If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
при кризата от 2008-ма при нас пика на цените /офертните, разбира се/ беше 2009-та
та оня по телевизията, дето го е гледал бота, може и да се окаже прав
Чак пък имоти да имаш....нали си се отказал от наследството.... Е виртуални може.... :-)
джонката смята наследствените имоти (при живи родители). В темата инвеститорите в наследствени имоти взеха да стават мнозинство. (гражданина на Ереван, кавръчко, джонката)
Спаднали са със сигурност - и на мен ми звъняха да ми предлагат да купувам некви дето искаха да купуват мои имоти преди...., но купувам без брокери и само на зелено.....
Странното е че спад на цените поне към момента на оферта няма.. Крайно време е да почне да има.. :-)
Е чакай малко, на имотния пазар има инерция. Предишният спадът започна чак след 1-2 год, дъното беше след 4-5 год. има време.
Захлаждане на жилищния пазар Цените са на исторически връх, сделките започват да намаляват, новото строителство бумти. Въпросът не е ще има ли спад, а кога и колко дълбок ще е той.
След осем години непрестанен ръст на сделките и цените през третото тримесечие вече има спад на покупките на имоти. Пазарът на продавача преминава в пазар на купувача, въпрос на време е предлагането да надхвърли търсенето.
Сделките стават по-бавно, но отстъпките в цените засега са единични и символични.
Аз инвестирам на борсата още от 2001 година. Средната ми доходност е 8-9% годишно, като купувам винаги след сериозни спадове. Тази година купувам всеки месец. Дори частта, купена досега през годината да е на загуба, общият портфейл не е, а средносрочно ще съм много напред. Това е ликвиден световен пазар, няма нищо общо с измислените цени на панелките в София.
Освен акции имам дял в компанията, закоято работя, имам ДЦК, злато, имоти, кеш, всичко. През живота си не съм имал и 1 стотинка дълг.
Чак пък имоти да имаш....нали си се отказал от наследството.... Е виртуални може.... :-)
Не сравнявам портфейл на капиталови с портейл в имоти ( панелките дори не са репер).
Добре е да не бъдем прекалено еуфорични от един "ластик".
п.п. Измислени цени има много, особено при тапетите. Да не давам справки с луковици за лалета, депресии, доткоми и т.н. Последния пример е от няколко дни в бития кон.
И кво му е на коня? От 4к (даже 3800) през 2020 г. е "сринат" на 16к..... мъкаааа
Доводите ти са железни и моето предложение от 30К е съвсем резонно, дори поемам доста голям риск ако двора е малък или съседа отгоре е проблемен тип. Ще изчакам още няколко дни и вероятно ще коригирам офертата надолу.
Ето актуално четиво,не бери грижа за чуждите пари и имоти..
Захлаждане на жилищния пазар Цените са на исторически връх, сделките започват да намаляват, новото строителство бумти. Въпросът не е ще има ли спад, а кога и колко дълбок ще е той.
След осем години непрестанен ръст на сделките и цените през третото тримесечие вече има спад на покупките на имоти. Пазарът на продавача преминава в пазар на купувача, въпрос на време е предлагането да надхвърли търсенето.
Сделките стават по-бавно, но отстъпките в цените засега са единични и символични.
На пазара на жилища в България вече падат есенни листа. По брой сделки деветмесечието на 2022 г. е най-силното за последните 15 години. Но ако се погледнат данните на Агенцията по вписванията (АВ) по тримесечия, новината е друга. След осемгодишното лято с непрестанен ръст на сделките и цените през третото тримесечие вече е регистриран спад на покупко-продажбите, предхождан от забавяне на ръста през второто. В национален мащаб сделките са със 7% по-малко, за София - 15%, за Бургас -14%, за Пловдив - 10%, и за Варна -
Г-н Рибар, току-така не се продава съсобственост. Има си закони.
Каква ти е мисълта? Ако знаеш нещо повече от мен го кажи,аз гледам само обявата и повече подробности отностно кой е собственик и на какви дялове, не знам
Тая обява е пореден пример за кретенизма и дебилизма на БГ брокера. Как може да продаваш къща с двор и да не си написал колко кв/м е двора ?
Другия момент е,че не го знаеш тоя отгоре къв е? Ако е почитател на чашката и силната музика,гориш изцяло.
В Карлово съм ходил доста пъти и е вече цигански град,за съжаление.Пълно с дрипави и мръсни цигани на тумби,навсякъде.Грозна работа.Може би 30-40% от населението.Добре,че са военните и засега май няма големи изцепки.
Ако пък циганин купи етажа,брат му ще оттече.Най-добре е тоя отгоре да го купи,иначе е непродаваем !
Доводите ти са железни и моето предложение от 30К е съвсем резонно, дори поемам доста голям риск ако двора е малък или съседа отгоре е проблемен тип. Ще изчакам още няколко дни и вероятно ще коригирам офертата надолу.
Аз инвестирам на борсата още от 2001 година. Средната ми доходност е 8-9% годишно, като купувам винаги след сериозни спадове. Тази година купувам всеки месец. Дори частта, купена досега през годината да е на загуба, общият портфейл не е, а средносрочно ще съм много напред. Това е ликвиден световен пазар, няма нищо общо с измислените цени на панелките в София.
Не сравнявам портфейл на капиталови с портейл в имоти ( панелките дори не са репер).
Добре е да не бъдем прекалено еуфорични от един "ластик".
п.п. Измислени цени има много, особено при тапетите. Да не давам справки с луковици за лалета, депресии, доткоми и т.н. Последния пример е от няколко дни в бития кон.
По темата: Имам чувството, че сделките здраво са паднали?!? Някой има ли такова инофо от първа ръка. За 3 дена, 4 брокера се сетиха за мене. Явно искат да ми чуят гласа. Знам ли? 3-ма от тях говореха за застой. А според мен си изглежда на спад в сделките
Спаднали са със сигурност - и на мен ми звъняха да ми предлагат да купувам некви дето искаха да купуват мои имоти преди...., но купувам без брокери и само на зелено.....
Странното е че спад на цените поне към момента на оферта няма.. Крайно време е да почне да има.. :-)
Имам чувството, че повечето имигранти в тази тема са някакви виртуални скици. Аз като работех в Брюксел получавах 9000 евро. 2300 евро отиваха за наем, 600 евро за ток, вода, газ. И тук е тънкия момент. Давах на месец по 2000 евро за кюстюми,парфюми, часовници и т.н. защото работата ми го изискваше, и нямаше как да ходя с какво да е. Ходиш ли при клиенти, няма как. 2000 еврака лизинг на колата и бензин. Просто системата там ти дам един лъскав живот. Реално за две години успях да спестя 30 000 евро. При положение, че заминах с идеята да правя кинти... Някакви субекти имали заплата в БГ от 10к и заминали за 10к в чужбинско... Еми глупави хора. С 10к в БГ си крал. С 10к в Западна Европа си средна класа...Даже като живял в Англия, Белгия и България не мога да си представя, че някой от БГ с 10к заплата ще отиде в Западна Европа за същите пари. Просто спада на стандарта на живот е брутален. Наистина брутален. Мога много да говоря за живота на запад от 1-во лице, а не от спомените за разни стринки, вуйни, баби или дядовци...
Относно раждаемостта. Също картинката е следната. Масово, ама масово жените до 30 се отдават на живот, екскурсии, професионално развитие, и други разни глупости. На 35 вече се усещат, че изпускат влака и почват разни приказни за замразяване на яйцеклетки и т.н.... като, че ли някой после ще им ги иска...На запад, е още по-засисено... Там до 40 жените си мислят, че са девойки..., а мъжете са им длъжни за нещо си... И после недоумяват защо мъжете им се женели за рускини, украинки или азиатки...
В голяма степен съм съгласен с това дето си написал, но има няколко детайла. Доходите които си написал, че си имал там се отнасят за не повече от 1-2% от хората. Това е НАД или горна средна класа дори и там. Средната заплата след данъци е 2630 евро, медианната е сигурно 2000 , а нашите гастери работят 90% от тях на под тези 2000.... Що да се ходи там към момента като в София ще вземат без проблем 2000 лева и ще имат поне същият стандарт на живот.... Да си отглеждам децата как беше в Моленбек е по-лошо от Факултето и Красна :-)....Тези по бюрокрацията са на други цифри и е различно....
Относно жените и мен ме уцели - ние почнахме с децата горе долу тамън там -жената около 35.....и затва сега сме навити на още ама е късно....До тогава обикаляхме насам натам...., че с деца малки е сложно.... Кой знае може някой и да го прочете това и да навие неговата жена да почне около 30... 1-2 чавета бонус....
Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за ръста на БВП на страните на ЕС през 2023 г. от 1,5% до 0,3%, отбелязвайки, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиките на повечето държави от блока няма да избегнат рецесия, съобщи Bloomberg.
Очаква се, че в условия на повишена неопределеност, висок натиск на цените на енергоносителите, понижаване на покупателната способност на домакинствата, по-слаба външна среда и ожесточени условия на финансиране еврозоната и повечето страни членки ще влязат в рецесия, се казва в доклада на ЕК за тримесечието.
До края на 2022 г. се предвижда среден икономически растеж на страните членки на ЕС да бъде 3,3%. Европейската комисия обяснява подобрението на прогнозата с увеличаване на потребителските разходи за услуги след премахването на ограниченията, наложени заради COVID-19. През втората половина на тази година икономиката на еврозоната навлезе в по-трудна фаза. В резултат на това той ще намалее с 0,5% през последните три месеца на годината и след това ще намалее с още 0,1% през първото тримесечие на 2023 г.
От доклада следва, че в крайна сметка икономиката на три страни през 2023 г. ще се сблъска със спад. Това са Германия, Швеция и Латвия. При това БВП на Германия, най-голямата икономика в блока, ще намалее с 0,6% за година и ще бъде най-лошият показател в еврозоната.
По прогнозата на ЕК през 2024 г. икономиката на Европа ще набере обороти, увеличавайки се с 1,6% в ЕС и с 1,5% в еврозоната. Чиновници от Брюксел признават, че икономическите перспективи на ЕС “Остават извънредно неопределени”, доколкото военните действия на Русия продължават в Украйна, а “потенциалът за по-нататъшни икономически операции далеч не е изчерпан”.
Според еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони основната заплаха идва от неблагоприятното развитие на газовия пазар и риска от недостиг, особено през зимата на 2023-2024 г.
„Растящите цени на енергията и необузданата инфлация сега взимат своите жертви и сме изправени пред много труден период както социално, така и икономически“, подчерта той, цитиран от Financial Times.
Икономиката на еврозоната страда от рекордна инфлация, която достигна исторически връх от 10,7% през октомври. Очаква се в края на годината ръстът на цените да бъде 8,5% и 6,1% през 2023 г.
Коментар