mirodes, ще ползваш 4 от атомни централи и само 3 от други централи, ще ползваш минимално от въглища. Цената на горивото за атомните централи е 2 стотинки за киловат. Като имаш ток може да напълниш транспорта с електрически превозни средства, един килограм въглеводороди е 12 киловатчаса, ако горивото е за атомни централи ще струва 24 ст..равностойно на килограм дизел да струва толкова или бензин, или газ или метан..да но е над 10 пъти по скъпо горивото когато е въглеводороди. Въпроса е има ли технология за рециклиране на отработилото гориво така че от него да може да се извлече 95 % от енергията примерно, а не както сега 1% и после се депонира. Възможността да се рециклира горивото означава да има енергия за следващите 3000 години добита по този начин, за всички. Много сте деградирали ! Ами дай да унищожат планетата с една война и да се свърши още сега.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Накъде ни водят съвременните световни лидери?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениеАре бе - падна щото парите следват ученика - той има ПРАВА, а учителя НЯМА. Как може да те учи някой дето НЯМА ПРАВА да прави каквото и да е, камо ли да те учи !?!?!
И не знам как изчисли,че губим от членството в ЕС,ама благодарение на него няма мита за българските стоки и по-голямата част от износа е ориентирана за ЕС.Освен това българските граждани имат право да работят,където си поискат в ЕС,Швейцария, Норвегия. Което нямаше да стане ако не бяхме член.С еврофондовете пък се финансираха много инфраструктурни проекти.
И какво общо има Чингис хан, когато се сравнява стандарта на живот при комунизма и сега?А и не само това, но и правото на свободно пътуване,местоживеене,свобода на словото и така нататък.
Иначе за системата"парите следват ученика "съм съгласен, че е лоша и неадекватна.Но тя не пречи на децата, които искат да учат. На слабите ученици по-строгият контрол не помага за придобиване на знания и умения. Слабите ученици от основното училище, с които учих по време на комунизма, сега са бачкатори.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
12000 инсталирани но, с МНОГО РАЗЛИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ. ДА БЕШЕ УЧИЛ НЕЩО, СВЪРЗАНО С ТЕХНИКА - ДА РАЗБЕРЕШ. ЯВНО, НЕ СИ. АГРЕСИВНО НЕВЕЖ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Явно си пропуснал часовете по математика в началното училище. В България има инсталирани мощности за 12 гигавата, а максималното потребление е 7 в най-студените зимни дни.Та какво ще го правим още ток и то при положение, че не винаги може да се продаде навън.
Коментар
-
-стига си манипирал с тия реактори,щото първите два бяха затворени 2004г,а трети и четвърти 2007г.И досега щеше да се наложи да ги закриваме ,но без финансиране от ЕС.И закриването им беше едно от условията за приемането ни в ЕС.Така че по-добре без тия потенциално опасни реактори, но в ЕС.
В швейцария е най-стария РАБОТЕЩ реактор от 1967 или 69г. 15 години по стар. Та нашите можеха да работят още 30 години и да изкарат 30 МИЛИАРДА. Кунева-пръмова ги затвори за 120млн. Уникална сделка за БГ. От ес ГУБИМ поне по 5МЛРД евро ГОДИШНО, щото имаме ОТРИЦАТЕЛЕН паричен поток ака изнасят се пари от БЪЛГАРИЯ
И ти и ниската безработица я смяташ за недостатък.Германия ,Нидерландия, Чехия и Полша са с по-ниска безработица от България. Значи яко са го закършили, а Испания с 12 процента безработица е цъфнала и вързала.
Дали не са го закършили? Меркелица покани афганистанци, араби, африканци само и само да има кой да работи. Друг е въпроса че не и се получи.
И всички световни икономически институции МВФ,Световна банка и така нататък смятат БВП за най-добрият индикатор за икономическо развитие, та вярвам на тях, не на лаладжии като теб.
Що ли има индекс ПАРИТЕТ на покупателна способност.
ttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_ %D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_% D0%BF%D0%BE_%D0%91%D0%92%D0%9F_(%D0%BF%D0%BE_%D0%B F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%BD %D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82% D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%BF%D 0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82)
И аз бях през 1989г на 14 години и знам какво можеха да си позволят моите родители с 400 лв общо заплати и знам какво можем ние с жената с 4000 лв.Цветен телевизор беше 500 лв.Съветски боклук .Сега пак са по 500 лв ,само че не съветски.Пералнята беше 400 лв
Бензина беше 1 лв,сега е 2,5.При 10 пъти разлика в заплащането.Освен това сега масово се кара на пропан бутан и разходите за гориво са много ниски.Ходеше се на почивка в някакви мизерни бунгала без климатик и топла вода .Имаше режим на тока.За кола се чакаше по 10 години.И то съветски боклук .Които хич не бяха евтини.Ладата беше 8000 лв-40 месечни заплати. Сега за 60 бона,колкото са 40 нетни месечни заплати може да си вземеш много хубава кола. А моята я взех за 30 хиляди като нова преди няколко години.
Не си ли чувал че трябва да се сравняват едни и същи неща в един и същ период. Чингиз хан е живял в юрта, нямал е ни телевизор, ни кола, камо ли климатик, ама е владял половин АЗИЯ, спал с хиляди жени и има стотици деца. Баси скъсания манголец
В училищата наистина паднаха критериите заради демографският срив, но което дете иска да учи и се развива не е никакъв проблем.
А колкото до височината и килограмите-някой може да е и 80 кг на твоята височина и да е разплут,друг може да е и 110 кг и да не е.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение- 1974 – 1975 г. – влизат в действие първи и втори блок (по 440 мегавата);
- 1980 – 1982 г. – работа започват трети и четвърти блок (по 440 мегавата);
- 1988 – 1993 г. – въведени в експлоатация са пети и шести блок (по 1000 мегавата).
- Колко да бяха по стари малките реактори, с по десет години са по стари. Луди пари струват подобни съоръжения, можеше да бъдат спрени, да се осъвременят и дори да не работят да са в готовност да се използват. Голяма простотия, направена от неграмотни и прости хора.
Коментар
-
- 1974 – 1975 г. – влизат в действие първи и втори блок (по 440 мегавата);
- 1980 – 1982 г. – работа започват трети и четвърти блок (по 440 мегавата);
- 1988 – 1993 г. – въведени в експлоатация са пети и шести блок (по 1000 мегавата).
- Колко да бяха по стари малките реактори, с по десет години са по стари. Луди пари струват подобни съоръжения, можеше да бъдат спрени, да се осъвременят и дори да не работят да са в готовност да се използват. Голяма простотия, направена от неграмотни и прости хора.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Излишният оптимизъм ту идва в повече и е следствие ниска подготовка, непознаване на материята и откровено промито съзнание. Толкова промито че, комбинирано с некадърност, събаря държави.
Относно "плондера", ако мъж 175 см и 91 кг е "разплут дебелак", сигурно, сам си толкова слаботелесен, че се криеш зад дръжката на метлата.
Пък с "увеличените заплати" днес, ако изобщо би могъл да си купиш 1/2 от всички необходими за живота неща, сравнено с 1989-та , че ти е по- близка, ей ме къде съм. Да не говорим за качеството на образованието, щото тогава, ние се конкурирахме зверски за приема, поне аз - при съотношение 5,5:1 (кандидати/приети, че още и много късаха) . Е, приеха ме първи по бал във факултета. Когато завършвах, пръв ми дадоха дипломата. Все нещо значи. Дори Матеев, дето и в червата ме мрази, тук официално призна това-онова, през зъби. Сега, шефовете на елитни учебни заведения, ходят по селата с бълкица да калесват бай мангау да си прати чаавето там, че ще ги закрият иначе. И ТИ ми говориш за БВП. Ввно, защото НЕ РАЗБИРАШ ,ЧЕ, БВП Е НЕПЪЛНОЦЕНЕН ИЗМЕРИТЕЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ.
Не си добре, малкия
Относно АЕЦ, при днешните цени, себестойността от затворените реактори, едва ли би надвишавала 50 [лв/ MWh]. При 1760 [MW], сам пресметни, от какви приходи ни лишава това в бюджета.
Относно горивото на АЕЦ, пак глупости на килограм. Колко пъти питах, какво знаете за химията на ядреното гориво на Уестингхаус и Росатом? - ХА така. задълбай малко, прочети повече книги, и след това драскай, че се излагаш. Само ще те светна че, използването на неодобрено от производителя гориво, се разглежда като нерегламентирано действие и води до автоматично отпадане на всякакви гаранционни задължения от страна на този производител, проблеми с резервните части и т.н., а също, И до очаквани усложнения с последващо продължаване живота на реакторите. И следва, КАТО МИНИМУМ, поне 10-годишно, ПРЕДСРОЧНО ИЗВЕЖДАНЕ НА РЕАКТОРИТЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ, т.к.руснаците, ще откажат да удължат живота им, а никой в Европа , не иска да рискува своя заради някакви балкански слагачи.
ЧЕТИ БЕ, ПУСТО ДА ОСТАНЕ! ЧЕТИ, ЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ КАТО КИФЛАДЖИЯ!
И ти и ниската безработица я смяташ за недостатък.Германия ,Нидерландия, Чехия и Полша са с по-ниска безработица от България. Значи яко са го закършили, а Испания с 12 процента безработица е цъфнала и вързала.
И всички световни икономически институции МВФ,Световна банка и така нататък смятат БВП за най-добрият индикатор за икономическо развитие, та вярвам на тях, не на лаладжии като теб.
И аз бях през 1989г на 14 години и знам какво можеха да си позволят моите родители с 400 лв общо заплати и знам какво можем ние с жената с 4000 лв.Цветен телевизор беше 500 лв.Съветски боклук .Сега пак са по 500 лв ,само че не съветски.Пералнята беше 400 лв
Бензина беше 1 лв,сега е 2,5.При 10 пъти разлика в заплащането.Освен това сега масово се кара на пропан бутан и разходите за гориво са много ниски.Ходеше се на почивка в някакви мизерни бунгала без климатик и топла вода .Имаше режим на тока.За кола се чакаше по 10 години.И то съветски боклук .Които хич не бяха евтини.Ладата беше 8000 лв-40 месечни заплати. Сега за 60 бона,колкото са 40 нетни месечни заплати може да си вземеш много хубава кола. А моята я взех за 30 хиляди като нова преди няколко години .
В училищата наистина паднаха критериите заради демографският срив, но което дете иска да учи и се развива не е никакъв проблем.
А колкото до височината и килограмите-някой може да е и 80 кг на твоята височина и да е разплут,друг може да е и 110 кг и да не е.Last edited by X_Y; 29.12.2022, 18:54.
Коментар
-
...показателите за България са 13300 долара БВП на човек от населението (колкото на Китай),4 процента безработица, външният дълг е 21 процента (вторият най-нисък в ЕС),най-ниска данъчно-осигурителна тежест в Европа,ръст на индустрията.
Всичко това са ДОКАЗАНИ ФАКТИ, а не празни приказки...
БВП е проста аритметична сума от всички транзакции на територията на страната. Високите цени, АВТОМАТИЧНО водят повишение на БВП но,
ТОВА НЕ ОТРАЗЯВА нито качествата, нито достъпността на благата за гражданите. Съответно, не казва, колко е лесно или трудно да живееш добре. Толкова по въпроса.
...макар че, боя се, не разбираш и толкова.
Ниска безработица и висок ръст на цените, и заплатите, говорят за драматичен недостиг на квалифицирани работници въпреки уж подобряващите се условия на труд. Вече добър среден техник е рядкост, а какви ужасни пропуски в техническата подготовка ВЕЧЕ И НА ИНЖЕНЕРИ откривам, нямаш идея за трагедията.
Last edited by X_Y; 29.12.2022, 18:54.
Коментар
-
Максималното потребление на ток в България е 6,4 гигавата сега зимата.При инсталирани мощности от 12 гигавата.Не само ни стигат, но даже тая година има и рекорден износ на ток.Така че закриването на първите 4 реактора на АЕЦ-Козлодуй не се е отразило по никакъв начин. Освен това те досега така или иначе трябваше да се закрият,щото им изтече ресурса.Закриха се няколко години по-рано,но за сметка на това ЕС плати разходите по закриването им.
АЕЦ ще мине на американско гориво, което по НИКАКЪВ НАЧИН няма да й се отрази негативно.
ПАВЕЦ е в ремонт. Нормално е да се очакват повреди ,щото строителството е започнало преди 42 години.
И за какво ни е голяма армия?При положение, че сме в НАТО.А и в съвременните войни не е толкова важен броя на войниците, а техническото оборудване.
И в момента по БВП на човек от населението сме на 55 място в света.И всяка година се придвижваме нагоре. До 2-3 години ще сме сред първите 50,до десет и сред първите 40.
Относно "плондера", ако мъж 175 см и 91 кг е "разплут дебелак", сигурно, сам си толкова слаботелесен, че се криеш зад дръжката на метлата.
Пък с "увеличените заплати" днес, ако изобщо би могъл да си купиш 1/2 от всички необходими за живота неща, сравнено с 1989-та , че ти е по- близка, ей ме къде съм. Да не говорим за качеството на образованието, щото тогава, ние се конкурирахме зверски за приема, поне аз - при съотношение 5,5:1 (кандидати/приети, че още и много късаха) . Е, приеха ме първи по бал във факултета. Когато завършвах, пръв ми дадоха дипломата. Все нещо значи. Дори Матеев, дето и в червата ме мрази, тук официално призна това-онова, през зъби. Сега, шефовете на елитни учебни заведения, ходят по селата с бълкица да калесват бай мангау да си прати чаавето там, че ще ги закрият иначе. И ТИ ми говориш за БВП. Ввно, защото НЕ РАЗБИРАШ ,ЧЕ, БВП Е НЕПЪЛНОЦЕНЕН ИЗМЕРИТЕЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ.
Не си добре, малкия
Относно АЕЦ, при днешните цени, себестойността от затворените реактори, едва ли би надвишавала 50 [лв/ MWh]. При 1760 [MW], сам пресметни, от какви приходи ни лишава това в бюджета.
Относно горивото на АЕЦ, пак глупости на килограм. Колко пъти питах, какво знаете за химията на ядреното гориво на Уестингхаус и Росатом? - ХА така. задълбай малко, прочети повече книги, и след това драскай, че се излагаш. Само ще те светна че, използването на неодобрено от производителя гориво, се разглежда като нерегламентирано действие и води до автоматично отпадане на всякакви гаранционни задължения от страна на този производител, проблеми с резервните части и т.н., а също, И до очаквани усложнения с последващо продължаване живота на реакторите. И следва, КАТО МИНИМУМ, поне 10-годишно, ПРЕДСРОЧНО ИЗВЕЖДАНЕ НА РЕАКТОРИТЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ, т.к.руснаците, ще откажат да удължат живота им, а никой в Европа , не иска да рискува своя заради някакви балкански слагачи.
ЧЕТИ БЕ, ПУСТО ДА ОСТАНЕ! ЧЕТИ, ЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ КАТО КИФЛАДЖИЯ!
- 2 Харесвания
Коментар
-
И храната, и напитките по време на комунизма бяха отврат.Не случайно масово хората по селата гледаха животни, слагаха зимнина и така нататък. Безалкохолните бяха "Етър"и"Лимонада",нямаше "Кока кола",шоколад нямаше, а само марципан.Били са качествени само в промитите ви мозъци от комунистическа пропаганда.Не само това, но и имаше липса на храни и напитки по магазините. На голяма почит бяха кварталните магазинери, които доставяха дефицитни стоки на познати.А пък международните шофьори бяха богове,щото докарваха западни стоки.
Така че тия опорки ги разправяй на някой, който не е живял тогава.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнениеБВП е измамен индикатор, би трябвало да не се използва. Има истински, като паритет на покупателната способност и за икономиката е показателно колко бетон се отлива на година - строителството. Ами по зле сме от Нигерия определено.
Това сам ли го измисли или някой ти го подсказа?
Коментар
-
...показателите за България са 13300 долара БВП на човек от населението (колкото на Китай),4 процента безработица, външният дълг е 21 процента (вторият най-нисък в ЕС),най-ниска данъчно-осигурителна тежест в Европа,ръст на индустрията.
Всичко това са ДОКАЗАНИ ФАКТИ, а не празни приказки...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеИкономическо "развитие". АЕЦ - от 6 реактора, останаха 2, с перспектива Росатом да НЕ им удължи лиценза, т.к вече на американско гориво.
ПАВЕЦ - прецакана,
Поливни системи - разкрасени,
Армия - не можем да превъоръжим 30 години. Бяхме близо 170хиляди щика, а сега, не можем изхрани 25000.
БМФ - окраден и трампен, сържавата ще види 55 милиона от милиардерите Домусчиеви, щото ...били нямали.
И още, и още, и още...
Само не казвай, че си чувал що е то комплексни числа.
АЕЦ ще мине на американско гориво, което по НИКАКЪВ НАЧИН няма да й се отрази негативно.
ПАВЕЦ е в ремонт. Нормално е да се очакват повреди ,щото строителството е започнало преди 42 години.
И за какво ни е голяма армия?При положение, че сме в НАТО.А и в съвременните войни не е толкова важен броя на войниците, а техническото оборудване.
И в момента по БВП на човек от населението сме на 55 място в света.И всяка година се придвижваме нагоре. До 2-3 години ще сме сред първите 50,до десет и сред първите 40.Last edited by mirodes; 29.12.2022, 15:24.
- 1 like
Коментар
Коментар