Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение

Относно АДСИЦ-а, споменах го заради Payout ratio-то. Според мен е неправилно да се сравнява този показател на растяща компания и АДСИЦ. Търгувам Амазон, Гугъл и Фейсбук, нямат дивиденти, не ги и търся там, но БФБ ми е заради дивидента. Тук (БРЕФ) също не съм заради дивидента, а заради потенциала за капиталова печалба, но както казвате, едното не пречи на другото, няма да го върна!
Относно кеша, може би не сте ме разбрали, когато визирах буфера тук. Визирах БРЕФ, тъй като тук също има доста кеш, който не се изплаща като дивидент, не се използва и за погасяване на главница по задълженията. Според мен е правилно, като в това е заложено увеличение на лихвите по кредитите, което за щастие се забавя у нас (няма да се спирам и в тази тема, за да не ми изтрият поста, че много малко е по темата). Евентуална нужда от капиталови разходи и т.н. Занимавам се с финансово планиране и резервите са много важно нещо, особено в турболентни времена. Примери много мога да дам, но ще използвам само два. Силикон Валей Банк в рамките на една седмица пазара им отказа набиране на капитал, облигационен дълг и накрая знаем какво стана фалит! Миналата година във Великобритания пазара отказа да поеме дълг на определени условия. Така че в зависимост от конюнктурата може и да не ти се случат нещата, затова наличието на кеш е важно тук.
Що се отнася до Шелли, миналата година водех противоположния разговор с някой относно паричните потоци, ще цитирам по спомен "колко трагично е положението тук". Та само преди година колко беше зле, сега колко много е излишния кеш! Преди година имаха много пари в стока имаха и много задължения от клиенти. Видимо процеса е добре управляван и както коментирах с някой тук по групите, парите в един момент ще дойдат в компанията. Ще ви очертая как аз виждам нещата. Изхарчиха малко пари за покупката на GOAP, но по сделката има пут и кол опции, които в един момент ще се случат и за тях ще трябвата пари, но това е малко по-напред във времето. За полугодието компанията е реализирала 55млн приходи, а плана за годината е с 80 млн. отгоре. Последното тримесечие по традиция е най-силното на компанията, но за да продадеш много стока, първо трябва да я имаш, а за това ще трябват пари. Не на последно място, не знам дали сте разбрали Смарт органик купиха една компания в Германия, която беше закъсала финасово. Отиваш, даваш оферта, като понякога това се случва за много кратко време. Тук отново имаме ситуацията дали в дадения момент пазара би бил предразположен да те финансира за дадено начинание.
Аз лично не смятам, че оправдавам неправилни неща, но понякога е трудно, като Барон Мюнхаузен да се изтеглиш за косата и да се поставиш отстрани. Аз също имам някои различни виждания, но ги поставям на общите събрания.
Коментар