IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В банковата система през четвъртото тримесечие на 2024 г. обемът на новоотпуснатите кредити, обезпечени с жилищен недвижим имот (ЖНИ), се понижава до 2.16 млрд. лв. спрямо 2.19 млрд. лв. за предходния тримесечен период. Промяната контрастира с наблюдаваната през последните три години тенденция за формиране на най-големи кредитни обеми през последното тримесечие на годината.

По отношение на въведените с Решението на УС на БНБ изисквания за кредитните стандарти при отпускане на кредити, обезпечени с ЖНИ, най-значим е ефектът върху съотношението между размера на текущите плащания по обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя (DSTI-O). Относителният дял на кредитите с DSTI-O над 50% от общо новоотпуснатите кредити се редуцира значително от 24.6% през третото до 3.1% през четвъртото тримесечие на 2024 г. Същевременно средно претегленото съотношение DSTI-O се понижава за тримесечието с 2.3 п. п. от 39.1% до 36.8%. Съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението (LTV-O) и матуритетът при отпускане остават относително непроменени през четвъртото тримесечие, съответно на 74% и 25.2 години. Наблюдаваните разпределения показват, че намалението на отпуснатите кредити с DSTI-O над 50% не е съпроводено с увеличение на рисковата експонираност по линия на обезпеченията и срока до падеж на кредитите.

За четвъртото тримесечие на 2024 г. банките отчитат 421 броя кредита с параметри, надхвърлящи въведените изисквания за кредитните стандарти, което представлява 4.2% от общо 10140 новоотпуснати кредита. Общият им размер възлиза на 118 млн. лв. или 5.4% от брутната стойност (2.19 млрд. лв.) на новоотпуснатите кредити, обезпечени с ЖНИ, за третото тримесечие на 2024 г. Преобладаващата част от кредитите с параметри, надхвърлящи изискванията, попадат в диапазона – за показателя DSTI-O между 50% и 60%, за LTV-O под 85% и матуритет до 30 години.

В края на 2024 г. брутният размер на портфейла от кредити на домакинствата, обезпечени с ЖНИ, достигна до 27.6 млрд. лв., което представлява 22.9% от общо кредити и аванси и 14.3% от общо активи на банковата система. Кредитното качество на този портфейл продължава да се подобрява. През последните три години обемът необслужвани кредити, обезпечени с ЖНИ, намалява от 428 млн. лв. в края на 2022 г., на 332 млн. лв. в края на 2023 г. и на 285 млн. лв. в края на 2024 г., а делът на необслужваните кредити в този портфейл се понижава съответно от 2.33%, на 1.51% и на 1.03% в края на 2024 г.

https://bnb.bg/AboutUs/PressOffice/P...PR_20250317_BG

Коментар

• Първоначално изпратено от Scotty
      Доста тъпичка е станала брокерската тема.
      Постоянно дъвчат едно и също.

В момента един комшия си търси наематели и не става веднага. Той се лакоми за много пари, а имотът му не е перфектен и нов.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Аз ти ги трия.
        препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

А па я му ги едитвам

абе сранимир да не е алтерего на бетерчо?
          признайте си
          кой от вас двамата продаде на бетерчо чайката
          защото е съвсем ясно, че той самия не е
          препоръка е

Коментар

Аз ти ги трия.
            А па я му ги едитвам

абе сранимир да не е алтерего на бетерчо?

Коментар

• Първоначално изпратено от Sranimir2024 Разгледай мнение

Пак се правиш на умен. Блесна ли в твойте очи и на твойте почитатели? Смешен си или по скоро елементарен. Между другото ти ли ми триеш постовете или друг комплексар?
              Аз ти ги трия.

Коментар

Колега, теб явно те интересува китайския пазар на НИ. Нас ни интересува българският.
                Пак се правиш на умен. Блесна ли в твойте очи и на твойте почитатели? Смешен си или по скоро елементарен. Между другото ти ли ми триеш постовете или друг комплексар?

Коментар

• Колега, теб явно те интересува китайския пазар на НИ. Нас ни интересува българският.

Коментар

• China's property slump persists as stimulus struggles to stabilise sector

https://www.reuters.com/world/china/...ry-2025-03-17/

Chinese property sector crisis (2020–present)

https://en.wikipedia.org/wiki/Chines...2%80%93present)

Коментар

• China House Prices YoY

Click image for larger version

Name:	ss.JPG
Views:	1
Size:	33.0 КБ
ID:	4257898

https://www.investing.com/economic-c...use-prices-752

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение

Княжево е село
                        Да ти кажа, че не е лошо. Близо до Витоша, има минерална вода, има и трамвай.

Но е далече от центъра и наемател трудно ще отиде там.

Един комшия отдава двустаен апарт за 900 лв в моя блок, близо до метро и до центъра. Обаче не му е много луксозно, той се е старал апартаментът да е чист и да изглежда добре, но има оставени стари неща и няма как да те грабне, състоянието е много добро, но не е лукс. И често си сменя наемателите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Аз следя обявите и се оказа, че в кв. Княжево човек може да купи голям тухлен апартамент изгодно, защото е отдалечено от центъра. Същото важи и за кв.Левски.
                          Княжево е село

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

оо, точно същата схема
                            продай сега
                            догодина ще купиш два
                            Бертрам се римува със срам! Той е опериран от срам!!! Как този индивид не признава грешки, за мен е напълно непонятно!!!!!
                            Last edited by X_Y; 18.03.2025, 21:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

от рано си започнал днес

https://www.facebook.com/share/r/14fbFZqAXd

и ракия и къщичка

ПП крети в/на къщата има термопомпа, солари и други екстри като умен дом и тн управления. Не се свира като плъх в едно стайче
                              а да и къщата е цялата негова
                              Малко си се объркал, че аз завиждам някому. Аз, просто излагам факти, на които съм се натъкнал.
                              Твоите язвителни коментари, само може да ме разсмиват. Фактите, които аз съм констатирал, са безспорни, за разлика от твоите...

Коментар

Почитателка на арменския проповедник!

https://www.facebook.com/share/r/16BM8N19nA/
                                оо, точно същата схема
                                продай сега
                                догодина ще купиш два
                                препоръка е

Коментар

Working...
                                X