IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.ekipnews.com/news/mnenia/...o_sega/106124/

Експерти: Пикът на негативните последици от Чернобилската авария е точно сега
    27 април 2011 / 13:30

АЕЦ "Белене" е неизгоден и опасен за България проект, казват доцент Вера Михайлова, радиофизик от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, и Тодор Тодоров от екологично сдружение „За земята” в интервю за ТВ "Европа". Те добавят, че пикът на негативните последици от аварията в Чернобилската АЕЦ е точно сега, 25 години по-късно.

ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА
    - Какво си спомняте за аварията в Чернобил? Кога научихте и от кого?
    В.М.: Ние бяхме в едно село с приятели и там пуснахме Би Би Си. Оттам научихме. Радиото съобщи за аварията, това е било вечерта на 26 април 1986 година. Не можех да си представя и не съобразихме, че толкова бързо въздушните маси ще се придвижат и ще поразят България. След това се върнах в института, където дойде един човек от УБО, с пагони, и каза: Другарко Михайлова, кажете какво да правим с кравите.
    - А принудиха ли ви да мълчите?
    В.М.: Имаше заповед данните от изследванията да не се изнасят извън института. Институтът не излезе със завършен анализ на изследванията. Това направи групата на Цветан Бончев, на Веселин Босевски, по-късно министър, и на Вили Маринов от Селскостопанска академия.
    - Нарушиха ли закона от БКП, когато прикриха данните за Чернобил?
    - В.М.: Да. Съгласно закона обществеността трябваше да бъде уведомена.
    - Едва на 5 май се появяват първите съобщения в България. Какви мерки бяха взети тогава?
    В.М.: Колкото и напреднала да беше перестройката, все още рефлексите на мълчанието бяха живи. Не мога да ви кажа какви мерки в рамките на страната са се вземали. Аз ходех с една пазарска чанта и Гайгеров брояч да измервам край една детска градина.
    - Имаше ли радиация?
    В.М.: Имаше.
    - Колко?
    В.М.: Не мога да си спомня точно, но като премерих радиацията на обувките на внучката ми, радиацията беше 10 пъти над нормата.
    - Късно ли е днес да се търси отговорност на виновните за скриването на информацията?
    Т.Т.: Имаше съдебно дело за това и по него Любомир Шиндаров (заместник-министър на здравеопазването през 1986 г., получил условна присъда през 1994 г.) беше осъден. Присъдите по наше мнение не бяха достатъчни. По-интересното е, че имаше подобен случай и през 2006 година, когато информацията за авария в АЕЦ „Козлодуй” излезе първо във Виена.
    - Спомняте ли къде е била измерена най-високата радиоактивност в онзи период?
    В.М.: Не мога да си спомня точно.
    - Можем ли днес, 25 години след Чернобил, да бъдем по-спокойни?
    Т.Т.: 25 години по-късно украинското правителство провежда една конференция в Киев, на която се опитва да събере още 750 милиона евро, с които да построи нов саркофаг върху стария, който трябва да издържи още 100 години, защото на стария саркофаг вече изтича срокът. Тоест нямаме сигурност, нямаме контрол върху нещата. И във Фукушима след аварията японският министър-председател в първите седмици се оплакваше от липсата на информация. Значи този рефлекс за укриване на информация си продължава. Опасностите са непредвидими и не могат да бъдат избегнати.
    - Има ли доказани последствия за България от Чернобилската авария?
    В.М.: Трябва да има честна статистика. За раковите заболявания например. Ако е правена истинска статистика, според мен няма как да не се видят негативните тенденции.
    Т.Т.: Това не се казва често, но има споразумение между Международната агенция за атомна енергетика и Световната здравна организация, че СЗО не може да изнася данни, които биха злепоставили МААЕ. Ние се опитваме да премахнем този договор. Една от най-строго пазените тайни например е здравният статус на населението около Козлодуй. Ние се опитваме 20 години да се доберем до тази информация и не можем.
    - Всички говорят за Украйна, Беларус, Русия, но за България не се споменава почти нищо.
    Т.Т.: Само се казва, че има увеличение на раковите заболявания. Трябва да се иска цялата информация и точно криенето на информация е проблемът.
    - Веднага ли настъпва заразяване при една такава авария или трябва да мине време?
    В.М.: При Екзюпери има една боа, която е глътнала слон. Точно такава е т.нар. крива Гаусиана – тя показва, че пикът се постига между 17-ата и 20-ата година след събитието. В момента ние сме в този пик, след което започва бавно спадане.
    Т.Т.: В Япония след атомните бомби са правили изследвания и от тях се вижда как нарастват не само раковите заболявания, но и на костната система, на мозъка.
    - Има ли прилики между Чернобил и Фукушима?
    В.М.: Това са различни видове реактори, с различно управление.
    - „Белене” с кое има повече общо – с Фукушима или с Чернобил?
    В.М.: Има една много рядка книга, издадена от БАН през 1990 година, в която 85 учени са категорични в заключенията си, че АЕЦ „Белене” не трябва да се строи.
    - Защо?
    В.М.: Районът е земетръсен. Подпочвените води са много високо и за да се построи сигурна централа, трябва да се свалят долу, което е много сложно като съоръжение и много отговорно като поддържане.
    Съществува и проблемът с отработеното гориво. Вярно е, че всичко може да бъде построено, но зависи на каква цена, кой го строи и как ще се изплаща. Например тунелът под Ламанша се изплаща с такси, а това хранилище за отработеното гориво ние го правим за следващото поколение. Защо го правим?
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Да на БЕЛЕ-НЕ със всичките пръсти

http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
        ...Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се. ...Има ли още наивни глупаци в България
        Wikileaks: Инцидентът в АЕЦ Козлодуй през 2006 г. - непрозрачност и нарушения на инструкциите за безопасност: http://meto76.blog.bg/politika/2011/04/27/.736321

Дипломатически доклад на американския посланик Джон Байърли от 19 май 2006 г., разкрива нови подробности около инцидента в АЕЦ "Козлодуй" от 1 март 2006 г.

Преди пет години българското общество беше държано в пълно неведение за сериозна техническа неизправност в АЕЦ, която се прояви при аварийно изключване на реактора, вследствие на спирането на една от охлаждащите помпи на 1 март 2006 г.

За този инцидент стана известно след публикация на "Шпигел", цитираща ядрения експерт Георги Касчиев. Той разкри, че не са сработили механизмите за спускане на 22 от 61 контролни пръти - поглътители, които трябва аварийно да заглушат реактора.

“Централната система за сигурност не се е задействала”, каза тогава Касчиев, като сравни инцидента с това да се кара автомобил на пълна мощност без спирачки.

Първоначално ръководството на АЕЦ и контролиращата го АЯР отричаха в хор сериозността на инцидента, оценен от тях със степен "нула" по скалата на INES. Шефът на АЯР Сергей Цачев, определи публикациите в западния печат като "преувеличения" в навечерието на 20 годишнината от катастрофата в Чернобил. Касчиев беше обвинен от министъра Румен Овчаров, че "прави всичко възможно, за да дискредитира българския енергиен сектор и цялата страна".

След разразилата се медийна буря, енергийният регулатор АЯР беше принуден да докладва за инцидента в МААЕ. В крайна сметка той беше оценен на втора степен по скалата на INES.
        Last edited by Jay Gould; 27.04.2011, 01:31.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• !

Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
          Съгласен. Прекалено са надули цената, т.к. , явно, са си включили всичко, което планират да спечелят от сделката веднага, на момента. Трябва да се настоява за по-ниска цена. Или за по-прилични условия на пакета. Но, че Белене е потребна, съм убеден.
          как така си убеден ! ?!! за какво изнасяме тогава ел енергия а ? някой ще каже - не може да се складира и тем подобни глупости . аз живея близо до белене и уверявам те изобщо не искам никаква атомна централа до апартамента ми ! ти как ще мислиш ако на 2 километра от теб бълва радиация някаква си централка дето още преди да е построена е със стари реактори и е в земетръсна зона ! знаеш ли че в свищов има два паднали блока при земетресението през 1977

Коментар

При цена на нещо 5-10 пъти по-скъпо от в чужбина и при цена на тока после от 28 стотинки на киловат нещо не съм фен.
            И пак никой не ми е казал защо същите тия централи в Индия и Бангладеш струват 10 пъти по-евтино?!

Бангладеш - Централа точно като Белене - Цена, само 2 милиарда долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/...-v-bylg.694767

Индия:
            ... се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – – 6,4 млрд. евро. Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности http://www.ekipnews.com/news/mnenia/...elene_/105687/

Някой от вас ако ми обясни защо шибаната централа тук ще струва много повече от тия там и ми даде смислен отговор може и да се съглася. До тогава съм против. Не обичам да плащам за нещо повече отколкото струва. Ток най-малко
            Ако някой иска да строи на тази цена, ок, но без държавни гаранции и задължително изкупуване на тока.

А тия въшльовци които ни се правят тук на експерти, като ги видя по телевизията да помагат във Фукушима тогава ще им повярвам на "професионализма"
            Съгласен. Прекалено са надули цената, т.к. , явно, са си включили всичко, което планират да спечелят от сделката веднага, на момента. Трябва да се настоява за по-ниска цена. Или за по-прилични условия на пакета. Но, че Белене е потребна, съм убеден.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
              Верно, Jay, никого не съм черпил и аз. Но, я ми кажи, каква е разликата , ако стане авария в Черна вода или край Резовска река, при положение, че АЕЦ Белене не се построи?
              По моите сметки, никаква. С изключение на себестойността на енергията през /по-вероятния/ неавариен период. Така или иначе, се нагъчкаха, поне да са под български контрол, пустите реактори.
              При цена на нещо 5-10 пъти по-скъпо от в чужбина и при цена на тока после от 28 стотинки на киловат нещо не съм фен.
              И пак никой не ми е казал защо същите тия централи в Индия и Бангладеш струват 10 пъти по-евтино?!

Бангладеш - Централа точно като Белене - Цена, само 2 милиарда долара: http://borsi.blog.bg/novini/2011/02/...-v-bylg.694767

Индия:
              ... се строи най-голямата атомна централа в света. В завършен вид тя ще има почти 10 гигавата мощност (1 гигават е равен на 1000 мегавата). Строител на централата е френската компания “Арева”, която ще монтира 6 реактора. През 2010 година беше подписан договор между Франция и Индия, който разчисти пътя за строителството на централата и между другото фиксира цената – – 6,4 млрд. евро. Точно толкова, засега, искат руснаците, за да построят атомната централа в Белене. Тя обаче ще има 5 пъти по-малко мощности http://www.ekipnews.com/news/mnenia/...elene_/105687/

Някой от вас ако ми обясни защо шибаната централа тук ще струва много повече от тия там и ми даде смислен отговор може и да се съглася. До тогава съм против. Не обичам да плащам за нещо повече отколкото струва. Ток най-малко
              Ако някой иска да строи на тази цена, ок, но без държавни гаранции и задължително изкупуване на тока.

А тия въшльовци които ни се правят тук на експерти, като ги видя по телевизията да помагат във Фукушима тогава ще им повярвам на "професионализма"
              Last edited by Jay Gould; 26.04.2011, 18:31.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

'Kъдето са чернобилските специалисти, се живее добре. Светът им помага", каза Тарасов. "Но хората, живеещи в земите около Чернобил, получиха само едно - радиация"
                http://www.dnes.bg/index/2011/04/26/...zabrava.117068
                Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се.
                Някой да е черпен поне едно кафе от тези които се изказват в защита на централата тук във форума?
                А представете си в случай на авария не дай боже, хора като netware5 или Forex Master -а да вземат да ви помагат А един мормот загъва шоколада. Точно на тия ще им видите очите, тогава на куково лято.
                Има ли още наивни глупаци в България
                Верно, Jay, никого не съм черпил и аз. Но, я ми кажи, каква е разликата , ако стане авария в Черна вода или край Резовска река, при положение, че АЕЦ Белене не се построи?
                По моите сметки, никаква. С изключение на себестойността на енергията през /по-вероятния/ неавариен период. Така или иначе, се нагъчкаха, поне да са под български контрол, пустите реактори.

Коментар

• 'Kъдето са чернобилските специалисти, се живее добре. Светът им помага", каза Тарасов. "Но хората, живеещи в земите около Чернобил, получиха само едно - радиация"
                  http://www.dnes.bg/index/2011/04/26/...zabrava.117068
                  Ако някой смята, че ако стане фал в Белене, феновете на централата и чиновниците които пишат и са представители на тук на Агенцията за ядрено регулиране и останалата ядрена мафия ще хукнат и ще си потрошат краката да му помагат, лъже се.
                  Някой да е черпен поне едно кафе от тези които се изказват в защита на централата тук във форума?
                  А представете си в случай на авария не дай боже, хора като netware5 или Forex Master -а да вземат да ви помагат А един мормот загъва шоколада. Точно на тия ще им видите очите, тогава на куково лято.
                  Има ли още наивни глупаци в България
                  Last edited by Jay Gould; 26.04.2011, 16:52.

Коментар

Генерал-губернаторът на България си казва тежката дума http://www.blitz.bg/news/article/106445

От линка
                    Всичко това доказва, че системата за сигурност е на изключително високо ниво", отчете Юрий Исаков.
                    Колкото до лъжата, че Белене е безопасна - RepRisk - Zurich, Switzerland твърди, че Белене е третата най-опасна централа в света. http://www.reprisk.com/downloads/mcc...ar%20Power.pdf
                    http://www.youtube.com/watch?v=ABSXJiYQFuI&NR=1
                    Всеки има право да изразява мнение и да го разпрост

Коментар

• Отговорният подход е да се строи "ПРЕДИ възникване на необходимостта" Защото, наш Ганю вижда, когато е твърде късно. Ресурсите са изчерпаеми и колкото повече оставим на децата си /чист въздух, вода, земя/, толкова по-добре ще живеят и те. И по-сигурно - също.
                      Няма да намериш случай, в който някой ще ти строи нещо без сериозен СОБСТВЕН интерес - това трябва да е ясно на всеки. И не виждам никаква драма това да е, който и в момента. Стига сме дрънкали, викам, повече.

Коментар

• Старият реактор от „Белене“ ще заработи в Калининград
                        ........
                        Проблемът на една бъдеща атомна електроцентрала в "Белене" не е сигурността, а нейната ефективност“, заяви пред БНР бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин. Според него е необходимо още отсега България да проучи внимателно пазарите на електроенергия в съседните страни и дори да почне да сключва дългосрочни договори за износ на ток.
                        http://www.livebiz.bg/ikonomika/s/1994026752?ref=nf
                        http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/0...tivnost.116936
                        Защо така говори тоя Булат Нигматулин, нали сме имали недостиг и щяло да има режим, даже вече трябваше да има де.
                        Last edited by clearly; 23.04.2011, 21:15.
                        http://www.youtube.com/watch?v=ABSXJiYQFuI&NR=1
                        Всеки има право да изразява мнение и да го разпрост

Коментар

• Генерал-губернаторът на България си казва тежката дума http://www.blitz.bg/news/article/106445

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                            Ти много се радваш нещо. Да не си някакво руско мекере
                            Е, па как иначе? Откъде инак че знам таквъзи кон-фиден-циялна инфУрмация? Или си мислиш, че просто ги надушвам през 9 баира?
                            Грешка.
                            През 10 ги надушвам

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                              Види се, руснаците са решили да ни дадат урок: Ако не се бяхме ***вали с тях досега, почти съм убеден, централата щеше да е км привършване на двойно, че и тройно по-ниска цена. За текущото състояние отговорност носят не само бивши, обаче, ами и настоящи "управляващи" - кавичките са поради абсурдността на думата, употребена точно тук
                              Много ни трябваше да се правим на по-католици и от папата, на по-европейци от германци и французи и на по-паралии от сите тех, взети заедно, като се перчим без покритие. На гол тумбак чифте пищови му казват.
                              А аз - като шебеци с червен г*з. А проектът, осъществен дори при тази цена, за 5 години става нормално изгоден - просто, досега щедро пилеехме времето...
                              Ама яйцето допря до същия този червен г*з.
                              Ха да ви видим, "братушки"! - точно това си мислят онези, с които се подигравахме.
                              И с основание.
                              Ти много се радваш нещо. Да не си някакво руско мекере

Коментар

• Милиардите за “Белене” ще минават през Валентин Златев
                                http://www.desant.net/show-news/22030/

Last edited by Jay Gould; 22.04.2011, 15:01.

Коментар

Working...
                                X