Първоначално изпратено от ratten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
https://www.investor.bg/a/538-pazari...ite-dve-godini
Отливът на световния дългов пазар през 2022 г. доближава общия за предходните две години
Приблизително 140 трансакции, включително облигации, заеми и обезпечени с активи ценни книжа на стойност поне 75 млрд. долара, са били изтеглени през тази година
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
решението на фед ще засегне ли твоето ежедневие?
Наистина банките са увеличили значително размера на лихвата за потребителските ,а те също са голяма тежест защото до оня ден ги използваха и тях за дофинансиране на ипотеки и разни схеми .
Проблема е че досега реално у нас пазара не е видял истинско поскъпване на кредита .....сега сме Декември и като се замисля за пръв път от доста години ,за последните да кажем 2 месеца по медиите няма реклами за ипотечни кредити ,чат пат за потребителски но не и за ипотечни ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение...
„Това прави банките уязвими към рязка корекция на някои пазари на имоти, особено в сегмента на жилищните имоти, като се има предвид динамиката на цените, наблюдавана през последните години“, казаха от ЕЦБ.[/B]
...препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнениепрепоръка е
- 1 like
Коментар
-
https://www.infostock.bg/infostock/c...reditniya-risk
Риска като фактор се завръща освен лихвите и всичко останало ...
ЕЦБ засилва контрола върху това как банките управляват кредитния риск
13 Декември 2022 09:30
Европейската централна банка ще засили контрола върху това как банките управляват кредитния риск и диверсифицират финансирането, посочи ЕЦБ, докато очертаваше приоритетите си за 2023 г., тъй като еврозоната се насочва към вероятна рецесия и е изправена пред рязко нарастващи разходи за заеми, пише "Ройтерс".
Валутният блок от 19 държави е изправен пред двойния удар на висока инфлация и рязък икономически спад, до голяма степен резултат от войната на Русия в Украйна, която принуди ЕЦБ да затегне условията за финансиране, въпреки че изостря икономическата болка.
ЕЦБ, която контролира повече от 100 големи банки в Европа, заяви, че сега ще разгледа по-отблизо кредиторите, изложени на най-уязвимите сектори, включително енергетиката и търговията с енергия, и също така ще следи внимателно жилищните ипотеки и търговските недвижими имоти.
„По-високите лихвени проценти и бавната или вероятно рецесионна перспектива за растеж може да затруднят капацитета за обслужване на дълга на кредитополучателите в бъдеще. Неотдавнашен надзорен преглед също потвърди недостатъци в контрола на риска на банките, особено при наблюдението на заемите, класифицирането на кредитополучателите в затруднено положение и провизиите“, се казва в изявление на ЕЦБ.
„Това прави банките уязвими към рязка корекция на някои пазари на имоти, особено в сегмента на жилищните имоти, като се има предвид динамиката на цените, наблюдавана през последните години“, казаха от ЕЦБ.
ЕЦБ ще провежда по-целенасочени прегледи на кредиторите, за да насърчи „справедливото и навременно“ признаване на очакваните кредитни загуби чрез по-високи провизии.
„Освен това, нарастващите лихвени проценти и по-високите разходи за строителство вероятно ще повлияят негативно на пазара на търговски недвижими имоти, особено на офис сектора, който вече се разтърсва от промяната в работните практики и търсенето на качество, произтичаща от пандемията“, каза надзорникът.
Друг ключов риск, който трябва да наблюдавате, е как банките се справят с нарастващите разходи за заеми. Кредиторите са взели назаем над 2 трилиона евро (2,11 трилиона долара) ултра евтино, многогодишно финансиране от ЕЦБ, но този механизъм сега се прекратява и кредиторите, които са върнали 800 милиарда евро парични средства от централната банка, трябва да върнат към пазарно финансиране.
"Тази възвръщаемост може да бъде по-сложна, тъй като разходите се покачват и апетитът на инвеститорите към риск намалява, което вероятно ще намали рентабилността на банките и ще постави под въпрос способността им да поддържат коефициенти на ликвидност и финансиране", каза ЕЦБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Възможно е, но на мен ми е интересно, как така за 1 ден вдигат със 100%?
До оня ден банките щавеха с такси,те още го правят де ,но и инфлацията е толкова висока че налага рязко поскъпване на парите ...Това става ,и не е за ден ,предупреждаваха доста месеци вече...За Европа още сме на първото полувреме с поскъпването на заемите така казаха от Европейската банка , в Швеция и Скандинавия имаше лихви от 0 %,1% сега са тройни и пазарите са по стръмното ,у нас да кажем смъкнаха до 2,5 ,2.8%,но от тази база ще станат дубъл поне, а може и повече според зависи какво се случи,но за бизнеса кредитите първи поскъпнаха,потребителските ще отидат в небето поне 10%най малко ще са
Коментар
-
Първоначално изпратено от antani Разгледай мнение
В почти всички банки потребителския е на 7+% лихва. Отвори която и да е банка и гледай
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеКво значение има, скоро при всички.
Затягайте коланите!
Ке друса!
п.п.
Неслучайно ги подгряха кредитополучателите с рекламата "АЗ СЪМ САМО ЦВЯТ ЛИЛАФ".......
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Виж сега когато съм бил аз на площадите и съм се бил с полицията ,хвърлял съм камъни за демокрацията не знам ти какво си правил,тогава бях на 18 години.Сега все още съм готов ,но с овчедушен народ не става.
Коментар
-
Хората обичат да се фокусират върху това нещата да се върнат там, където са били. Но тенденцията" на по-високи лихвени проценти "може да продължи доста дълго време", каза Катрин Камински, главен изследователски стратег и портфолио мениджър в AlphaSimplex Group. "Това е нещо, което хората подценяват."
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
На площада , революция , ти сериозно ли Ники ?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Пачангов докато не дойдеш на площада а си седиш на топличко нищо няма да се промени.Запомни добре това.За да живеем добре това само през Революция .
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Теория на конспирацията ?! Ти сериозно ли ?
ПП Кои са играли мача викаш ?! Берти , детските филми са за деца , порасни вече . Ние техния мач никога няма да играем ! Само ще те открехна , шенгена не ни приемат не заради корупция или нещо от тоя род ! Съвсем на др място е заровено кучето .
Коментар
Коментар