IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• http://www.focus-news.net/?id=f21054

Водещ: А АЕЦ „Белене”, според вас, би произвеждал по-скъп ток?
    Иван Костов: Не според мен, а според Ейч Ес Би Си.
    Водещ: Пак казвам, зависи кой чете Ейч Ес Би Си. Г-н Овчаров чете по друг начин.
    Иван Костов: Вижте, абсолютно невъзможно е това, което той твърди. Това е толкова безпочвено. В момента печалбата на АЕЦ „Козлодуй” при 4,5 стотинки, да повторим, е 50 млн. евро. За 60 години това са 3 млрд. Това е. Даже не знам дали я смятам точно. За това става въпрос. 50 млн. евро два хилядника, върху които, забележете, не тежи задължението да изплащат кредитите по доставка на оборудването. Тези кредити бяха поети от българския данъкоплатец, като кредити и платени от българската държава, вместо АЕЦ „Козлодуй”. Т.е. АЕЦ „Козлодуй” е освободен от всички кредити, произвежда за 4,5 стотинки и има 50 млн. печалба. Кажете ми как една централа пак с 2 хил. мегавата ще произведе 200 млрд. за 60 години. Това са три милиарда и нещо на година печалба, не оборот, а печалба. Този човек очевидно не може да смята. Той наистина не се научи. Беше уж някакъв там председател или зам.-председател на финансова комисия в Народното събрание, но той въобще не може да смята. Аз не зная какъв инженер е бил, инженерствал е, докато е бил партиен секретар в Москва, докато се е обучавал, но той не може да смята финансови разчети. Финансовите разчети са направени от Ейч Ес Би Си. Никъде не пише 200 млрд. печалба. Моля ви се, това да се твърди, това даже противоречи на мотивите за вота на недоверие. Там, по-скромният, Петър Димитров е записал 800 млн. печалба.
    Водещ: Годишно?
    Иван Костов: Има 800 млн. оборот на двата хилядника за Козлодуй, но като получим и средства от продажба за електроенергия. Но срещу тях стоят 700 млн. разходи, защото има внесена от Русия за зареждане гориво, има заплати, има какво ли не, има текущи ремонти и прочее. Така че печалбата е 100 млн. лв. или 50 млн. евро. Тези и двамата не смятат с реални числа, не искат да застанат на дебат ..

Коментар

• Енергийният "Галилей"
      Славея Балдева
      http://www.svobodata.com/

България се отказа от АЕЦ „Белене”, но централата не иска да се откаже от нея. Българските й защитници са непримирими, че тя няма да види бял свят и отсега заявяват, че при „благоприятна” конфигурация в следващия парламент, проектът ще се възобнови. Каквото и колкото и да струва. Сякаш досега бяха малко грешните пари, които потънаха в нея.

Многомилиардният воденичен камък отпадна, но разходите на страната ни не са приключили. НЕК не може да погаси петгодишния заем от BNP Paribas в размер на 250 милиона евро, който е трябвало да задвижи проекта до появата на стратегически инвеститор. Инвеститор за проекта не се появи.

Ролята на „инвеститор” по обслужване на споменатия заем, обаче, ще изпълняваме всички ние. Възможно е да се наложи да „инвестираме” и в неустойките, които ни начисляват от руска страна. За шефовете на НЕК от времето на тройната коалиция давността е изтекла (три години) и отговорност не може да им се търси. За нашето плащане давност няма да има.

Както стана известно от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), нарушенията са започнали при самото обявяване на конкурса за строеж на централата (2005 г.). На избрания „Атомстройекспорт” са възложени дейности по проекта без обществена поръчка - като за това им се е плащало в аванс. Окончателната цена е тънела в мъгла. Ясно е било само, че сумата нараства непрекъснато.

Кой строи крепост върху плаващи пясъци

Министър Добрев съобщи, че без да знае крайната цена - НЕК е поела ангажимент пред „Атомстройекспорт” на стойност 1, 5 милиарда лева.

Ето и оценката на HSBS - консултант по проекта. В най-оптмистичния сценарий той определя цената на АЕЦ „Белене” в размер на 10 350 милиарда евро или над 22 милиарда лева, а цената на електроенергията от централата - 75 евро на мегаватчас. В момента цената на електроенергията от АЕЦ „Козлодуй” е 15.30 лева на мегаватчас.

Фактите не дават основание да тъжим за неосъществения проект. Но пък има основание за въпроси - защо и къде са потънали толкова пари.

А една партия потъна в енергийна печал. Говори за национално предателство. Пред кого ли? И осъществено от кого? Говори и уверява, че все някога „победа будет за нами”. Такава „победа” наистина ще е за тях, но не и за България. Победата за тях и победата за България не са право пропорционални величини.

Ако за някого строежът на АЕЦ „Белене” е „право дело”, то не е такова за българския данъкоплатец. Неуместно е тези, които настояват да му натрапят непосилни тежести - на него и на следващите поколения, да се изживяват като защитници на истината и като родолюбци. Неуместно е, но е обяснимо - те имат да изплащат благодарността си с лихвите – как иначе щяха някога да дойдат на власт.

От „И все пак Земята се върти” до „И все пак „Белене” ще се построи” - има някаква разлика. Но явно не всеки я схваща или не му е изгодно да я схване. Колелото на историята може и да се върти, но не изглежда склонно да се търкулне и да кротне с неизбежната победа на социализма и комунизма, която се затаи някъде. А някои навъртат километраж в него, тъй както хамстер тича на място по колелцето в клетката си. „Ест такая партия.”

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
        Добре, ще посоча основната логическа грешка, съобразно спорът, поне за този въпрос. Още в подходът е.
        В света има милиони фирми и всички правят едно и също, като им трябват по големи разходи ги "доказват". Има едни други фирми "доказват" разходи смешно малки - наши дето перат пари, доказват построени хотели за 10 бона, западни продаващи акции "доказват" нищожни акции, да вдигнат печалбите за да излъжат хората да си купят акции от тях. Трети, по-големи пър си разделят фирмата на две и с едната доказват загуби с другата печалби. Направи го и една баба оня ден на пазара. Пред мен един й вика, много ти е скъпа марулята на 60, тя му вика ела да копаш да видиш че е евтина и на 1.60. Смяташ ли че е практично и нормално да чакам циганката да ми "доказва" разходи, че доматът и струва 20лв, пък и печалба иска и да ходя до пазарджик да копам с нея ? Отивам на другата сергия и си купувам домат по 2 лева.

Видя ли докладът дето ми прати dddd, и там е пълно с "доказателства", че 1МВ произвеждал 1100 часа, а не 1300. И ти викат "докажи". Аз ще докажа, ама искам Ангел Семерджиев директно да иде в затвора. Защото подочух, че само преди 2 години бил един такъв скромен, а вече и синът му хвърчи с някакъв джип и развива "бизнес". Сигурно и запитване за сметките им в западни банки, ще даде положителна проба.

А никой не споменава за цените във Франция и Германия. Е това вече, не било коректно. Тук е България има си разходи за всяка фирма, ония в Германия нямат. Вероятно много от "разходите" са за ДКЕВР да работят с писалката.

А колко произвежда 1MWp панел, държавата знае - плаща ги. Дори ДКЕВР може да да направи таблица за всяка ФЕЦ, с това какъв тип е панелът, коя година е произведен и колко е ток е произвел 2011. Вероятно за производство взимат най-ниското производство на тънкослойните, пък за разходи на панели слагат цените на най-скъпите, дето произвеждат най-много с 1MWp. И вместо да ми покажат тази информация, гледам доклад на който пише "на ЗАКРИТО заседание ... " и нещо като "е-о, скрил съм се, ела ме намери". Ще те намеря, ама чакай да си взема и бухалката, защото ми въртиш едни номерца дето нито са оригинални, нито са законни.
        Господине, пак само празни приказки. Претендирате да сте програмист. Тогава знаете как да работите с калкулатора. Има го в "Уиндоуса". Дадох Ви от къде да вземете изходните данни. Вземете ги и смятайте.

Аз не Ви говоря за марули, ами за математика и инвестиция.

Взе да ми писва да повтарям едно и също. ПОСОЧИ КЪДЕ ГРЕША?
        Last edited by gigow; 25.04.2012, 10:28.
        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Защо казвам ДА на АЕЦ Белене!

Защото:
          Нека първо да приемем някои факти.
          1. Цената на АЕЦ Белене е определена от консултанта HSBC на 10,3 милиарда евро. Това е заедно с оскъпяване, с лихви, с всичко.
          2. АЕЦ Козлодуй с два енергоблока по 1000 MW, (мощност колкото се предвижда и за АЕЦ Белене) произвежда и продава всяка година повече от 15 милиарда кWh електроенергия. Това прави 15 милиона MWh. Приемаме че АЕЦ Белене ще произвежда и продава по 15 милиона мегаватчаса. Това може да се види ТУК.
          3. Средната цена по която НЕК плаща тока на следните шест производители ТЕЦ Бободол ЕАД, ТЕЦ Марица 3, ТЕЦ Варна ЕАД, Пиринска Бистрица Енергия АД, Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари ЕООД, Ню-Ко Загора ЕООД
          е 87.59 лв за мегаватчас. Приемаме това да е изкупната цена от АЕЦ Белене, а именно 87,59 лв за MWh Това можете да го сметнете от ТУК.

Сега сметките. Сухата математика.
          АЕЦ Белене ще продава 15 милиона MWh годишно по 87,59 лв.
          Това прави годишен приход 1313,85 милиона лева. 1,313 милиарда лева годишно. Или 671,76 милиона ЕВРО по фиксинга на БНБ. Годишен приход 671,76 млн евро.
          Делим цената на АЕЦ Белене от 10,3 милиарда евро на 671,76 милиона и получаваме 15,33 години за изплащане ИЗЦЯЛО на Белене. И "майката" и лихвите, дето викаше Чудомир.

АЕЦ Белене ще се изплати изцяло за 15 години и 4 месеца.
          И ще работи още 45 години само заплащайки текущите разходи.

АЕЦ Белене е неизгоден само за националните предатели ГЕРБ и сините!

Коментар

• [QUOTE=gigow;1059249894]Господине, помолих те да кажеш кое е сбъркано в моите сметки. КЪДЕ ГРЕША?
            Приказките за "тотално объркани логически" са си само приказки.
            [QUOTE]

Добре, ще посоча основната логическа грешка, съобразно спорът, поне за този въпрос. Още в подходът е.
            В света има милиони фирми и всички правят едно и също, като им трябват по големи разходи ги "доказват". Има едни други фирми "доказват" разходи смешно малки - наши дето перат пари, доказват построени хотели за 10 бона, западни продаващи акции "доказват" нищожни акции, да вдигнат печалбите за да излъжат хората да си купят акции от тях. Трети, по-големи пър си разделят фирмата на две и с едната доказват загуби с другата печалби. Направи го и една баба оня ден на пазара. Пред мен един й вика, много ти е скъпа марулята на 60, тя му вика ела да копаш да видиш че е евтина и на 1.60. Смяташ ли че е практично и нормално да чакам циганката да ми "доказва" разходи, че доматът и струва 20лв, пък и печалба иска и да ходя до пазарджик да копам с нея ? Отивам на другата сергия и си купувам домат по 2 лева.

Видя ли докладът дето ми прати dddd, и там е пълно с "доказателства", че 1МВ произвеждал 1100 часа, а не 1300. И ти викат "докажи". Аз ще докажа, ама искам Ангел Семерджиев директно да иде в затвора. Защото подочух, че само преди 2 години бил един такъв скромен, а вече и синът му хвърчи с някакъв джип и развива "бизнес". Сигурно и запитване за сметките им в западни банки, ще даде положителна проба.

А никой не споменава за цените във Франция и Германия. Е това вече, не било коректно. Тук е България има си разходи за всяка фирма, ония в Германия нямат. Вероятно много от "разходите" са за ДКЕВР да работят с писалката.

А колко произвежда 1MWp панел, държавата знае - плаща ги. Дори ДКЕВР може да да направи таблица за всяка ФЕЦ, с това какъв тип е панелът, коя година е произведен и колко е ток е произвел 2011. Вероятно за производство взимат най-ниското производство на тънкослойните, пък за разходи на панели слагат цените на най-скъпите, дето произвеждат най-много с 1MWp. И вместо да ми покажат тази информация, гледам доклад на който пише "на ЗАКРИТО заседание ... " и нещо като "е-о, скрил съм се, ела ме намери". Ще те намеря, ама чакай да си взема и бухалката, защото ми въртиш едни номерца дето нито са оригинални, нито са законни.

Коментар

Да ти обясня оная идиотска мисъл. С две думи ДКЕВР у нас може да определи реално кой ток е най-евтин само с една химикалка.

Има два известни начина в света да се определят цени - чрез свободен пазар (винаги го наричат свободен, въпреки че често не е на 100%) или чрез някой държавен орган, където казват, че са най-умните - пък те често са много тъпи, корумпирани и пияници.

За тока в САЩ от към 97-ма в половината щати, после в Англия, Германия, Япония (и после не знам, защото почнах друга работа) се въведе свободен пазар на ток. У нас сме още с ДКЕВР, но явно има директива от ЕС, ДКЕВР да бъде заменен с пазар на ток та те сега бързат да се налапат с комисионни и изобщо не чакат 2020г, въпреки че и 2019г спокойно могат да инсталират соларни паркове които може да са и 5 пъти по-евтини тогава.

Какво да ти гледам сметките за днес. Тотално са объркани логически.
              Господине, помолих те да кажеш кое е сбъркано в моите сметки. КЪДЕ ГРЕША?
              Приказките за "тотално объркани логически" са си само приказки.

Цените на фотоволтаичните централи съм ги взел днес от тук.
              СоларЕнтерпрайз ООД
              Наземна Фотоволтаична Централа с мощност 35,88 kWp Цена без ДДС 168619 лв. С ДДС - 201341 лв.
              Колко ток произвежда средно един фотоволтаик съм го взел днес от тук.
              Цени и ефективност

ВЕИ. Производство на енергия от фотоволтаици
              Големината на една фотоволтаична система се измерва в kWp (киловат пик). Средно произведената енергия на 1 kWp е 1100 kWh/Година. 1 kWp се изгражда на площ от около 10 м2.
              Сметката е проста.
              Централа от 35.88 kWp може да произведе за година 39468 киловатчаса ел. енергия. А това е 39 мегаватчаса.
              Ти твърдиш че токът ще се купува по 220 лева за мегаватчас.
              Това прави 8683 лева годишен приход.
              Разходи ще имаме ли? Да речем че няма разходи.
              Да речем че държавата не ни взема ДДСто. Щото е добра!
              Да речем, че не сме харчили никакви пари за площадката, за огради, за проекти, за присъединяване, за такси, за ходене по десетки инстанции, за вадене на десетки документи. Не сме харчили за нищо.
              И панелите работят безотказно, без повреди, без миене, без поддръжка на терена,
              И не са ги откраднали циганите...
              А бе все едно са на Луната...
              За колко години ще си върнем инвестираните 201341 лв?

За малко повече от 23 години!

Ха сега намери инвеститор за любимата си "зелена" енергия на свободния пазар!

Разбирал ли какви БЕЗУМИЯ дрънкаш!
              БЕЗУМИЯ!

Панелите живеят около 20 години. Като к.п.д.-то им намалява доста към двайстата.

Знаеш ли логиката какво подсказва?
              Ако махнем всички ИДЕАЛНИ за теб условия, които предложих по-горе, парите, които ще похарчиш са много повече. А тези, които ще получиш са много по-малко. НЯМА идиот, който ще си вложи парите във ФЕЦ и ще продава ток на по-ниска цена от 600 лв за мегаватчас. (Само за справка. Цената от АЕЦ Козлодуй е 42лв и 30 стотинки за мегаватчас)
              Защото има и разходи, има и повреди, има и ДДС, има и намаляване на производителността...

А накрая и инвеститорът ще поиска нещо да спечели. Нали!

Коментар

• Да ти обясня оная идиотска мисъл. С две думи ДКЕВР у нас може да определи реално кой ток е най-евтин само с една химикалка.

Има два известни начина в света да се определят цени - чрез свободен пазар (винаги го наричат свободен, въпреки че често не е на 100%) или чрез някой държавен орган, където казват, че са най-умните - пък те често са много тъпи, корумпирани и пияници.

За тока в САЩ от към 97-ма в половината щати, после в Англия, Германия, Япония (и после не знам, защото почнах друга работа) се въведе свободен пазар на ток. У нас сме още с ДКЕВР, но явно има директива от ЕС, ДКЕВР да бъде заменен с пазар на ток та те сега бързат да се налапат с комисионни и изобщо не чакат 2020г, въпреки че и 2019г спокойно могат да инсталират соларни паркове които може да са и 5 пъти по-евтини тогава.

Какво да ти гледам сметките за днес. Тотално са объркани логически.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                  Nezaetoime, не си напълно наясно с това как се случват нещата. Себестойността на електричеството от фотоволтаици зависи от цента на инсталацията и от количеството слънчева радиация достигаща до панелите. Нормално е в региона на Марсилия себестойността да е по-ниска от тази на север от Париж. Също така е нормално Италия, Испания, Португалия, Гърция и южна Франция да произвеждат енергията на по-ниска цена в сравнение с нас. Втория фактор е цената на инсталацията. През последната година цените на панелите се срутиха. ДКЕВР актуализират цената веднъж годишно. Обикновенно това става в края на юни и влиза в сила от 1 юли. Изчакай още два месеца и цените ще бъдат свалени. Лично аз мисля, че ще паднат под 400 лева. Търсиш умишлена злонамереност там където няма такава. Сравняваш нашата тарифа от преди 10 месеца с френска от преди два. Цените на панелите падат толкова бързо, че каквото и да прави ДКЕВР ще изостава от технологичния процес. Алтернативата е да променят цените на всеки шест месеца. Тогава ще имаме по-реалистини цени. Сега към датата на решението цените са ОК, но само след половин година нормата на възвращаемост е скочила.
                  Реално погледнато проблема е друг. На България не и трябват никакви нови мощности. Предполагаемата цена на тока от АЕЦ Белене е близка до тази на ветро генероторите днес. Отделно АЕЦ не е гъвкав. В случай, че имаме 4 блока по 1000 мегавата енергетиците ще се видят в чудо. Какво ще правят когато товара на системата при слабо натоварване е долу горе толкова.
                  Според мен решението е изключително просто. Не се строи нищо извън задължителния процент ВЕИ. Чакаме още 3-4 години и либерализираме пазара. До тогава технологиите от възобновяеми източници ще са напълно конкурентноспособни. Нека да има конкуренция между доставчиците и да видим кой на кава цена е способен да достави енергията.
                  Между временно има много пректи по енергийна ефективност с голяма възвращаемост, които трябва да се случат.
                  Само след две три години фотоволтаична система офгрид ще произвежда електричество на цени по-ниски от 250 лева на мегават/час. Как забраят на Бай Иван да си монтира такава на покрива вместо да ползва ток от Белене. Тогава на кого ще продава Белене. Предполагам на Китайците в случай, че откажат на марсианците.
                  Не се самообиждай като спориш с обиди, ако уважаваш себе си.
                  Задължението го прочетох в документа дето ми го прати ти - 16% до 2020г и то не от ФЕЦ. Къде пише, че тази зима е трябвало да се строят огромни мощности на цена 485лв. Има някаква схема по години, но тя е препоръчана от министъра. Видях и нещо интересно, пише цени до 10МВ - никой може би не е и допуснал, че ще пускат само една ФЕЦ с 50МВ мощност, ама като са дощли онези с няколко милиона комисионни... Сега за тази ФЕЦ няма ценоразпис.

Добре, че ме светна че слънцето е различно в Марсилия, не бях се сетил. Ама ФЕЦ във Франция и Италия се инсталират и нашите ширини. А защо в Германия цената е под 250лв, тя не беше ли на север, и защо само миналата година в Англия са намалили цените от ФЕЦ 50%.

Не ми е ясно ли, че у нас има закони. Онези държави нямат ли закони? Как при тях МОЖЕ, а при нас НЕ МОЖЕ?

А с това, че трябва чакаме и да се надяваме юни цената да падне дори под 400лв, когато за 5-те най големи държави в ЕС ти посочих с източници, че цената е под 250 направо ме уби. Не знам как търпи народа, не знам. Аз ще получа инфаркт само като гледам тази идиотщина, а масата българи го приемат с блуждаещ поглед. Дори споделих днес с бивш колега американец който е в София и той се възмути на такъв пладнешки обир.Отвсякъде сме само за съжаление, което не ме изпълва с гордост.

Коментар

Ти нямаш елементарна здрава мисъл. ДКЕВР може да направи утре токът от Козлодуй, който е за изплатен АЕЦ на 100% и няма нищо общо с този за който трябват 20 милиарда инвестиция с лихви, 900лв и този от фотоволтаици да стане най-евтин. За целта трябва да сравняваш само нови ФЕЦ с нови АЕЦ и то на свободен пазар на ток.

От къде накъде ДКЕВР ще гледа цените на панели в железарския магазин на бай Пешо. Всички дето строят огромни соларни паркове и дават огромни рушвети на Семерджиев и подобни, си мъкнат панелите от Китай и цените там се знаят много добре, под $1/KWp са вече.

Дай сега 10 лева, това е урок направо за петокласник.
                    Опровергай моите изчисления МОЛЯ!
                    Със линкове към евтини фотоволтаици. На български only. Хайде спамерче! С данни и линкове. Като мен! Хайде спамер! ОПРОВЕРГАЙ МОИТЕ СМЕТКИ!

Я обясни тази си идиотска мисъл:
                    ДКЕВР може да направи утре токът от Козлодуй, който е за изплатен АЕЦ на 100% и няма нищо общо с този за който трябват 20 милиарда инвестиция с лихви, 900лв и този от фотоволтаици да стане най-евтин.
                    Ама токът от Козлодуй си е НАЙ-ЕВТИН защото АЕЦ Козлодуй е изплатен отдавна, ВЪПРЕКИ че са извадени четири блока. А ако работеха тези четири блока, токът щеше да е по-евтин. Задължително.

Коментар

Ти нямаш елементарна здрава мисъл. ДКЕВР може да направи утре токът от Козлодуй, който е за изплатен АЕЦ на 100% и няма нищо общо с този за който трябват 20 милиарда инвестиция с лихви, 900лв и този от фотоволтаици да стане най-евтин. За целта трябва да сравняваш само нови ФЕЦ с нови АЕЦ и то на свободен пазар на ток.

От къде накъде ДКЕВР ще гледа цените на панели в железарския магазин на бай Пешо. Всички дето строят огромни соларни паркове и дават огромни рушвети на Семерджиев и подобни, си мъкнат панелите от Китай и цените там се знаят много добре, под $1/KWp са вече.

Сега, като се замисля, ДКЕВР би трябвало и на изплатената АЕЦ да снижи цената поради работа на текущи разходи, с което да регулира цената на микса в страната в посока надолу, обаче...
                      ЕЙ ТУК Е Голямата кражба, пичове. ЯКА, от отдавна и задълго, като гледам. Виж там, Незаети, натискай и за това - мамка му, и тук ни дерат...

И, да не забравя: Виж там, определИ нова, по-ниска цена на кюмюра, щото, както е тръгнало, всички ще работите за Украйна и Русия...
                      Last edited by Pyramid; 24.04.2012, 22:26.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                        Кога ще опровергаеш моите изчисления?
                        Щото те са актуални при цените ДНЕС!
                        Хайде покажи ми в български сайт цени на волтаици изгодни за инвестиране при цени на мегават по-малко от 420 лева. Което впрочем е ДЕСЕТ ПЪТИ по висока цена от тока от Козлодуй!
                        Дрънкалник!

Коментар

• Абе, то се видя, че не случайно, името не е заето - да го заеме, ако има кой, пък то...Мисли си, че, като сам не е "старец"...
                          Ох, майко! -И смях, и грях!

Коментар

Ами сети се как е станало и запиши тук времето си за колко време си решил задачата. По европейска директива и в България трябваше да има вече борса, вече ще почват да ни съдят дори. Сега ДКЕВР може да сложи и цена 42лв/МВтч и 0.0лв/МВтч и 400лв/МВтч - това ясно ли ти е, че тези 42лв/МВтч не могат да бъдат основа за никакви изчисления. За основа трябва да вземеш цена от свободен пазар на ток, примерно в Германия.

икономичен диспечинг - браво. не знам и няма защо да го търся в интернет. За хора, които се правят на интелигентни като използват сложни термини, нямам високо мнение. Това го правят и наши преподаватели в университетите, масово. Прочети университетски учебници на англиийски, като детски книжки са и хората не си губят здравия разум като ги четат.

"Не знам защо не разбират някои хора, че печалбата от национални стратегически обекти като този не е като печалбата на едно предприятие, като, да речем, АЕЦ и дори НЕК. "
                            Ами защо използваш досега все някакви цифри, аз не мога да разбера позицията ти, за да ти дам аргументите си. Не знам какво се изсипаха куп старци соц професори и дори академик по политически дисциплини и по медиите да ни обясняват файдата от Белене. Те милиард се бъркат с колко нули се пише, ама разбирали от стратегии как да управляват парите ни. При това, с умисъл или не, по някои закони за бюджета и т.н., подписвалите договори за Белене без цена трябва да бъдат съдени, съдът ако признае, че стратегическите им аргументи имат стойност 1.5 милиарда, може да ги оневини.
                            Икономичния диспечинг е тясно свързан с пазара на ток.Всички производители си пращат цените за следващия ден.При диспечера се подреждат по цена.В основата на товаровия график са тези с най ниските цени при повишаване на товара се включват следващите по цена а при намаляване се изключват.А познай колко перки и фотоволтаици ще работят.Изобщо перките и фотоволтаиците изискват регулация чрез ПАВЕЦ.Я вземи да ми кажеш как с този ток нощем ще качваме водата в язовир Белмекен?И по колко ще го плащат централите?А слънце през нощта откъде?Много рабирачи станахте.Учил ли си режими на ЕЕС и регулиране на честота и обменни мощности.Всичко живо в България почна да разбира от енергетика.Е аз твърдя че от това нещо разбират не повече от 100 човека в страната.
                            Last edited by Бате Пешо; 24.04.2012, 21:27.

Коментар

Nezaetoime, не си напълно наясно с това как се случват нещата. Себестойността на електричеството от фотоволтаици зависи от цента на инсталацията и от количеството слънчева радиация достигаща до панелите. Нормално е в региона на Марсилия себестойността да е по-ниска от тази на север от Париж. Също така е нормално Италия, Испания, Португалия, Гърция и южна Франция да произвеждат енергията на по-ниска цена в сравнение с нас. Втория фактор е цената на инсталацията. През последната година цените на панелите се срутиха. ДКЕВР актуализират цената веднъж годишно. Обикновенно това става в края на юни и влиза в сила от 1 юли. Изчакай още два месеца и цените ще бъдат свалени. Лично аз мисля, че ще паднат под 400 лева. Търсиш умишлена злонамереност там където няма такава. Сравняваш нашата тарифа от преди 10 месеца с френска от преди два. Цените на панелите падат толкова бързо, че каквото и да прави ДКЕВР ще изостава от технологичния процес. Алтернативата е да променят цените на всеки шест месеца. Тогава ще имаме по-реалистини цени. Сега към датата на решението цените са ОК, но само след половин година нормата на възвращаемост е скочила.
                              Реално погледнато проблема е друг. На България не и трябват никакви нови мощности. Предполагаемата цена на тока от АЕЦ Белене е близка до тази на ветро генероторите днес. Отделно АЕЦ не е гъвкав. В случай, че имаме 4 блока по 1000 мегавата енергетиците ще се видят в чудо. Какво ще правят когато товара на системата при слабо натоварване е долу горе толкова.
                              Според мен решението е изключително просто. Не се строи нищо извън задължителния процент ВЕИ. Чакаме още 3-4 години и либерализираме пазара. До тогава технологиите от възобновяеми източници ще са напълно конкурентноспособни. Нека да има конкуренция между доставчиците и да видим кой на кава цена е способен да достави енергията.
                              Между временно има много пректи по енергийна ефективност с голяма възвращаемост, които трябва да се случат.
                              Само след две три години фотоволтаична система офгрид ще произвежда електричество на цени по-ниски от 250 лева на мегават/час. Как забраят на Бай Иван да си монтира такава на покрива вместо да ползва ток от Белене. Тогава на кого ще продава Белене. Предполагам на Китайците в случай, че откажат на марсианците.
                              Аз да питам какво правим когато е облачно и мъгливо вали дъжд и през зимата когато товара е голям а деня малък.Знаеш ли тази зима какъв беше максималния товар?И колко е минималния през лятото?

Коментар

Гигов, изобщо не си в час. Цената на електричесвтото от АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене нямат нищо общо. Да вземаш тази от Козлодуй и да си вярваш, че и от Белене ще е същата е нелепо. При АЕЦ Козлодуй нямаш цена на финансиране и амортизации. По тази логика трябва да сравняваш Козлодуй с вече изплатена перка или фотоволтаик. Отричането на тенденцията при спада в цената на фотоволтаиците е абсурдна. Процеса си тече вече 40 години и може доста точно да се прогнозира къде ще бъде след три, четири или пет. Вярата ти, че АЕЦ Белене ще ни стъпи само на 10 милиарда евро е нелепа. Беше шест стана десет. Вероятно би приключил на петнадесет. Това е около 40% от сегашния БВП. Да се поеме толкова голям разход за нещо, което не би могло да продаде и един киловатчас електроенергия на свободня пазар е лудост.
                                Знаеш ли каква е разликата момко между АЕЦ и фотоволтаик?
                                Че АЕЦ се изплаща за 20 години и после още 40 години произвежда енергия на цена на текущи разходи!
                                А пък фотоволтаикът НЕ СЕ ИЗПЛАЩА НИКОГА! И след 20 години ти трябват пари за да го загробиш, за да обезвредиш напълно амортизираните панели!
                                Хайде спамер, кажи колко години вече работи Козлодуй! Белене беше с проектен експлоатационен срок 60 години. И вероятно щеше да се удължи.
                                Централата във Фукушима работи повече от 40 години във СИЛНО сеизмичен район. И ако не беше цунамито, щеше да работи незнайно колко.
                                Плещите глупости по форумите. Както и за цената на Белене. Консултанта я е изчислил на 10,3 милиарда евро. ВСИЧКО. Откъде ги измисли тези 15 милиарда?

Коментар

Working...
                                X