IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

никакъв
    според мен има шанс, но един инвеститор (наш общ познат) първо трябва да купи. (само неговия ментор обаче може да го убеди за такъв ход)

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

да попитам дали все пак има шанс годината на спада да е 2029та? Ще ми се да зарадваме понижителите.
      никакъв
      препоръка е

Коментар

за ипотечката в цкб ми бяха казали, че трябва да има осттък минимум 30% от дохода или някаква сума на човек от домакинството
        да попитам дали все пак има шанс годината на спада да е 2029та? Ще ми се да зарадваме понижителите.
        Last edited by два_таралежа; Днес, 14:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

- какво общо има това, че и в двата случая са брутни заплатите? Става въпрос, че на некоректна база се прави калкулацията за това колко (като пари) може да си позволиш да плащаш за ипотека. Базата не е на 3000 лв, а на 2400, както и базата преди 15 години не е на 800 лв, а на 600 (примерно).
          За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро?

- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид!

- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.
          за ипотечката в цкб ми бяха казали, че трябва да има осттък минимум 30% от дохода или някаква сума на човек от домакинството
          препоръка е

Коментар

• Мога ли да отговоря в твоето
            Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение

- какво общо има това, че и в двата случая са брутни заплатите? Става въпрос, че на некоректна база се прави калкулацията за това колко (като пари) може да си позволиш да плащаш за ипотека. Базата не е на 3000 лв, а на 2400, както и базата преди 15 години не е на 800 лв, а на 600 (примерно).
            За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро? - заплатите съм приел за чисти (средно), защото много народ се осигурява под парите, които взема, а и София е пълна с държавни служители, които не плащат осигуровки. Дори и да приемем 2500 лева за средна заплата, което не е вярно и тя е по-висока, то пак сумата за 30 години кредит, която ще ти отпуснат на семсейство с 2-ма бачкери, е над 300 000 евро. 300 000 евро! Т.е. средният апартамент, който е достъпен за средностатическия семеен галош е над 300 000 евро. Затова и цените са такива, каквито са.

- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид! - Ми не, не е точно така, точно напротив - беше макс 35 години през 2008, а сега вече е макс 30 (БНБ го ограничи миналата година). Иначе средно винаги са се теглили около 20-годишни кредити

- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма. - тук си прав, няма над 50% дълг/доход, защото това са официалните макс изисквания, разрешени от БНБ. Преди беше повече, казах го вече - всичко до 100 лева остатъчен доход на член от семейството
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

На 3000 чисто дават 2000 вноска. Колко ли % е това?
              Къде това?

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Хората с ниски заплати трудно се решават да вземат кредит, дори за евтините жилища (панелни или стари строителства).

В периода 2004 -2008 г имаше голямо търсене и хубавите обяви изчезваха бързо.

Обявите много често не са коректни, гарсионерите ги представят като двустайни, не се съобщава площта по нотариален акт, а се слагат мазета, тавани и балкони. С цел да се лъжат хората. Преработен двустаен се представя като тристаен.

През 2008 г 65 000 евро бяха много пари и не бяха постижими (да бъдат събрани) дори от семейства. Днес 200 000 - 250 000 евро са много пари и могат да бъдат изплатени само от квалифицирани и заможни хора

За да се каже кога са били по-достъпни, трябва да се вземе погасителния план, месечната вноска и заплатата на човека през 2008 г. и през 2025 г. Но апартаментът, купен днес, ще се изплати за много дълъг период.
                Те се решават ама не им дават

Коментар

За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро?

- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид!

- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.
                  Хората с ниски заплати трудно се решават да вземат кредит, дори за евтините жилища (панелни или стари строителства).

В периода 2004 -2008 г имаше голямо търсене и хубавите обяви изчезваха бързо.

Обявите много често не са коректни, гарсионерите ги представят като двустайни, не се съобщава площта по нотариален акт, а се слагат мазета, тавани и балкони. С цел да се лъжат хората. Преработен двустаен се представя като тристаен.

През 2008 г 65 000 евро бяха много пари и не бяха постижими (да бъдат събрани) дори от семейства. Днес 200 000 - 250 000 евро са много пари и могат да бъдат изплатени само от квалифицирани и заможни хора.

За да се каже кога са били по-достъпни, трябва да се вземе погасителния план, месечната вноска и заплатата на човека през 2008 г. и през 2025 г. Но апартаментът, купен днес, ще се изплати за много дълъг период.
                  Last edited by Evgo; Днес, 15:33.

Коментар

На 3000 чисто дават 2000 вноска. Колко ли % е това?
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

- и в двата случая са брутни заплатите, но да речем сега са по-брутни и си прав.

- каква грешка има в сметките? дават ли ипотеки за 30 год? дават. можеш ли да вземеш? ми можеш. защо да не го направиш!?

- и третата точка не си я обмислил. за теб 50% дълг е много. за банката до 70% или до определена сума остатък е ок. ако искаш може дори да си припомниш за последните 20 год, как са се променяли заплатите и как лихвите. да. може някой да остане без работа и непрекъснато се случва. забелязваш ли да се отразява на пазара?

Last edited by Scotty; Днес, 13:00.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

възможно е
                        търговска война, нови планове за харчове, златото отива към 3100$ за унция - това е ясен индикатор за 'доверието' в големите икономики
                        тръгне ли хайпа всички си мислят, че ще е вечен... де да беше така
                        когато нещата отиват към печатане, какво става с кеша?

1. поскъпва
                        2. обезценява се

когато напечатаното влезе в икономиките какво става с цените на имотите:

1. Покачват се и тушират инфлацията
                        2. Поевтиняват съобразно желанията на некупилите

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten

догодина - мяу
                          възможно е
                          търговска война, нови планове за харчове, златото отива към 3100$ за унция - това е ясен индикатор за 'доверието' в големите икономики
                          тръгне ли хайпа всички си мислят, че ще е вечен... де да беше така

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

пазара ВИНАГИ е в равновесна точка. има СИЛИ които местят равновесната точка. В имотите това са бамките и по точно достъпността до ипотека. Дебилщината на българина да купува непотребен имот и за неродените унуки не се е променила от столетия
                            да се чуди човек как при тая българска дебилщина се е пръкнал такъв гений кат тебе, при това забит в незаконния строеж на майната си.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

След 10 години обаче гарамция ще има срив, и то с много сериозни размери
                              Май имаме нов таргет 2039

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

И кога в историята пазарът се намирал в "равновесна точка"? Това са мисловни мастурбации на виртуални търсачи на джи точки.
                                пазара ВИНАГИ е в равновесна точка. има СИЛИ които местят равновесната точка. В имотите това са бамките и по точно достъпността до ипотека. Дебилщината на българина да купува непотребен имот и за неродените унуки не се е променила от столетия
                                Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Working...
                                X