IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
    Извинявай, подведох се по Факушка. Не съм ти чел постинга. Но 0,17 лв на квтч е добра цена, на фона на другите. Пак твърдя, че цената от АЕЦ е най-ниска.
    И за Мейси: Къде пише, че ще купуваме "зелена" енергия от други страни. Няма такова нещо. Идеята е ние да продаваме енергия. Но това може да стане само ако е евтина. Тоест от АЕЦ. "Зелената" енергия е непродаваема поради високата си цена.
    Как къде пише?В линка който ти дадох гигов
    Плановете за действие ще ангажират държавите с междинни двугодишни цели за дела на зелената енергия - към 2011 г., 2013 г. и т.н. България например има задължение да постигне 11 % дял на тази енергия до следващата година. До 2009 г. нейният дял е бил 7.3 % и той се дължи почти изцяло на водноелектрическите централи в страната. Вятърът, слънцето, биомасата и геотермията все още представляват нищожна част от микса. Страните ще са длъжни редовно да докладват за напредъка си пред Европейската комисия и тя ще следи дали изпълняват целите си, каза Нилс Ладефогед от Дирекция "Транспорт и енергетика" към ЕК. " Така ще се гарантира, че те няма да оставят всичко за последната година и да не изпълнят крайната си цел", обясни представителят на ЕК. За неизпълнение на целите Комисията ще образува наказателни процедури срещу страните и в крайна сметка Европейският съд в Люксембург да налага парични санкции, предупреди Ладефогед.

Ладефогед цитира данни на ЕК, според които потенциалът на България за развитие на тази енергия е много над задължителната й цел от 16 %. По т.нар. гъвкав механизъм на директивата за възобновяемите източници, при преизпълнение на целта страната може да продава "излишната" зелена енергия на страни, които не са достигнали своята, обясни той. Онези, които не достигат междинните си цели, ще трябва да купуват зелена енергия отвън.
    Задължителната ни е 16% .До 2009 делът и е бил 7.3 %,а до следващата година имаме задължение да постигне 11 % дял на тази енергия .Тоест ако не постигнем междините цели както си и пише ще трябва да купуват зелена енергия отвън
    [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
      Гигов,чети бе човек-писал съм 0,17лв/квтч
      Извинявай, подведох се по Факушка. Не съм ти чел постинга. Но 0,17 лв на квтч е добра цена, на фона на другите. Пак твърдя, че цената от АЕЦ е най-ниска.
      И за Мейси: Къде пише, че ще купуваме "зелена" енергия от други страни. Няма такова нещо. Идеята е ние да продаваме енергия. Но това може да стане само ако е евтина. Тоест от АЕЦ. "Зелената" енергия е непродаваема поради високата си цена.
      Апропо: относно изграждане на нови реактори в Козлодуй. Имам приятел електроинженер, дето работи в Козлодуйската АЕЦ. Та той се отнася скептично към тази идея. Разбира се по това трябва да има експертна оценка на много професионалисти, но за сега аз вярвам на моя приятел. Може и да си променя мнението, аз не съм догматик, но ми трябват сериозни аргументи, а не заклинания.
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Нямам нищо против ВЕИ. Стига цената на произвежданата енергия да е поносима. В тоя ред на мисли ми се струва, че има бъдеще добиването на енергия от битови отпадъци.
        Но еленергия от фотоволтаик не е "зелена". Няма как! За производството на панелите се влагат много енергия и пари(т.е. пак енергия). За това е скъпа. И се замърсява. Не там където работи фотоволтаика, а там където се произвежда.
        И въобще не съм антиеколог. Определено трябва да се задължат и градовете, и предприятията да пречистват отпадните си води. Трябва да има строг контрол на емисиите газове от заводите и тецовете. Не може да се замърсява безконтролно. Ама да се твърди, че въглеродния диоксид замърсява ми се струва тъпо. Ами ако във въздуха няма въглероден двуокис, как ще се развиват разстенията? Растението живее от фотосинтезата, т.е. преработват въглероден диоксид. Айде стига, че стана дълго.
        На фона на всички излишъци от ток в момента, сме принудени до 2020 да имаме 16% енергия от ВЕИ. (източник http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/zele...iata_se_pravi/
        Ако не спазим това условие, нищо чудно да бъдем принудени да купуваме "зелена" енергия от други държави.Значи веднъж да набием една огромна (за българските мащаби) сума в АЕЦ Белене, и втори път да купуваме от Европа ток, не че си нямам 3-4 пъти повече, отколкото ни трябва, но трябва поне 16% от използваната енергия да е от ВЕИ.Е, де е Киро на кирия?
        При положение ,че има изградена инфраструктута както е казал и по долу MILOM,може да се изгради нов блок в Козлодуй, който ще излезе поне 2 пъти по-евтино,, само че след време, когато ще се затварят ТЕЦ-овете, защото сега има дългосрочни договори за изкупуване на енергията (и то доста дебела цена!), и дали ще я ползваме или не, трябва да я плащаме.
        Достатъчно се оскъпява цената на тока заради американците (или италианци бяха в Марици-те?), няма нужда да пълним гушите и на други, били те руснаци, румънци и т.н.
        Защо никой не се натиска да лобира за енергийна ефективност?Защото там няма кой да им даде рушвет.
        [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

Аз съм противник на референдумите. Първо защото твърде лесно се манипулира общественото мнение. Второ: по-голямата част от населението няма никакво понятие за какво става въпрос. Купуването на гласове е трето. Така че решението трябва да се вземе от политиците, но след сериозна експертна оценка. На първо място безопасността или иначе казано вероятността от ядрена авария от типа на Чернобил. На второ място цената на бъдещата АЕЦ и съответно цената на енергията от нея. На трето място екологичността на АЕЦ при нормална експлоатация. (А може и на по-предно място).
          Разбира се ако все пак ако се проведе референдум, аз ще гласувам ЗА АЕЦ.
          Това е моето лично мнение и до сега не съм чул стойностни аргументи в противоположната посока.
          А изчисленията на MILOM, че 1 квч от АЕЦ"Белене" ще струва 25 ст ми се виждат изсмукани от пръстите.
          Гигов,чети бе човек-писал съм 0,17лв/квтч
          http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от мейси Разгледай мнение
            Сметките направени в цитатата- доста са сьмнителни. Пьрво абсолютно е сьмнителна тезата, че след 20 години ще трябва ремонт на АЕЦ,,Белене''. Второ- защо мощнстта е 1800 мвт- няма такива реактори 2х900 мвт- реакторите са на 1000, а новите трябва да са 1150.
            Трето- сега цената може и да излиза по-висока от сьществуващата на пазара, но доколкото знам енергията няма тенденция да поевтинее и тия цени след 10 години когато заработи централата ще изглеждат сьвсем по друг начин. Това е дьлгосрочна инвестиция и за нейните резултати не може да се сьди само по днешните показатели според мен
            В сметките е заложен оптимистистичен вариант-основен ремонт ще се наложи около 15 година-справка модернизираните хилядници в Козлодуй-вече има проблеми скорозията--при кондензаторите-нещо не се разбират метала с дунавската вода.
            1800МВт-защото това е средногодишното натоварване-справка пак Козлодуй-произвели са 15млрд кВч и са преизпълнили плана.
            Абсолютна глупост е ,че след 2015 ще се затварят ТЕЦ-просто ще купуват квоти СО2 и това ще оскъпи произв,енергия.
            Въобще не съм споменавал колко пари ще вземат Парсънс,колко ще се оскъпи строежа,колко ще се забави.
            Не съм против АЕЦ-просто трябваше да го строят в Козлодуй.В тая тема съм го повтарял поне 10пъти-Белене сега освен ,че е гьол ,но е и насред полето-колко ще струват далекопроводите до там,подстанции ,разпределителни уредби-а всичко това го има в Козлодуй-оценява се на 1,5-2млрд евро.
            Ами водното стопанство,ами спомагателните цехове...РАЗБЕРЕТЕ 4МЛРД евро са само двата реактора без нищо друго -и тези 4 млрд ще се оскъпяват по не знам какви си индекси.
            http://milom.blog.bg/

Коментар

Какво против имаш ВЕИ?Въобще термина ВЕИ(възобновляеми енергийни източници) не се отнася само до ветро и слънчевата енергия. Тука влизат и ВЕЦ и ТЕЦ които работят на биогорива и пр.Гигов това което написах като % до 2015г съм го взела от НАЦИОНАЛНА ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ 2005-2015 година
              Нямам нищо против ВЕИ. Стига цената на произвежданата енергия да е поносима. В тоя ред на мисли ми се струва, че има бъдеще добиването на енергия от битови отпадъци.
              Но еленергия от фотоволтаик не е "зелена". Няма как! За производството на панелите се влагат много енергия и пари(т.е. пак енергия). За това е скъпа. И се замърсява. Не там където работи фотоволтаика, а там където се произвежда.
              И въобще не съм антиеколог. Определено трябва да се задължат и градовете, и предприятията да пречистват отпадните си води. Трябва да има строг контрол на емисиите газове от заводите и тецовете. Не може да се замърсява безконтролно. Ама да се твърди, че въглеродния диоксид замърсява ми се струва тъпо. Ами ако във въздуха няма въглероден двуокис, как ще се развиват разстенията? Растението живее от фотосинтезата, т.е. преработват въглероден диоксид. Айде стига, че стана дълго.

Коментар

• Първоначално изпратено от nesty Разгледай мнение
                http://www.segabg.com/online/new/art...ews&id=0000127

"Белене не е гьол, а проект, който ще изведе България в друга орбита", добави Петков. Според него само глупак не би разбрал, че строителството на централата ще натовари строителните мощности и производството на стомана в страната до краен предел и то в момент на криза.

Първо, бих искал да се направи референдум "За и против строеж на космодрум в България". Мисля, че точно това ще ни изведе в "друга орбита" (тъпак).
                Второ, тая стомана дето щяла да се произвежда... кой точно ще я купува? Държавата дето ще дава пари за строителството ли? Излиза, че хем държавата мотивира производството на стомана, хем увеличава разходите (извън тези 7-8 млрд. евро за проекта, за които се говори). Е пак в крайна сметка ви питам.... каква е цената на Белене?
                Аз съм противник на референдумите. Първо защото твърде лесно се манипулира общественото мнение. Второ: по-голямата част от населението няма никакво понятие за какво става въпрос. Купуването на гласове е трето. Така че решението трябва да се вземе от политиците, но след сериозна експертна оценка. На първо място безопасността или иначе казано вероятността от ядрена авария от типа на Чернобил. На второ място цената на бъдещата АЕЦ и съответно цената на енергията от нея. На трето място екологичността на АЕЦ при нормална експлоатация. (А може и на по-предно място).
                Разбира се ако все пак ако се проведе референдум, аз ще гласувам ЗА АЕЦ.
                Това е моето лично мнение и до сега не съм чул стойностни аргументи в противоположната посока.
                А изчисленията на MILOM, че 1 квч от АЕЦ"Белене" ще струва 25 ст ми се виждат изсмукани от пръстите.

Коментар

• мейси-При положение ,че до 2015 година, при нормално пазарно развитие, делът на ВЕИ в осигуряването на енергии и горива за отопление и БГВ може да надвиши 45% в България е питам аз за къв чеп ни е и АЕЦ Белене ??Ако толкова много държат да я има ,както и по долу бях писала ,да предложат на фирми които имат интерес да строят със собствени средства и да продават на свободния пазар, само да няма задължения за изкупуване на енергията и разни държавни гаранции, вкл. и такива от НЕК, която е държавна фирма.
                  Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                  Ако "зелената" енергия се продаваше на "свободния" пазар НИКОЙ нямаше да я купува. Дори най "зеления" идиот няма да плати за ток 5 до 10 пъти повече. Така че спри да сънуваш.
                  Тъй наречената "зелена" енергия е абсолютен идиотизъм сега. За бъдещето не мога да гадая.
                  Какво против имаш ВЕИ?Въобще термина ВЕИ(възобновляеми енергийни източници) не се отнася само до ветро и слънчевата енергия. Тука влизат и ВЕЦ и ТЕЦ които работят на биогорива и пр.Гигов това което написах като % до 2015г съм го взела от НАЦИОНАЛНА ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ 2005-2015 година http://www.mi.government.bg/gzakon/g...html?id=226288
                  Там пише и това
                  През следващите 10 години трябва изцяло да се преустанови използването на електроенергия и течни горива за отопление.
                  Тоест след 10 години няма да се топлим на ток и нафта.Друго чела съм ,че ТЕЦ -овете които работят на вьглища ще се затварят. Козлодуй не е вечен и след 10-20 години ще му свьрши срока на службата. Това Белене ако вьобще се строи няма да се построи до 2015.Така ,че през спокойно може да е заложи на ВЕИ
                  MILOM написа:
                  Сега прочетох,какво е казал Гоце за Белене-стойност 8млрд евро.Ако някой ми направи бизнесплан при тази цена-колко ще струва електроенергията произведена от АЕЦ-а,за да е рентабилен проекта-да заповяда.
                  Допълнителните 2млрд евро -допълнително 50млн.евро главница+толкова лихви.
                  Сега да тръгнем по обратния път-
                  1 200 000 000 лв разходи годишно по кредитите
                  700 000 000 експлоатационни разходи
                  или 1 900 000 000лв разходи-ако решим да има 4% рентабилност-защото след 20г ще е нужен основен ремонт,сравним по стойност със самия блок-320млн евро годишно или 600 млн лв.
                  Следователно централата трябва да заработи
                  2 500 000 000 лв.
                  За да ги заработи ел.енергията изкупувана от нея трябва да струва:
                  2 500 000 000/24ч/1800Мвт/340дни=170,лв/МВтч или 0,17 лв/кВтч без ддс-следва пренос,трансформация,ЕРП, КЛИЕНТ така ,че гоглето е оптимист с неговите 25ст .
                  Идва още един въпрос-тези милиарди,защо да се влагат в проект с толкова малка рентабилност-със 8млрд евро вложени в инфраструктура,общини,наук а,човешки потенциал страната ни би изглеждала като райско кътче.
                  Както казваше един покоен вече политик-НЯМА НУЖДА ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР-А ПРОСТО ЦЕНТЪР НА ДОБРИЯ ЖИВОТ.
                  Сметките направени в цитатата- доста са сьмнителни. Пьрво абсолютно е сьмнителна тезата, че след 20 години ще трябва ремонт на АЕЦ,,Белене''. Второ- защо мощнстта е 1800 мвт- няма такива реактори 2х900 мвт- реакторите са на 1000, а новите трябва да са 1150.
                  Трето- сега цената може и да излиза по-висока от сьществуващата на пазара, но доколкото знам енергията няма тенденция да поевтинее и тия цени след 10 години когато заработи централата ще изглеждат сьвсем по друг начин. Това е дьлгосрочна инвестиция и за нейните резултати не може да се сьди само по днешните показатели според мен

Коментар

• За ефективността на АЕЦ е важно да се отчитат ред фактори, които, към момента, управляващите НЕ ВИЖДАТ. Това иде от слабо образование и остарял набор стереотипи, на които се опират те...за да прогнозират !?! бъдещето.
                    Не ме учудва, че смятат "Белене" за неефективен проект, в този случай. Липсата на въображение е сред основните проблеми в момента, не кризата.
                    На кривия к...и вълната му пречи, нали така?

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                      От Белене 25 ст, от ТЕЦ в момента 60 ст, от ВЕЦ сега 1,05 лв, от вятърните 1,45-1,8 лв, от фотоволтаик 7-8 лв. Такова е положението СЕГА. Ти откъде би си купил, ако пазара е свободен. Като казвам "ти" имам предвид, ако си собственик на електроразпределително предприятие. Все пак си направи труда да прегледаш сайта на ДКЕВР. Това са просто цифри. Аз вярвам на цифрите, а не на политически бръщолевения,независимо дали са от ляво, или от дясно.
                      Прав си по принцип. Но - заложената от него печалба е 4% !?!? Та въпроса е - къде е рентабилността на Белене? Също не виждам да е заложен някакъв рисков процент - например текущи ремонти, също така цената на горивото - колко години ще е на същата цена?
                      ...
                      ...

Та ако някой не го мързи да смята - да постне каква ще е евентуалната прогнозна цена на тока?

Коментар

• http://www.segabg.com/online/new/art...ews&id=0000127

"Белене не е гьол, а проект, който ще изведе България в друга орбита", добави Петков. Според него само глупак не би разбрал, че строителството на централата ще натовари строителните мощности и производството на стомана в страната до краен предел и то в момент на криза.

Първо, бих искал да се направи референдум "За и против строеж на космодрум в България". Мисля, че точно това ще ни изведе в "друга орбита" (тъпак).
                        Второ, тая стомана дето щяла да се произвежда... кой точно ще я купува? Държавата дето ще дава пари за строителството ли? Излиза, че хем държавата мотивира производството на стомана, хем увеличава разходите (извън тези 7-8 млрд. евро за проекта, за които се говори). Е пак в крайна сметка ви питам.... каква е цената на Белене?

Коментар

• Милом няколко поста по-надолу си е направил труда да сметне колко ще струва ел. енергията от Белене.
                          Нещо като 25 стинки, което е множко май?

Коментар

При положение ,че до 2015 година, при нормално пазарно развитие, делът на ВЕИ в осигуряването на енергии и горива за отопление и БГВ може да надвиши 45% в България е питам аз за къв чеп ни е и АЕЦ Белене ??Ако толкова много държат да я има ,както и по долу бях писала ,да предложат на фирми които имат интерес да строят със собствени средства и да продават на свободния пазар, само да няма задължения за изкупуване на енергията и разни държавни гаранции, вкл. и такива от НЕК, която е държавна фирма.
                            Ако "зелената" енергия се продаваше на "свободния" пазар НИКОЙ нямаше да я купува. Дори най "зеления" идиот няма да плати за ток 5 до 10 пъти повече. Така че спри да сънуваш.
                            Тъй наречената "зелена" енергия е абсолютен идиотизъм сега. За бъдещето не мога да гадая.

Коментар

• Първоначално изпратено от nesty Разгледай мнение
                              А колко ще струва изграждането на АЕЦ Белене и впоследствие цената на енергията? Просто питам.

Ами питай експертите. Ама за всички експерти е ясно, че енергията от АЕЦ е най евтина. Във Франция 80% от електроенергията се произвежда от АЕЦ. Отвори "Уикипедия", там пише. А пък АЕЦ "Белене" по прогнози на експертите ще струва по-малко от турската за единица мощност. Съответно и енергията ще е по-евтина от турската.
                              И още нещо важно. До 2020 г ще се наложи да спрем по-голямата част от ТЕЦ-овете. Заради емисиите на въглероден диоксид. Тогава какъв ще го дъвчем? Голям и мазен....

Коментар

• При положение ,че до 2015 година, при нормално пазарно развитие, делът на ВЕИ в осигуряването на енергии и горива за отопление и БГВ може да надвиши 45% в България е питам аз за къв чеп ни е и АЕЦ Белене ??Ако толкова много държат да я има ,както и по долу бях писала ,да предложат на фирми които имат интерес да строят със собствени средства и да продават на свободния пазар, само да няма задължения за изкупуване на енергията и разни държавни гаранции, вкл. и такива от НЕК, която е държавна фирма.

Коментар

Working...
                                X