IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Наемите в София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

Съгласен съм, изключения винаги има, но нека да си гледаме в нашата кочинка как вървят нещата. Разбери ме правилно - идеята ми не е да се заяждам, а да видя какво стои зад числата. Както се чете между редовете, така се гледа и зад числата.

Та, ако сметнем 5.77%, или айде 4%, както беше предложил ти, на цена от €64 000, това прави €2 560 на година, или €213 на месец.

Ако сметнем отношението Price-to-Rent се получава:

(Цена на имота) / (Среден Наем * 12) = €64 000 / €2 560 = 25

Стойности на Price-to-Rent отношението:
    От 1 до 15: много по-добре да купиш, отколкото да наемеш
    От 16 до 20: типично е по-добре да наемеш, отколкото да купиш
    От 21 нагоре: по-добре да наемеш, отколкото да купиш

Ако доходността е 5.77%, съотношението е 17.33, което прави нещата на кантар, съгласно горните данни.

Ако имаш директно сметната годишната доходност на имота d %, то Price-to-Rent се смята много лесно

Price-to-Rent = (1 / d)*100

Така го сметнах за 5.77%
    (1/5.77)*100 = 17.33

P.S. Естествено, това съотношение не е универсално, и съм далеч от мисълта, че винаги ще закове на правилното решение за всеки конкретен случай. Но е все пак някакъв индикатор.
    А ако изобщо не мисля да наемам а да отдам към кое правило да се насоча от 1 до 3? А ако мисля да отдам две? А би ли предвидил след 7 години колко ще е наема и/или доходите на бъдещите наематели?
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
      Калдаръм паша, понеже си проф. финансист и се интересуваш от НИ, ти препоръчвам индийския форум за НИ - IREF. Там правят сравнения м/у държавите за колко години се избива инвестицията. И в Мумбай и в Москва нещата са брутални в сравнение с тук.
      Съгласен съм, изключения винаги има, но нека да си гледаме в нашата кочинка как вървят нещата. Разбери ме правилно - идеята ми не е да се заяждам, а да видя какво стои зад числата. Както се чете между редовете, така се гледа и зад числата.

Та, ако сметнем 5.77%, или айде 4%, както беше предложил ти, на цена от €64 000, това прави €2 560 на година, или €213 на месец.

Ако сметнем отношението Price-to-Rent се получава:

(Цена на имота) / (Среден Наем * 12) = €64 000 / €2 560 = 25

Стойности на Price-to-Rent отношението:
      От 1 до 15: много по-добре да купиш, отколкото да наемеш
      От 16 до 20: типично е по-добре да наемеш, отколкото да купиш
      От 21 нагоре: по-добре да наемеш, отколкото да купиш

Ако доходността е 5.77%, съотношението е 17.33, което прави нещата на кантар, съгласно горните данни.

Ако имаш директно сметната годишната доходност на имота d %, то Price-to-Rent се смята много лесно

Price-to-Rent = (1 / d)*100

Така го сметнах за 5.77%
      (1/5.77)*100 = 17.33

P.S. Естествено, това съотношение не е универсално, и съм далеч от мисълта, че винаги ще закове на правилното решение за всеки конкретен случай. Но е все пак някакъв индикатор.
      Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 22:40.
      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Калдаръм паша, понеже си проф. финансист и се интересуваш от НИ, ти препоръчвам индийския форум за НИ - IREF. Там правят сравнения м/у държавите за колко години се избива инвестицията. И в Мумбай и в Москва нещата са брутални в сравнение с тук.

Коментар

Скоро не бях проверявал цените в хоумс.бг и се уплаших! Панеляк от рода на моя преди годавах за 50 000€, като леко завишавах офертата, щото е на много хубаво място м/у парк и у-ще. Сега подобен се оферира за 64 000€. Прав ще излезе nradev, че доходността малее.
          Тогава (1998 г.) средноприлична заплата в София беше $250-300. С 40 заплати го купуваш.
          Съдейки по това, дето чета, сега ще ти трябват 100 заплати (средноприлични за стандарта на София).

Влошава се положението.

Коментар

Вързва се сметката.
            Тогава (1998 г.) средноприлична заплата в София беше $250-300. С 40 заплати го купуваш.
            Не съм много в час с данните сега... Колко биха били тези съотношения към днешна дата?
            Ами не е 2500-3000 долара.

Коментар

• Скоро не бях проверявал цените в хоумс.бг и се уплаших! Панеляк от рода на моя преди годавах за 50 000€, като леко завишавах офертата, щото е на много хубаво място м/у парк и у-ще. Сега подобен се оферира за 64 000€. Прав ще излезе nradev, че доходността малее.

Коментар

25 години не е толкова страшно, колкото предполагам си мислиш. Първият ми панеляк придобих през 1994г, а реално го владея от 1998г. , полунаследствен, полуплатен. Тогава двустайните панелки вървяха по 10 000$. За 19 години съм го избил два пъти.
                Вързва се сметката.
                Не съм много в час с данните сега... Колко биха били тези съотношения към днешна дата?

Коментар

Апартамент на стойност €100 000 трябва да носи около €6 000 на година, демек около €500 на месец чисто (надявам се, че цитираните 5.77% са чисти, като приспаднем МДТ и др.).
                  Нереално ли е това? Чисто от научен интерес питам, не защитавам никаква теза...
                  Съвсем реално си е...Нооооо,българинът много мрази да плаща наем(и не само наем)...Та,проблемът е ,че ако могат да си позволят да отделят едни 500 Евро на месец,повечето българи ще предпочетат да изплащат/кредит/,па макар и за по-малко жилище,но да си е тяхно...Психология,дешевност,манталитет,както искаш го наречи.....И след като повечето ще предпочетат варианта с изплащането, а по-малкото ще останат на варианта наем,въпросът е,дали подобен тип жилище ,ще има достатъчно потенциални наематели...Евентуално и някой и друг временно пребиваващ чужденец трябва да имаме предвид....

Коментар

• 25 години не е толкова страшно, колкото предполагам си мислиш. Първият ми панеляк придобих през 1994г, а реално го владея от 1998г. , полунаследствен, полуплатен. Тогава двустайните панелки вървяха по 10 000$. За 19 години съм го избил два пъти.

Коментар

Айде 4% да го сложим чисто, пак е в пъти по-добра инв. от депозита
                      Това прави 25 год. срок за избиване на инвестицията (ако няма резки движения на цената на недвижимостта).
                      По-добро е от депозит... ако апартамента е подарен или наследствен, или вече ипотеката по него е изплатена.
                      Иначе сметката става сложна. Не защитавам депозитите - там доходността е близо до абсолютната нула в момента.
                      Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 21:26.

Коментар

• Айде 4% да го сложим чисто, пак е в пъти по-добра инв. от депозита

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

това са брокерски партенки. реално е доста по- малко
                          Апартамент на стойност €100 000 трябва да носи около €6 000 на година, демек около €500 на месец чисто (надявам се, че цитираните 5.77% са чисти, като приспаднем МДТ и др.).
                          Нереално ли е това? Чисто от научен интерес питам, не защитавам никаква теза...

Коментар

Сигурно това си имал предвид:

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=211563

5.77% доходност от наем на година
                            17 год. и 4 мес. срок за избиване на инвестицията
                            това са брокерски партенки. реално е доста по- малко

Коментар

Честито на всички които мразят инвестицията в недвжими имоти !!България е в топ 10 по доходност от наеми в Европа!
                              http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=211563о

Сигурно това си имал предвид:

http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=211563

5.77% доходност от наем на година
                              17 год. и 4 мес. срок за избиване на инвестицията
                              Last edited by Kildirim_Bei; 08.10.2017, 20:58.

Коментар

• Честито на всички които мразят инвестицията в недвжими имоти !!България е в топ 10 по доходност от наеми в Европа!
                                http://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=211563о

Last edited by 13ADROL; 08.10.2017, 19:17.

Коментар

Working...
                                X