If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
kak се стигна до цените днес,като в договора 2001г са съвсем приемливи
кой сключи последващите споразумения от 2002г нататък
БРИФИНГ В МС СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА МОЩНОСТ НА ТЕЦ "МАРИЦА ИЗТОК" 1 И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ТЕЦ "МАРИЦА ИЗТОК" 3 С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ КОМПАНИИ AES И "ЕNTERGY"
София, 13.06.2001 Г.
РИЧАРД МАРДЪН: Искам също така да разгледаме и този твърде чувствителен за широката публика въпрос за цените, който вече много пъти ни се задава и аз нерядко съм казвал, че при нашата централа Марица Изток 1 няма да има никакво основание цените за потребителите в България да нарастват. Енергията, произвеждана в нашата централа, ще бъде най-евтината, която може да се получи от нова електроенергийна мощност. В момент, в който около 10-20% от българските енергийни мощности ще трябва да бъдат изведени от експлоатация, ще се появи нашата нова електроцентрала, която ще произвежда най-евтиният ток, който в момента може да се намери в региона и в България. Цената на нашия ток ще бъде приблизително 3 и половина цента, макар че и в първите няколко години ще бъде 4 - 4 и нещо, а след това ще спадне до 2 и половина цента. И това ще бъде най-ефективната електроцентрала в региона.
ДАНАИЛ ТАФРОВ: По повод на въпроса за цените: цените не се предвижда да се повишават. Цените се предвижда само да се намаляват и това ще стане на три пъти. Това е предвидено и в двете споразумения. Аз ще подчертая първите два, защото са по-скорошни. Първият е след 3-4 месеца, когато се договорят окончателните финансови условия - лихви, такси, данъци. Ако се договорят по-ниски от тези, които са в споразумението, финансовият модел ще се измени и цените ще бъдат понижени. Ако са по-високи, този риск остава за нашите американски партньори, за чуждестранния инвеститор. Вторият път, когато се очаква ревизия - това е след края на строителството. След края на строителството ще се видят действително сложените разходи и ако те са по-ниски от тези, които са заложени във финансовия модел, отново ще настъпи корекция на цената. Ако са по-високи, рискът остава за инвеститора и цената не се повишава. Има и трета ревизия, която е по-късно в процеса на действие на договора за изкупуване на електроенергия.
Пешо, една тънка майна може ли? monkey-maker-ът Тези работи не ги разбира. Те дотогава /до пускането дори на първи блок/ няколко ТЕЦ-а ще отпаднат, няколко ВЕЦ-а може да нямат вода достатъчно, ала НЕГО това не го засяга. Затваря държавата човекът, и-баста.
А на кмето ще обясним, да не се прави на улав: За ТЕЦ-овете му думам. Онези, от линка, са от щатите и, да, там тъпнята е страшна. Ядрени са и ториевите централи, а някои искаха и тях, така, изведнъж, да забраним. С едно зареждане - цял живот на реактора, отпадъци - в пъти по-малко, в пъти по-слабоактивни и в пъти по-краткоживеещи и т.н. Ама нА, искат да им мирише на пушено...
Сутринта в 5 часа товара на ел.енергийната ни система е бил 3380 мегавата. Айде сега ми обяснете при такъв товар как ще работят едновременно 2000 мегавата от Козлодуй плюс 2000 мегавата от Белене или общо 4000 мегавата от АЕЦ.
Mи от тези четири блока един няма да работи защото ще е спрян за презареждане и планов годишен ремонт.По това време ще има включени три помпи в ПАВЕЦ Чаира да качват вода в Белмекен.Все пак ще работят и няколко термични блока.
Няма гаранции, че Козлодуй ще има същия капацитет след 5 години, а, още по-малко, след 10.
Още, марици и др. смърдители следва да бъдат пенсионирани, една подир друга.
И сутринта в пет часа сме близо до базиса в графика. Ама нека бъде по твоему...все още.
Поздравления, monkey-maker затова, че си корав, прочее. Че то, иначе, човек няма с кого да се скара, 'баси
Сутринта в 5 часа товара на ел.енергийната ни система е бил 3380 мегавата. Айде сега ми обяснете при такъв товар как ще работят едновременно 2000 мегавата от Козлодуй плюс 2000 мегавата от Белене или общо 4000 мегавата от АЕЦ.
Няма гаранции, че Козлодуй ще има същия капацитет след 5 години, а, още по-малко, след 10.
Още, марици и др. смърдители следва да бъдат пенсионирани, една подир друга.
И сутринта в пет часа сме близо до базиса в графика. Ама нека бъде по твоему...все още.
Поздравления, monkey-maker затова, че си корав, прочее. Че то, иначе, човек няма с кого да се скара, 'баси
За Станишката и за Бокича не ми се говори, Станишката е в предизборна кампания, а Бокича е паднал, а паднал човек не се рита........
Аз съм за АЕЦ Белене при следните условия:
Цена на проекта при въвеждане в експлоатация, не повече от 6,3 млрд евро
Участие на Българската държава, не по-малко от 51% или 3,2 млрд евро инвестиция, в т.ч. направените разходи от около 0,9 млрд. евро
Цена на финансиране на участието на Българската държава на кредит при 3-4% годишна лихва, обезпечение дела в АЕЦ Белене, изплащане от бъдещи парични потоци
Без държавни гаранции, електроенергията изцяло се продава на пазарни цени, без възможност НЕК да изкупува на преференциални цени
Имахме спор по отношение размера на процента, да не забравяме че кредитор или гаранцията е от Русия, а не от РосАтом, А Русия отпусна 2,5млрд долара на фалиралия Кипър при по-малък от 4,5% годишен процент преди около година две
Твърдо за това което си написал.Но преди това трябва ЕСО да се отдели от НЕК както го изискват европейските директиви.Не може мрежата и нейното управление да са зависими от НЕК.НЕК трябва да се занимава с производство и продажба на ток както и със строителството на нови мощности.ЕСО поддържа и управлява мрежата и строи нови електропроводи и подстанции ако е необходимо
в сайта на парламента -комисията на яне е публикувала договорите за марица 1 и 3
който разбира английски може да попрочете
интересни са датите на договорите и допълнителните споразумения
интересни са и формулите за определяне на цената на тока от тях
по-точно някои компоненти
писал съм преди за това
кой и как разреши инвестициите да набъбнат двойно
и да имаме най-скъпите ТЕЦ с най-скъпия ток
За Станишката и за Бокича не ми се говори, Станишката е в предизборна кампания, а Бокича е паднал, а паднал човек не се рита........
Аз съм за АЕЦ Белене при следните условия:
Цена на проекта при въвеждане в експлоатация, не повече от 6,3 млрд евро
Участие на Българската държава, не по-малко от 51% или 3,2 млрд евро инвестиция, в т.ч. направените разходи от около 0,9 млрд. евро
Цена на финансиране на участието на Българската държава на кредит при 3-4% годишна лихва, обезпечение дела в АЕЦ Белене, изплащане от бъдещи парични потоци
Без държавни гаранции, електроенергията изцяло се продава на пазарни цени, без възможност НЕК да изкупува на преференциални цени
Имахме спор по отношение размера на процента, да не забравяме че кредитор или гаранцията е от Русия, а не от РосАтом, А Русия отпусна 2,5млрд долара на фалиралия Кипър при по-малък от 4,5% годишен процент преди около година две
Коментар