IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029?
    Сигурните неща предполагам знаеш са 2 и сред тях не е, че БРЕФ ще се ликвидира в 2029. Такова е намерението, но дотам. Хубавото е, че няма мажоритар и все пак мнозинството ще реши кое е най-добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение

Ами вероятно неслучайно акция, хартия, компания са все женски род - хората ценят различни неща - един държи да е дашна, друг залага на количествено-качествените натрупвания(на точните места), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
      Успех!
      Taka е
      Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029? В чл. 9 , който вече е променям два пъти, срокът е даден като 11.12.2029, но пък в чл. 10, където изрично са избороени нещата, които не могат да се пипат в дружството при никакви обстоятелства, срокът не е описан, ерго, може да се променя колкото пъти си поиска напред (или назад) във времето. Т.е. може да е 2035 или 2055, а може и 2025 - няма ограничения. За кворум се иска да присъстват половината акции (стандартно), а за вземане на решение за срока се изисква да има 75% от присъстващите акции, ерго, спокойно с едни 40% от всички акции може да мине (макс 75% в идеалния случай).

С което не казвам, че дружеството няма да бъде ликвидирано на 11.12.2029, а че това не е сигурно и може да се променя, при това сравнително лесно. така че умната, може и русата, както беше лафът, а защо не и двете. желая успех - една от любимите ми акции на БФБ, макар че никога не съм я имал в портфейла си.

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• По-малък дивидент, за мен по-скоро, при равни условия означава, по-малко лихви и по-добра финасова стабилност.

Дружеството е до 2029-та. Хипотетично ако няма въобще дивиденти мен пак ме устройва, тъй като счетоводната ще расте с капитализираните дивиденти и отделно печалбата ще се качи още заради по-малкото лихви.

Имам купих и аз днес!
        Не е препоръка за търговия

Коментар

Отделно тези лафчета за дивидента, дето не са готини.
          Ами вероятно неслучайно акция, хартия, компания са все женски род - хората ценят различни неща - един държи да е дашна, друг залага на количествено-качествените натрупвания(на точните места), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
          Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение

Не ми се иска увеличения на капитала и разводняване, защото вероятно цената ще бъде под NAV Затова и купих на 1.77 от колега каролец
            Сметките, без емоции, показват, че след промените в закона се спестяват едни 6 до 8 %годишно от дивидента - 5% от данък дивидент и няколко процента за ежегоден проспект за увеличения.Отделно време за търчане до офиса за да записвам полагащите се акции, ако не искам да губя от разводняване. Акционерите в СФИ знаят, само че там увеличенията са над НСА на акция.
            Разчитам, че първият наемател ще е добра реклама, а е възможно и компании с БГ собственици да наемат до есента.
            Спекулирам си де, като цветар на 8 март
            Първият наемател не е ли Бош? И пак те после взели още 1 етаж? Нали имаше някакви съобщения за целта, или греша? Но вече ви дадох примери с доста по-централните, на около 500 метра Бизнес център Актив и бившата централа на Алфабанк - стоят си празни. Хайде, на Алфабанк може и да има някаква врътка и затова да не я отдават, ма Актив си е застинал в нищото. А е на 500 метра от Плиска и точно пред него има спирки на тролеите 3,4,5,11, автобус 280. Обаче е празен. Та затова и акцията е на тези нива. Отделно тези лафчета за дивидента, дето не са готини. Ма пък потенциалът е поне за 3, де - така че всеки си решава. Е, и Батя влезе тук на 1,85 май беше и не дочака промоцията днес Успехи от мен - аз ще чакам друга промоция или ще се кача по-късно на влака с цена като за първа класа
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение

Да, това е възможност, но след 3-4 г. например, въпрос на калкулации. Иначе личното ми мнение е че ликвидацията вече е в ход и няма да се стигне до увеличние на капитал.
              Прав си Лео, сега моментът не е много подходящ. Съвсем различно ще е при напълно завършена Sinergy Tower, частично отдадена и генерираща приходи. Тогава картинката ще е много по-ясна, а калкулациите по-лесни. Надявам се
              Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС?
                Не ми се иска увеличения на капитала и разводняване, защото вероятно цената ще бъде под NAV Затова и купих на 1.77 от колега каролец
                Сметките, без емоции, показват, че след промените в закона се спестяват едни 6 до 8 %годишно от дивидента - 5% от данък дивидент и няколко процента за ежегоден проспект за увеличения.Отделно време за търчане до офиса за да записвам полагащите се акции, ако не искам да губя от разводняване. Акционерите в СФИ знаят, само че там увеличенията са над НСА на акция.
                Разчитам, че първият наемател ще е добра реклама, а е възможно и компании с БГ собственици да наемат до есента.
                Спекулирам си де, като цветар на 8 март

Коментар

Да, това е възможност, но след 3-4 г. например, въпрос на калкулации. Иначе личното ми мнение е че ликвидацията вече е в ход и няма да се стигне до увеличние на капитал.
                  Личното ми мнение на кибик, който все пак хвърля по едно око тук и винаги е харесвал акцията, е, че никаква ликвидация не е в ход. Погледнах устава по диагонал и в него ясно си пише, че могат да си го изменят както им е кеф с мнозинство (май беше обикновено, да не се объркам), като засега крайният срок е края на 2029. Хубавото е, че няма мажоритар и акцията реално се държи от множество миноритари ПФ-та, но с добро убеждаване на съответните ПФ-та, които все пак боравят с чужди пари, що да не го отложат за 2035 или 2039? В тази акция има много повече стойност от 1,80 на акция - това е безспорен факт, но новата сграда ще е огромен воденичен камък, особено в тези време, в които сме сега, и не виждам както как и на кого ще я отдадат, освен ако не я бутнат на държавата с връзки (имаме не една и две подобни сделки). А с проблемен основен актив и без дивидент, настоящата цена на тази акция на мен лично ми е висока за дългосрочно обвързване. Виж за краткосрочна врътка - що не. Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

+1

А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС? През 2018 г., когато бе направено последното увеличение казусът с настоящата промяна в закона въобще не е съществувал и затова не бе проблем да се мисли в посока банков кредит за довършване на сградата. Сега обаче ситуацията е коренно променена.

Коментар

• Пак съм тук

Коментар

• Промоция )

Коментар

Първоначалната ми реакция беше негативна, но бързо стана положителна. Хубав, лош - законът е закон.
                          Мнението ми е, че промяната ще доведе до много по-голяма финансова стабилност на фонда. Ще се ускорят продажбите на "заспалите" имоти даже на загуба, направи ми впечатление например, че има обява за парцела в Младост с цена по договаряне, стои като топ оферта.
                          Продажбата на имоти на загуба може да доведе до например 3 години без дивидент / следващите години мисля, че само главницата по кредита ще е към 4 милиона на година, което по новия закон знаем вече какво значи. Неплатеният дивидент, и продажбата на имоти може за няколко години да редуцират кредитите почти напълно. Или след няколко години може да имаме фонд с активи за 200 мил. без кредити, или почти без кредити.

Мнението ми не е препоръка.
                          +1

А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС? През 2018 г., когато бе направено последното увеличение казусът с настоящата промяна в закона въобще не е съществувал и затова не бе проблем да се мисли в посока банков кредит за довършване на сградата. Сега обаче ситуацията е коренно променена.
                          Vanitas vanitatum...

Коментар

Понеже не съм им чел устава, но да попитам - сигурни ли сте, че това дружества ще се ликвидира след 7-8-9 години? И дали не могат да удължат срока на след 15-20 години, примерно с промяна на устава - кой убива кокошката, дето снася златни яйца? Не съм чел устава, отново го казвам, затова питам. та ако има ясна, непроменяема по волята на някой си финална дата и тя е скоро - тогава може да се помисли по въпроса, дотогава - дивидентът е задължително условие за мен, за да вляза в тази позиция. Лично мнение
                            2029 e срокът, за който е учредено дружеството. На ОС миналата година мениджмънтът категорично заяви, че няма намерение да го продължава повече. Не знам какво ще мислят пенсиите като наближи крайният срок, но може и ние до тогава да сме на друго мнение, ако сме живи и здрави. Но пак цитирайки мениджмънта след 4-5 години имат намерение да започнат да се оглеждат за купувачи за всеки отделен имот, защото е ясно, че продажбите ще изискват време.

Коментар

Понеже не съм им чел устава, но да попитам - сигурни ли сте, че това дружества ще се ликвидира след 7-8-9 години? И дали не могат да удължат срока на след 15-20 години, примерно с промяна на устава - кой убива кокошката, дето снася златни яйца? Не съм чел устава, отново го казвам, затова питам. та ако има ясна, непроменяема по волята на някой си финална дата и тя е скоро - тогава може да се помисли по въпроса, дотогава - дивидентът е задължително условие за мен, за да вляза в тази позиция. Лично мнение
                              Казвано е няколко пъти от мениджмънта, крайния срок за ликвидация е това, което е вписано и не е мислено да се удължава. Дали може да се промени? Сигурно. Зависи какво искат акционерите.

Коментар

Да, това би трябвало да е смисълът. Тук обаче имаме краен срок 8-9 години. И за да стане по-ясна мисълта ми нека приемем че крайния срок е 2 години, ще има ли тогава смисъл дивидент - според мен никакъв.

Коментар

Working...
                                X