IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
    Човек,идея си нямам.Беше възмутена,защото източи бойлера,а каза,че била свикнала да прекарва по мин. 2 ч. в банята.Явно освен постоянна,тая топла вода там е и безплатна.
    Абе не е безплатна, ама е много, много евтина. Най-евтиното парно и топла вода в България са в Козлодуй. Оставям на въображението на тукашните "специалисти" да кажат защо. Всъщност в Козлодуй потребителите на практика плащат само разходите за поддръжка на тръбата и разпределението на топлината. Първоизточникът им е безплатен, щото иначе тая топлина ще се изхвърля в Дунава ....
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Човек,идея си нямам.Беше възмутена,защото източи бойлера,а каза,че била свикнала да прекарва по мин. 2 ч. в банята.Явно освен постоянна,тая топла вода там е и безплатна.
      Днес е спрян 6-ти реактор за около 45 дена, банята й сигурно е вързана към него. Кажи й да иде при съседите които са вързани към 5-ти.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
        Имам предвид, че винаги се налага да се правят разни профилактики и ремонти, не само на тръбите, а и на първоначалния източник на топлина - ТЕЦ, АЕЦ, или каквото е там. Тези реактори нали се спират от време на време заради презареждане? Тая твоя позната ако не получава редовно топла вода и това е извън периода на презареждането на 6-ти блок, да вземе да се оплаче в местната ТоплофЕкация или както там се казва.

Коментар

Случката не е от София.
          Имам предвид, че винаги се налага да се правят разни профилактики и ремонти, не само на тръбите, а и на първоначалния източник на топлина - ТЕЦ, АЕЦ, или каквото е там. Тези реактори нали се спират от време на време заради презареждане? Тая твоя позната ако не получава редовно топла вода и това е извън периода на презареждането на 6-ти блок, да вземе да се оплаче в местната ТоплофЕкация или както там се казва. Със сигурност проблемът не е в АЕЦ-а.

Коментар

• Случката не е от София.

Коментар

Е това не го знаех.Ма тая явно беше от частта с тръби.
              Ми то и в София има периоди на профилактика и ремонти, когато нямаш топла вода. За справка виж сайта на ТоплофЕкация

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                Половината Козлодуй се отоплява от АЕЦ-а. Другата половина не се отоплява от него поради много проста причина - липса на тръби .

Е това не го знаех.Ма тая явно беше от частта с тръби.

Коментар

А това възможно ли е ?Питам съвсем сериозно,че имах среща с една от Козлодуй,дет се учуди на липсата на постоянна топла вода.
                  Половината Козлодуй се отоплява от АЕЦ-а. Другата половина не се отоплява от него поради много проста причина - липса на тръби .

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                    Пирамид, разбира се че имаш задни мисли. Искаш от белене да топлофицираш Плевен и Русе, след като те отрезаха за София от Козлодуй.
                    А това възможно ли е ?Питам съвсем сериозно,че имах среща с една от Козлодуй,дет се учуди на липсата на постоянна топла вода.

Коментар

• Много интересна новина ....

Дали няма да изскочи някой заек от тоя храст?

Коментар

• Пирамид, разбира се че имаш задни мисли. Искаш от белене да топлофицираш Плевен и Русе, след като те отрезаха за София от Козлодуй.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          темата се казва "Изгодни ли са за България..."
                          Този аргумент е достоен за смях. Да нямам право да кажа че цената на тока от Белене ще е 200лв, щото темата била .... дори не виждам с какво темата изключва този въпрос, за мене си остава най-важния от темата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                            Тъйййй, да се издумам, че много станало, доде ме нямало:
                            Аз съм сигурен, че можеш да генерираш въпроси и хипотези с по-голяма скорост отколкото можем да отговаряме, особено като отговаряме по 4-5 пъти на всеки.

Масата хора се интересуват от цената на тока на Белене, която ще е 5 пъти тази на тока от Козлодуй. Всяко пропускане на този факт е чиста манипулация на избирателите в което ти май обвини други. Не е ли малко като "аз като го правя си имам добри причини, друг като го прави е престъпление"

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                              Впрочем защо наричаш презентацията на един модел - доклад на HSBC?
                              Това се нарича "report". Правил съм report-и стотици, прави се според случая. Това е executive report. Както ти дадох това, че 100лв за 20г стават при 7.2% лихва 300 без да ти обяснявам, дали съм ползвал интернет или джобен калкулатор, програма, лист хартия с формули от училище или съм помолил съседката да го сметне, така и тук. Просто така се работи по-ефективно, разказ ли да ти пиша точно как. На практика винаги може да запиташ защо сметките ти не се засичат, грешки се изчистват лесно и в добър тон в западни компании. При руснаците е по-различно. После се правят много detailed & drill-down reports, ходи цял екип от една фирма в друга да проверят всичко и т.н. Ако фирмата е лъгала, до там е с нейното време за нейна сметка и си плюе на името.

HSBC са написали в този доклад, че цената на тока от Белене трябва да е между 150 и 300лв и да се продаде всичкия за да има файда. Това знаем дотук. Наши политици и медии няка как да са изопачавали цифрите, дори те споменават винаги минимума - 150лв, на което се чува "е-е, много скъпо, ядрената енергия е най-евтина". Ами скъпо е. Аз само смятам и не мога да ти нагодя числа каквито ти се искат.

HSBC имаше в договора да търси и инвеститор, т.е. тя имаше сметка проекта да се сбъдне да вземе още пари, а не както ти го представи - да няма Белене.

Коментар

• Тъйййй, да се издумам, че много станало, доде ме нямало:
                                1.Факушка, прав си както никога. Само задни мисли имам.
                                2.Незаетият, като се изсили и ...няма удържане. Та, в тази бързаница, е забравил /колко удобно/ че темата се казва "Изгодни ли са за България..." а не "каква ще бъде цената на тока". Моите сметки показват горе-долу същото за пуста цена, но...с ВКЛЮЧЕНА печалба /изплащане на инвестицията/ и с включен ДДС и с включена лихва.
                                Освен това,
                                3. Както правилно спомена Гигов, става подмяна на едно с друго. нито "докладът" дето го сочи Незаетия, е ДОКЛАД, нито парите за такъв актив се дават накуп, нито лихва тече върху цялата сума поради горното и т.н.
                                4.Пак да спомена, че перките току забравят: Парите поевтиняват. Та, дори и цената да не е съвсем ниска, постепенно, тя става все по-приемлива, поради поевтиняването на парите.
                                5.Нека не забравяме, че крайната цена до клиент е ЗА МИКСА, а не най-високата за момента. Щото, ако беше така, още преди години би трябвало токът да се харчи по 72,8 стотинки, както изкупуваха на ФЕЦ. Скъпо и прескъпо, факт. Но, стигна ли ТАЗИ стойност? Разбира се, че не.
                                6.Пак да попитам същия този Незаетия: Ами, ако кризата продължи, кюмюрът скочи на 500-600 лв/тон, газът мине хилядарката, а руснаците откажат продължаване лиценза на 5. и 6. блок на Козлодуй? Тогава, всички ще търсят ток по 20 стотинки, ама нъцки, ще гони 30 че и горница.
                                7.Няма да подмина и маниашките твърдения на незаетия, че с парите за АЕЦ щели сме да построим хиляди перки. Той сигурно си има някакво паркче и жали, че му смъкнаха изкупните цени, разбирам го. Но когато го питат, е редно да отговаря: къде, аджеба, ще ги инсталира?
                                8.Много се говори за преминаване на електромобили. И тук е просто великата далавера на Белене: за да премине на ел.тяга само половината автотранспорт у нас, са потребни около 2000 MW - какъв е проблемът? В момента, автомобилите ползват енергията на цени по над 30 стотинки kWh, че и нагоре, до към 40 - те ти булка Спасов ден, както се казва.
                                9. На въпроса какво правим, ако токът стане 1 стотинка малко се затрудних, защото ме налегнаха едни мечти.
                                Както и да е, пих една вода /студена/ и се сетих, че определен кръг хора четат растежа на икономиката само като БВП /сума от всички транзакции в икономиката и т.н./, изразен само в пари. И си спомням чудесните времена по Виденово, когато в джоба ми бъкаше от хилядарки...Без да може да си купиш с тях нищо особено.
                                Такива работи. който има очи ще види, който има мозък-ще осъзнае.
                                Last edited by Pyramid; 15.09.2012, 23:22.

Коментар

Working...
                                X