IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Това как го изчисляваш? Според мен е съвсем възможно да няма дивидент догодина, ако не се случи нещо, като да продадат някой имот на голяма печалба. Все пак задължението за дивидент се намалява вече с главничните плащания, а те имат по над 1.1млн на тримесечие за главници (при около 700 печалба на тримесечие).
    Груйчето го чета и са полезни думите му, но преди няколко месеца направих едни много бързи сметки
    и излезна горе-долу каквото си написал и ти. Записал съм си /това е преди новите договори/, че приходите са им за около 8 млн. Разходите са им по около 5 за разходи за лихви, такси, данъци и т.н. + погасяване на главници за около 4,2 млн. Така /отново да кажа, че беше преди тази новина, а вероятно и преди детската градина/ имаме дефицит от 1,2 млн. на година /тоест имаме приходи 8, а разходи 9,2 млн/. Сега с новите договори може би излизаме към нулата, но не очаквам дивидент, още по-малко от 10 ст.

Иначе новината е страхотна и обръща палачинката, защото вероятно от тази точка някъде всички наеми просто се смятат като дивидент, а и си уреждаме кредита без да се налага да се продава нещо на пожар, без предоговаряне и други операции.
    Last edited by 15-; 13.09.2023, 18:19.

Коментар

• Това е извадка от закона за АДСИЦ. Не съм юрист, не бих си позволил да го тълкувам.

Разпределение на печалбата

Чл. 10. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Дружеството със специална инвестиционна цел разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година, определена по реда на ал. 3 и при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон. Член 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон не се прилага.
      (2) Дивидентите се изплащат в срок 12 месеца от края на съответната финансова година.
      (3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Печалбата за разпределение е финансовият резултат (счетоводна печалба/загуба), коригиран както следва:
      1. увеличен/намален с разходите/приходите от последващи оценки на недвижими имоти;
      2. увеличен/намален със загубите/печалбите от сделки по прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти;
      3. увеличен/намален в годината на прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти с положителната/отрицателната разлика между:
      а) продажната цена на недвижимия имот, и
      б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума;
      4. увеличен/намален със загубите/печалбите от продажби, отчетени в годината на сключване на договори за финансов лизинг;
      5. увеличен/намален в годината на изтичане на срока на договора за финансов лизинг с положителната/отрицателната разлика между:
      а) прихода от продажбата на недвижимия имот, вписан в началото на срока на договора за финансов лизинг, и
      б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума.
      (4) (Отм. - ДВ, бр. 109 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.)

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Трето, за тази година - очаквам, както вече казах, около 10 стотинки дивидент (по-скоро EPS), който реално могат да дадат, ако искат (с преоценки и надуване на печалбата). Радващо е и че новите договори вече са 10-годишни, което е повече от супер, за да нямаме драмите като с Мудис преди година, които си бяха драма.
        Това как го изчисляваш? Според мен е съвсем възможно да няма дивидент догодина, ако не се случи нещо, като да продадат някой имот на голяма печалба. Все пак задължението за дивидент се намалява вече с главничните плащания, а те имат по над 1.1млн на тримесечие за главници (при около 700 печалба на тримесечие).

Коментар

• Чудесна новина!

Така, бях се зарекъл да не пиша, но и един виртуален приятел ми е писал на лично, което видях на пощата си, затова се отсамобанирам и после пак се самобанирам до края на годината - няма смисъл да пиша в сайт, който се е превърнал в секта на многониковите яхтсмени и толерира всякакви прояви на вербална агресия на някакви полуфалирали батки, като трие отговорите към тях. Та в отговор на този многоуважаем от мен човек, драскам няколко реда:

Първо, слагам една картинка колко са отдаваемите, отдадените, неотдадените площи и вероятните чисти приходи от тях (таксата за сървис не я слагам, тъй като тя така или иначе си отива по предназначение). Правя уточнението, че не знам точните наеми, както и това, че тези суми ще започнат да влизат към Q4, засега не са точно толкова

с две думи - очаквам приходите вече да са към 9-9,5 милиона от наеми годишно, без да смятаме таксите сървис. И това е основа, която само да се надгражда. Edit- пропуснал съм наемите от бриколажа в София - над 1 милион годишно, бройте ги и тях

Второ, разходите - около 5 милиона за лихви/главници и още около 1 милион за данък сгради, такса смет и обслужващото дружество (без сървисите). Питаха ме за индекса ПРАЙМ на Пощенска банка и реално ли е да очакваме удвояване на лихвите - ми не знам, принципно няма да е директно прилагане на юрибора, защото този ПРАЙМ зависи от депозитити на домакинствата, а те не са нараснали особено - ето ви го ПРАЙМ и как се смята. Вече се е увеличил с 0,90% и е станал 2,95% по нашите кредити. Това не е болка за умиране, увеличението реално е около 10 000 лева на месец. Ако се качи с още 1% нагоре, ще е вече около 25 000 лева на месец - това е риск, който следва да се калкулира и, ако може, пак да се предоговори кредитите (и двата), или поне да се покрие напълно единия, за което имаме пари. В момента дължим около 32 милиона към септември 2023, а имаме около 5 милиона в касата, след плащането на дивидентите и без да броя приходите от наеми, съответно разходите за заеми

Трето, за тази година - очаквам, както вече казах, около 10 стотинки дивидент (по-скоро EPS), който реално могат да дадат, ако искат (с преоценки и надуване на печалбата). Радващо е и че новите договори вече са 10-годишни, което е повече от супер, за да нямаме драмите като с Мудис преди година, които си бяха драма.

Няма да смятам пак кое колко следва да струва - писал съм достатъчно по темата. Вече има и раздвижване около стартирането на строежа на метрото в нашата посока и очаквам първа копка около изборите (всичко е готово, съдът се мотка с последната жалба, но договорите са подписани и кредитната линия, и трансферите от бюджета са налични). А, да забравих - този етаж, дето е отдаден, е първият надпартерен - не че има някакво значение, ма това е най-смотаният етаж Остават хубавите нагоре, на които може да им се търси и по-добра цена.

Спирам и се самобанирам отново. Желая ви успешна търговия и тази година да видим 3 отпред в цената на акцията. Успех!
          Last edited by Грую Груев; 13.09.2023, 14:19.
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
            На основание чл. 17, т. 1 от Регламент (ЕС) 596/2014 г. Ви уведомявам, за следното: „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи договор за наем, за офис площи със „Стейдж Коуъркинг“ ООД в новата сграда Синерджи Тауър в София Тех Парк. Наемният срок, съгласно договорът, е със срок от 10 години, а отдадената площ е 2 763,98 кв.м. С новоотдадените площи, процентът на запълняемост на Синерджи Тауър възлиза на 47.78%, от които заетите офис площи възлизат на 46.09%.

Браво!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от AF Debugger Разгледай мнение

А ти си големия миноритар, та не даваш косъм да падне от този дарак брефа.
              За коя година се очакваше ликвидацията тука - за 2029та ли беше или по-рано?
              С моите 100К не съм никакъв голям миноритар, но смятам да ги удвоя и цени до 2.20, ми харесват. Привърженик съм на фундаменталния анализ и не бих инвестирал в шели-мели и разни подобни шменти капели. Тази акция, въпреки нехайния мениджмънт, е като плодно дръвче, което трябва да изчакаш за да даде реколти, но и не погива при бедствия, като едногодишните култури. А и 2029 г. не е толкова далече, тогава повечето шменти капели ще са лош спомен и акционерите им, влезли на високи нива, ще реват здраво. И аз едно време се опарих с трите тимаджийски акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
                Батя, всички които сме от около двадесет години на БФБ, знаем че си спекулант, а целта на спекулантите е да печелят от ценовите асансьори, често индуцирани и от слухове. След като обяви за дивидента, почти веднага минаха сделки на 2.28 лв. Защо е така, всеки може да си обясни. Не бях го получил дивидента (на тутавите от Елана съм) и затова направих това предположение (не фалшива новина - чети точно написаното от мен!).
                А ти си големия миноритар, та не даваш косъм да падне от този дарак брефа.
                За коя година се очакваше ликвидацията тука - за 2029та ли беше или по-рано?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                  Ще се извините ли колега, че вие се оказахте с фалшивата новина /обвинение/ !?
                  А ти ще ми се извиниш ли за 10-те лъжи които каза по мой адрес ?
                  Лъже като дърт циганин,иска другите да му се извиняват.Доста нагло поведение !

Коментар

• Батя, всички които сме от около двадесет години на БФБ, знаем че си спекулант, а целта на спекулантите е да печелят от ценовите асансьори, често индуцирани и от слухове. След като обяви за дивидента, почти веднага минаха сделки на 2.28 лв. Защо е така, всеки може да си обясни. Не бях го получил дивидента (на тутавите от Елана съм) и затова направих това предположение (не фалшива новина - чети точно написаното от мен!).

Коментар

И аз нямам, Батя явно тества реакциите, па макар и на фалшиви новини.
                      Ще се извините ли колега, че вие се оказахте с фалшивата новина /обвинение/ !?

Коментар

• Първоначално изпратено от Здравко Разгледай мнение
                        И при мен е постъпил дивидента.
                        Вече и в Елана

Коментар

• И при мен е постъпил дивидента.

Коментар

• Първоначално изпратено от GG-BG Разгледай мнение

Новината не е фалшива, има изплатен дивидент!
                            Ако сте при Евереста - там обикновенно /спят/ идват след няколко дена!
                            Явно и сега е така. Все още нищо от Елана.

Коментар

И аз нямам, Батя явно тества реакциите, па макар и на фалшиви новини.
                              Мисли малко преди да пишеш тъпотии колега! Какъв ми е кяра да разпространявам фалшиви новини? Не съм ник еднодневка все пак, доказал съм се с годините! Ако не можеш да бъдеш полезен за форума, поне не го цапай!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                                То дори не е балон, то си е просто шменти-капели и ревът там ще е оглушителен. На мен ми пука какво става там само в контекста на цялата борса - ще осерат и малкото новопостъпили, но нейсе.
                                Шелли койн краша ще катастрофира Софикс,но другите в него няма да реагират силно.

А Софикс определено може да го закриват.Напълно нефункционален и сгрешен индекс

Коментар

Working...
                                X