един от нас ЛЪЖЕ!
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X