В предвид плана за влизане в еврозоната на 1 Януари 2024, в лев или евро ще е по-добре? То е малко като хвърляне на боб, но все пак има доста подготвени хора тук, които могат да кажат нещо.. Ще се радвам да ви чуя мненията.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
В каква валута да изтегля ипотечен кредит?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеСлушай,
Докато лева е вързан към еврото няма никакво значение в коя от двете валути ще го изтеглиш (в плуваща валута от типа на УСД/ЦХФ и т.н. - категорично НЕ)! Много по-голямо значение има котвата, към която лихвата на кредита е вързана. Навремето евровите бяха вързани към Еурибор, а левовите към Софибор. В тоя случай еврото беше в пъти по-предпочитана валута, но това вече го няма.
Проучи кой процент ако се вдигне -> ще ти вдигнат и лихвата по кредита, за да се ориентираш кой е по-стабилния от двата. Ако и двата типа кредит са вързани към една и съща "котва" (примерно някоя лихва, която банката сама си определя) -> в тоя случай съвсем няма никакво значение коя валута ще избереш! Лихвения процент ще ти е достатъчен ориентир.
=====
Второ - тегли за максималния период, за да ти е ниска вноската (в случай, че останеш без доходи) и погасявай предсрочно като събаряш периода, не вноската!
Ако трябва да класирам кредитите кой излиза най-скъпо - то те биха вървели така (евтин -> към скъп):
1. Теглиш за 10 год. и изплащаш за 10 год.
2. Теглиш за 20 год. и изплащаш за 10 год. (събаряш периода)
3. Теглиш за 20 год. и изплащаш за 20 год. (събаряш вноската)
Успех.
p.s. И не се занимавай с форумните безделници.
Коментар
-
Първоначално изпратено от aabbvv Разгледай мнениеНе разбирам защо трябва да се заяждате :-) Исках да чуя чуждо мнение коя от двете валути да избера, търсих във форума, но не успях да намеря подходяща тема, може би не съм търсил и където трябва, както и да е. А иначе че цените щели да падат го слушам от 3 години и все не се случва, а в момента ми трябва по-голямо жилище, така че не мога повече да чакам..
Докато лева е вързан към еврото няма никакво значение в коя от двете валути ще го изтеглиш (в плуваща валута от типа на УСД/ЦХФ и т.н. - категорично НЕ)! Много по-голямо значение има котвата, към която лихвата на кредита е вързана. Навремето евровите бяха вързани към Еурибор, а левовите към Софибор. В тоя случай еврото беше в пъти по-предпочитана валута, но това вече го няма.
Проучи кой процент ако се вдигне -> ще ти вдигнат и лихвата по кредита, за да се ориентираш кой е по-стабилния от двата. Ако и двата типа кредит са вързани към една и съща "котва" (примерно някоя лихва, която банката сама си определя) -> в тоя случай съвсем няма никакво значение коя валута ще избереш! Лихвения процент ще ти е достатъчен ориентир.
=====
Второ - тегли за максималния период, за да ти е ниска вноската (в случай, че останеш без доходи) и погасявай предсрочно като събаряш периода, не вноската!
Ако трябва да класирам кредитите кой излиза най-скъпо - то те биха вървели така (евтин -> към скъп):
1. Теглиш за 10 год. и изплащаш за 10 год.
2. Теглиш за 20 год. и изплащаш за 10 год. (събаряш периода)
3. Теглиш за 20 год. и изплащаш за 20 год. (събаряш вноската)
Успех.
p.s. И не се занимавай с форумните безделници.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mailoff Разгледай мнение
Но сега има доста изкушаващи оферти от друга страна
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от NordWest Разгледай мнениеКредит в момента не е добре да се тегли . Идват смутни и неясни времена .
По добре изчакай .
Коментар
-
Първоначално изпратено от aabbvv Разгледай мнениеНе разбирам защо трябва да се заяждате :-) Исках да чуя чуждо мнение коя от двете валути да избера, търсих във форума, но не успях да намеря подходяща тема, може би не съм търсил и където трябва, както и да е. А иначе че цените щели да падат го слушам от 3 години и все не се случва, а в момента ми трябва по-голямо жилище, така че не мога повече да чакам..
Коментар
-
Ипотечен кредит се тегли във валутата, в която са ти доходите. Погледнах на един сайт за сравнение и лихвите за ипотечни кредити в EUR и BGN са еднакви. Ако заплатата е в лв, а кредитът в EUR, всеки месец ще губиш от обмяната на валута. Също - никой не знае дали и кога ще приемем еврото.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнениеПрав си за лихвата, но
Зависи и от стила на живот
Ако си инвеститор/предприемач - имота не трябва да е по-скъп от 10-12 годишни наема,
но ако си само на заплата, то и 20 годишни наема са ти оправдани.
6000eur/год. наем има навсякъде в България луксозни имоти,на които им искат над 200-300х.eur. 200х.eur инвестиция с 4% доходност плаща наема безгрижно.Last edited by mibova; 04.02.2021, 17:48.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
то имот се КУПУВА САМО С ИЗЛИШНИ ПАРИ.
Всичко друго е набутвация.
В момента е двойна набутвацията, че наема е по малък от лихвата по ипотеката.
т.е получаваш услуга - покрив над главата и престиш едновременно с това пари
Зависи и от стила на живот
Ако си инвеститор/предприемач - имота не трябва да е по-скъп от 10-12 годишни наема,
но ако си само на заплата, то и 20 годишни наема са ти оправдани.
6000eur/год. наем има навсякъде в България луксозни имоти,на които им искат над 200-300х.eur. 200х.eur инвестиция с 4% доходност плаща наема безгрижно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
Евро.
Левът има вероятност да поскъпне (всички влизащи в еврозоната са имали поскъпване)
Не бих купувал имот, освен ако нямам излишни пари, в момента наемите поевтиняха на доста места.
Всичко друго е набутвация.
В момента е двойна набутвацията, че наема е по малък от лихвата по ипотеката.
т.е получаваш услуга - покрив над главата и престиш едновременно с това париНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 4 Харесвания
Коментар
-
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от aabbvv Разгледай мнениеЗдравейте,
Предстои ми покупка на апартамент и се чудя дали лева или евро да е ипотечния кредит. Какво бихте ме посъветвали на фона на това, че до няколко години официално ще минем към евро?
Благодаря.
Левът има вероятност да поскъпне (всички влизащи в еврозоната са имали поскъпване)
Не бих купувал имот, освен ако нямам излишни пари, в момента наемите поевтиняха на доста места.
Коментар
-
Какво пише в общите условия на банката, прикачени към кредита? В каква валута ти е заплатата?
Дори и да изтеглиш в лева, след като приемем еврото ще се превалутира, това със сигурност е описано. Сега въпроса е с какъв курс ще го приемем, предполага се, че няма да има промяна.
Успех
- 4 Харесвания
Коментар
-
Не разбирам защо трябва да се заяждате :-) Исках да чуя чуждо мнение коя от двете валути да избера, търсих във форума, но не успях да намеря подходяща тема, може би не съм търсил и където трябва, както и да е. А иначе че цените щели да падат го слушам от 3 години и все не се случва, а в момента ми трябва по-голямо жилище, така че не мога повече да чакам..
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар