Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Колега всичко това е ваше мнение, но понеже изходната ни позиция се различава няма как да ме разберете....
Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията за периода без да съм я проверявал в НСИ е сумарно под 100% / проверява съм за 2008-20 което беше 20-30%/
Имам и личен пример купено в Гицето Януари 2007 на 750 евро в момента е 2500 , но нека да е само по 3 , инфлацията е пак сумарно под 100%.
Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
Дори и при свръхзастроено място като Банско НЯМА евтино....
Да, взех инфлацията до днес, защото е изоставаща в сравнение с предходните 10 год.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Chio Разгледай мнение
Как ще е вярно за имоти, които никой не иска или няма нужда? Търсене и предлагане, това определя пазара. Дългосрочно, първото намалява, второто се увеличава, резултатът е ясен. Попитайте някой купил в Банско или Слънчев бряг как цените се движат с инфлацията. Инвестирате в жилища, които имат само една цел - за живеене, а населението ни намалява, дори в София.
Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.
Нещата са прости купувам за внуците и правнуците ми защото когато им потрябва те няма да имат възможност да си купят сами с около 95% вероятност освен ако не са в първите 5% по доходи /
А че имотите у нас бият инфлацията с много е извън всякакво съмнение. Това обаче е частен случай защото стартовата позиция на имотите у нас беше много ниска. С десетилетията нещата ще се изравнят приблизително....
Вие избирате някакви частни случаи разбира се за пореден път дори и при тях сте тотално сгрешил.
В Гео Милев цените през 2005 са между 600 и 700 евро видно от имот.бг . В момента е Средна цена на кв.м: 2181 euro.. Т.е. цената е по 3. Инфлацията зспоред калкулатора им е
Индексът на потребителските цени
за месец Декември 2022 г. спрямо месец Юни 2005 г. e 205.4%,
т.е. инфлацията е 105.4%.
Имам и личен пример купено в Гоцето Януари 2007 на 750 евро в момента е Средна цена на кв.м: 2461 euro., но нека да е само по 3 , инфлацията е Индексът на потребителските цени
за месец Декември 2022 г. спрямо месец Януари 2007 г. e 180.9%,
т.е. инфлацията е 80.9%.
Банско и Слънчака са най-най-екстремните примери и Купата е най-навътре за едното място Банско, но от това което много рядко съм гледал - апарт без поддръжка в ГРАДА или до лифта хич ама хич не е евтин....пъти над строителната му себестойност/ Има ''тънки'' имоти без Акт 16 или буквално на майната си или с големи особености в поддръжката ... Нещо като комплекса в Поморие дето Бетерчо му се смее постоянно....
Дори и при свръхзастроено място като Банско НЯМА евтино....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 09:06.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
За какво ги купуваш? За да ги даваш под наем за жълти стинки ли?Last edited by pesimist4o na kvadrat; 03.02.2023, 08:59.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение
Залудо си си губил времето с баба ти ако извода ти е в последното изречение
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеДнес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
1. Ще вдигнат през март с 0,5%
2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
5. Не се водят от политиката на ФЕД.
6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.
А бе до есента на 24 не вярвам да тръгват да намалят лихвите според мен
- 1 like
Коментар
-
Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
Като изключим феноменалните ръстове 2006-2008 и 2021-2022, в останалото време имотите са били под официалната инфлация. Много груб пример - 2005 в Гео Милев квадратът е бил около 700-750 средно, в началото на 2021 - 1200. За същият период НСИ регистрира над 100% инфлация и всички знаем как в действителност я усещаме. Както самият посочвате, като не отчитаме огромните спадове, така не трябва да отчитаме и стръмните покачвания в цените, защото са спекулативни. За 15 години имотите са под инфлацията, освен топ локации, които са нараснали над 100%, но такива е броят на пръсти.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнениеДнес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
2. Свиват бланка с някви смешни 15млрд на месец и то за сега за малък период от време.
3. До края на Юни 2023 трябва да са стигнали до това заветно рестриктивно ниво .
4. Ще задържат лихвите на това ниво ДОСТАТЪЧНО дълго за да са абсолютно сигурни, че няма никакъв риск от завръщане на инфлацията над целевата им стойност от 2%.
6. Спирането на някои подпомагащи мерки в енергетиката ще доведе до увеличение на инфлацията, за това ще трябва да се измислят нови или продължат сегашните.
7. Наблюдават 6 страни в Европа и решенията им се вземат на база техните измерими показатели. Това за мен не е много ОК защото ако в тези 6 страни падне инфлацията до 2%, то няма гаранция и то никаква, че в БГ ще падне под 5%.
- 1 like
Коментар
-
Разбирам че ви е трудно за проумяване поради позицията в която сте..... Ние САМО купуваме и не продаваме каквито и да са цените и очакванията ни.
Имотите не са подходящи за спекула поради транзакционните разходи най-малкото.
- 1 like
Коментар
-
Днес доста време отделих на Лагавата баба, заради която ЕЦБ се беше легнала поне с 6м.
Накратко:
- 2 Харесвания
Коментар
-
За първата част се радвам че си разбрал. Имот не се купува с перспектива 5 или 10 или дори 20 години.
За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)
А за младите поколения имах предвид, че не набутват парите си в имоти, а не,че не купуват жилища ,за да живеят в тях. Това са различни неща.Last edited by Vergil1975; 02.02.2023, 23:37.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение
И при теб ключовата дума е временен спад.Т.е се надяваш дългосрочно цената им да расте.
Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.
За втората част още ти е сложно. Какво ме интересува че младите имат други приоритети и че не купуват ?! Аз не продавам, а евентуално при добри условия бих отдавал под наем.... Та младите пасват за това.... Радвам се че преподаватели като Кр. Петров и Юлката помагат във формирането на подобен мироглед в младите :-)
- 1 like
Коментар
-
Ох уморих се да пиша едно и също. Цената на имотите дългосрочно / разбирай десетилетия/ върви наравно с инфлацията. Това че 1-2-5 години имотите са паднали номинално или са с ръст под инфлацията не променя десетилетната перспектива защото следващите 5 години примерно ще са много напред номинално и много над инфлацията. Все ми е тая относно вече притежаваните имоти каква им е моментната пазарна цена.
Но ме интересува да има номинален спад или много подинфлационен ръст , за да мога да купя още имоти по-лесно....защото имам възможности да го правя в такива трудни за ДРУГИТЕ моменти..... Т.е. имам по-малко купуваческа конкуренция
Дали ще стане така е друг въпрос, защото поколенията се сменят и младите поколения не са чак толкова навити да си набиват парите в имоти. А заради демографският срив все по-малко стават тия,които купуват жилища, за да живеят в тях.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар