IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 01.10.2022 0.49
    01.11.2022 0.59
    01.12.2022 1.30
    01.01.2023 1.42
    БНБ Основен лихвен процент

    Коментар


    • Euribor-Zinsen 12 Monate
      03.01.2022 -0,499 %
      vs
      29.12.2022 3,288 %
      https://www.euribor-rates.eu/de/aktu...atz-12-monate/

      Happy New Year!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
        https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_...it_789274.html

        Почнали да освобождават брокери?
        Това защо не се коментира или е неудобно ?

        След строителния бум и сериозния ръст на работещите в сферата на недвижимите имоти там започват да освобождават хора.
        Е да, обаче на годишна база има увеличение:
        Все пак на годишна база увеличението при брокерите на недвижими имоти остава значително - с 8.1% за периода септември 2021-септември 2022 г.
        Ти като няма как по друг начин, това ли измисли да събориш цените

        Коментар


        • РусИ подаде -

          Cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe
          нaй-гoлямo yвeличeниe e peгиcтpиpaнo в Bapнa (+7.0%), cлeдвaнa oт Πлoвдив и Coфия - cъoтвeтнo c (+5,7%) и (+5,6%), a пoнижeниe нa цeнитe ce нaблюдaвa в Pyce (-7.6%).

          B Бypгac цeнитe ca ce вдигнaли c 1,4 % cпpямo пpeднитe тpи мeceцa, a в Cтapa Зaгopa - c 0,2%, пoĸaзвaт oщe дaннитe нa HCИ.

          https://money.bg/property/nsi-tsenit...da-rastat.html

          https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rluyz&f1=1

          https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rluyz&f1=1

          https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...nk=8rluyz&f1=2
          Last edited by unimog; 30.12.2022, 15:29.

          Коментар



          • Фючърсите на Dow падат с 85 точки за най-слабото годишно представяне от 2008 г https://www.investing.com/news/stock...e-2008-2971355

            Коментар



            • По-високите лихви и страховете от рецесия водят до рязък спад на цените на дървесината Цените на дървесината паднаха рязко към края на годината, достигайки ново дъно. Според портала agrarheute прогнозите за следващата година също не са особено оптимистични. Анализаторите не очакват пазарът на дървен материал да се възстанови до 2024 г. На фючърсния пазар в Чикаго марката от 400 долара за 1000 бордови фута (около 2,36 кубични метра) падна доста. Това е спад на цените на дървения материал с повече от 70 процента от мартенския пик от 1450 долара. Според анализаторите растящите лихви и страховете от рецесия са основните причини за продължаващия спад на цените на пазара на дървен материал.

              https://www.n-tv.de/wirtschaft/der_b...e23813148.html

              Коментар


              • https://m.offnews.bg/news/Ikonomika_...it_789274.html

                Почнали да освобождават брокери?
                Това защо не се коментира или е неудобно ?

                След строителния бум и сериозния ръст на работещите в сферата на недвижимите имоти там започват да освобождават хора.

                Коментар



                • 5 финансови тренда приключили през 2022 година

                  30 Декември 2022 12:00

                  Край на евтините пари

                  Бъдещите финансови историци, поглеждайки назад към 2010 г., ще се учудят, че хората наистина са смятали, че лихвените проценти ще останат близо до нулата завинаги. Дори през 2021 г. уважавани инвестиционни къщи публикуваха статии със заглавия като: „Нулата: Защо лихвените проценти ще останат ниски“.

                  Разходите по заемите спадаха от десетилетия; комбинацията от глобалната финансова криза от 2007-2009 г. и пандемията от covid-19 изглеждаше, сякаш ги е залепила вечно за пода.

                  През 2022 г. постоянната висока инфлация разтвори спойката. Федералният резерв на САЩ започна най-бързия си цикъл на затягане от 80-те години на миналия век, като повиши целевия диапазон за своя референтен лихвен процент с повече от четири процентни пункта до 4,25-4,5%.

                  Други централни банки го последваха. Пазарите очакват лихвите да спрат да се покачват през 2023 г. с пикове между 4,5% и 5% във Великобритания и Америка и 3% и 3,5% в еврозоната. Но шансовете те да се сринат обратно към нулата са нищожно малки. Управителите на Фед, например, смятат, че техният лихвен процент ще завърши 2023 г. над 5%, преди да се установи до около 2,5% в дългосрочен план. Ерата на безплатните пари приключи.

                  Смърт на дългия бичи пазар

                  Бичите пазари не умират от старост, гласи поговорката: те се убиват от централните банки. И така беше през 2022 г., въпреки че дългият бичи пробег, който приключи, беше по-стар от повечето. От дълбините след финансовата криза през 2009 г. до нейния пик в края на 2021 г. индексът S&P 500 на водещите американски акции се повиши с 600%. Прекъсванията във възходящия марш – като внезапния спад в началото на пандемията – бяха драматични, но краткотрайни.

                  Тазгодишният срив се оказа траен. S&P 500 падна с една четвърт до най-ниската си точка тази година в средата на октомври и остава надолу с 20%. Индексът на глобалните акции на MSCI падна с 20%.

                  Акциите също не са единственият клас активи, който бе засегнат. Цените на акциите паднаха отчасти, защото лихвените проценти се повишиха, което повиши възвръщаемостта на облигациите и прави по-рисковите активи по-малко привлекателни в сравнение с тях.

                  Същият механизъм натисна цените на облигациите, за да изравни доходността им с преобладаващите лихви. Индексите, съставени от Bloomberg, доставчик на данни, за глобални, американски, европейски и нововъзникващи пазари облигации са се понижили съответно с 16%, 12%, 18% и 15%. Независимо дали цените продължават да падат или не, „бичият пазар във всичко“ приключи.

                  Изпаряващ се капитал

                  Капиталът беше не само евтин през последните години на бичия пазар, той изглеждаше навсякъде. Програмите за количествено облекчаване (QE) на централните банки, разработени по време на финансовата криза за стабилизиране на пазарите, навлязоха в ускоряване по време на пандемията.

                  Заедно централните банки на Америка, Великобритания, еврозоната и Япония изпомпиха повече от 11 трилиона долара новосъздадени пари, използвайки ги, за да натрупат „безопасни“ активи, като държавни облигации, и да намалят доходността им.

                  Това тласна инвеститорите в търсене на възвръщаемост към по-спекулативни ъгли на пазара. На свой ред тези активи процъфтяваха. През десетилетието до 2007 г. американските фирми емитираха 100 милиарда долара от най-рисковия високодоходен (или „боклук“) дълг годишно. През 2010 г. те са били средно 270 милиарда долара. През 2021 г. те достигнаха 486 милиарда долара.

                  Тази година той е намалял с три четвърти. Федералният резерв и централната банка на Англия са отменили своите програми за изкупуване на облигации; Европейската централна банка се готви да направи същото. Ликвидността се източва, и то не само от рисковата страна на дълговия пазар.

                  Първичните публични предлагания (IPO) счупиха всички рекорди през 2021 г., набирайки 655 милиарда долара в световен мащаб. Сега американските IPO-та се очаква да регистрират своята най-слаба година от 1990 г. насам. Стойността на сливанията и придобиванията също е спаднала, макар и по-малко драматично. Капиталовото изобилие се превърна в недостиг на капитал.

                  Стойността побеждава растежа

                  Бичият пазар беше обезсърчително време за „стойностните“ инвеститори, които търсиха акции, които са евтини в сравнение с основните им печалби или активи. Ниските лихвени проценти и подхранваното от QE поемане на риск окончателно изведоха този предпазлив подход от мода.

                  Вместо това, акциите ориентирани към „растеж“, обещаващи експлозивни бъдещи печалби на висока цена в сравнение с техните (често несъществуващи) текущи печалби, излязоха напред. От март 2009 г. до края на 2021 г. индексът MSCI за акциите на глобалния растеж скочи с коефициент 6,4, повече от два пъти над увеличението на индекса на еквивалентната стойност.

                  Тази година нарастващите лихвени проценти обърнаха нещата. При лихви от 1%, за да имате $100 след десет години, трябва да депозирате $91 в банкова сметка днес. Със ставки от 5%, трябва да приберете само $61. Краят на евтините пари скъсява хоризонтите на инвеститорите, принуждавайки ги да предпочетат незабавните печалби пред тези в далечното бъдеще. Акциите за растеж са изчерпани. Стойността отново е на мода.

                  Крипто експлодира (отново)

                  Тези, които смятат, че крипто не е добро за нищо друго освен за хазарт и съмнителни дейности, не могат да се надяват на по-добър пример от падането на Ftx. Предполага се, че крипто борсата е била и уважаваното лице на индустрията, управлявана от Сам Банкман-Фрийд, 30-годишен филантроп и политически дарител.

                  И все пак през ноември фирмата се срина в несъстоятелност с около 8 милиарда долара липсващи клиентски средства. Американските власти сега го наричат „мащабна многогодишна измама“. Г-н Банкман-Фрийд е арестуван на Бахамските острови и бе екстрадиран в Америка, за да бъде изправен пред криминални обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да прекара остатъка от живота си в затвора.

                  Падането на Ftx бележи спукването на последния балон на крипто. В пика си през 2021 г. пазарната стойност на всички криптовалути беше почти 3 трилиона долара спрямо близо 800 милиарда долара в началото на годината. Оттогава спадна до около 800 милиарда долара. Както много други, корените на аферата са в ерата на евтините, изобилни пари и създадения от нея манталитет за всичко.
                  Last edited by keep_calm; 30.12.2022, 13:23.

                  Коментар


                  • Весело посрещане на Новата Година ,на всички !

                    пс:

                    Не забравяйте да се отбележите къде сте ,хапването как е , както си трябва

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

                      Айде че тръгвам за Гърция. Весело посрещане на Новата година и го давайте по-спокойно. И под наем се живее добре. (няколко дни и аз ще съм под наем в 5-звезден хотел)
                      Това последното, което го дописа за 5 звездния хотел беше най-смисленото, което съм чел от теб! Да не забравиш да снимаш храната в чинията и ние да видим какво е лукс! Весело посрещане на НГ!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

                        Айде че тръгвам за Гърция. Весело посрещане на Новата година и го давайте по-спокойно. И под наем се живее добре. (няколко дни и аз ще съм под наем в 5-звезден хотел)
                        Да не забравиш да заредиш резервоара догоре, че след Нова Година дотацията с моите данъци престава да действа.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Traicho_80 Разгледай мнение

                          Спи спокойно, този път ще е различно. Имотя ще е само нагоре до второто пришествие!
                          Айде че тръгвам за Гърция. Весело посрещане на Новата година и го давайте по-спокойно. И под наем се живее добре. (няколко дни и аз ще съм под наем в 5-звезден хотел)

                          Коментар


                          • Click image for larger version

Name:	Capture1.JPG
Views:	1
Size:	31.0 КБ
ID:	4005781

                            Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	1
Size:	49.1 КБ
ID:	4005778


                            Ситуацията в момента напомня по нещо тази през 2008 г. Тогава в началото на годината поскъпването на жилищата е било 31,6%,

                            за да се ускори до 32,2% през следващите три месеца

                            После обаче започна да намалява (виж инфографиката), за да се превърне в спад в началото на следващата година. До края на 2010 г. в България цените на имотите буквално се сгромолясаха, отбелязвайки общо 40-процентен спад.

                            UK 2008 - House prices fall by 16% in 2008

                            https://www.theguardian.com/money/20...ll-in-december
                            Last edited by unimog; 30.12.2022, 11:09.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

                              значи утре да чекаме промо -40% (поне)
                              Спи спокойно, този път ще е различно. Имотя ще е само нагоре до второто пришествие!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ВълчоМечков Разгледай мнение

                                Амааа... започна ли спадоТ? гоУемото МЯУ дойде ли? Къде е? Интересно как хората ще продават имоти за без пари, при положение, че почти липсват ипотечни кредити на 100% (то даже и на 70% няма). Има да чееееекаш...
                                какво става? почна ли големия 40% спад?
                                и са що ше праиме, ше купуваме ли или ще продаваме с дискаунт?
                                на не стане некой да празнува юбилей /50-так/ в децката с тия спадове
                                препоръка е

                                Коментар

                                Working...
                                X