Първоначално изпратено от 13ADROL
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнение
А аз бих казал, че тези 1000 не могат да компенсират поскъпването на стоките от първа необходимост и бих казал, че дори днес с 2000 не можеш да живеш така както с 1000 преди 13 години . Толкова брутално е нарушен баланса . Преди малко повече от 5 години рових за информация за покупателната способност на различните държави. Покупателната способност на българина се нареждаше не накрая на европейския съюз, а в края на всички страни. 80% от страните в африка бяха с по добра покупателна способност от бъгарина, това говорим страни в които няма пътища между градовете .. ето за такива аномалии става въпрос .
Парно, ток, бензин, лизинг на колата (стара, не нова), застраховки, храна, услуги, ресторанти, екскурзии....Много ми е интересно това удвояване на заплатите дали може да покрие огрномното поскъпване на горните. Според мен никакъв шанс, поне не и за средната класа българи. За бедните пък изобщо не може да се говори.
В момента цените на всичко в Българския Лидъл са с 30% по-високи от цените в немския Лидъл, при значително по-ниско качество. Преди 13 години не беше така.
Гледайте немски цени. Само можем да мечтаем за такива.
https://www.discounter-preisvergleich.de/LIDL-Preise/
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Много правилен анализ. Ако средната заплата е скочила от 1000 на 2000 лева, то тези 1000 лева разлика могат да покрият само инфлацията на храни, лекарства, парно, ток и услуги. В най-добрия случай, ако през 2008 година си живял мизерно, през 2021 ще живееш малко по-добре и дотук. Заради ниските доходи всяко увеличение отива в покриването именно на тези основни разходи за живот.
Тези 18% увеличена наличност на жилища са най-интересната част. Огромен процент празни имоти, които не излизат на пазара. Свито предлагане и покачване на цените, при големи наличности. Същевременно се покачва кредитирането и задлъжняването. Всеки си стиска имотчето и купува на кредит, защото вярва безусловно, че цените ще се покачват. А имотчето стои празно, носи само разходи и се амортизира. За мен това е в тотален разрез с всякакви пазарни принципи и означава само едно - балон.
Има си официални данни - инфлацията за периода е 20-ина %, доходите по 2. От година може би започна по-сериозна неофициална инфлация, ама доходите растат с двуцифрен процент. Живота 2008 и сега НЯМА НИЩО, ама НИЩО общо !!!! Явно не си бил тук и не знаеш какъв беше. Ето сега за Майските празници 500К коли са напуснали София, всяко лято опашки по границите, полетите са сигурно по 3 за периода. Спестяванията били еднакви ?! МОЛЯ ?!?! Те са в пъти повече , не проценти , а ПЪТИ !
Разбира се че имотите ще стоят празни при 2.5% бруто доходност от наем. Да не съм социална служба та да пускам Заплатката да живее фактически безплатно вътре ?! Дреме ми на шапката , че е празно и че имам 0.5% разходи за данъци и поддръжка. По-добре е от банков депозит.....Идеално...
.А балон нямаш представа какво е - пусни в гугъл и се образовай.... и понеже си изпуснал формирането 2006-7-8 на истински балон сега може и да видиш какво е и как става на практика....
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Нали си гледал Влади Караджов и Мария Силвестър:
може да стане дизайнерско и с малко пари (при тях ремонтите не са скъпи, защото имат бюджет), просто трябва вкус и усет,действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
- 1 like
Коментар
-
Тези имоти имат други цели, може би най безкористната сред тях е .. дизайнерското изпълнение.
Това са рекламни имоти! Аз съм дизайнер Х , който е изпълнил този имот, собственика на имота въобще няма намерение да го продава, но го обявява за да ми помогне с рекламата, да кажем сме се разбрали да му отстъпя част от цената зареди което и така ..
Но тези имоти определено объркват пазара, особено ако се говори за средна пазарна цена, аз за това преди време говорех за статистиката и че 85 % ядът орис, ама акцента е на 5 % , които ядът месо.
Занимавал съм се със статистика и много прецизни изчиления и го казвам от опит .
Ето нещо на което попаднах току що
https://bstv.bg/news/vseki-treti-ne-...PuCeFL2bPiC1ro
може да стане дизайнерско и с малко пари (при тях ремонтите не са скъпи, защото имат бюджет), просто трябва вкус и усет,
Коментар
-
Първоначално изпратено от 13ADROL Разгледай мнение
Първо е нужна малко грамотност, после анализ на имотен пазар ядат ориздействителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Много правилен анализ. Ако средната заплата е скочила от 1000 на 2000 лева, то тези 1000 лева разлика могат да покрият само инфлацията на храни, лекарства, парно, ток и услуги. В най-добрия случай, ако през 2008 година си живял мизерно, през 2021 ще живееш малко по-добре и дотук. Заради ниските доходи всяко увеличение отива в покриването именно на тези основни разходи за живот.
Тези 18% увеличена наличност на жилища са най-интересната част. Огромен процент празни имоти, които не излизат на пазара. Свито предлагане и покачване на цените, при големи наличности. Същевременно се покачва кредитирането и задлъжняването. Всеки си стиска имотчето и купува на кредит, защото вярва безусловно, че цените ще се покачват. А имотчето стои празно, носи само разходи и се амортизира. За мен това е в тотален разрез с всякакви пазарни принципи и означава само едно - балон.действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Тези 18% увеличена наличност на жилища са най-интересната част. Огромен процент празни имоти, които не излизат на пазара. Свито предлагане и покачване на цените, при големи наличности. Същевременно се покачва кредитирането и задлъжняването. Всеки си стиска имотчето и купува на кредит, защото вярва безусловно, че цените ще се покачват. А имотчето стои празно, носи само разходи и се амортизира. За мен това е в тотален разрез с всякакви пазарни принципи и означава само едно - балон.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Тези имоти имат други цели, може би най безкористната сред тях е .. дизайнерското изпълнение.
Това са рекламни имоти! Аз съм дизайнер Х , който е изпълнил този имот, собственика на имота въобще няма намерение да го продава, но го обявява за да ми помогне с рекламата, да кажем сме се разбрали да му отстъпя част от цената зареди което и така ..
Но тези имоти определено объркват пазара, особено ако се говори за средна пазарна цена, аз за това преди време говорех за статистиката и че 85 % ядът орис, ама акцента е на 5 % , които ядът месо.
Занимавал съм се със статистика и много прецизни изчиления и го казвам от опит .
https://bstv.bg/news/vseki-treti-ne-...PuCeFL2bPiC1ro
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от maverik Разгледай мнениеЖони, сигурно си ми на 2/3 от годините.
Научи се първо да общуваш с хора, които не познаваш...
Едва тогава може да се стигне до диалог...
Така ако работиме, нищо чудно че ни мразят хората.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
Много хубав коментар.
И аз съм гледал в почти всички градове, нагласени имоти, апартаменти, имения в стил Луи 14 или в български народен стил, скъпи за стотици хиляди евра. Обаче, трудно ще се намери чужденец да ги купи, а българските клиенти не са толкова платежоспособни. И си висят с години, или продавачът се отказва или почва да смъква цената.
https://bstv.bg/news/vseki-treti-ne-...PuCeFL2bPiC1roLast edited by marsianec1; 11.05.2021, 11:35.действителността е илюзия дължаща се на алкохолен недостиг в кръвта
Коментар
-
Първоначално изпратено от Fus Разгледай мнение
Тъй като дискусията не тръгна, ще смеля малко написаното:
Спрямо предишният връх на цените в България през 2008, в момента имаме увеличена наличност на жилищата с 18%, без изменение на реалните купувачи - населението в трудоспособна възраст.
Въпреки двойното увеличение на доходите, съответно и покупателната способност имаме и двойно увеличение на разходите - повечето доходи водят до по-голяма разточителност (+ над 50% увеличение на почти всичко от потребителската кошница), а не толкова до увеличение на спестяванията.
Цените на практика са същите, предвид горната точка, това значи, че и реалната достъпност на жилищата е същата като в предишният връх.
Единствената разлика в момента е четворно по-ниската лихва (ипотечна и по депозитите), което е и основната движеща сила.
Какво следва? Какво би се случило при така така очакваната инфлация с лихвите и ако те са основната движеща сила, как би се отразило това на пазара? Ако пък тази поразителна инфлация не дойде, колко време би продължил този процъфтяващ, пренасищаш се и все по-недостъпен пазар?
Вие сте наред.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от marsianec1 Разгледай мнениеЕдин виц ... един селянин имал хубава крава. Кравата била от добра порода! Изкарал я на пазара в неделя да я продава, имало и много други крави, но неговата крава наистина изглеждала най добре. Хората се въртят сучат из пазара и започнали да се събират около него. Една крава на пазара нормално струвала около 500 лева ... долу горе . Така като се посъбрали повчко хора той се разбъбрил и започнал да обяснява, как неговата крава била най хубавата, как само на топло спяла, как само с прясна зелена трева и специален зоп се хранела, как всяка сутрин я сресвал и колко много мляко давала цели 30 литра всеки ден и така цял час. Накрая един от слушателите се провикнал е добре де, колко пари я даваш ? И тоя казъл 2000 лева ! Тогава кандидат купувача рекал, еми така кажи де, че не я продаваш, ами се фукаш
Та така, да си предствим за момент, че тезата, че на пазара наистина няма имоти читави, е реална! За да изкара лев един брокер най напред трябва да има имот, а имот няма . Поръчката е да се намери такъв ... мога ли да ида при мой приятел и да го помоля да му снимам имота и да го пусна на пазара ? ще го пусна на цена, която еквивалент на кравата, която струва 2000 , дали някой ще го купи ? Ако пусна 10 такива имота дали ще изкривя пазара ? При нормална цена 500 и такава 2000 , която няма реализирана сделка такава колко ще е средната цена ? Какъв е процента на нереалните обяви в статистиката, каква тежест имат те и каква роля играят ?
И аз съм гледал в почти всички градове, нагласени имоти, апартаменти, имения в стил Луи 14 или в български народен стил, скъпи за стотици хиляди евра. Обаче, трудно ще се намери чужденец да ги купи, а българските клиенти не са толкова платежоспособни. И си висят с години, или продавачът се отказва или почва да смъква цената.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Щото лъскавата крава струва 2К... Оня ден се съгласи, че е така.... :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Fus Разгледай мнениеНяма да се включвам в безпочвени полемики, дали ще има повишаване или понижаване, а ще споделя няколко макроикономически показателя.
Данните са за София, базирани на Инфостат и показват изменението през 2020 спрямо 2008:Население на София в трудоспособна възраст +0,21%
В допълнение, през 2008 на 2,4 жителя на София (не само в трудоспособна възраст) се е полагало 1 жилище, през 2020 вече е на 2,07.
Жилищен фонд, брой жилища +18,35%
Общ доход, средно на лице +108,06%
Общ разход, средно на лице +95,83%
Индекси на цените на жилища -4,27%
Спрямо предишният връх на цените в България през 2008, в момента имаме увеличена наличност на жилищата с 18%, без изменение на реалните купувачи - населението в трудоспособна възраст.
Въпреки двойното увеличение на доходите, съответно и покупателната способност имаме и двойно увеличение на разходите - повечето доходи водят до по-голяма разточителност (+ над 50% увеличение на почти всичко от потребителската кошница), а не толкова до увеличение на спестяванията.
Цените на практика са същите, предвид горната точка, това значи, че и реалната достъпност на жилищата е същата като в предишният връх.
Единствената разлика в момента е четворно по-ниската лихва (ипотечна и по депозитите), което е и основната движеща сила.
Какво следва? Какво би се случило при така така очакваната инфлация с лихвите и ако те са основната движеща сила, как би се отразило това на пазара? Ако пък тази поразителна инфлация не дойде, колко време би продължил този процъфтяващ, пренасищаш се и все по-недостъпен пазар?
Вие сте наред.
Коментар
Коментар