Първоначално изпратено от Грую Груев
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
Ами вероятно неслучайно акция, хартия, компания са все женски род - хората ценят различни неща - един държи да е дашна, друг залага на количествено-качествените натрупвания(на точните места), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
Успех!
Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029? В чл. 9 , който вече е променям два пъти, срокът е даден като 11.12.2029, но пък в чл. 10, където изрично са избороени нещата, които не могат да се пипат в дружството при никакви обстоятелства, срокът не е описан, ерго, може да се променя колкото пъти си поиска напред (или назад) във времето. Т.е. може да е 2035 или 2055, а може и 2025 - няма ограничения. За кворум се иска да присъстват половината акции (стандартно), а за вземане на решение за срока се изисква да има 75% от присъстващите акции, ерго, спокойно с едни 40% от всички акции може да мине (макс 75% в идеалния случай).
С което не казвам, че дружеството няма да бъде ликвидирано на 11.12.2029, а че това не е сигурно и може да се променя, при това сравнително лесно. така че умната, може и русата, както беше лафът, а защо не и двете. желая успех - една от любимите ми акции на БФБ, макар че никога не съм я имал в портфейла си.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
По-малък дивидент, за мен по-скоро, при равни условия означава, по-малко лихви и по-добра финасова стабилност.
Дружеството е до 2029-та. Хипотетично ако няма въобще дивиденти мен пак ме устройва, тъй като счетоводната ще расте с капитализираните дивиденти и отделно печалбата ще се качи още заради по-малкото лихви.
Имам купих и аз днес!
Не е препоръка за търговия
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Отделно тези лафчета за дивидента, дето не са готини.), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
Успех!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
Не ми се иска увеличения на капитала и разводняване, защото вероятно цената ще бъде под NAVЗатова и купих на 1.77 от колега каролец
Сметките, без емоции, показват, че след промените в закона се спестяват едни 6 до 8 %годишно от дивидента - 5% от данък дивидент и няколко процента за ежегоден проспект за увеличения.Отделно време за търчане до офиса за да записвам полагащите се акции, ако не искам да губя от разводняване. Акционерите в СФИ знаят, само че там увеличенията са над НСА на акция.
Разчитам, че първият наемател ще е добра реклама, а е възможно и компании с БГ собственици да наемат до есента.
Спекулирам си де, като цветар на 8 мартУспехи от мен - аз ще чакам друга промоция или ще се кача по-късно на влака с цена като за първа класа
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение
Да, това е възможност, но след 3-4 г. например, въпрос на калкулации. Иначе личното ми мнение е че ликвидацията вече е в ход и няма да се стигне до увеличние на капитал.Vanitas vanitatum...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС?Затова и купих на 1.77 от колега каролец
Сметките, без емоции, показват, че след промените в закона се спестяват едни 6 до 8 %годишно от дивидента - 5% от данък дивидент и няколко процента за ежегоден проспект за увеличения.Отделно време за търчане до офиса за да записвам полагащите се акции, ако не искам да губя от разводняване. Акционерите в СФИ знаят, само че там увеличенията са над НСА на акция.
Разчитам, че първият наемател ще е добра реклама, а е възможно и компании с БГ собственици да наемат до есента.
Спекулирам си де, като цветар на 8 март
- 2 Харесвания
Коментар
-
Да, това е възможност, но след 3-4 г. например, въпрос на калкулации. Иначе личното ми мнение е че ликвидацията вече е в ход и няма да се стигне до увеличние на капитал.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
+1
А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС? През 2018 г., когато бе направено последното увеличение казусът с настоящата промяна в закона въобще не е съществувал и затова не бе проблем да се мисли в посока банков кредит за довършване на сградата. Сега обаче ситуацията е коренно променена.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнениеПървоначалната ми реакция беше негативна, но бързо стана положителна. Хубав, лош - законът е закон.
Мнението ми е, че промяната ще доведе до много по-голяма финансова стабилност на фонда. Ще се ускорят продажбите на "заспалите" имоти даже на загуба, направи ми впечатление например, че има обява за парцела в Младост с цена по договаряне, стои като топ оферта.
Продажбата на имоти на загуба може да доведе до например 3 години без дивидент / следващите години мисля, че само главницата по кредита ще е към 4 милиона на година, което по новия закон знаем вече какво значи. Неплатеният дивидент, и продажбата на имоти може за няколко години да редуцират кредитите почти напълно. Или след няколко години може да имаме фонд с активи за 200 мил. без кредити, или почти без кредити.
Мнението ми не е препоръка.
А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС? През 2018 г., когато бе направено последното увеличение казусът с настоящата промяна в закона въобще не е съществувал и затова не бе проблем да се мисли в посока банков кредит за довършване на сградата. Сега обаче ситуацията е коренно променена.Vanitas vanitatum...
- 3 Харесвания
Коментар
-
Понеже не съм им чел устава, но да попитам - сигурни ли сте, че това дружества ще се ликвидира след 7-8-9 години? И дали не могат да удължат срока на след 15-20 години, примерно с промяна на устава - кой убива кокошката, дето снася златни яйца? Не съм чел устава, отново го казвам, затова питам. та ако има ясна, непроменяема по волята на някой си финална дата и тя е скоро - тогава може да се помисли по въпроса, дотогава - дивидентът е задължително условие за мен, за да вляза в тази позиция. Лично мнение
Коментар
-
Понеже не съм им чел устава, но да попитам - сигурни ли сте, че това дружества ще се ликвидира след 7-8-9 години? И дали не могат да удължат срока на след 15-20 години, примерно с промяна на устава - кой убива кокошката, дето снася златни яйца? Не съм чел устава, отново го казвам, затова питам. та ако има ясна, непроменяема по волята на някой си финална дата и тя е скоро - тогава може да се помисли по въпроса, дотогава - дивидентът е задължително условие за мен, за да вляза в тази позиция. Лично мнение
Коментар
-
Да, това би трябвало да е смисълът. Тук обаче имаме краен срок 8-9 години. И за да стане по-ясна мисълта ми нека приемем че крайния срок е 2 години, ще има ли тогава смисъл дивидент - според мен никакъв.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 1 like
Коментар
Коментар