IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Тези сами си скапаха фонда..

    Коментар


    • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
      Проведе ли се ОСА?
      Изненади?
      Да не решат да почнат още някоя сграда?
      ...... или продадат някой имот /терен, сграда/ на по-ниска стойност от тази за който са го купили!!!!!

      Коментар


      • Проведе ли се ОСА?
        Изненади?
        Да не решат да почнат още някоя сграда?

        Коментар


        • Тази статия е по-скоро положителен сигнал за проекта на БРЕФ-а. АГ Кепитъл не е като да не знаят какво правят и явно все още не се притесняват от пренасищане.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
            А колко хубаво би било без тази авантюра?!?! Такава слабост ми е този фонд, така хубаво бих си набивал всички парички с кеф.......
            Ми скучно им е на хората. Искат да строят. Да си играят с кранове и да носят каски. Тая кака - Косева-Бошова, и тя така. Мисля че предишното й интерсно занимание беше да управлява Пикадили, заедно с дружките от Градус. Все проспериращи занимания.

            Коментар


            • А колко хубаво би било без тази авантюра?!?! Такава слабост ми е този фонд, така хубаво бих си набивал всички парички с кеф.......
              Пътека се прави камък по камък!

              Коментар


              • Офис жега в "Хладилника"

                - Новото инвестиционно дружество Park Lane Developments на имотния холдинг AG Capital и Таня Косева-Бошова ще строи офис сграда за 30 млн. евро в бившата промишлена зона
                - Със своята площ от 24 000 кв.м проектът ще е най-големият в офис сегмента в района
                - Големите терени на бившите заводи, добрата локация и метрото правят бившата промишлена зона все по-привлекателна за инвеститорите в офиси и жилищни сгради


                Ако за имотния пазар в страната 2017 г. беше годината на моловете, то 2018 г. все по-отчетливо се очертава като звездния момент за офисите. Тенденцията започна да се оформя още през миналата година, когато в сегмента бяха сключени рекорден обем наемни сделки – за близо 200 хил. кв.м площи, а според представителите на пазара търсенето остава силно главно заради разрастването на компаниите от IT и аутсорсинг сектора, за които намирането на достатъчно големи пространства и на харесвани от служителите локации е от все по-голямо значение.


                Въпреки силното търсене в офис сегмента конкуренцията също е изострена и инвеститорите вече са по-предпазливи и не бързат с проектите си, казва Таня Косева-Бошова


                В тази посока гледа и един от най-новите играчи в сегмента – новосъздадената компания Park Lane Developments, която подготвя проект за офис сграда в близост до столичния мол Paradise Center. Дружеството всъщност е на много познати в имотния сектор имена: холдингът за недвижими имоти на Христо Илиев AG Capital, който притежава 85% от акциите, а останалите се държат от Таня Косева-Бошова, която е председател и основател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България и главен изпълнителен директор на новата компания. През годините тя е управлявала портфейла на "Лендмарк", офис комплекса ЕТС до The Mall, мола Burgas Plaza и др. Първият проект, по който Park Lane вече работи, е за офис сграда на ул. "Сребърна" с брутна РЗП от 24 000 кв.м, която да бъде завършена до края на 2020 г. Тя ще бъде изградена на голяма плоча на площ от около 3000 кв.м и ще има 8-10 надземни етажа. Инвестицията ще е от порядъка на 30 млн. евро, като сумата включва и цената на терена за строителството, който е около 7000 кв.м.
                Нови на пазара
                Park Lane ще бъде типично инвестиционно дружество, което купува земя, проектира сгради, строи ги, отдава ги под наем и ги продава, разказва главният изпълнителен директор. Финансирането на проектите ще бъде както със собствени средства, така и с банкови заеми, като по думите на мениджъра стандартното съотношение в момента е 60:40 в полза на банковото кредитиране.
                Компанията ще бъде фокусирана върху бизнес сгради, основно към офисни и логистични проекти. По отношение на офисите интересът на инвеститора е насочен главно към централната градска част и широкия център на столицата. В логистичния сегмент фокусът ще е върху градската логистика, казва Косева-Бошова.
                Формално дружеството е създадено през февруари 2018 г., но реално дейността му започва още от ноември миналата година, уточнява мениджърът. Първият проект в портфолиото е за офис сградата в "Хладилника", за която в момента се изработва Подробен устройствен план (ПУП). Проектирането се прави от британската компания Chapman Taylor, която е работила и по концептуалния дизайн на столичния The Mall, и на българското студио Planning с водещ архитект Илиан Илиев, който е работил по обекти като офис центъра European Trade Center (ETC) на бул. "Цариградско шосе", бъдещия комплекс Advance Business Center на полската GTC до Бизнес парк София, едноименните офис сгради на BSR Sofia в квартал "Гео Милев", търговски центрове като столичните Paradise Center и The Mall, пловдивския "Марково тепе", Burgas Plaza и др.
                "Идеята е в началото на 2019 г. да започнем фактически строителство и до края на 2020 г. да бъдем готови. Ще направим голяма, но пък ниска сграда, която ще бъде с правилна форма и еднотипна, така че ще се строи бързо", обяснява Косева-Бошова. По думите й въпреки силното търсене в сегмента конкуренцията също е изострена и инвеститорите вече са по-предпазливи и не бързат с проектите си.
                По оценки на консултантските компании в сектора в момента в София се изграждат над 350 хил. кв.м нови офиси, като близо половината от тях ще бъдат пуснати в експлоатация до края на 2018 г. Поне засега обаче представителите на пазара не очакват свръхпредлагане, като според различни оценки незаетите офис площи в столицата в момента са около 9-10%. Средните наемни нива за офиси клас А в зависимост от района и от това дали дадена сграда се отдава изцяло на един наемател или на няколко различни компании варират в диапазона 12-14 евро/кв.м, като в центъра достигат и до 15-16 евро/кв.м.
                Новата южна офис дестинация
                Сходни са равнищата и в бившата промишлена зона "Хладилника - Витоша", която се радва на засилен интерес през последните години. Доскоро останал встрани от фокуса на инвеститорите, районът все по-често попада на радара им. Това е третата зона, в която в момента много активно се строи и проектира, заедно с района около Бизнес парка, включително отвъд Околовръстния път, и района около Capital Fort по Цариградско шосе, обяснява Косева-Бошова.
                "Хубавото е, че "Хладилника" е бивша индустриална зона и собствеността все още е доста окрупнена, което е страхотен шанс", посочва тя. Според нея това ще помогне на зоната да се развие доста по-плавно и разумно в сравнение с други райони, в които при предишната вълна на активно офис строителство проектите се случваха доста по-хаотично.
                Със своята РЗП от 24 000 кв.м бъдещата сграда на Park Lane ще е сред най-големите, изграждани през последните години, и най-големият офис проект в района. Междувременно инвестициите в офис строителство в квартала не спират. Сред най-активните играчи е компанията "Арт Е Строй" на Емил Терзиев, която вече е изградила две административни сгради в района, а в момента работи по още две. Пионер в офис сегмента в квартала пък беше дружеството със специална инвестиционна цел "Феърплей пропъртис", което през 2005 г. завърши строителството на 8-етажния FPI Business Center срещу мол Paradise, а преди седмици приключи и изграждането на нова офис сграда в района – този път в близост до болница "Токуда", в която вече се нанесе местното подразделение на израелската фармацевтична компания Teva, която от 2016 г. контролира бизнеса на Actavis в България.
                Сред факторите, които правят района привлекателен, е близостта до метрото и до два големи парка (Южния и Борисовата градина), наличието на частни болници ("Токуда" и "Вита"), мол, хотел, частно училище и детска градина, спортен комплекс. Същевременно, всичко това пък предполага и развитието на квартала не като чисто офисен район, а като смесена зона с жилищни и административни сгради.
                Сходни са вижданията и на главния архитект на столицата Здравко Здравков, който още преди месеци коментира, че някогашните индустриални зони в София с изградена инфраструктура имат голям потенциал за развитие и инвестиции в жилищни проекти. Съществено предимство е и добрата изградена инфраструктура – разширеният бул. "Черни връх", пробивът покрай "Токуда" и свързването на улиците "Люба Величкова" и "Сребърна", бъдещото разширение на ул. "Филип Кутев", за която плановете са да бъде с по три платна във всяка посока.




                Коментар


                • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                  Нищо не чакам. Просто не виждам далаверата, а като няма далавера и мен ме няма. Виждам някакви далавери в реалния бизнес ама на борсата не виждам нещо подценено за да си струва риска. Избягвам да планирам по принцип. За мен може да стане всичко, както и обратното. Просто като стане нещо, гледам да се усетя навреме и да реагирам. Горе-долу това е.


                  Съжалявам, че ще прозвучи малко саркастично, ама какво точно не й харесвате на "тъз" хубавата компания и на тоз професионален мениджмънт, че аз специално не разбрах?!
                  Last edited by Minka; 22.05.2018, 20:07.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                    Наистина бих искал да ти кажа, но не знам. В световен мащаб лихвите се вдигат и това според мен ще се засилва и продължава във времето. Вече 10-годишните бондове на САЩ са над 3%, та се надявам покрай това да се променят и други инструменти и доходности. Също се надявам да мога да забележа тези евентуални предстоящи промени и да се включа на време.Абе въртиим, сучем - все до търпението и оглеждането стигаме. Мога спокойно да пропусна 1-2 години с доходност от 3%, но след това да направя сделка за 20% примерно.
                    Аз с търпението проблем нямам. Даже предпочитам времето през което няма какво да се прави Тези 20% може и да са напред а може и да ги изтървеш. Не се знае. И аз не знам, ама за мен е горе-долу еднаква вероятност. То и тука нямаше какво да се обърка теоретично ама менижмънта и най-вече акционерите направиха дето се вика невъзможното Иначе в проекта продължавам да виждам и положителни неща, освен отрицателни та за бреф няма какво да кажа. За мен си е на цената при сегашните условия и ако мине увеличението.
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                      Би ли споделил поради какви причини си разпродал всичко ? Очакваш спад на борсата или просто си излезнал от пазара поради други причини ?
                      Нищо не чакам. Просто не виждам далаверата, а като няма далавера и мен ме няма. Виждам някакви далавери в реалния бизнес ама на борсата не виждам нещо подценено за да си струва риска. Избягвам да планирам по принцип. За мен може да стане всичко, както и обратното. Просто като стане нещо, гледам да се усетя навреме и да реагирам. Горе-долу това е.
                      Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                        Прав си. Ама и аз съм си на кеш. Почти всичко съм разпродал.Тука малко бреф остана. Някви стоинки, вярно ама поне е нещо. Кеша как да работи?
                        Би ли споделил поради какви причини си разпродал всичко ? Очакваш спад на борсата или просто си излезнал от пазара поради други причини ?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение

                          Прав си. Ама и аз съм си на кеш. Почти всичко съм разпродал.Тука малко бреф остана. Някви стоинки, вярно ама поне е нещо. Кеша как да работи?
                          Наистина бих искал да ти кажа, но не знам. В световен мащаб лихвите се вдигат и това според мен ще се засилва и продължава във времето. Вече 10-годишните бондове на САЩ са над 3%, та се надявам покрай това да се променят и други инструменти и доходности. Също се надявам да мога да забележа тези евентуални предстоящи промени и да се включа на време.Абе въртиим, сучем - все до търпението и оглеждането стигаме. Мога спокойно да пропусна 1-2 години с доходност от 3%, но след това да направя сделка за 20% примерно.
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение



                            Все пак пожелавам успех на държащите - не е лоша компанията, но КПД-то и клони към 0.

                            П.П. Колкото и парадоксално да звучи, стигнах до извода, че най-добре за акционерите е увеличението на капитала да е неуспешно, съответно банките да не им отпуснат кредит /защото много от имотите им вече са ипотекирани по кредита за Камбаните/ и да продадат дори на загуба правото на строеж.
                            Това, разбира се, са си мои версии и не са препоръка за взимане на инвестиционно решение.
                            За акционерите е ясно, че е така, защото увеличението е брутално разводняване. За новата сграда обаче, очакванията са, че при запълване доходността от наеми/инвестиция ще е приблизително колкото от действащите обекти, което при 50% дългово финансиране си е добре. В общи линии вредата е вече нанесена, а подхвърлената стръв може да те накара да обърнеш и другата буза..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                              Алонсо, далеч съм от идеята аз точно да ти давам акъл, но по-умни хора от мен са казали, че търпението обикновено се възнаграждава. Може би е момент, в който човек трябва просто да постои с малко кеш известно време и да се оглежда за по-добри възможности.
                              Прав си. Ама и аз съм си на кеш. Почти всичко съм разпродал.Тука малко бреф остана. Някви стоинки, вярно ама поне е нещо. Кеша как да работи?
                              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                                Кажете нещо градивно и положително. Да продаваме разбрах. Като продадем, какво да правим кеша? Дайте някаква алтернатива. Разбирам че става кофти с 3-4% дивидент. Ама пък в банките не е по-добре или по-сигурно за мен.И на мен не ми харесва. И аз поразпродадох малко на другите цени. Та пак питам. Какво да правя кеша, след като продам?
                                Алонсо, далеч съм от идеята аз точно да ти давам акъл, но по-умни хора от мен са казали, че търпението обикновено се възнаграждава. Може би е момент, в който човек трябва просто да постои с малко кеш известно време и да се оглежда за по-добри възможности.
                                Last edited by 15%; 22.05.2018, 12:34.
                                Пътека се прави камък по камък!

                                Коментар

                                Working...
                                X