Първоначално изпратено от petrg5s
Разгледай мнение
Колегите, които са купили с кеш и отдават под наем, не знам дали ще им излезе сметката, ако излезнат сега и чакат по-ниски цени за вход след години, лишавайки се от наеми в същото време. За да излезе сметката, спадът трябва да е чудовищен + ниска заетост за имотите им. Не изключвам, но звучи малко апокалиптично.
Хората, които живеят в НИ, което са купили с кредит, е най-добре да изплащат дълга си предсрочно. Ако имате личен автомобил, по-добре го налейте в погасяване на главницата. Ако и той е на лизинг - лошо.
Хората, които живеят в собствен дом, въобще не трябва да го мислят. Би било лудост да продават сега, за да плащат наем, докато купят нещо по-голямо след време. Ако са играчи обаче, могат да ипотекират и с парите да шортят Тесла

А хората с кеш, идея си нямам, какво да правят в тази ситуация? Под "хората" разбирам колегите, които си имат работа и търсят начин да съхранят стойността на спестяванията си с пасивна нискорискова и нискодоходна инвестиция, която не ги ангажира да следят ежедневно котировки и анализи.
Давам и един личен пример: сестра ми в Монреал през 2008-ма продаде собствената си къща близо до връха. След това живяха с мъжа и и трите им деца в къща под наем около две години. После пак купиха, но по-голяма къща близо до дъното. Това за мен си е лудост, но сестра ми не мисли като мен и е доволна

Всеки сам си решава. Времената, които идват, може и да бъдат турболентни, но ако това стане си има и плюсове - създават се възможности са евтини покупки. Кеф ти индексче (VWCE.DE или VUAA.DE), кеф ти НИ (в Сф за наеми).
Коментар