IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Мина и тримесечния отчет - нищо неочаквано, така да се каже. Хубаво е, че вече излизат някои неща като приходи и печалби, за да започне и масата да сгрява некои неща, ама може и да не бърза да затопля, има време до 2029 Така, да отчетем няколко неща:

- вече сме над 1 млн приходи на тримесечие и официално - а има още 5000 квадрата в сключени договори, които не плащат, т.е. към края на годината ще сме около 14,5-15 милиона приходи на форуърд годишна база, които ще ги видим рално в 2026

- отделно имаме (все още и това не е много ок) към 11 500 квадрата и в трите офис сгради, които не са отдадени под наем, т.е. при пълно отдаване ще сме към 18-20 милиона приходи от наеми и такси - всеки сам да си сметне като колко ще е печалбата при това положение - подсказвам, че дори и сега, при сегашната заетост, се очакват над 9 милиона чисти от сградите. Извън тях имаш само около 1,5 милиона за УД, хайде нека са 2 милиона със заплатите и толкова, ако се убие заемът с приходите от Бриколажа

- строителният бум в София продължава, включително на офис сгради, т.е. очаквам скоро да се продаде и имота на Околовръстното, за когото те самите очакват цена около историческата му стойност, т.е. към 10 милиона, ако съм разбрал правилно.

Преди седмица ми попадна и
    Първоначално изпратено от едно интервю на Асен Лисев в Капирал

Започвате доста мащабен офисен проект. Какво означава това - че сте оптимист за бъдещето на офисния пазар или по-скоро, че разчитате на някакви ваши конкурентни предимства?
    - Съвсем комфортно се чувстваме с този обем, на тази локация, тъй като имаме вече доста положителни отзиви и доста добре се представиха двете фази на "Офис Х" - сгради 1 и 2, които бяха построени през 2022 г., и през 2024 г. - 3 и 4. Пълни са догоре, наемателите харесват тази локация, харесват и нас като наемодатели. Освен това парцелът за пълното му застрояване предполага точно такава РЗП. И вярвам, че сме направили много хубав проект с много зелени площи. Между 9 и 10 дка са зелените площи в "Браво скай". И като добавим 6 дка в "Офис Х" стават 15 декара зеленина, което в изключение в София.

Колко струва една сграда като вашата всъщност?
    - Много. Цялата инвестиция е към 120 млн. евро (бележка моя, целият проект е с РЗП 71 500 и надземна от 44 000 кв.м, т..е около 45% по-голяма от нашата Синерджи).

Спечелили сте доверието на банка ДСК, която ви е кредитирала с 90 млн. евро.
    - Да, спечелили сме го. Вторите сгради в "Офис Х" са при 3% фиксирана лихва. Те вече са към "Уникредит". За новите сгради в строеж е нормално процентът да е малко по-висок. Проектът издържа тези лихви.

Как се движат наемите в района? Пораснаха ли много, откакто започнахте "Офис Х"?
    - Ако сме го планирали на 12.50 евро на кв. м в първоначалния бизнес план, сега вече сме на 18 евро на кв.м без таксите. Но пак казвам, дължи се и на обезценяването на парите през последните години.

На кой етап ще започнете да договаряте наематели за "Браво скай"?
    - Вече започнахме. Подписахме договора с Work Better. Целта е, преди да е готова сградата, да е подписано всичко, за да имаме време да довършим офисите и когато отворим сградата, в нея вече да се работи.
    така - ами всеки сам да си прецени

И сега няколко въпроса за уебинара - не знам дали ще успея да се включа, а знам, че ни четат:

1. Как е възможно в гняста, мизерията и бетона на осма линия около Парадайз да са на 18 евро на квадрат без таксите и да продават на кота картинка и да са пълни до дупка, а ние, при прекрасна зелена площ около нас, с чудесни пътни връзки, да сме на 14, а първите ни наематели и на 13 евро на квадрат? И пак да не сме пълни? Ок, нямаме още метро, но все пак? да не давам примерите с Шелли и техните 20 евро на квадрат в съшите сгради

2. Имаме ли вече яснота какво ще се прави с парите от Бриколаж - ще се погасява заема за Синерджи, ще се даде като дивидент, комбинация от двете?

3. Обсъждана ли е възможността за 6-месечни дивиденти - не съм проверявал дали законово има пречки пред АДСИЦ в тази насока?

4. Каква е прогнозата им за чистия доход на акция при сегашните нива на наемите, ако имаме 100% запълняемост и нямаме задължения по кредитите?

5. Очаквания за нови наематели и евентуални нови продажби на активи - но това, предполагам, че ще се засегне така или иначе

Успех, колеги - който разбира, тука се спира
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• BREF’s bottom line jumped 37.1% YoY in Q1’25 on higher rent income, beating our
      expectations (POSITIVE)
      Bulgarian Real Estate Fund (BREF) reported BGN 3.1m of rent revenue in Q1’25, up 22.2% YoY
      and 3.4% above our expectations. The increase was mainly due to higher occupancy rate as the
      company exited the quarter with less than 22.6% of its office space being vacant, compared to
      39.8% in Q1’24. As the first three months of the year didn’t bring any investment property disposals,
      total revenue amounted to BGN 3.1m (+22.3% YoY). Total operating expenses advanced by 9.6%
      YoY to BGN 1.5m as properties’ related expenses (BGN 839k; +78.5% YoY) were the main driver of
      the increase. On the other hand, other expenses fell by 84.4% YoY to BGN 47k. Consequently, net
      income for the quarter came 37.1% higher YoY at BGN 1.6m (EPS of BGN 0.05), approximately the
      same as the FFO metric of BGN 1.6m.
      On the balance sheet, IB debt kept melting and fell to BGN 25.0m (-4.5% YtD). IB debt/assets fell to
      13.4%. The company ended the quarter with BGN 6.4m of cash and equivalents.
      Source: BREF; FFBH

Коментар

• Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение
        Очаквания за q1 2025? Моите са за 3.3 млн.
        Почти. Ама все пак е добре да се уточни какво е това 3.3млн

Коментар

• Тук какво е положението, вървим ли по план ?

E. Печалба след облагане с данъци (Д - V) 2-0454 1 621 1 182

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ
          Тримесечен отчет за първо тримесечие на 2025г.
          17:17
          Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ представи тримесечен отчет за Първо тримесечие на 2025г. Прикачени файлове: Счетоводна политика и обяснителни бележки/оповестявания към финансовия отчет * Финансов отчет по МСС * Допълнителни справки по образец на КФН в xml-формат * Информация по чл. 31 от ЗДСИЦ и чл. 20 от Нар 2 Декларации от отговорните лица * Информация съгласно ПРИЛОЖЕНИЕ № 4 * Допълнителна информация * Форми на финансови отчети, одобрени от Зам. Председателя, ръководещ Управление “Надзор на инвестиционната дейност” на Комисията за финансов надзор * Вътрешна информация * Междинен доклад за дейността * Справка ТНИ

Коментар

• С настоящото искаме да Ви поканим в сряда,07.05.2025г. от 14:00ч.на уебинар с цел информиране и запознаване на инвеститорите с междинните финансови резултати за първо тримесечие на 2025 година и текущата дейност на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ.

В дискусията ще участват и ще са на разположение да отговарят на въпросите ви:
            • Тодор Брешков – председател на съвета на директорите
            • Надежда Дафинкичева – финансови резултати

Можете да задавате въпросите си предварително на bref@brefbg.com или в реално време.

https://brefbg.com/bg/%d0%bf%d0%be%d...d0%b0%d1%80-3/

Коментар

• Очаквания за q1 2025? Моите са за 3.3 млн.

Коментар

• Много благодаря за отговорът.
                Клиент съм на Елана. Сега като поразцъках платформата видях къде е.

Коментар

• Първоначално изпратено от earth1225 Разгледай мнение
                  Може ли някой да ми каже къде се гледа кой на каква цена провада, както и фрий флоута за бг компании.
                  Фрий флоута се публика ежедневно от централния депозитар - https://csd-bg.bg/members/memberStatistics.xhtml
                  За цената продава не те разбрах - във всяка платформа на посредника го има, ако нямаш посредник, гледаш тук в почти реално време - https://www.bse-sofia.bg/bg/issuer-profile/BREF/

От известно време по позицията има стабилен продавач, но и стабилни купувачи - вероятно пак някой от умните ПФ-та продават (явно трябва да сменям НН, след като ги купиха ОББ), но няма как да съм сигурен. Обаче такъв сериозен отпор имаше и на 2,50 и после отлетя и някои се чудиха защо, а Мариян от кумова срама ни сложи веднъж като акция на седмицата - мила родна картинка
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Може ли някой да ми каже къде се гледа кой на каква цена провада, както и фрий флоута за бг компании.

Коментар

• И днес продълважат промоцийте тук макар че докато се почесвах колко точно да си купя на 3.94 лв. Някои грабна всичките 5009 акцийки за секунди ;-)
                      Да видим дали ще има още продаващи под 4 лв. ...

Коментар

• Първоначално изпратено от dimi71 Разгледай мнение

Аз пък продадох 1500 бр с 0.32 ст загуба. Купих с парите 97 Шелли на 30 евро. Ако тук цената стигне до 4.15 лв, преди Шелли да стигне 32.60 евро, съм се прекарал, ако е обратното, тактиката е печеливша. От опит знам, че акциите на БФБ се възстановяват трудно, та залагам в средносрочен план ( 3 месеца) на единствената пряко свързана със света акция.
                        Не е препоръка, разбира се.
                        Колега, на Ксетра цената вече отиде до там.

Коментар

Прав си. Но знаеш какви са очакванията ми за Шелли. Тук влизах 2 пъти за спекула, единият успях, втория както се вижда се провали. Дългосрочно съм в Илевън и Уайзър, не мога навсякъде да чакам по 5 години. Иначе нямам забележки към акцията.
                          Днес беше момент за спекулативен вход -

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

хубава стратегия е да си смяташ пропуснатите ползи, но и с някаква доза риск компонента. В този ред на мисли, продадох мисля на около 2,40 Яйчар капитал към 20 000 бройки май бяха, за да купя тук брефчета на около 2 лева (2 и нищо май беше). Вижда се къде са едните сега и къде другите. Важен е, разбира се, и хоризонтът - тук почти всички са дългосрочни и акцията не е за спекула. Хубаво е да имаш из на в пред вид, че в цената има и едни 10 стинки дивидент тук, което процентно е доста повече от 25 стинки или колкото са там на другото място. За пУтенциала няма да говоря, всеки си е субективо настроен и сам си преценЯ
                            Прав си. Но знаеш какви са очакванията ми за Шелли. Тук влизах 2 пъти за спекула, единият успях, втория както се вижда се провали. Дългосрочно съм в Илевън и Уайзър, не мога навсякъде да чакам по 5 години. Иначе нямам забележки към акцията.

Коментар

Аз пък продадох 1500 бр с 0.32 ст загуба. Купих с парите 97 Шелли на 30 евро. Ако тук цената стигне до 4.15 лв, преди Шелли да стигне 32.60 евро, съм се прекарал, ако е обратното, тактиката е печеливша. От опит знам, че акциите на БФБ се възстановяват трудно, та залагам в средносрочен план ( 3 месеца) на единствената пряко свързана със света акция.
                              хубава стратегия е да си смяташ пропуснатите ползи, но и с някаква доза риск компонента. В този ред на мисли, продадох мисля на около 2,40 Яйчар капитал към 20 000 бройки май бяха, за да купя тук брефчета на около 2 лева (2 и нищо май беше). Вижда се къде са едните сега и къде другите. Важен е, разбира се, и хоризонтът - тук почти всички са дългосрочни и акцията не е за спекула. Хубаво е да имаш из на в пред вид, че в цената има и едни 10 стинки дивидент тук, което процентно е доста повече от 25 стинки или колкото са там на другото място. За пУтенциала няма да говоря, всеки си е субективо настроен и сам си преценЯ

Коментар

• Първоначално изпратено от oil_coil Разгледай мнение

Нека, нека! Аз днес си напазарих доволно

Коментар

Working...
                                X