Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение
Да де ама къде го пише това "А стабилността на паричната единица в момента се поддържа чрез стабилния валутен курс с еврото.". Къде го чете това? Ценовата кошница имам предвид потребилтеската кошница или хармонизираната кошница на инфлацията, която си избереш. Какъв е смисъла на тези кошници ако можем просто вместо тях да сложим 100% евро и да не гледаме нито харана нито енергия?Левовете са задължение на централната банка и тя отговаря за тях с резервите си. Срещу левчетата си можеш да получиш евро, иначе трябва да получиш картофи и арпаджик.
Смисълът на потребителските кошници е да са измерител на потребителската инфлация. Статистически показател. Затова се изготвят и измерват от Националния статистически институт.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
И тук не оцели.ЛЕОНИА е резултативен индекс въз основа на сключените сделки с овърнайт депозити от банките и затова е от предишен ден. Не си го измисля БНБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Така е ,нека видим и ефекта от санкциите
https://www.investor.bg/centralna-i-...dvidim-347946/
Ефектът от санкциите срещу Русия може да е непредвидим
Светът трябва да помни фалита на Lehman Brothers и да се подготви за глобален финансов и икономически шок
Точно как ще се развие тази криза може да се окаже по-трудно за предвиждане дори от срива през 2008 г. Тогава повечето рискове бяха ограничени до банковия сектор, който поне теоретично беше строго регулиран. Този път банките изглеждат по-стабилни, но по-пагубни рискове се натрупват на други места, застрашавайки по-слабо контролираните части на финансовата система.
Свят, който бе пълен с напечатаните от централните банки пари, за да се предотврати пълното финансово въздействие на 2008 г. и ковид кризата, изглежда немалко уязвим, като се има предвид как цените на активите бяха надути и как дълговете набъбнаха до нови рекорди. Не си правете илюзии: руснаците няма да са единствените, които ще пострадат от санкциите. Светът трябва да помни Lehman и да се подготви за глобален финансов и икономически шок.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнениеИ тук не оцели.ЛЕОНИА е резултативен индекс въз основа на сключените сделки с овърнайт депозити от банките и затова е от предишен ден. Не си го измисля БНБ.
Да видя дали е наясно за пасивната роля на БНБ-то при определяне на Олп-то........
Ама човека си каза, че е много наясно.
Коментар
-
Такава е методиката. Всичко е за предишен ден. И валутните курсове на БНБ са за предишен ден. Причините са много но най-вече така счетоводно после сумите съвпадат на края на всеки ден спрямо сердното по обем или каквото има за осредняване.ЛЕОНИА е резултативен индекс въз основа на сключените сделки с овърнайт депозити от банките и затова е от предишен ден. Не си го измисля БНБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Запомни едно -в тоя живот трябва да имаш позиция,а не да се мяташ като риба на сухо.
До оня ден изкарваше един тон приказки в обратната посока ,и то такива небивалици че даже и аз ги смятах за невероятни ,сега пак само просто обърна плочата и като теглим чертата ,ако те питам сега за мнение ,и ти самия няма да знаеш какво да ми отговориш.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
Знам, че съм го коментирал това, но по принцип не обръщам внимание на никовете и не помня, че е било с теб.
Не е мое тълкуване е така е записано в закона. "Поддържане на ценовата стабилност чрез стабилност на паричната единица". А стабилността на паричната единица в момента се поддържа чрез стабилния валутен курс с еврото.
Ценова кошница не знам какво означава, но ако имаш предвид другите валути, то там БНБ няма влияние, защото курсовете се получават чрез курса на еврото.
Няма точки в законите, че БНБ контролира лихви и изисквания за кредити.Може да оказва влияние върху поведението на банките чрез някои инструменти, но това е нещо много различно от контролиране.
- 1 like
Коментар
-
Какво може БНБ и кое е според ЕЦБ е изрично написано в закона. БНБ определя лихвите. Няма нищо за ЕЦБ да определя лихви. ЕЦБ главно има изисквания от счетоводна гледна точка, особено ипотеки!!! и изисква доклади.
Член 16:
3. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 1 януари 2007 г.) определя лихвите, таксите и комисионите във връзка с дейността на банката;
4. определя процентите на минималните резерви, които банките трябва да държат, и утвърждава условията и изискванията за изпълнението им;
Да издам една тайна, аз съм много наясно със БНБ и как работи. Причината БНБ да не пипа лихвите е че веднага форекс трейдърите ще почнат да купуват левове вместо евро за да им носи и лихва и това ще предизивка загуби ако в нямаш такава доходност от някъде, но има лесно решение на този проблем със сегментиране и максимуми както прави ЕЦБ и Фед меду впрочем., но ще си позволя да ти подскажа, че единствените лихви, които може да пипа са тези на свръхрезервите на банките, държани по сметка при нея. Много бъркаш, ако мислиш, че има лихвени проценти като при ЕЦБ примерно, по които се финансират търговски банки. Заради Валутния борд. Има един основен лихвен процент, който обаче не е инструмент на парична политика, а по-скоро за статистически цели и за чиновнически цели (участва в законовата лихва). Нещо друго ако те интересува, може да го изясним.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеКолега, впечатлен съм, виждам че си много наясно с БНБ и как работи!
Би ли обяснил, защо тогава Леониа-та се определя само за минал период (предх. ден)?
Сега ако идеш на сайта на Бнб-то ще видиш, че има лихва само до 14.03!
Коментар
-
Ти нали нямаше да отговаряш повече, и затва не ми отговори посления път сега пак се повтаряш ама си забравил какво съм ти казал преди. Пак те питам от къде идва твоето тъклуване за курса с еврото, пише ли го някъде, сам ли го измисли? За какво е ценовата кошница тогава ако цялата кошница е само еврото? Има изрични точки в закона на БНБ че БНБ контролира лихвите и изискванията за кредитите. Тея точки излишни ли са според тебе?
Не е мое тълкуване е така е записано в закона. "Поддържане на ценовата стабилност чрез стабилност на паричната единица". А стабилността на паричната единица в момента се поддържа чрез стабилния валутен курс с еврото.
Ценова кошница не знам какво означава, но ако имаш предвид другите валути, то там БНБ няма влияние, защото курсовете се получават чрез курса на еврото.
Няма точки в законите, че БНБ контролира лихви и изисквания за кредити.Може да оказва влияние върху поведението на банките чрез някои инструменти, но това е нещо много различно от контролиране.
Коментар
-
Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение
Щот ги нямаш
Пясък от Сахара е валял и в Пловдив неведнъж.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнениеДа издам една тайна, аз съм много наясно със БНБ и как работи. Причината БНБ да не пипа лихвите е че веднага форекс трейдърите ще почнат да купуват левове вместо евро за да им носи и лихва и това ще предизивка загуби ако в нямаш такава доходност от някъде, но има лесно решение на този проблем със сегментиране и максимуми както прави ЕЦБ и Фед меду впрочем.
Би ли обяснил, защо тогава Леониа-та се определя само за минал период (предх. ден)?
Сега ако идеш на сайта на Бнб-то ще видиш, че има лихва само до 14.03!
Коментар
-
Ето я позицията на правителството как се съхранява богатство за който не е разбрал https://www.youtube.com/watch?v=JUAv...BD%D0%B8%D0%BA
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Все още ли не си разбрал, че няма повишители ? Има констатиращи реалната ситуация и последиците за цените.
Заплатката се справя все по-добре.
ПП Ето защо се отказах от Канарските острови преди години като беше по 500 евро или подобно...Това се случва постоянно....
https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/709245
Пясък от Сахара е валял и в Пловдив неведнъж.
Коментар
Коментар