- От лятото на 2022 г. наемите се качват заедно с инфлацията и днес средният за двустаен е 800 лв. месечно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Наемите в София
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение
Кой прави основен ремонт на имот, който отдава, през пет години. Да си каже, ако има.... Ти и като собственик за лично ползване няма да го правиш през пет години.
Ако се целиш в по-платежоспособни наематели с панелна гарсониера и 15к ремонт се обади като ги намериш да те поздравя искрено за успеха.
Иначе математиката е точно такава -- ако си купил последните години няма избиване, губи се и всякаква икономическа логика, освен ако парите не са ти от тотото лесно дошли -- лесно отишли.
Ако си наследил или откупил частите от други съсобственици на жилището (както е в огромна част от случаите) ще сваляш не от 600 на 500, ако трябва и няма кой да ти го наеме и на 400 ще отидеш и ще се радваш, че въобще някой ти го обитава. Щото дай да не се лъжем -- за форумните милионери са няколко по-изискани питиета в петъчната вечер, но за скромна персона като мене това са 3-4-5 чисти хиляди лева на година, които при правилно взети решения си се трупат неусетно и през годините носят още пасивен доход и т.н.
Та няма такова нещо като инфлация и цена на ремонта. Това са субективни фактори. Когато няма търсене -- сваляш цената до точката, в която ще ставаш все по-изобретателен да я оправдаеш и да ти излиза сметката. Както се казва -- понякога трябва и да си просто в играта.
Такива лафчета "аз под ххххх наем няма да отдавам, щото НЕ ми излиза сметката" са подходящи за разтягане с комшиите пред блока или с маститите форумни лендлордове. Щото ти, за да си го пуснал за отдаване този имот означава, че си направил вече ремонта, режийните на входа си вървят, данъка пак си е данък всяка година и покривът и на празен апартамент пак се сменя -- отвреме навреме...
Коментар
-
По принцип съм съгласен с тебе -- има и такива хора. За съжаление обаче, конкуренцията при наемите и за намирането на качествени наематели е жестока. Много се промениха нещата отпреди 10-15 години -- младите понамаляха и всеки, който се види с малко по-читав доход се оглежда за купуване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Честно казано, не съм пробвал да отдавам новата ми Редута за подобна обидно ниска цена, но с интерес прочетох твое предишно мнение, че би намалил наем от 600, на 400 лв. само и само за да задържиш наемател!!! Това би било валидно за някоя баба, с 300лв. пенсия от които дава две трети за лекарства и хляб и кисело мляко, без достойна финансова подкрепа от наследниците. Повярвай , обаче, че има море от хора в Столицата, които не само не отдават на занижена цена, ами направа са потресени от предложението, въобще да отдадат празния си имот. А, това са много хиляди хора, повярвай!
- 1 like
Коментар
-
Твойте, слатинските, и те ли вървят по толкова, или си отворен за преговори?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silveto Разгледай мнениеВъзмутена съм и искам да споделя, че няма как наема в Надежда или Овча купел да е същия като този в Манастирски ливади, естествено, че се определя спрямо квартала. Като цяло са много скъпи, сравнение с някои по-големи градове в Европейския съюз. Но, пък всяко едно удобство има и своята цена. Затова има наем- депозит и т.н. А, при наематели, няма как да няма и щети след това.. Но, това е въпрос на риск и късмет, на какви ще попаднеш....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнениеЗа да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.
https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D...2%D1%80%D0%BE/
Коментар
-
За да наемете самостоятелна къща, трябва да платите над 2000 евро на месец.
https://trud.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D...2%D1%80%D0%BE/
Коментар
-
Възмутена съм и искам да споделя, че няма как наема в Надежда или Овча купел да е същия като този в Манастирски ливади, естествено, че се определя спрямо квартала. Като цяло са много скъпи, сравнение с някои по-големи градове в Европейския съюз. Но, пък всяко едно удобство има и своята цена. Затова има наем- депозит и т.н. А, при наематели, няма как да няма и щети след това.. Но, това е въпрос на риск и късмет, на какви ще попаднеш....Повече от красива
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
Ти прочете ли въобще какво съм написал? Човека пише, че щели зимата да спаднат наемите, тоест от сегашните 600 лева дето си писал да почнеш да го даваш същия имот на 500лева. Въпреки инфлацията и т.н. Тия самостоятелни ремонти не знам кой си ги прави, ако имаш наемател момиче примерно ще си смени само кухнята или ще си купи и монтира нова пералня примерно? Всеки ремонт на апартамента, на входа, на покрива, асансьора и т. н. са разходи на наемодателя и няма как след като цените им се вдигат наема да пада, в най- добрия случай ще се задържи на същото ниво или ще се покачва плавно. Пак казвам ЕДИНСТВЕНИЯ вариант за спад на наемите е спад в цената на имотите за да може да излезе сметката.. Ти и като собственик за лично ползване няма да го правиш през пет години.
Ако се целиш в по-платежоспособни наематели с панелна гарсониера и 15к ремонт се обади като ги намериш да те поздравя искрено за успеха.
Иначе математиката е точно такава -- ако си купил последните години няма избиване, губи се и всякаква икономическа логика, освен ако парите не са ти от тотото лесно дошли -- лесно отишли.
Ако си наследил или откупил частите от други съсобственици на жилището (както е в огромна част от случаите) ще сваляш не от 600 на 500, ако трябва и няма кой да ти го наеме и на 400 ще отидеш и ще се радваш, че въобще някой ти го обитава. Щото дай да не се лъжем -- за форумните милионери са няколко по-изискани питиета в петъчната вечер, но за скромна персона като мене това са 3-4-5 чисти хиляди лева на година, които при правилно взети решения си се трупат неусетно и през годините носят още пасивен доход и т.н.
Та няма такова нещо като инфлация и цена на ремонта. Това са субективни фактори. Когато няма търсене -- сваляш цената до точката, в която ще ставаш все по-изобретателен да я оправдаеш и да ти излиза сметката. Както се казва -- понякога трябва и да си просто в играта.
Такива лафчета "аз под ххххх наем няма да отдавам, щото НЕ ми излиза сметката" са подходящи за разтягане с комшиите пред блока или с маститите форумни лендлордове. Щото ти, за да си го пуснал за отдаване този имот означава, че си направил вече ремонта, режийните на входа си вървят, данъка пак си е данък всяка година и покривът и на празен апартамент пак се сменя -- отвреме навреме...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
и защо с лошо сега?
аз мислех, че сме в дружески отношения
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
Стягай се ти. Кметството на Ню Йорк е назначило една жена за шеф на отдела за борба с плъховете. И която е дала дума да изчисти Ню Йорк от плъховете.
аз мислех, че сме в дружески отношенияпрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнениеНаемите на жилища в Манхатън достигнаха рекорден връх още преди най-натоварения сезон за пазара
пичове, стегайте се
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Демографския срив в момента не играе почти никаква роля за цените на наемите.
Демографския срив в бъдеще ще оказва голяма роля за цените на наемите и тя ще расте и расте.
В момента това което влияе е икономическата активност.Знаеш,тя е разположена основно в 4-5 икономически центрове(София,Пловдив,Варна,Бургас и т.н.)
и когато тя е силна,тези зони изсмукват буквално работници от провинцията, която пък се обезлюдява.Там съответно наемателите намаляват и наемите падат,докато в икономическите центрове е обратното.Но това не е демография,а е голямо преселение на работници вътре в страната.
Несъмненно демографския срив ще оказва голямо влияние за в бъдеще,но самият факт,че при 40% празни жилища в Софийска област в момента, наемите само растат от не знам колко си години,показва,че той не играе роля сега.
Ето демографската пирамида на България. Която изобщо не е пирамида и под 30 години демографския срив е страшен.Като част от тях и ще емигрират.Други ще наследят имоти, на трети мама и тате ще им купят.Last edited by Vergil1975; 13.04.2023, 19:29.
- 1 like
Коментар
Коментар