Първоначално изпратено от Dury
Разгледай мнение
Конкретно за сегашната ситуация , очевидно сме след продължителен период на нарастване на имотите, очаквате ли имотите да продължат да растат ? Тука много се говори за спасение на кеша и допускам , че става дума за кеш от корупция и сива икономика, зашото ако е легален за какво въобше стои като кеш. Който е взел имоти, вече е препрал парите. Сега сме в ситуация имотите да са много в червената област като се смятат спрямо доходите и наемите. Ако растежа се е изчерпал и в следвашите 1-2 години не се очаква голям растеж, дали сега ше се купи имот или парите ще стоят в чекмедже няма разлика. Акциите обаче вече минаха през спад и дори и той да продължи му се вижда края и ше започне растежа им. Та сме в ситуация в която имотите са в плато, акциите се очаква да започнат някакъв растеж (дали сега или след 1 година) и има хора с препрани пари, които все оше са затворени в имоти но вече са легални и няма нужда да стоят в имоти. Такава ситуация би била стабилна само ако имотите продължат да нарастват. Затова питам, очаквате ли имотите да продължат да нарастват ? Ако не , хората с препраните пари ше започнат да излизат от имотите и да вземат акции в очакване на растеж там, имотите ше тръгнат надолу зашото ще се увеличи предлагането, което означава че вече дори теоретично не спасяват от инфлация и ще тръгне като снежна топка защото в началото ще са само тези, които търсят по-висока доходност , но следвашата вълна са хората които нямат идея как да управляват парите си и почват да бягат от имотите по съшата причина поради която са влезли , т..е. да спасят парите си. Не знам дали това прави смисъл, но дори и да не е вярно, Ви дава идея че риска зависи от релативните стойности а не абсолютните. Т.е. растежа на имотите от 2000 насам трябва да се сравни с растеж на акциите , крипто, доход от производство и т.н. Намяляването на риска при акциите води до увеличаване при имотите и обратно. Очевидно модела е много опростен, както виждате дори не споменавам лихви и кредити. Едва ли някой тук знае как се изчислява риск, ако знае е добре дошъл да сподели. Аз също не знам и затова се опитвам с reverse engineering, т.е . от резултата да си извадя заключение за условитя. Та всичко се свежда до : очаква ли се допълнително покачване на имотите примерно в следвашата година. Е, очаквате ли такова ?
Коментар