Първоначално изпратено от Дюри
Разгледай мнение
Аз не вярвам някой да се навие да плаща 1200€ месечно без някакви екстри като например портиер, фитнес на първия етаж, подържана градина и т.н. всичко включено в цената , така че очаквам поне едни 100€ разходи по подръжка на обши части и портиер. Отделно че за тия 40 години за да таргетва такъв наем, апартамента ше трябва да се ъпдейтне 2-3 пъти. Баните може би само 1 път , но кухнята не я виждам като по-малко 2 пъти пълна промяна, шкафове , барплотове, печки , мечки. И не говоря за барплот и шкафове от ламинат. Печки от Wolf и Thermador нагоре. Така, че за да си top of the market ше трябва да се изсръсиш поне 40-50к всеки път. За който иска да спори, само печката и хладилника ше са поне 10к, материала за барплотовете (без рязането и монтажа) поне 3к, българските майстори чувам , че правели чудеса , ма вече взимали като в Германия. Отделно, че 40 години с дограмата от 90-те няма да стане , дори да е в добро състояние ше е морално остаряла и трябва да се смени. Та общо взето идваме до другия мит, как човек седи някъде и прибира едни наеми без да си мръдне пръста. Ми не става, 100€ месечно за подръжката на градината, фитнеса и обшите части са 8% от наема, отделно ремонтите ше глътнат поне 100-150к за тия 40 години. Не знам как е прието в България, боклук , отопление, ток , включени ли са в цената Със застраховките също не знам как сте, но и там ше има едни пари и за имота и за liability. Данъците колкото и да са ниски, пак все трябва са някакви , и вероятно тепърва ще се чуе за тях .. Сметката тук, е че за 30 години плащаш къщата втори път, в България и само наполовина да я плащаш, пак излиза че наемите не са едни пари, които някой ти дава докато си на Бахамите и си забравил че имаш апартамент.
Това което най-много говори срешу наемите е липсата на инвеститори в имоти за наем. Където и да е на запад, има компании на които бизнеса им е да строят апартаментни комплекси с цел да ги дават под наем. И преди съм споменавал, като сетнеш процеса като бизнес намаляваш разходите и за оборудване и за подръжка, осигуряваш стандарт който ти гарантира приход. Не чувам в България да има такива инвеститори ( ако има ме поправете) , което за мен означава , че не могат да се правят пари от наеми.
Едно време Приморско беше село с една почивна станция "Тишина", която работеше като хотел, хората строяха къши на по 3-4 етажа с по 10-15 стаи. На единия етаж живееха а другите 2 отдаваха под наем на чехи и поляци. Като слезнеш на автогарата , бабите стоят и почва пазарлъка, 5 лева, 6 лева ... Умря това, градчето се напълни с хотели, с които бабите не могат да се конкуриртат. Който все оше дава под наем го прави или на ниска цена или се е ъгрейднал с накакви сървиси, ежедневно чистене, рецепция, закуска в ресторанта под къшата и подобно. И пак , техния сезон ше е по кратък, зашото не могат да поемат големи групи, нямат зали за семинари и т.н. Ситуацията с наемите в София прилича на Приморско преди години, няма големи играчи и дребните собственици на 5-10 стаи се изживяват като бизнесмени. В момента когато наемите започнат да стават атрактивни ше се изсипят едни пари, и възвръщаемостта при единичните апартаменти ще падне още зашото ще отидат на дъното на пазара или за лично ползване
Коментар