IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение

Ако трябва да избирам поражения на природата, които ми споменаваш, то не бих избрал децата ми да страдат от лъчева болест, нито от радиоактивно заразяване, които се проявяват десетилетия, след ядрените катаклизми (оставям встрани първите няколко стотици километри от огнището на поражение)...

На мен ми е тъжно, че като човек с преки наблюдения от поразени - трябва сега отново да регистрирам колко слаба е човешката памет - не говоря за твоята лично - помня, че беше спец в областта (вероятно по условие ти и твоите деца - сте "защитенИ")...

Да оставим все пак встрани иронията... Бъди здрав!
    Една малка забележка: В света работят над 400 ядрени енергийни реактора. Доста от тях, работят от повече от 40 години. За цялото това време има 3 (три) аварии с някакви последствия за околната среда и хората. И от тези три има само една, при която може да се говори за "деца страдащи от лъчева болест". Докато "природата" около вятърните централи и тецовете си е такава ВИНАГИ, а не само след авария. Така че бъди по-внимателен с обобщенията.

P.S. Би трябвало да знаеш, че няма как децата ми да са "по-защитени". Радиацията не подбира. Така че коментарът ти е меко казано неуместен.
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
      Като си толкова загрижен да оставиш природа на идните поколения, защо не се разходиш до района на нос Калиакра под перките на вятърните централи. Докато ходиш ще ти хрущи под краката. Знаеш ли от какво? От костите на убитите птици. И обувките ти ще станат само пера и кръв. Разходи се и до Марица Изток да подишаш чист въздух. И накрая се разходи до Козлодуй и ще видиш разликата.

И между другото, никой не е отхвърлил проекта Белене по екологични съображения. Там нещата са си наред. А ако си от "принципните противници" на ядрената енергетика, тогава няма смисъл да се разговаря с теб.

Не съм молил да разговаряш с мен.

Ако трябва да избирам поражения на природата, които ми споменаваш, то не бих избрал децата ми да страдат от лъчева болест, нито от радиоактивно заразяване, които се проявяват десетилетия, след ядрените катаклизми (оставям встрани първите няколко стотици километри от огнището на поражение, където по условие ВСИЧКО е "леш"... )...

На мен ми е тъжно, че като човек с преки наблюдения от поразени - трябва сега отново да регистрирам колко слаба е човешката памет - не говоря за твоята лично - помня, че беше спец в областта (вероятно по условие ти и твоите деца - сте "защитенИ")...

Да оставим все пак встрани иронията... Бъди здрав!
      Last edited by zarco; 29.03.2012, 18:21.
      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнение
        .............
        Все пак нещо зависи (все още), а именно: да ИМ оставим природа!

(лично мнение, което не означава, че подкрепям настоящото правителство)
        Като си толкова загрижен да оставиш природа на идните поколения, защо не се разходиш до района на нос Калиакра под перките на вятърните централи. Докато ходиш ще ти хрущи под краката. Знаеш ли от какво? От костите на убитите птици. И обувките ти ще станат само пера и кръв. Разходи се и до Марица Изток да подишаш чист въздух. И накрая се разходи до Козлодуй и ще видиш разликата.

И между другото, никой не е отхвърлил проекта Белене по екологични съображения. Там нещата са си наред. А ако си от "принципните противници" на ядрената енергетика, тогава няма смисъл да се разговаря с теб.

Коментар

• 24 март 2012 г. Министър Делян Добрев пред Дарик радио?

Ще поиска ли България поредно осмо удължаване на преговорите за „Белене”, за атомната електроцентрала?

Да, такова удължаване ще ни е необходимо, но за разлика от другите пъти, когато сме искали удължаване, текстът на допълнителното споразумение ще бъде най-вероятно същият като предното удължаване, без никакъв ангажимент за нас. Но ние трябва да…

Ама то предното имаше малък проблем. Покрай това стана…

Имаше в десето споразумение, но в следващите три споразумения текстът единствено удължава срока - удължава срока без никакви ангажименти.

Няма да има запетайка и някакво вметнато изречение.

Няма да има запетайка, но пък в същото време ние трябва в това поредно удължаване най-накрая да разплетем казуса с АЕЦ „Белене”, защото никой не печели от тези удължавания…

Колко месеца?

…най-малкото печелим ние, защото знаете, че със споразумение 5 е поръчано оборудването с дълъг цикъл на производство и колкото повече удължаваме този срок, без да имаме яснота по проекта, толкова по-трудно става вземането на решение. Така че според мен ние още следващата седмица или по-следващата седмица трябва да излезем с ясен план какви стъпки ще предприемем, за да разплетем този казус, кога ще имаме всички данни, за да можем да вземем решение, и съответно как в рамките на тези два месеца ще стигнем до окончателното решение, за да може това наистина да е последното удължаване и най-накрая да се разплете казусът с АЕЦ „Белене”.

Т.е. два месеца удължаване ще искате?

Не, повече от два месеца, но в рамките на два месеца според мен ние трябва да структурираме стъпките, които…

Колко повече?

Ами три или четири месеца според мен ще бъдат достатъчни.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=875406

Пет дни след това Българският парламент приема решение, с което се спира изграждането на АЕЦ Белене.
          Last edited by kat123; 29.03.2012, 18:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
            Пак да питам Стамболова:
            Ако 20 милиарда за 20 години /за 60 год, нека са 40 милиарда/ товарят държавата много, по-малко ли ще я натоварят едни 90 до 120 милиарда за същите тези години и то, при положение, че не се променя /ех, някой да можеше да гарантира.../ цената на природния газ? Дори и случайно, да се окаже, че имаме едни 300 милиарда наш си газ, при този темп на потребление /досегашния, плюс 4 милиарда за ГазЕЦ, да предположим, че не нараства/ те пак няма да стигнат за 60 години бе! А тогава - ах, тогава! като ни забършат едни $2000/1000м3, там, твоите синове и внуци ххх ще ядат - това не ти ли е ясно?
            Защо сте толкова късогледи, че и върха на носа си не виждате? Рейтингът щял да пострада.
            Ами, дай да не страда той, а гражданите, а? Какво ще кажете? Левче/евро/ за kWh-не е ли супер?

Без някакви определени политически пристрастия ще изкажа мнение, насочено към "далекогледите"...

Да попитам - колко точно сте далекогледи, ако с това свързвате, какво точно ще усетят нечии внуци след десетилетия...

А, няма ли да сме още по-далекогледи, ако фиксираме и отчетем реалните опасности от производството на ел.енергия от ядрен разпад на изотопите на урана? Нищо, че има супер-защити...

Какво преживяхМЕ с Чернобил през 1986... Има ли някой от "далекогледите" понятие за човешкото нещастие там, а даваме ли си сметка, че поразени имаше (и има) и тук?... Но - с времето се успокоихме, че тия неща, я се случат на 3 поколения веднъж, я не се случат..., аВе - случайни неща...

...за да се стигне до втората световна икономика (?) - Япония - има-няма - 25-годинКИ, след Чернобил..., ама - хък-мък.., нали не СМЕ там?...

Да де, ама щом сме тук - вероятно Господ ни пази..., ама щом не ни е опазил от Чернобил, как ще ни пази от другите наоколо? Ето - именно така ще ни пази: много тук не знаят за пораженията на хора в България, нали? Пък и човешката памет, ако е така къса...

Само своето - неангажиращо мнение включвам тук: нека ГИ ИМА - тия синове и внуци - това мисля, че трябва да сме единни да потвърдим, но нека им оставим природа, а не скрита бомба, която да не им даде възможност да доживеят...

Ама сега може да меееелим, колкото си искаме, как била "нова", пък каква ще е вероятността, пък що защити и проверки, пък къде ще се складирали ядрените отпадъци, пък и дори - колко работни места щели..., абе повече от 20 години - все за работни места се плаче..., няма как да стане, ЩоТ сме малки..., ама независими сме щели да бъдем и да продаваме ел.енергия...Да оставим пропагандата встрани за това, че като "продаваМЕ" - еди кВо си ще получаваМЕ, което пък - при внуците НИ...

Така, че - хайде да не ги поставяме отсега (тия ми ти деца и внуци) да играят върху атомната мина (военен термин) на България, а да ги поставим върху зелената поляна..., а - когато след 20-30 години дойдат те в нашата възраст, нека сами преценяват какви са (ТОГАВА) възможностите за безопасно произвеждане на ел.енергия от атомната енергия, белким нещата мръднат напред в тая посока, когато те (може би) - ще оставят на своите деца и внуци - И природа, И "евтина", но безопасна енергия... (оставям встрани въпросът, аджеба - ако си имаме и сега АЕЦ - що ли ни скача многократно цената на ел.енергията..., популистко, нали..., но сме си мноооого дребнички, за да имаме претенции, ако и нямаме запасите си в земните недра..., то и да ги имахме - нямаше да можем да ги извлечем, та пак щяхме да си ги шътнем с някаква концесия за 40-50 години, за да вземаме остатъците от нечия богата софра...)..., мааааалки сме и нищо не зависи от нас...

Все пак нещо зависи (все още), а именно: да ИМ оставим природа!

(лично мнение, което не означава, че подкрепям настоящото правителство)
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Не ми е ясно с какви очи идиотите герберски ще искат отстъпки за цената на газа. Щом лижем американски задници, то руснаците ще ни изчукат по всички параграфи.

Първоначално изпратено от Дневник
              "Комерсант": Никакви отстъпки за цената на газа за България

София, която се отказва вече от втори съвместен проект с Русия, въпреки това се надява да получи намаления в цената на природния газ. Руският газов гигант "Газпром" обаче не е обещавал никакви отстъпки на България за цената..
              ................
              Според източници на "Комерсант" предварителният анализ на финасовия консултант HSBC вече е бил представен на българското правителство и според него инвестицията в централата би се възвърнала за 20 години.
              ...........................
              "Шефът на държавната корпорация Сергей Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта като подчерта, че българските организации със закъснение плащат изготвяното оборудване и вече чувствително са задлъжнели. Затова руските организации...са принудени да прибегнат до съдебната процедура", пише "Комерсант".
              Имам един въпрос към предателите на националните интереси:
              ЗАЩО не беше показан доклада на HSBC??

Въпросът впрочем е риторичен. Докладът ОЧЕВИДНО е ПОЛОЖИТЕЛЕН. В противния случай Тиквата щеше да го размахва като знаме!

Та националните предатели ще ми обяснят ли ЗАЩО не искат инвестиция, която ще се откупи за 20 години и ще ни реши проблемите в енергетиката за следващите 60 години.
              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
                Колко работа можеха да дадат и на хора и на бизнес, ако бяха решили да строят АЕЦ Белене, но щеше да им е трудно да лапат комисионни
                10000 човека...10 завода....100 фирмички...за 5 години щеха да имат работа...
                Поне 4 млрд лв в бизнеса.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
                  Е като не дават - не дават ...
                  Щом не ни позволяват, няма да имаме АЕЦ...
                  По жалка държава(?) от България просто няма ...
                  Толкоз...
                  Още един прогледнал.....

Коментар

• Сергей Шматко: Русия ще настоява да бъдат изпълнени ангажиментите по АЕЦ „Белене”
                    29 март 2012 | 15:42 | Агенция "Фокус"
                    Начало / Русия
                    Москва. По време на преговорите с България Русия ще настоява да бъдат изпълнени договорните задължения по АЕЦ „Белене”, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко по време на пресконференция в Москва, предаде РИА Новости.
                    Ние ще формулираме всички свои решения и предложения, изхождайки от строгото спазването на всички правила и задължения на страните по съществуващите документи”, каза Шматко.
                    По-рано правителството на България взе решение да се откаже от строителството на АЕЦ „Белене” и да изгради на нейно място газова централа. Парламентът на страната подкрепи това решение.

и в. сега
                    Евентуалните компенсации за спрелия проект "Белене" се изчисляват между 800 милиона и 1 млрд. долара. Преговорите между руската и българската страна са насрочени за утре..

Та стана любемият лаф на шопа..... най обичам да си хвана бунак да работи заради мен без пари ......
                    Last edited by Монти; 29.03.2012, 16:35.

Коментар

• Колко работа можеха да дадат и на хора и на бизнес, ако бяха решили да строят АЕЦ Белене, но щеше да им е трудно да лапат комисионни
                      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Пак да питам Стамболова:
                        Ако 20 милиарда за 20 години /за 60 год, нека са 40 милиарда/ товарят държавата много, по-малко ли ще я натоварят едни 90 до 120 милиарда за същите тези години и то, при положение, че не се променя /ех, някой да можеше да гарантира.../ цената на природния газ? Дори и случайно, да се окаже, че имаме едни 300 милиарда наш си газ, при този темп на потребление /досегашния, плюс 4 милиарда за ГазЕЦ, да предположим, че не нараства/ те пак няма да стигнат за 60 години бе! А тогава - ах, тогава! като ни забършат едни $2000/1000м3, там, твоите синове и внуци хуя ще ядат - това не ти ли е ясно?
                        Защо сте толкова късогледи, че и върха на носа си не виждате? Рейтингът щял да пострада.
                        Ами, дай да не страда той, а гражданите, а? Какво ще кажете? Левче/евро/ за kWh-не е ли супер?

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                          Добре, ето и четвъртия

Илиян Василев: Всички варианти за АЕЦ "Белене" са лоши
                          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...lene_sa_loshi/

Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси. "Дневник" потърси Василев по повод решението на кабинета да спре проекта за построяването АЕЦ "Белене", както и монтирането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Мисля, че е балансирано решението на кабинета предвид останалите тежки варианти. Това означава прекратяване на договора за "Белене" в този вид. След това трябва да се премине към частта за проекта "Козлодуй-7", ако се реши да се строи. Третият елемент е газовата централа.

Не може да има перфектно решение при тази ситуация, защото всички варианти са лоши. И преди съм казвал, че това е проект, който е заченат с много структурни дефекти в самото начало. С времето, вместо да се решат проблемите, да се изчистят тези дефекти, те са се натрупвали един върху друг и сегашното правителство нямаше друг ход. В сегашния му вид проектът "Белене" заплашва макроикономическата и финансовата стабилност на страната и щеше да бъде с много тежки последствия. Той е една прекалено голяма амбиция за България.
                          Пълни глупости Стамболов, нямало пари, Виж това:

Ако се прави АЕЦ разходването на парите ще се следи по един начин а ако се дават за чаветата?
                          Ами ако се прави това, колко комисионни ще отидат за обследване, за енергийни проекти, за избор на изпълнители и разпокъсани на малки части тези изразходвани пари са по трудно проследими:

П. Диков: За саниране трябва да се осигурят поне 2 млрд. евро до 2020

А стига грабеж!!!
                          Last edited by badboy333; 29.03.2012, 15:14.
                          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                            Добре, ето и четвъртия
                            ................
                            Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси. ".................
                            Ей това вече ме разсмя ................ Стамболов, бегай да се молиш на бащицата да те вкара с връзки в "академията" в Симеоново, щото с това пазарджишко образование си за никъде ....

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                              Ми кво друго да говори Сашко Николов? Нали ръката, която го храни (назначи) ще извади тоягата ако не говори каквото е казал бащицата. И освен това пропуска съществения факт, че този "по-евтин" ток ще се появи минимум 6 години по-късно от тока от Белене. Т.е. вместо през 2017-18, "по-евтиният" ток ще дойде през 2024-2025 г. И това е оптимистичния сценарий, щото ако зелените талибани започнат да използват пълните възможности на закона и шибаната ни съдебна система, ще имаш 7-ми блок в Козлодуй някъде през 2030 ...
                              Добре, ето и четвъртия

Илиян Василев: Всички варианти за АЕЦ "Белене" са лоши
                              http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...lene_sa_loshi/

Илиян Василев е бивш посланик на България в Москва (2000 - 2006 г.). Той е експерт по енергийните въпроси. "Дневник" потърси Василев по повод решението на кабинета да спре проекта за построяването АЕЦ "Белене", както и монтирането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Мисля, че е балансирано решението на кабинета предвид останалите тежки варианти. Това означава прекратяване на договора за "Белене" в този вид. След това трябва да се премине към частта за проекта "Козлодуй-7", ако се реши да се строи. Третият елемент е газовата централа.

Не може да има перфектно решение при тази ситуация, защото всички варианти са лоши. И преди съм казвал, че това е проект, който е заченат с много структурни дефекти в самото начало. С времето, вместо да се решат проблемите, да се изчистят тези дефекти, те са се натрупвали един върху друг и сегашното правителство нямаше друг ход. В сегашния му вид проектът "Белене" заплашва макроикономическата и финансовата стабилност на страната и щеше да бъде с много тежки последствия. Той е една прекалено голяма амбиция за България.

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
                                Е като не дават - не дават ...
                                Щом не ни позволяват, няма да имаме АЕЦ...
                                По жалка държава(?) от България просто няма ...
                                Толкоз...
                                +11111

Първоначално изпратено от badboy333
                                Прав е Императора( Ето как на година се изяждат от циганията на бг политици близо 50% от стойността на АЕЦ Белене - 10 милиарда щяла да струва! ), че парите за АЕЦ Белене ги папкат :

3,1 млрд. лева струва издръжката на малцинството
                                В Центъра за демографска политика са изчислили, че годишно в България се харчат 3,1 млрд. лева за издръжката на ромската общност у нас. Тези пари включвали социални помощи, детски надбавки, майчински и др. средства, които се отпускат законно на ромите. Това означава, че всеки българин – от новороденото до немощния старец, плаща по 50 лв. месечно за издръжката на ромите, пресмята проф. Петър Иванов.

Така интегрираме ромите:

Харчат 200 000 лева за презервативи
                                По 200 000 лева годишно за презервативи предвижда приетата Национална стратегия за интеграцията на ромите у нас.

Освен за контрацептиви тези средства ще бъдат използвани и за акушеро-гинекологични прегледи с мобилни кабинети в населените места с ромско население.
                                В бюджета до 2015 г. са пресметнати по 10 хил. лева ежегодно за провеждане на беседи с подрастващи и млади хора, както и с техните родители за начините за предпазване от нежелана и ранна бременност.
                                На тези семинари ще се обяснява на младите ромки за опасностите, които крие ранното зачеване, както за самата майка, така и за бебето.

Коментар

Working...
                                X