If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
2021 и 2022 бяха рекордни, сега се ремонтират и пускат на пазара за под наем, затова изчакай малко и ще видиш един наводнен пазар. Гледай само какво става във Варна 14 000 имота за под наем а в Сф 11 000. Във 3 пъти по-малка Варна има повече имоти под наем.
Позволявам си да отворя темата за земетръсната устойчивост. Какви са вашите наблюдения, как се разбира кои сгради са по-издръжливи, какво са ви казвали майстори и архитекти и откъде можем да видим дали дадена сграда е строена/санирана с преглед на шайбите и връзките?
Всички стари сгради на "вървежни места" са много зле, защото са бутани колони и стени. Имам познат, който ми каза, че е отказвал такива дейности, но спомена, че на Витошка е масово.
Нищо не свършило. Имаме леко забавяне в момента и после цените отново скачат. Всяка фирма в момента като види инфлация 20% за предходната година си казва че и те трябва да вдигнат цените сега. А сега вече като вдигнат цените това ще отиде в инфлацията за другата година когато пак по същата логика ще вдигнат цените. Инфлационна спирала.
Всичко това ще появи като инфлация тази година. Почва се от големите към малките. И догодина отново. Така докато спестяванията ти станат достатъчно за една студена вода.
А с имотите кво става? Догонват ли инфлацията? А наемите?
Англия първи в западния свят вдигнаха лихвите. Ипотечни лихви 5.3% вече година. И ето година след това наемите са 9.1% по високи, 8% средно за Англия. Инфлация под 8%.
Айде да пренесеме тези сметки в България. Инфлацията ни е над 2 пъти по голяма, лихвите два пъти ниски. Неадекватна монетарна и фискална. Ще има поне 2 години растящи наеми в България, и то ако започне адекватна монетарна и фискална политика, което да бъдем честни няма да стане.
Ако имаше недостиг - да, ама няма. Не стига, че няма, ами идват и новопостроени.
всичките ми квартири се опразниха заради тия съкращения
първо си заминаха 2-3 съкратени от амазон
после от гугъл още 2-3 си събраха багажа
сега и тия от мета ако си тръгнат ....
Не бързай де, чакай да излязат новите дет получиха акт 16 миналата год.
Направи го защото и на мен ми е интересно какво ще кажат. М/у другото видях го в друга обява на 150000 €, чакай ще го потърся защото може да не го познаеш.
Ми направих го!
Само не знам кой лъже?
Брокера каза, че не е чувал да е продаден. Апартамента е на някакъв руснак. Ако някой го интересува въпросният брокер има и друг на 130К втори етаж.
Правете си заключенията кой, какво......
Наемите на офиси в Европа растат с най-бързия си темп от 2008 г. насам
Свободните площи на Стария континент растат, а офис строителството се забавя заради растящите разходи
какво ли може да означава това?
хем се забавя, хем по-високи разходи...
сигурно ще има големи дискаунти, предполагам до около 70%
наемателите са си екстра.
дори да им вдигнат наемите с 10-15%,
какво ги бърка. нека хазяите страдат с тия високи цени на строителството.
означава, че инвеститорите в офис площи трябва да покриват кредити, а ако им седи празно в един момент им се налага мрън-мрън да индексират наемите на отдадените вече площи, защото иначе ще фалират(накратко).
ако си мислиш, че това е много полезно за сектора...не е.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Компанията прехвърля по-високите разходи на клиентите и очаква цените да продължат да се покачват през тази година, но с по-нисък темп
"Когато става въпрос за покриване на инфлацията, която наблюдаваме, в момента покриваме само около 75% от общата инфлация на разходите. Това трябва да надхвърли 100%, за да възстановим брутния си марж", заяви финансовият директор на компанията Греъм Питкетли, цитиран от Reuters.
Жизнено важно е за понижителите да схванат какво им се казва тука. Защото инфлацията миналата година е била 11% (средно в европа), ние вдигаме цените с 13% осигуряваме инфлацията за другата година когато пак ще кажем същото. Сега пренесете сметката за България. И си добавете безвъзмедните пари и новия дълг по вкус. Няма как да се спре влака вече, Не и без адекватна политика и много болка на която крехките мнозинства в парламента са неспособни. В момента сме в активна предизборна кампания и НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ИНФЛАЦИЯТА. Занимават ни с Русия, Магнитски и други нещо които никого практически не засягат.
Позволявам си да отворя темата за земетръсната устойчивост. Какви са вашите наблюдения, как се разбира кои сгради са по-издръжливи, какво са ви казвали майстори и архитекти и откъде можем да видим дали дадена сграда е строена/санирана с преглед на шайбите и връзките?
Компанията прехвърля по-високите разходи на клиентите и очаква цените да продължат да се покачват през тази година, но с по-нисък темп
"Когато става въпрос за покриване на инфлацията, която наблюдаваме, в момента покриваме само около 75% от общата инфлация на разходите. Това трябва да надхвърли 100%, за да възстановим брутния си марж", заяви финансовият директор на компанията Греъм Питкетли, цитиран от Reuters.
Коментар