IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Митове и Реалност на пазара на имоти в БГ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 22
    Панелките не са интересни. От онези 4 млд евро от чужбина едва ли и един цент е отишъл в панелки
    Eто някаква ориентировъчна сума според специалисти от бранша:
    "....през 2005 г. инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа са между 5 и 5,5 млрд. евро."
    http://www.investor.bg/?id=36298

България е най-много около 10% от целия пазар на НИ в Централна и Източна Европа и това дава около 500 млн евро инвестиции в целия бранш. От тук нататък вече всеки сам може да предполага колко са инвестициите в НИ на българи, живеещи в чужбина.

Коментар

• Прав е Флинт...и аз накрая си намерих по този начин 2 къщички около София. Най-добра работа вършат кръчмарите...и кметовете. Това с обявите по интернет е почти умряла работа. Аз съм навъртял почти 2000 км. да правя огледи ,от миналата година по това време досега, като се има в предвид, че на повече от 70 км. от София не съм ходил и резултат почти никакъв...

Коментар

• Първоначално изпратено от ради
        Първоначално изпратено от Флинт
        Защо само апартаменти се коментират?
        Няма ли мнения за ваканционните имоти? Аз съм се хвърлил на две селски къщички близо до Боровец и язовир Сопот за по 15 хил. лева. Без да чакам англичаните с торбите пари се надявам на поне 100% за 1-2 години, просто, защото къщичките са на райски места, а цената ми се струва изгодна. Има ли други ентусиасти на селските имоти?
        любопитен съм как си търсиш къщичките - през интернет, вестници, на място - например чрез кмета и т.н.
        Най-добре е чрез местни брокери по райони - на място.

Анализатори - бол! Инвеститори има ли?

Коментар

• Markets

Markets are rising until there is nothing else to discount.

Коментар

• Първоначално изпратено от Флинт
            Защо само апартаменти се коментират?
            Няма ли мнения за ваканционните имоти? Аз съм се хвърлил на две селски къщички близо до Боровец и язовир Сопот за по 15 хил. лева. Без да чакам англичаните с торбите пари се надявам на поне 100% за 1-2 години, просто, защото къщичките са на райски места, а цената ми се струва изгодна. Има ли други ентусиасти на селските имоти?
            любопитен съм как си търсиш къщичките - през интернет, вестници, на място - например чрез кмета и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
              Качествените имоти обаче остават дефицитни и цените вече години наред си растат.
              Това се потвърждава и от цитираното долу от Дарик.
              Да така е аз отодавна ен съм попадал на оферта на хубав и качествен имот на хубаво място.

Коментар

• Качествените имоти обаче остават дефицитни и цените вече години наред си растат.
                Това се потвърждава и от цитираното долу от Дарик.

Коментар

• Май май не е само в Щатите, нещо взеха да свършват будалите които плащат 70000 лева за тухлена гарсониера в панелно гето....

Коментар

• Кучетата си лаят, пазарът в Щатите вече издава леки пукоти.

Коментар

• Правилно, ХХ.
                      От години някои в този форум припяват че имотите ни били свръхнадценени и че сривът е неизбежен. Имотите продължаваха до поскъпват.
                      Повтарям, от години пророкуванията се опровергават.

Коментар

• Откога 2% за 3 месеца са радостна новина?

Тук:
                        http://www.nsi.bg/ZActual/Homes1q06.htm

се вижда, че в София, Пловдив, Варна и Бургас поскъпването е около 2%. Което може и да означава, че е възможно да има спад в някой от районите в съответните градове ...

Коментар

• Кучетата си лаят, а керванът си върви:

С близо 5% са поскъпнали жилищата за тримесечието
                          От: Христина Машкова
                          hrisi@investor.bg
                          25.04.2006 14:51

Средните пазарни цени на жилищата в България през първото тримесечие на годината са се повишили с 4,7% спрямо последните три месеца на 2005 г., показват данните на НСИ.

Така средната цена на квадратен метър за първото тримесечие е 806,1 лв. спрямо 769,7 лв. за кв. м за последното тримесечие на 2005 г.

Най-значително - с 51,5% до 550,3 лв. за кв. м, се е повишила цената на жилищата във Видин, следван от Ловеч с 19,5% до 502,6 лв. за кв. м, Русе с 15,3% и Смолян с 14,5%.

Само в три града в страната - Сливен, Плевен и Търговище, се наблюдава минимално понижение на цените. Най-значителен е спадът в Търговище – с 3,2%.

Най-скъпи продължават да са жилищата в София – 1313,7 лв. за кв. м, следвани от тези във Варна – 1237,8 лв. и Бургас – 1198,3 лв./кв. м.

На най-ниска цена са жилищата в Силистра, Кюстендил и Ловеч, съответно 431,2 лв. за кв. м, 433,7 лв. за кв. м и 502,6 лв. за кв. м, показват данните на НСИ.

Коментар

• Защо само апартаменти се коментират?

Коментар

• Re: www.darik.net

Първоначално изпратено от експерт-строител
                              Ще се покачат цените на луксозните имоти, както и на офисите, които се помещават в офис-сгради, и за които към момента има известен дефицит, а търсенето е сериозно. То най-вероятно ще се увеличи след година, когато ще бъдат променени условията за наемане и купуване на офиси в жилищни сгради. Ще има положително развитие и на пазара на земеделски имоти, които на места в момента се продават за стотинки на кв/м.
                              Ето с това съм съгласен.
                              Панелките ги оставете.

Коментар

• www.darik.net

Darik radio ni zasipa s mitove!!!:

Една огромна част от българите, притежатели на имоти, чакат датата 1 януари 2007 г., за да пуснат в продажба своите имоти с надеждата, че ако България бъде приета в ЕС, цените на имотите ще се покачат още повече. По мнение на управители на една голяма част от водещите агенции за недвижими имоти и според някои българи, живеещи зад граница, това няма да стане. Доводите им са съвсем ясни – цените на имотите в страната ни са доста високи и в някои сегементи те не само че няма накъде да се качват, но има накъде да падат. Тази информация е особено важна за собствениците на тези над 700 000 панелни апартамента, които се колебаят да вземат решение за тяхната продажба. Най-вероятно на 1 януари 2007 г., когато отворите страниците на вестника, няма да видите как изведнъж цените са тръгнали нагоре, особено тези на панелките, а дори след първите няколко месеца е твърде вероятно цените им да спаднат.

Оставяме настрана разсъжденията за липсата логика за покачването на цените на имотите в България спрямо никаквото покачаване на средната работната заплата, защото темата е доста дълга. Пазарната логика – търсене и предлагане, също не е каквато трябва да бъде, за да са такива цените. Тогава на какво се крепят те, на митове?

Мит ли са чужденците, които ще дойдат с торбите с пари да купуват нашите 30-годишни панелни апартаменти, понеже страната ни ще бъде приета в ЕС?

Определено са мит, защото те биха инвестирали средствата си в нещо, което си заслужава, а само като видят фасадата на някой блок в старата част на “Дружба”, строен през 60-те години, биха се отказали от предстоящия оглед. И не само че не биха купили панелката за 35 000 Е, а най-вероятно не биха го направили и за 15 000 Е по-малко.

Истински бум предстои в предлагането на имоти след първото тримесечие на идната година, защото тогава наистина всички митове за ордите от чужденци, купуващи всичко българско, ще бъдат разбити. Тогава всички ще се убедят, че логика за покачване на цените няма и няма да има, а който иска да продаде панелката си за 70 000 Е просто ще остане с празни ръце. Най-вероятно предлагането на имоти за продажба, след като илюзиите бъдат окончателно разбити, ще надмине и най-смелите очаквания точно след 12 месеца.

Ще се покачат цените на луксозните имоти, както и на офисите, които се помещават в офис-сгради, и за които към момента има известен дефицит, а търсенето е сериозно. То най-вероятно ще се увеличи след година, когато ще бъдат променени условията за наемане и купуване на офиси в жилищни сгради. Ще има положително развитие и на пазара на земеделски имоти, които на места в момента се продават за стотинки на кв/м.

За надценените имоти и за панелките новините няма да бъдат добри. Надценените имоти са тези, които се продават от повече от една година и интерес към тях няма, което значи, че ако цената им не спадне, те едва ли ще бъдат купени от някой, пък било то и след още една година. За панелките вече стана дума, а съветът към собствениците на панелки е: продавайте ги сега, преди разликата им с цените на новото строителство да е станала огромна.

Коментар

Working...
                                X