Първоначално изпратено от ratten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
да попитам дали все пак има шанс годината на спада да е 2029та? Ще ми се да зарадваме понижителите.препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
за ипотечката в цкб ми бяха казали, че трябва да има осттък минимум 30% от дохода или някаква сума на човек от домакинствотоLast edited by два_таралежа; Днес, 14:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
- какво общо има това, че и в двата случая са брутни заплатите? Става въпрос, че на некоректна база се прави калкулацията за това колко (като пари) може да си позволиш да плащаш за ипотека. Базата не е на 3000 лв, а на 2400, както и базата преди 15 години не е на 800 лв, а на 600 (примерно).
За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро?
- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид!
- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.препоръка е
Коментар
-
Мога ли да отговоря в твоетоПървоначално изпратено от Scotty Разгледай мнение
- какво общо има това, че и в двата случая са брутни заплатите? Става въпрос, че на некоректна база се прави калкулацията за това колко (като пари) може да си позволиш да плащаш за ипотека. Базата не е на 3000 лв, а на 2400, както и базата преди 15 години не е на 800 лв, а на 600 (примерно).
За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро? - заплатите съм приел за чисти (средно), защото много народ се осигурява под парите, които взема, а и София е пълна с държавни служители, които не плащат осигуровки. Дори и да приемем 2500 лева за средна заплата, което не е вярно и тя е по-висока, то пак сумата за 30 години кредит, която ще ти отпуснат на семсейство с 2-ма бачкери, е над 300 000 евро. 300 000 евро! Т.е. средният апартамент, който е достъпен за средностатическия семеен галош е над 300 000 евро. Затова и цените са такива, каквито са.
- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид! - Ми не, не е точно така, точно напротив - беше макс 35 години през 2008, а сега вече е макс 30 (БНБ го ограничи миналата година). Иначе средно винаги са се теглили около 20-годишни кредити
- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма. - тук си прав, няма над 50% дълг/доход, защото това са официалните макс изисквания, разрешени от БНБ. Преди беше повече, казах го вече - всичко до 100 лева остатъчен доход на член от семействотоNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
На 3000 чисто дават 2000 вноска. Колко ли % е това?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Хората с ниски заплати трудно се решават да вземат кредит, дори за евтините жилища (панелни или стари строителства).
В периода 2004 -2008 г имаше голямо търсене и хубавите обяви изчезваха бързо.
Обявите много често не са коректни, гарсионерите ги представят като двустайни, не се съобщава площта по нотариален акт, а се слагат мазета, тавани и балкони. С цел да се лъжат хората. Преработен двустаен се представя като тристаен.
През 2008 г 65 000 евро бяха много пари и не бяха постижими (да бъдат събрани) дори от семейства. Днес 200 000 - 250 000 евро са много пари и могат да бъдат изплатени само от квалифицирани и заможни хора
За да се каже кога са били по-достъпни, трябва да се вземе погасителния план, месечната вноска и заплатата на човека през 2008 г. и през 2025 г. Но апартаментът, купен днес, ще се изплати за много дълъг период.
Коментар
-
За да илюстрираме нагледно - разлика в момента от около 600 лв в една вноска, на колко повече пари за кредит се равнява според теб? Например вместо 200 хил. евро заем, би могъл да изтеглиш за 250 хил. евро?
- Въпросът е, че срокът на ипотеките през годините се увеличава! Това също следва да се вземе предвид. Ако през 2008-ма е било стандарт да се тегли 20 годишен заем, то в момента върви към 30 години. Оскъпяването от това също би следвало да се калкулира, а в случая не се взема предвид!
- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.
В периода 2004 -2008 г имаше голямо търсене и хубавите обяви изчезваха бързо.
Обявите много често не са коректни, гарсионерите ги представят като двустайни, не се съобщава площта по нотариален акт, а се слагат мазета, тавани и балкони. С цел да се лъжат хората. Преработен двустаен се представя като тристаен.
През 2008 г 65 000 евро бяха много пари и не бяха постижими (да бъдат събрани) дори от семейства. Днес 200 000 - 250 000 евро са много пари и могат да бъдат изплатени само от квалифицирани и заможни хора.
За да се каже кога са били по-достъпни, трябва да се вземе погасителния план, месечната вноска и заплатата на човека през 2008 г. и през 2025 г. Но апартаментът, купен днес, ще се изплати за много дълъг период.Last edited by Evgo; Днес, 15:33.
Коментар
-
- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение- и в двата случая са брутни заплатите, но да речем сега са по-брутни и си прав.
- каква грешка има в сметките? дават ли ипотеки за 30 год? дават. можеш ли да вземеш? ми можеш. защо да не го направиш!?
- и третата точка не си я обмислил. за теб 50% дълг е много. за банката до 70% или до определена сума остатък е ок. ако искаш може дори да си припомниш за последните 20 год, как са се променяли заплатите и как лихвите. да. може някой да остане без работа и непрекъснато се случва. забелязваш ли да се отразява на пазара?
- 50% дълг/доход е високо, не съм сигурен, че банките отпускат на 70% както ти твърдиш. Дай някъде официално изявление на някоя банка, че позволява до 70% съотношение дълг/доход. Аз съм сигурен, че такова няма.Last edited by Scotty; Днес, 13:00.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
възможно е
търговска война, нови планове за харчове, златото отива към 3100$ за унция - това е ясен индикатор за 'доверието' в големите икономики
тръгне ли хайпа всички си мислят, че ще е вечен... де да беше така
1. поскъпва
2. обезценява се
когато напечатаното влезе в икономиките какво става с цените на имотите:
1. Покачват се и тушират инфлацията
2. Поевтиняват съобразно желанията на некупилите
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten
догодина - мяу
търговска война, нови планове за харчове, златото отива към 3100$ за унция - това е ясен индикатор за 'доверието' в големите икономики
тръгне ли хайпа всички си мислят, че ще е вечен... де да беше така
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
пазара ВИНАГИ е в равновесна точка. има СИЛИ които местят равновесната точка. В имотите това са бамките и по точно достъпността до ипотека. Дебилщината на българина да купува непотребен имот и за неродените унуки не се е променила от столетия
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
След 10 години обаче гарамция ще има срив, и то с много сериозни размери
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
И кога в историята пазарът се намирал в "равновесна точка"? Това са мисловни мастурбации на виртуални търсачи на джи точки.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
Коментар