Първоначално изпратено от Yori
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПонеже си поиграх да напиша мнение в Коментарите под статията по темата за безобразната промяна, ще постна написаното от мен и тук:
Нека се изразя по-конкретно и с по-малък израз за чувства:
1.) Основния профил и цел на АДСИЦ и респективно на инвеститорите решаващи да инвестират в точно такъв тип компания е ГАРАНТИРАНОТО разпределение на 90 % от печалбата ! Това е същността на дружествота - разпределя формираната печалба от дейността си.
Има си ясно разписани правила от много години и извън цитирания пример от преди 10+ години, реално дружествата си работят добре и нормално! Едни работят без заемен капитал ("Адванс терафонд"), други ползват финансов ливъридж да увеличат доходността за акционерите ("Софарма имоти", "ФНИБ" и т.н.). И двата модела си фунционират без проблеми - дружествата си имат скъпоплатен мениджънт, който се избира от акционерите, включително да управлява професионално Финансите на компаниите и в частност ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ и ЛИКВИДНОСТТА !!!
НИЩО не налага такава промяна (още по-малко вкарана без предизвестие), която е СРЕЩУ всички финансови правила и постулати.
2.) Извън факта, че на практика няма причина да се променят "правилата на играта", е шокираща финансовата неграмотност на приелите закона, която се демонстрира !
Да третираш Паричнитя поток по изплащане на кредит, като "Разход" (?!?!), който да намалява печалбата за разпределние е просто... наистина не искам да се изразявам....
И респективно по 2-те точки, фактите са:
1.) Акционерите са ощетени, при това в някои случаи доста (!!!), без това да се налага - отново казвам извъб един частен случах от преди над 10 години, системата си работи без проблеми и НЯМА причини за промяна !
2.) Финансовата интерпретация на "Нетна печалба", "Парични потоци" и "Разходи" индикира тотално непознаване на Финансите и трябва да се сочи с пръст !!!
И в тази врзъка намирам презентираната версия в статията, че едва ли не всичко е ОК като неправилна ! Напротив - ТРЯБВА да се посочва, че "Царят е гол" и да се порови за причините за тази поправка, защото съм убеден, че причината за нея не е в цитирания прецедент преди повече от 10 години...."
========================================
P.S. Имам акции (то и затова съм бесен от това безобразие) и много се чудя на мнения изразени от колегите, че едва ли не не само лошо нямало, а било добре... За Бога - това е АДСИЦ и затова и вие и аз сме в него.... Ако ще се търси капитализиране на печалби, можем да си инвестираме и в други компании които си капитализират дейността....?
И накрая пак - Защо това третиране на Плащанията по кредити/облигации, като разход намаляващ печалбата за акцинеритем не се приложи и в ЗКПО и да намалява и формирата печалба за облагане с данък печалба....
Коментар
-
Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнениеПри мен основната причина да подкрепям тази промяна е, че очаквам инфлация в средносрочен план, която ще повиши лихвените проценти по кредитите. Или колкото по-бързо се неутрализират рисковете от кредитите - толкова по-добре! Вероятно ще има дивидент и за 2021 г., плащанията по главницата са с гратисен период до Март 2022 г. Очаквам и уебинар, и позицията на мениджмънта.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Ето затова харесвам тази акция и акционерите тук - отлични мнения на всички (без варненското топче, но той си знае и сам), без залитане по Най и т.н. Да, промяната е наистина кофти, но аз да питам - а къде бляха тукашните (и не само тукашните) скъпоплатени меринджеи, като тази поправка е качена за обсъждане, та не мрънкаха тогава, а реват сега. То всъщност те и не реват де, акционерите реват, на меринджеите не им пука, или поне аз не съм видял да им пука. Та да, очаква се дивидентът да падне, може би и с много, не съм си правил разчети да смятам, но от друга страна имате следното (само за Синерджи, другите работи са бонус, с който могат да се изплатят кредитите, да речем):
1. 8 етажа по 2750 кв. м и още 6 етажа по 1350 кв. м, т.е. над 50 000 кв. м офис площи. Дори на жилишни да ги обърнат, спокойно могат да им вземат по 1200 евро (доста консервативна цена, но нали е криза) - ето ти ги 120 милиона лева или дабъл на сегашната цена
2. Вече имат наематели (Бош - сериозна фирма) за 2 от големите етажи с договор за по 6 години, т.е. на кота незавършено строителство вече имат 17% запълняемост - като за сегашната криза не е зле
3. Държавата се ангажира да изгради инфраструктура за 5 милиона лева - ето ви картинка къде ще са улиците - не касаят на 100% брефчето, но ще улеснят доста достъпа. Брефчето е от другата страна на улицата, срещу пръста долу вдясноТова ще стане скоро, незнайно точно колко скоро, може би догодина
4. Пак държавата се ангажира да построи метро, като кинтата вече е почти осигурена и има направен план, което беше много важно. До 5 години метрото ще е готово със сигурност (ако не стане нещо хипер извънредно де, но едва ли). Като метростанцията ще е с директен достъп точно пред Синерджи-то - това ще качи цената на самата сграда с минимум 20-25%, когато метрото е готово
5. Самата сграда е почти готова за груб строеж -ето и малко снимки:
Ми както и да го гледаме, цената е ниска и спокойно може да расте, само ако може тъпите меринджеи да излязат с някаква позиция за дивидента и промените в закона, а не да ми дремят. Останалото акцията си го има - усшех на държащите тук и дано скоро се убедя да вляза и азNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 4 Харесвания
Коментар
-
При мен основната причина да подкрепям тази промяна е, че очаквам инфлация в средносрочен план, която ще повиши лихвените проценти по кредитите. Или колкото по-бързо се неутрализират рисковете от кредитите - толкова по-добре! Вероятно ще има дивидент и за 2021 г., плащанията по главницата са с гратисен период до Март 2022 г. Очаквам и уебинар, и позицията на мениджмънта.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнениеПонеже си поиграх да напиша мнение в Коментарите под статията по темата за безобразната промяна, ще постна написаното от мен и тук:
1.) Основния профил и цел на АДСИЦ и респективно на инвеститорите решаващи да инвестират в точно такъв тип компания е ГАРАНТИРАНОТО разпределение на 90 % от печалбата ! Това е същността на дружествота - разпределя формираната печалба от дейността си.
Има си ясно разписани правила от много години и извън цитирания пример от преди 10+ години, реално дружествата си работят добре и нормално! Едни работят без заемен капитал ("Адванс терафонд"), други ползват финансов ливъридж да увеличат доходността за акционерите ("Софарма имоти", "ФНИБ" и т.н.). И двата модела си фунционират без проблеми - дружествата си имат скъпоплатен мениджънт, който се избира от акционерите, включително да управлява професионално Финансите на компаниите и в частност ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ и ЛИКВИДНОСТТА !!!
НИЩО не налага такава промяна (още по-малко вкарана без предизвестие), която е СРЕЩУ всички финансови правила и постулати.
2.) Извън факта, че на практика няма причина да се променят "правилата на играта", е шокираща финансовата неграмотност на приелите закона, която се демонстрира !
Да третираш Паричнитя поток по изплащане на кредит, като "Разход" (?!?!), който да намалява печалбата за разпределние е просто... наистина не искам да се изразявам....
1.) Акционерите са ощетени, при това в някои случаи доста (!!!), без това да се налага - отново казвам извъб един частен случах от преди над 10 години, системата си работи без проблеми и НЯМА причини за промяна !
2.) Финансовата интерпретация на "Нетна печалба", "Парични потоци" и "Разходи" индикира тотално непознаване на Финансите и трябва да се сочи с пръст !!!
И в тази врзъка намирам презентираната версия в статията, че едва ли не всичко е ОК като неправилна ! Напротив - ТРЯБВА да се посочва, че "Царят е гол" и да се порови за причините за тази поправка, защото съм убеден, че причината за нея не е в цитирания прецедент преди повече от 10 години...."
P.S. Имам акции (то и затова съм бесен от това безобразие) и много се чудя на мнения изразени от колегите, че едва ли не не само лошо нямало, а било добре... За Бога - това е АДСИЦ и затова и вие и аз сме в него.... Ако ще се търси капитализиране на печалби, можем да си инвестираме и в други компании които си капитализират дейността....?
И накрая пак - Защо това третиране на Плащанията по кредити/облигации, като разход намаляващ печалбата за акцинеритем не се приложи и в ЗКПО и да намалява и формирата печалба за облагане с данък печалба....Last edited by Dr.Tren4eff; 07.04.2021, 10:26.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
Моите уважения Чичо.
Нима забравихте как старите акционери бяха прецакани?
Нека да напомня - намалиха акциите на 3 защото се наложи увеличение номиналната стойност на акция от 1 на 3 лева, новите акционери обаче влезнаха с левче номинал, но еднаква тежест на акциите си. Моля ако бъркам някой да ме поправи.
Коментар
-
Понеже си поиграх да напиша мнение в Коментарите под статията по темата за безобразната промяна, ще постна написаното от мен и тук:
И накрая пак - Защо това третиране на Плащанията по кредити/облигации, като разход намаляващ печалбата за акцинеритем не се приложи и в ЗКПО и да намалява и формирата печалба за облагане с данък печалба....
- 12 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
+1
А дали не е възможно да се направи ново увеличение на капитала, което да позволи предсрочно погасяване на част от главницата по кредита и съответно да намали тежестта на чл.29, ал.3, т.7 от ЗДСИЦДС? През 2018 г., когато бе направено последното увеличение казусът с настоящата промяна в закона въобще не е съществувал и затова не бе проблем да се мисли в посока банков кредит за довършване на сградата. Сега обаче ситуацията е коренно променена.
Нима забравихте как старите акционери бяха прецакани?
Нека да напомня - намалиха акциите на 3 защото се наложи увеличение номиналната стойност на акция от 1 на 3 лева, новите акционери обаче влезнаха с левче номинал, но еднаква тежест на акциите си. Моля ако бъркам някой да ме поправи.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Taka е
Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029? В чл. 9 , който вече е променям два пъти, срокът е даден като 11.12.2029, но пък в чл. 10, където изрично са избороени нещата, които не могат да се пипат в дружството при никакви обстоятелства, срокът не е описан, ерго, може да се променя колкото пъти си поиска напред (или назад) във времето. Т.е. може да е 2035 или 2055, а може и 2025 - няма ограничения. За кворум се иска да присъстват половината акции (стандартно), а за вземане на решение за срока се изисква да има 75% от присъстващите акции, ерго, спокойно с едни 40% от всички акции може да мине (макс 75% в идеалния случай).
С което не казвам, че дружеството няма да бъде ликвидирано на 11.12.2029, а че това не е сигурно и може да се променя, при това сравнително лесно. така че умната, може и русата, както беше лафът, а защо не и двете. желая успех - една от любимите ми акции на БФБ, макар че никога не съм я имал в портфейла си.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029?
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
Ами вероятно неслучайно акция, хартия, компания са все женски род - хората ценят различни неща - един държи да е дашна, друг залага на количествено-качествените натрупвания(на точните места), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
Успех!
Аз отново да попитам - откъде сте сигурни, че дружеството ще бъде ликвидирано в края на 2029? В чл. 9 , който вече е променям два пъти, срокът е даден като 11.12.2029, но пък в чл. 10, където изрично са избороени нещата, които не могат да се пипат в дружството при никакви обстоятелства, срокът не е описан, ерго, може да се променя колкото пъти си поиска напред (или назад) във времето. Т.е. може да е 2035 или 2055, а може и 2025 - няма ограничения. За кворум се иска да присъстват половината акции (стандартно), а за вземане на решение за срока се изисква да има 75% от присъстващите акции, ерго, спокойно с едни 40% от всички акции може да мине (макс 75% в идеалния случай).
С което не казвам, че дружеството няма да бъде ликвидирано на 11.12.2029, а че това не е сигурно и може да се променя, при това сравнително лесно. така че умната, може и русата, както беше лафът, а защо не и двете. желая успех - една от любимите ми акции на БФБ, макар че никога не съм я имал в портфейла си.
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 2 Харесвания
Коментар
-
По-малък дивидент, за мен по-скоро, при равни условия означава, по-малко лихви и по-добра финасова стабилност.
Дружеството е до 2029-та. Хипотетично ако няма въобще дивиденти мен пак ме устройва, тъй като счетоводната ще расте с капитализираните дивиденти и отделно печалбата ще се качи още заради по-малкото лихви.
Имам купих и аз днес!
Не е препоръка за търговия
- 1 like
Коментар
-
Отделно тези лафчета за дивидента, дето не са готини.), трети е само воайор. Само времето ще покаже дали жабата ще еволюира до принцеса
Успех!
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар