IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

и тук естествено идва въпросът - тези кофтито (които си пропускал месеци, но някой купува-продава) - какво ще се случи с тях,ако строителите продължат да запълват търсенето , а банките пускат смело ипотечки на кандидати за топ-ново строителство

дългосрочно ще се овъртим в посредствени имоти,без адекватна среда за бизнес и работа - и?
    То вече е овъртяно. Описвам начина, по който според мен ще се излезе от овъртяното.
    За всеки имот си има купувач. За тези, на които са им много скъпи цените ще преглътнат, че трябва да вземат имот с големи кусури, защото иначе трябва да се примирят с наема на ЦАГ. Има хора разполагащи с голям капитал, и ако са по-далновидни използват ипотеки, за да осъществяват повече проекти, така купуват, преобразяват, или направо с багера, и наново и продават, но във вид, в който е вече силно желан имот.
    На масовия купувач не му се занимава с ремонти или пък строителство, сакън!
    Това по естествен път изтласква от пазара копторите и имотната ни база се подобрява, а това означава и стандарта на жилищата в България, и цените ще рефлектират, защото вчера коптора се е продавал на една цена, но днес вече е нова желана за живот или бизнес сграда.
    Колкото по-малко коптори остават на пазара, т.е. някой ги е взел и ги е оправил или е направил изцяло нова сграда, толкова повече ще се вдига дъното на цената на имотите като цяло, защото търсенето в читавия сегмент далеч изпреварва предлагането. Когато се подмени голяма част от имотния фонд и населението намалее още, предполагам ще има едно плато, заради отговаряне на нуждите на търсенето и насищане, но дотогава ще е дошло ново поколение и цикъла ще се завърти, а валутата няма да спре да се обезценява, т.е. само заради материалите и труда, който е необходим за построяването номиналната му цена ще си остане, а пазара ще коригира от само себе си реалната цена, Трябва да има някакъв масов глад или огромна безработица, че някой да тръгне да продава имот в паника, което даже с най-антиутопичния ИИ сценарий го няма. За разлика от други активи, които са бързо ликвидни, имота не можеш да си го сложиш в джоба или багажника, и най-големия му риск е свързан със започването на война в страната където се намира, но онзи ден гледах, ами те цените на имотите в Украйна са около тези в Пловдив. Това адекватно ли е за имотите в Пловдив с цени като в страна по време на война?

Коментар

• Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение

Суровините са ефтини щото фабриките и заводите намалят или спират производства.Кризата е много близо който е дърпал кредити дупе да му е яко.Ще бачкате на 2-3 работи и ще ви пращят яко ушите следващото десетилетие.
      Хахахаха, добре, че ми остават 11 месеца.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

Друго, то хубаво се строи много, ама последно като правих сделка търсих половин година и изключително трудно се намират качествени имоти.
        Ще трябва още много да се строи, защото наличната строителна база е в подобно състояние на автопарка в България.
        За едно поколение построеното се превръща в морално остаряло.
        Това само по себе си за мен означава, че още много трябва да се ремонтират и реновират наличните имоти, и да се строят нови докато се удовлетвори търсенето на читави имоти, а това означава сделки. Какво полезно са огромно количество имоти настроени, ама коптори или некачествено строителство, които не удовлетворяват търсенето? Отделно, за наемите новите поколения са претенциозни и искат всичко да е топ. Това пак ще тласне към ремонти на стари и строителство на нови сгради, защото има търсене в цяла България.
        Това за новите поколения не е съвсем така.

Има двойки с малки бюджети и те не могат да си позволят да плащат наем по 1000 лв.

Старите апартаменти са по-просторни и след реновиране са чудесни за семейство.

Коментар

Друго, то хубаво се строи много, ама последно като правих сделка търсих половин година и изключително трудно се намират качествени имоти.
          Ще трябва още много да се строи, защото наличната строителна база е в подобно състояние на автопарка в България.
          Това само по себе си за мен означава, че още много трябва да се ремонтират и реновират наличните имоти, и да се строят нови докато се удовлетвори търсенето на читави имоти, а това означава сделки. Какво полезно са огромно количество имоти настроени, ама коптори или некачествено строителство, които не удовлетворяват търсенето? Отделно, за наемите новите поколения са претенциозни и искат всичко да е топ. Това пак ще тласне към ремонти на стари и строителство на нови сгради, защото има търсене в цяла България.
          и тук естествено идва въпросът - тези кофтито (които си пропускал месеци, но някой купува-продава) - какво ще се случи с тях,ако строителите продължат да запълват търсенето , а банките пускат смело ипотечки на кандидати за топ-ново строителство

дългосрочно ще се овъртим в посредствени имоти,без адекватна среда за бизнес и работа - и?
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

ПП бурното строителство и демографията ще засегнат инвеститорите в жилищно (дългосрочно)

Коментар

мъжко подстригване беше 5 лв с машинката и 7лв, ако е за ножица.
              Сега е 25 лева.
              това е цената на 2 машинки за подстригване !

след 10 г. цената трябва да е около 1,50 - 2 лв . , защото ще сме оцелели след преломната 2030г.

Коментар

всеки един ипотекар е екс-наемател (образно казано, защото има и ипотекари рентиери, но да речем 85% от ипотекарите)
                в същото време има страшно много депозити трансформирани в тухлени депозити за 'наемче да капе', но даже и да не капе - капиталовата е 'топ'.

докато не ни потрябват белите пари за черни дни - този филм ще се върти (банките продават билети нон стоп)
                В кварталната бръснарница преди 10 години, подчертавам точно преди 10 години мъжко подстригване беше 5 лв с машинката и 7лв, ако е за ножица.
                Сега е 25 лева. И понеже с човека се познаваме ми обясни и каза малко е увеличението на цените ни, ама няма как все пак и ученици идват и трябва да ги връщам, защото няма да могат да си ги позволят. Работи с брат си и едвам смогват от сутрин до вечер.
                Как мислиш ще е след още 10 години?

Коментар

Най-сериозният аргумент, който мога да дам е, че почти всеки в България е на това мнение и всички около мен чакат да паднат цените на имотите, а ще стане точно обратното, защото това е търсене на криза на погрешното място от неразбиране на ситуацията. Заплатите ще започнат да догонват имотите след приемане в еврозоната, ще се увеличи стандарта и отново цените ще са нагоре. Това че някакви фабрики отивали някъде другаде, и какво? Да не би да ми казваш, че всичките бачкатори са с ипотеки? Те реват сега, че цените им са много високи, както всеки друг, който спреш на улицата и го питаш как вижда нещата. Какви кризи като оранжевия човек увеличи правителственото харчене с 23% спрямо миналата година по това време?
                  всеки един ипотекар е екс-наемател (образно казано, защото има и ипотекари рентиери, но да речем 85% от ипотекарите)
                  в същото време има страшно много депозити трансформирани в тухлени депозити за 'наемче да капе', но даже и да не капе - капиталовата е 'топ'.

докато не ни потрябват белите пари за черни дни - този филм ще се върти (банките продават билети нон стоп)

ПП бурното строителство и демографията ще засегнат инвеститорите в жилищно (дългосрочно)
                  Last edited by bertram; Днес, 17:20.
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение

Това е един нелош аргумент... Ако знаех какво ще се случи щях... знаете продължението.
                    Точно затова трябва да се следят наличните финансови, икономически и демографски данни, за да може да се добие представа за развитието на пазара. Важно е да се правят и сравнения с минали периоди, както и сравнения с други места по света. И най-важното - да се разсъждава критично.
                    В съседна Румъния лихвените проценти по кредитите бяха шоково повишени, дори и в момента стандартните лихви по ипотечни кредити започват от 7.33%1. Това е 3 пъти повече, отколкото у нас. Въпреки това, няма каквито и да било сигнали дори за забавяне на растежа на цените, да не говорим за потенциален спад. И тук е моментът да се спомене, че задлъжнялостта на населението у нас е много ниска, а в значителната част от имотните сделки, кредитното финансиране изобщо не участва. Това е нещо, което сме обсъждали вече в темата.

1. conso.ro

Коментар

• Първоначално изпратено от kinyalo Разгледай мнение

Основно безимотни сиромаси, които бъркат желаното с реалността.

Да, много са и са шумни в отчаянието си, но през годините разбрахме че това нищо не променя
                      Наемът на тоалетната в ЦАГ е изгоден и винаги е опция.

Коментар

Това е един нелош аргумент... Ако знаех какво ще се случи щях... знаете продължението. Според мен през 2026 НИ ще започнат да падат защото:
                        1. Парите ще са изпрани (на голям процент).
                        2. Лихвите по ипотеките ще се вдигнат (защото ще се вдигнат лихвите по депозитите с приемането ни в Еврото).
                        3. Ще ни удари Американското торнадо.
                        4. Други - допълвайте

Който смята наобратно - давайте сериозни аргументи, целият съм в слух...
                        БАНКИТЕ НЕ СА ВЪРЗАНИ. ОББ/ПИРЕУС и коя да е в гърция няма нищо общо със съответната в България. Всяка оперира на местния пазар както намери за добре. Единствено задължение да отчита ПЕЧАЛБИ към кораба майка.
                        Всигане на лихви = НЪЦКИ, ще им паднат 15млрд в баланса - кво ще ги правят тез пари?
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Най-сериозният аргумент, който мога да дам е, че почти всеки в България е на това мнение и всички около мен чакат да паднат цените на имотите, а ще стане точно обратното, защото това е търсене на криза на погрешното място от неразбиране на ситуацията. Заплатите ще започнат да догонват имотите след приемане в еврозоната, ще се увеличи стандарта и отново цените ще са нагоре. Това че някакви фабрики отивали някъде другаде, и какво? Да не би да ми казваш, че всичките бачкатори са с ипотеки? Те реват сега, че цените им са много високи, както всеки друг, който спреш на улицата и го питаш как вижда нещата. Какви кризи като оранжевия човек увеличи правителственото харчене с 23% спрямо миналата година по това време?
                          Основно безимотни сиромаси, които бъркат желаното с реалността.

Да, много са и са шумни в отчаянието си, но през годините разбрахме че това нищо не променя

Коментар

Това е един нелош аргумент... Ако знаех какво ще се случи щях... знаете продължението. Според мен през 2026 НИ ще започнат да падат защото:
                            2. Лихвите по ипотеките ще се вдигнат (защото ще се вдигнат лихвите по депозитите с приемането ни в Еврото).
                            4. Други - допълвайте

Коментар

4. Други - допълвайте

2 - ахам, и какво ще ги правят тия пари банките? Ще отпускат бизнес кредити срещу честна дума? И в момента лихвите са си вързани към eurobor. За мен е невалиден аргумент. Защо мислиш, че ще се вдигнат лихвите по депозитите?

Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
                              Там пазарите бяха в режим на свободно падане и през 2020 година и това по абсолютно никакъв начин не засегна цените на недвижимите имоти у нас. Защо вярвате, че този път ще е различно?
                              В момента това "свободно падане" означава, че сме на плюс за последните 12 месеца.

Коментар

• Първоначално изпратено от Invmert Разгледай мнение
                                Там пазарите бяха в режим на свободно падане и през 2020 година и това по абсолютно никакъв начин не засегна цените на недвижимите имоти у нас. Защо вярвате, че този път ще е различно?
                                4. Други - допълвайте

Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Working...
                                X