IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Митове и Реалност на пазара на имоти в БГ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Това имах предвид, че някои така наречени "ново строителство" са пълна пародия и някои панелки и ЕПК с доброто им разположение си заслужават повече инвестицията. Въпреки че аз панелка не бих купил.

Аз лично съм ставал свидетел как 3 месеца след покупката на апартамент ново строителство от мой роднина, една от външните стени остана без мазилка след едни от студовете тази зима.

Коментар

• Наистина в крайна сметка всичко зависи от качеството и най-вече от мястото. Всички имаме примери за ново строителство, където основните ремонти почват след първата зима или се налага да слагаш изолация, понеже мухлясват стените всяка пролет. Повечето “луксозни” сгради строени преди 8-10 години на какво приличат сега ? Все пак новото си е ново стига да е качествено , а за кухнята говорех примерно .

Успехи !

Коментар

• Аз просто допълних защо може панелка да е по-скъпа от ново строителство. А това кой колко дава за кухня вечее друг въпрос има и кухни които ще ти излезат и 50 000 евро ако става на въпрос.

Коментар

• именно обзавеждането и уредите не се броят - то какво да говорим за цена на м2 ако само кухнята ми е 15 000 лева - да сравняваме съпоставими неща, а иначе си прав и аз не се навивам да купя апартамент на шпакловка и замазка – после влагаш лично време и нерви и накрая ти излиза и по скъпо най-често

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal
            е ремонт = 40 - 50% от стойноста на имота - ново строителство ?! ако апартамента е 100м2 и струва 40 000 ЛЕВА - може
            Казвам може. Ако няма врати, бани, настилки, латекс като сложиш и обзавеждането с уредите и става доста.

Коментар

• е ремонт = 40 - 50% от стойноста на имота - ново строителство ?! ако апартамента е 100м2 и струва 40 000 ЛЕВА - може

Коментар

• Аз ще добавя и оше една причина:

Новото строителство обикновенно се издава на шпакловка и замазка, без бани и настилки, а на някои места дори без вътрешно врати. Това в някои случай може да е причина за още 40-50% разходи от цената която си платил за апартамента. А в същото време има доста добри панелки и ЕПК, които са напълно обзаведени след ремонт и т.н.

Коментар

• Да, панелките и особено ЕПК, могат да бъдат по-скъпи от новото строителство - това не е мит. Причините могат да бъдат няколко:
                  1.Местоположение - това по принцип е определящо в цената на всички имоти.
                  2. Наситеност на района. Например в Лозенец има райони без никакви междублокови пространства - може да се здрависаш със съседа си през прозореца. В същия квартал има панелки с градинки и паркинги между тях
                  3. Качество на носещата конструкция. По-голямата част от новото строителство се прави с некачествен бетон, арматура, строи се и през студени зимни дни, пести се от материала. Не случайно в Инстанбул при 6-7 по Рихтер новите блокчета рухнаха като картонени кули. Панелките и ЕПК-то се правеха през социализма, когато не се пестеше материал и имаше все пак някакъв контрол /аз лично съм работил 3м. в завод за строителни конструкции и съм изливал панели - голям спек беше за най-дребни подробности свързани с качеството/
                  4. Вътрешни размери. Във всички нови апартаменти в които съм влизал, мога да докосна тавана с ръка /аз съм 178 см./ . Има коридори в които не мога да се размина с 80 кг. човек. Все едно лилипути ще живеят вътре. Всичко се прави с цел по-голяма печалба.
                  Нещо като новите бутилки за алкохол - гледаш голяма бутилка, а то дъното толкова изпъкнало - отнема 20% от обема.
                  5. Комуникативност. Повечето от новите блокове са на места където няма прекарано парно, телефон, интернет, тротоари, улици и др. Ако първите три не са толкова важни и сравнително бързо могат да се прекарат, то за тротоари и улици със сигурност ще се чака дълго.

Коментар

• Panelkite po-skapi ot novoto stroitelstvo: www.imot.bg Burgas kvartal Vazrajdane ! Idete i vijte ! I ne samo tam!

Коментар

• да си направят семеен бизнес план да отделят по 200 на месец и да ги инвестират ( на БФБ естествено) и да се надяват на лелята
                      а сериозно заплатите няма да са вечно 500 лева и с малко акъл и малко помощ от близки и имат вариант да изплащат нещо – не че ще им е лесно

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
                        От няколко години във форума на този сайт шепа хора решиха, че не могат да си позволят имот на текущите цени и започнаха упорито да разпространяват следния мит - че имотите ни били свръхнадценени.

През същите години пазарът постоянно ги опровергаваше. Макар и със спадащ темп, имотите не спряха да растат.

Най-вероятно тенденцията ще се запази след влизането ни в ЕС. Опитът на другите нови членки показва това - дори ако някъде е имало корекция, тя е била малка и временна.

Разбира се пазарът все по-добре ще отсява качествените имоти и строители.

Едва ли пазарът ще съумеее да ги отсее, ако търсенето количество жилищна площ на тези цени се продължи да се повишава, нали? Да не забравяме хората с по 500 лева на месец.

Коментар

• ... и тези твои 2.5 млд евро инвестиции. Това инвестициите на зелено ли са? Чужди само? Инвестиции в основен капитал? Бруто капиталообразуване? Или всичко заедно?
                          Сивата икономика отчетена ли е? Инвестициите в/от АДСИЦ?
                          Източник?

Със и без мене пазарът на имоти вече години си върви нагоре, къде с по-малки къде с по-големи темпове. Противно на пророкуванията за надцененост и срив. Не е сериозно да вярваме, че ще се върнем на нивата преди години.

Коментар

• Никакви напъни. Напротив, опитвам се да бъда прецизен и да търся източници - и подчертавам, че достоверни такива няма.
                            Твоите цифри са толкова измислени, колкото и онези 4 млд от интервюто, което наскоро коментирахме във форума. Не знам защо вярваш на едното, а на другото - не.
                            Освен това тези 4 млд не бяха само за 2005 година, моля.
                            Една от малкото достоверни цифри, на които можем да се опрем, е това което написах за БНБ и платежния баланс. И оттам трябва да гадаем - колко от тях за отишли за имоти, но и колко реално е подценена картината защото има и кешови и други входящи потоци, които БНБ не отчита.
                            За чуждите фондове също си струва да се събере информация. Чете ли тези дни, че Сигма Капитал ще набира капитал на Лондонската фондова борса? Това е първият случай на набиране на капитал от дружество, базирано в България, на официалния пазар в Лондон (на AIM вече има няколко). Познай в какво инвестират тези дружества

Коментар

• В напъните си да раздуеш до неузнаваемост цифрата на инвестициите в български имоти, внимавай само да не надхвърлиш сумата от около 2,5 млрд евро, защото толкова са всички инвестиции в България за 2005 г.

Коментар

• Хубаво, но не виждам причина да вярвам на тази така неясна информация повече, отколкото на предишните които коментирахме - където се говореше за 4 млд само в БГ (за период от няколко години наистина).
                                Освен това защо 10%, а не примерно 8 или 18?
                                Някой знае ли колко фонда какъв капитал набраха в Лондон за инвестиции само в България и Румъния? Само от там цифрата скача доста.
                                Относно българите от чужбина - лесно от плотежния баланс на БНБ може да се видят трансферите на частни лица. Като знаем, че това са само официални данни и не отчитат много друго, цифрата реално пак скача.
                                Със сигурност доста над 500 млн евро с източник извън БГ са налети в имоти в БГ през миналата година. Само наколко хотела могат да дадат милиони.... Точна цифра обаче никой не може да посочи.

Коментар

Working...
                                X