IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
    Озаптят ли инфлацията, ще свалят моментално лихвите. При такава задлъжнялост, на никой не му се играе руска рулетка. Безработица, бездомници и бунтове е последното, което искат ФЕД и ЕЦБ. Прозореца ще е много кратък. Такава изкуствена и предизвестена криза, която всички инвеститори са очаквали и са излезли кеш, няма как да е продължителна.
    Тя инфлацията не са казали утре не са я озаптили. Утре всички медии почват да викат че вече няма инфлация и тя умира

    В момента в който им стане напечено ще обявят че са се преборили с инфлацията и ще свалят лихвите

    Парите които напечатаха обаче не са изчезнали те седят и чакат

    Както казвам от няколко дни тайминга му е майката

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

      аз да не съм ти?

      явно не разбираш, че сме на прага на сериозно затягане на кредитирането с всичките произлизащи от това проблеми за пазарите и потреблението като цяло.
      Така де що да не го обуеш още един път в най подходящият момент той си ти е пациент

      Коментар


      • Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

        Баш сега е момента да подковеш Кавръка да купи, релано балона гръмва когато и последните съпротивляващи се предадат и купят
        аз да не съм ти?

        явно не разбираш, че сме на прага на сериозно затягане на кредитирането с всичките произлизащи от това проблеми за пазарите и потреблението като цяло.
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение
          Озаптят ли инфлацията, ще свалят моментално лихвите. При такава задлъжнялост, на никой не му се играе руска рулетка. Безработица, бездомници и бунтове е последното, което искат ФЕД и ЕЦБ. Прозорец ще е много кратък. Такава изкуствена и предизвестена криза, която всички инвеститори са очаквали и са излезли кеш, няма как да е продължителна.
          това е единия възможен сценарий - и трябва да се внимава и не само за ни, но за всякакви други активи..

          има го и шансът и за загубено десетилетие ако само тушират дълговете непазарно... печатницата ще доведе хиперинфлация за месец...та може да не я пуснат..тогава ще има много влачене по корем за всички пазари.
          Last edited by bertram; 17.10.2022, 00:52.
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

          Коментар


          • Озаптят ли инфлацията, ще свалят моментално лихвите. При такава задлъжнялост, на никой не му се играе руска рулетка. Безработица, бездомници и бунтове е последното, което искат ФЕД и ЕЦБ. Прозореца ще е много кратък. Такава изкуствена и предизвестена криза, която всички инвеститори са очаквали и са излезли кеш, няма как да е продължителна.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

              Баш сега е момента да подковеш Кавръка да купи, релано балона гръмва когато и последните съпротивляващи се предадат и купят
              С Кавръка снощи водихме един, меко казано непродуктивен спор. Той твърдеше, че е на пешеходно разстояние от центъра на София, а аз в много по-забутан квартал.
              Реалнастта показа, че разстоянието от неговия блок в Красната 3-та част до пл. Св.Неделя, е абсолютно точно същата, като от моята къща в Редута до пл. Св. Неделя, а именно 3,7км. и не се взима за половин час пеша, както храбро излъга Накавръка, а за 48 минути. Това за достоверността в мненията.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
                Ти си по мненията тип " и така и така", затова те бъзикаше БАЦЕ. Инак за прогностиците, тип шамани, много харесах. И Господ, ако слезе на Земята, не може да каже какво се ЩЕ се случва на даден пазар.
                Ами всъщност просто винаги може "и така, и така"! Иначе е интересно как хем не харесваш прогностиците тип-шамани, хем да не ти се напомня, че всичко е въпрос на вероятности. А ако от поредния ми пост не си разбрал накъде накланят вероятностите за мен, съжалявам.

                Баце си е шегобиец-шаман-талисман. Последно беше сменил 3-4 акаунта, а откакто не съм влизал последните месеци - може би още толкова.Той чакаше златото под 1000 и шорти едно от най-мощните ралита в историята му /пробивът над $1360 през Юни 2019 до $2080 през Август 2020 или 55% за 14 месеца!/. Този сетъп беше един от най-добрите, които бях виждал, затова отделях доста време да пиша в темата за златото тогава - за съжаление имахме доста дълъг рейндж от 2 години между 1360 и 1100, включително и един фалшив пробив, който отся всички надежди - и точно както му е редът, тогава си започна импулсът. Аз все пак направих каквото можах.

                И споменавайки златото, смятам, че там дъното също не е далеч, ако дори вече не е направено. Веднъж да започне импулсно движение нагоре и е доста вероятно да видим нови върхове над $2100-2200 още следващата година. Както казах шаносвете за подобни нови върхове над 4900 SPX са далеч, далеч по-малки.


                Успех!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                  отплеснахме се от темата за имотите сефте

                  гледам euribor и за периода от 1999 до днес последните месеци е най-рязкото покачване(!)
                  това няма да спре след половин %, а вероятно няма да спре и след още 1-2%

                  ще бутат докато докарат една стабилна и сериозна рецесия, която ще смарзи мераците ни за инвестиции и харчове като цяло.

                  пазарът на НИ вероятно първо ще замръзне(но не заради януарските температури), а после в засивисимост от това на кой са му нужни бели пари за черни дни (скрити в тухли) може да има намаления.
                  Баш сега е момента да подковеш Кавръка да купи, релано балона гръмва когато и последните съпротивляващи се предадат и купят

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                    Привет,

                    Включвам се с мой прочит относно динамичната икономическа ситуация. За никого не изглежда да са тайна основните три момента:
                    1. Американските акции вече са в мечи пазар
                    2. Лихвите бележат рекордни повишения за последните няколко десетилетия, а традиционното 60-40 портфолио е с най-лошото си представяне за последния век.
                    3. Броят сделки на НИ намалява за пръв път от началото на бума 2012-2013, изключвайки екзогенни фактори /а именно физическото затваряне на хората през 2020, което причини резкият спад тогава/.


                    Не намирам за особено трудно да се обвърже всичко това. Трендът на лихвите се обрърна и предвид магнитуда на движението, мисля, че е много възможно дъното на лихвите /не реалните!/ да е факт за десетилетия напред. В допълнение, когато правителството на страната тегли дълг на 4.5%, гражданите й е нерузмно да очакват лихви по-ниски от 6-7%. С други думи /ако трендът не се промени рязко/, лихвите по ипотеки ще са силно привлечени от нива 6-7%. Казват, че ще е плавно. Аз не съм толкова сигурен, но да видим.

                    Как лихви от 6-7% ще се отразят на пазара на НИ? Едва ли някой ще се изненада, но не особено добре! Смятам, че най-положителният развой за НИ в една такава ситуация е пазарът просто да замръзне! Полша вече ни прави едно показно. Там лихвите по кредитите вече са над 7%, като само допреди година са били сходни на нашите! В резултат кредитирането е намаляло с над 70%, а обемът на сделките в страната с около 40-50%! Цените, обаче, не са се понижили. Доколкото разбирам масово се замразяват обекти и предлагането също секва, което държи цените. Дали нашите родни строители ще могат да си позволят това, някой с повече информация за това как се строи, може да сподели. Напрактика, до голяма степен това ще предопредели може ли и за колко време пазарът да замръзне, без спад на цените.

                    Досега, донякъде нетрадиционно за мен, направих по-скоро фундаментален оценка на случващото се. Но моята слабост винаги е бил в техническия анализ и се опитвам доколкото мога да го приложа към имотния пазар в София. Има няколко много силни фактора, които ме притесняват повреме на целия текущ имотен бум:
                    1. От началото му през 2012-2013 та досега така и няма година с повече сключени сделки от пика 2007-ма. Това е много нетипично за един истински имотен бум.
                    2. След 10 години "бумтене", което си е един доста дълъг цикъл, сме горе-долу на върха от 2007-ма в долари. Да, за мен е важно какво прави цената в долари!

                    В резултат на горните две, намирам вероятностите за това целият този "имотен бум" да е просто корекция на спада 2007-2012. И ако съм прав някъде от тези нива /2000 долара за квадрат/ следва да започне продължението от корекцията, при която спадът да е равен на първия спад /2007-2012/ или дори да бъде малко по-страшен/рязък. Таргет от 700-1000 долара за квадрат намирам за напълно реалистични, като по-неприятното е, че може да се задържат там и отвъд 2030г. Иначе казано, веднъж приключил този имотен бум, новият е много слабо вероятно да се появи само след 4-5 години, както стана последният път.

                    Относно фондовите пазари и в частност щатските индекси: положението никак не изглеежда добре! Сериозно подкрепи са пробити и макар скоро да очаквам да намерим дъно и да започне рали, мисля, че има сериозни шансове върхът от 4819 да не се превземе това десетилетие. Комбинацията от такъв сериозен мечи пазар, период на вдигащи се лихви и задаваща се рецесия придава на техническия анализ допълнителна тежест.

                    И все пак, може ли нещата да се развият по съвсем различен начин от гореописания? Разбира се! За мен, всеки, който твърди, че "знае" какво се задава, просто трябва да се игнорира. И все пак, моята гледна точка към момента е такава. Единственото бичи, което виждам в този пазар е, че още има "понижители" и че Кавръков още не си е купил имот - но това по-скоро в рамките на шегата. И Биткойн-понижителите, например, бяха прави в един момент - така че дори на върха остават хора, които държат на тезата си, която се оказва вярна (колкото и дълго да е била грешна преди това).

                    Поздрави и успех на всички!
                    Добър анализ

                    Вдигането на лихвите със сигурност ще свали броят на продажбите и ако цената им въпреки това се запази или бавно расте подкрепена от продължаваща инфлация значи ще има стагфлация

                    Аз обаче не виждам переспектива на такъв сценарии защото цените на основните сурувините вече падат, паднаха и навлата по морският транспорт и сега ако ЕЦБ се напрегне малко повече с лихвата ще падне и долърът който привнася инфлация в ЕС

                    Цените на имотите в момента не корелират с доходите на купувачите и трябва или доходите да се вдигат или цените да паднат, аз съм по скоро склонен да заложа на второто

                    Коментар


                    • отплеснахме се от темата за имотите сефте

                      гледам euribor и за периода от 1999 до днес последните месеци е най-рязкото покачване(!)
                      това няма да спре след половин %, а вероятно няма да спре и след още 1-2%

                      ще бутат докато докарат една стабилна и сериозна рецесия, която ще смарзи мераците ни за инвестиции и харчове като цяло.

                      пазарът на НИ вероятно първо ще замръзне(но не заради януарските температури), а после в засивисимост от това на кой са му нужни бели пари за черни дни (скрити в тухли) може да има намаления.
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                        Привет,

                        Включвам се с мой прочит

                        И все пак, може ли нещата да се развият по съвсем различен начин от гореописания? Разбира се! За мен, всеки, който твърди, че "знае" какво се задава, просто трябва да се игнорира. И все пак, моята гледна точка към момента е такава. Единственото бичи, което виждам в този пазар е, че още има "понижители" и че Кавръков още не си е купил имот - но това по-скоро в рамките на шегата. И Биткойн-понижителите, например, бяха прави в един момент - така че дори на върха остават хора, които държат на тезата си, която се оказва вярна (колкото и дълго да е била грешна преди това).

                        Поздрави и успех на всички!
                        Ти си по мненията тип " и така и така", затова те бъзикаше БАЦЕ. Инак за прогностиците, тип шамани, много харесах. И Господ, ако слезе на Земята, не може да каже какво се ЩЕ се случва на даден пазар.

                        Коментар


                        • Липсващите мнения ще намерите тук:
                          Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни? - Форум Инвестор.БГ (investor.bg)
                          रादोस्त

                          Коментар


                          • Привет,

                            Включвам се с мой прочит относно динамичната икономическа ситуация. За никого не изглежда да са тайна основните три момента:
                            1. Американските акции вече са в мечи пазар
                            2. Лихвите бележат рекордни повишения за последните няколко десетилетия, а традиционното 60-40 портфолио е с най-лошото си представяне за последния век.
                            3. Броят сделки на НИ намалява за пръв път от началото на бума 2012-2013, изключвайки екзогенни фактори /а именно физическото затваряне на хората през 2020, което причини резкият спад тогава/.


                            Не намирам за особено трудно да се обвърже всичко това. Трендът на лихвите се обрърна и предвид магнитуда на движението, мисля, че е много възможно дъното на лихвите /не реалните!/ да е факт за десетилетия напред. В допълнение, когато правителството на страната тегли дълг на 4.5%, гражданите й е нерузмно да очакват лихви по-ниски от 6-7%. С други думи /ако трендът не се промени рязко/, лихвите по ипотеки ще са силно привлечени от нива 6-7%. Казват, че ще е плавно. Аз не съм толкова сигурен, но да видим.

                            Как лихви от 6-7% ще се отразят на пазара на НИ? Едва ли някой ще се изненада, но не особено добре! Смятам, че най-положителният развой за НИ в една такава ситуация е пазарът просто да замръзне! Полша вече ни прави едно показно. Там лихвите по кредитите вече са над 7%, като само допреди година са били сходни на нашите! В резултат кредитирането е намаляло с над 70%, а обемът на сделките в страната с около 40-50%! Цените, обаче, не са се понижили. Доколкото разбирам масово се замразяват обекти и предлагането също секва, което държи цените. Дали нашите родни строители ще могат да си позволят това, някой с повече информация за това как се строи, може да сподели. Напрактика, до голяма степен това ще предопредели може ли и за колко време пазарът да замръзне, без спад на цените.

                            Досега, донякъде нетрадиционно за мен, направих по-скоро фундаментален оценка на случващото се. Но моята слабост винаги е бил в техническия анализ и се опитвам доколкото мога да го приложа към имотния пазар в София. Има няколко много силни фактора, които ме притесняват повреме на целия текущ имотен бум:
                            1. От началото му през 2012-2013 та досега така и няма година с повече сключени сделки от пика 2007-ма. Това е много нетипично за един истински имотен бум.
                            2. След 10 години "бумтене", което си е един доста дълъг цикъл, сме горе-долу на върха от 2007-ма в долари. Да, за мен е важно какво прави цената в долари!

                            В резултат на горните две, намирам вероятностите за това целият този "имотен бум" да е просто корекция на спада 2007-2012. И ако съм прав някъде от тези нива /2000 долара за квадрат/ следва да започне продължението от корекцията, при която спадът да е равен на първия спад /2007-2012/ или дори да бъде малко по-страшен/рязък. Таргет от 700-1000 долара за квадрат намирам за напълно реалистични, като по-неприятното е, че може да се задържат там и отвъд 2030г. Иначе казано, веднъж приключил този имотен бум, новият е много слабо вероятно да се появи само след 4-5 години, както стана последният път.

                            Относно фондовите пазари и в частност щатските индекси: положението никак не изглеежда добре! Сериозно подкрепи са пробити и макар скоро да очаквам да намерим дъно и да започне рали, мисля, че има сериозни шансове върхът от 4819 да не се превземе това десетилетие. Комбинацията от такъв сериозен мечи пазар, период на вдигащи се лихви и задаваща се рецесия придава на техническия анализ допълнителна тежест.

                            И все пак, може ли нещата да се развият по съвсем различен начин от гореописания? Разбира се! За мен, всеки, който твърди, че "знае" какво се задава, просто трябва да се игнорира. И все пак, моята гледна точка към момента е такава. Единственото бичи, което виждам в този пазар е, че още има "понижители" и че Кавръков още не си е купил имот - но това по-скоро в рамките на шегата. И Биткойн-понижителите, например, бяха прави в един момент - така че дори на върха остават хора, които държат на тезата си, която се оказва вярна (колкото и дълго да е била грешна преди това).

                            Поздрави и успех на всички!
                            Last edited by exxs; 16.10.2022, 22:14.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 6000 Разгледай мнение

                              Да бе Каврък егати и тъпата тема разправят че тия дето спестявали за имот били мизерствали. Представяш ли си ?
                              Не сме казали, но един не излезе да се похвали, че си прави густото.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                                за себе си мога да кажа, че в момента бюджета за образование на децата отива към 3К на месец (училище + частни уроци + музика) и със сигурност ако ги засиля в кварталното мога да изплащам НИ, но за мен лично е по-важно децата да учат, когато е най-подходящия момент, а не когато съм ги осигурил с по един апарт.

                                но всеки знае за себе си най-добре
                                Скъпичко излиза, но това е решението ако си набутан в тъп квартал. Спестените пари от цената на жилището си заминават само за 5-10 години по частни училища. Най-изгодна е пътеката добър квартал->добро квартално->елитна гимназия->университет топ100 в света.

                                Коментар

                                Working...
                                X