IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

Благодаря за поста, затова този форум е полезен! Честно да си кажа, не съм сигурен, че щях да забележа този абзац!
    За акцията - сбъдват се най-песимистичните ми прогнози! Първо с новия закон, който е в тотален разрез с нашите интереси. Въобще не съм сигурен, че ще може да се обслужват кредитите без това да се отрази драматично на дивидентите а може би и нови акции/ облигации/ заеми. Отделно бяха прогнозирали 50% заетост, а сме на половина. не съм вярвал и че ще изгубят толкова голям наемател също. Лично много ме дразни и че тези баровци се подвизават в ЕСТЕ /супер скъп комплекс/ при положение, че не могат да се запълнят техните си имоти. Това е абсолютно безобразие и съм убеден, че е продиктувано от МНИ, които също са там!
    Нещо хубаво - да, сградата е завършена и всичко се вдига и на този фон изглежда, че е продаваемо, НО това важи само ако на някой му трябва. Все пак едно нещо струва точн отолкова, колкото е готов някой да даде за него. Няма никакво значение колко му е себестойността. При криза огромна част от сделките се осъществяват на цена много по-ниска от себестойноста! Това го казвам като цяло, но и за строителството важи. Разочарован съм!
    Не виждам никакви причини тази акция да струва над 2 лева преди поне 50% запълняемост на новия имот + възстановяване на бизнес парка!
    Oф, добре, щом казваш. Мислех да не пиша, щото си имам много задачи, ама айде - принципно си интересен форумец, но безкрайно заблуден в момента. И си от типа играчи, които не обичат много да мислят, а чакат отговорите от някой друг - я яхтсмените да кажат нещо, я най-чо, я някой друг. Не че е лошо, хубаво е да има всякакви играчи, ето ти прочита на един Грую:

1. За мен отчетът е приличен - подобен на предишния
    2. Големият минус е, че са изпуснали такъв наемател. Но те си го казаха още в предишния отчет, цитирам:

Първоначално изпратено от Отчет на Бреф за полугодието
    Основни наематели в сградата са Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис ЕООД, “ИЕксЕлСървис България” ЕАД и „СИ 3 АЙ ЕВРОПА” ЕООД.
    През следващият отчетен период изтича един от договорите за наем в сградата. Свободните помещения ще бъдат предложени за наем от нови наематели.
    Т.е. още преди повече от 3 месеца е ясно, че настоящите наематели от Атос напускат и няма да подновят. Търсят се нови, но явно не са успели. Атос имат около 30% от площ Или около 2000 квадрата, т.е. към 40 000 лева на месец или 120 000 лева на тримесечие - колкото е спадът в приходите за отчетния период спрямо предишния.

3. Плюсът е ясно казан, мкар да не е от това тримесечие:

Първоначално изпратено от Отчет на Бреф за деветмесеичето
    Техният размер (на приходите) достига до 1,623 хил. лв., като отбелязания спад се дължи на освободените от Атос офис площи в Сграда 1 в Бизнес Парк София. През следващия отчетен период с пускане на новата сграда в експлоатация и нанасянето на БОШ в сградата, очакванията на дружеството са приходите от наем да нарастнат.
    Също в отчета пише, че са предали вече 1 етаж на Бош (това го казаха на уебинара), а един етаж е точно с размера на напусналите от Атос в Бизнес парка, ерго, ще се нетират, че даже и на плюс ще излязат

4. Другият плюс е, че до момента са похарчили 29 милиона, като отчитат, че ще им трябват още 10 - т.е. спестили са 2 милиона от предвидените като заем 41 милки

5. Дивидентът за 2021, който ще се плати през 2022, ще е подобен на този от тази година - 8-10 стинки

6. И това е от мен - Тех парка ще изгради за собствена сметка облагородяването на пространството в южна посока, т.е. точно пред входа на Синерджи

Остава само да има нови договори - това е разковничето за ръст към 3 лева. Ти пък викаш, че било шит и струвало под 2 лева Дори по много занижените сметки на самия Бреф, където смятат земята на Бриколаж в София на около 500 евро квадрата, при положение че тя дори и в момента е минимум по 2, а след 5 години с метрото ще е минимум по 4, а Синерджи тауър го смятат на 70 милки лева активите са на стойност 144 милки, при 35 милки усвоени кредити към момента. Раздели си го това на броя акции и виж колко ще получиш дори и в момента.

П.С. Не изключвам вариант да има новоемитирани акции, имат това право, макар да не ми се иска

Last edited by Грую Груев; 01.11.2021, 19:59.
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Iliya Angelov Разгледай мнение
      Проект – Офис сграда 1 – Бизнес Парк София
      През 2014г. ФНИБ придоби общо 7,318 кв.м. офис площи и 68 паркоместа от Сграда 1 в Бизнес Парк София, заедно с 64.45% идеални части от парцела под сградата. Всички офиси са разположени във вход Б на сградата.
      През периода изтече договора за наем на Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис ЕООД, в следствие на което заетостта на имотите собственост на Дружеството в края на тримесечието възлиза на 50.18 %.
      Основни наематели в сградата са “ИЕксЕлСървис България” ЕАД и „СИ 3 АЙ ЕВРОПА” ЕООД.
      Предвид усложнената обстановка около COVID – 19 е възможно през следващите отчетни периоди да намалеят приходите от наем и да спадне заетостта на сградата.
      Благодаря за поста, затова този форум е полезен! Честно да си кажа, не съм сигурен, че щях да забележа този абзац!
      За акцията - сбъдват се най-песимистичните ми прогнози! Първо с новия закон, който е в тотален разрез с нашите интереси. Въобще не съм сигурен, че ще може да се обслужват кредитите без това да се отрази драматично на дивидентите а може би и нови акции/ облигации/ заеми. Отделно бяха прогнозирали 50% заетост, а сме на половина. не съм вярвал и че ще изгубят толкова голям наемател също. Лично много ме дразни и че тези баровци се подвизават в ЕСТЕ /супер скъп комплекс/ при положение, че не могат да се запълнят техните си имоти. Това е абсолютно безобразие и съм убеден, че е продиктувано от МНИ, които също са там!
      Нещо хубаво - да, сградата е завършена и всичко се вдига и на този фон изглежда, че е продаваемо, НО това важи само ако на някой му трябва. Все пак едно нещо струва точн отолкова, колкото е готов някой да даде за него. Няма никакво значение колко му е себестойността. При криза огромна част от сделките се осъществяват на цена много по-ниска от себестойноста! Това го казвам като цяло, но и за строителството важи. Разочарован съм!
      Не виждам никакви причини тази акция да струва над 2 лева преди поне 50% запълняемост на новия имот + възстановяване на бизнес парка!
      Last edited by 15%; 01.11.2021, 19:20.
      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Проект – Офис сграда 1 – Бизнес Парк София
        През 2014г. ФНИБ придоби общо 7,318 кв.м. офис площи и 68 паркоместа от Сграда 1 в Бизнес Парк София, заедно с 64.45% идеални части от парцела под сградата. Всички офиси са разположени във вход Б на сградата.
        През периода изтече договора за наем на Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис ЕООД, в следствие на което заетостта на имотите собственост на Дружеството в края на тримесечието възлиза на 50.18 %.
        Основни наематели в сградата са “ИЕксЕлСървис България” ЕАД и „СИ 3 АЙ ЕВРОПА” ЕООД.
        Предвид усложнената обстановка около COVID – 19 е възможно през следващите отчетни периоди да намалеят приходите от наем и да спадне заетостта на сградата.

Коментар

• Интересен отчет :
          - 5 етажа с разрешение за ползване - според мен ще има още анекси от настоящите наематели
          - ще бъдат усвоени около 39 мил. от кредита
          - дивидент за 2021 по мои изчисления 10-12 ст.

Ако има нови договори за наем, продаде се парцела в Младост, и се поднови договора с Модис всичко е перфектно.

Коментар

• 10 лайка за Груйката Брат, печелиш фенове

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
              Така, днес имах време и пак отидох до Тех парка, а понеже от бреф се правят на ъъъъ задни части с отчета, се поразрових малко и из документациите. Телеграфно:

1. Това, дето изглежда като парно или нещо от сорта (белите правоъгълници до прозорците), са мебели. такива има на 9 от етажите - от трети етаж нагоре.
              2. Самата сграда още няма акт 16 - хубаво си мълчат от УД, ама не е на добре. Засега има само това Удостоверение за груб строеж № 54/17.08.2021, издадено от Главен архитект на Столична община
              3. Поставени са бариерите за чекиране и пътят е оправен, но партерът е много далеч от завършване
              4. Южно от сградата, където преди бяха фургоните, сега има заградена част (преди не беше заградена) - може би ще строят нова сграда някои, не знам
              5. На сградата, дето ще се местят ПИБ (София тех 1) вече няма надписа Под наем, така че явно местенето им е сигурно

С две думи, нямаме акт 16 и затова може би няма и нови договори. Няма нито един наемател, който да се е нанесъл и да започне работа там (те не че са много де - цели 2). Както гледам, едва ли ще е готово (напълно) за нанасяне преди края на годината. Ми това е - чакаме отчета - технически не са в забава, защото последният ден на месеца се явява неработен, та може и в понеделник, но все пак не е добра практика. И най-вече - чакаме нови договори
              Благодарим за разузнаването )

Коментар

• Така, днес имах време и пак отидох до Тех парка, а понеже от бреф се правят на ъъъъ задни части с отчета, се поразрових малко и из документациите. Телеграфно:

1. Това, дето изглежда като парно или нещо от сорта (белите правоъгълници до прозорците), са мебели. такива има на 9 от етажите - от трети етаж нагоре.
                2. Самата сграда още няма акт 16 - хубаво си мълчат от УД, ама не е на добре. Засега има само това Удостоверение за груб строеж № 54/17.08.2021, издадено от Главен архитект на Столична община
                3. Поставени са бариерите за чекиране и пътят е оправен, но партерът е много далеч от завършване
                4. Южно от сградата, където преди бяха фургоните, сега има заградена част (преди не беше заградена) - може би ще строят нова сграда някои, не знам
                5. На сградата, дето ще се местят ПИБ (София тех 1) вече няма надписа Под наем, така че явно местенето им е сигурно

С две думи, нямаме акт 16 и затова може би няма и нови договори. Няма нито един наемател, който да се е нанесъл и да започне работа там (те не че са много де - цели 2). Както гледам, едва ли ще е готово (напълно) за нанасяне преди края на годината. Ми това е - чакаме отчета - технически не са в забава, защото последният ден на месеца се явява неработен, та може и в понеделник, но все пак не е добра практика. И най-вече - чакаме нови договори
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Е, щом казваш, значи не е новина - аз не я знаех, преди д-р Тренчев да я подхвърли, а после се поразпитах Последният уебинар нито има точна дата, нито е сигурно, че ще го има, но по традиция - след резултатите от Кю3, т.е. някъде към 20-ти ноември
                  Благодаря!
                  Големи сме оптимисти с тази акция, която държим точно в тези странни времена.
                  но и аз си мисля, че ще дойде ден, в който ще сме по 2-3 пъти нагоре. Търпение и добро здраве ви желая на всички! И на Г-н Брешков също :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

това не е някаква новина, че банката се мести там.
                    Кога трябваше да очакваме последния уебинар за тази година, някой спомня ли си?

Е, щом казваш, значи не е новина - аз не я знаех, преди д-р Тренчев да я подхвърли, а после се поразпитах Последният уебинар нито има точна дата, нито е сигурно, че ще го има, но по традиция - след резултатите от Кю3, т.е. някъде към 20-ти ноември

Коментар

• Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение

За мен лично е новина. До скоро имаше транспарант "FOR RENT" на сградата. При нас въпросът според мен е не дали, а кога ще се напълни и нашата сграда.

Коментар

Вчера си говорих с приятелчета от въпросната банка - вече било сигурно (по техни думи), че фибанкасъту мести всичко от Драган Цанков, България и Енос в Тех парка. Те, разбира се, изобщо не бяха въодушевени. Който както иска, така да го разбира. Апропо, фирмата, дето строи от другата страна на Тех парка (Тех парк хоум) вече е разпродала (според тях) 70% от сградата си - цената е 1600 евраци на останалите апартаменти по високите етажи
                        Това същите приятелчета ли са, които те караха да купуваш пиб-а на доста по-високи цени?

Коментар

Вчера си говорих с приятелчета от въпросната банка - вече било сигурно (по техни думи), че фибанкасъту мести всичко от Драган Цанков, България и Енос в Тех парка. Те, разбира се, изобщо не бяха въодушевени. Който както иска, така да го разбира. Апропо, фирмата, дето строи от другата страна на Тех парка (Тех парк хоум) вече е разпродала (според тях) 70% от сградата си - цената е 1600 евраци на останалите апартаменти по високите етажи

Коментар

• Първоначално изпратено от Dr.Tren4eff Разгледай мнение
                            а за съседната сграда някъде чух, че ПИБ си местят всички администрации там, нали е собственост на Маркан, която Цеко и Ивайло придобиха през 2020 г. и която имаше кредит към ПИБ, но може и да не съм разбрал правилно

Коментар

• И какво има да и се гледа на тази грозна сграда?

Коментар

• Минах през тех парка -явно продължават работата. Това, дето се виждаше като бели части на снимките на дрон репортъра, се е увеличило с още 3 етажа. Не знам как да го тълкувам, определено се работи по сградата и не е 100% готова. В потвърждение е и снимката с близък зуум, на която се виждат бачкери на горните етажи

Чакаме отчета и по-важното - нови договори за наем!

Коментар

Working...
                                X