Първоначално изпратено от better
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Тоя път сметката е точна, само не мога да се съглася с реалният ръст на заплатата следващите 3 години било то и в София.
Относно безработицата и демографията. Около мен много народ реве, че няма кой да р1аботи, но същия тоя народ дава 1300 - 1600, а осигурява на прага за позицията. Работници е ясно, че трудно ще намерят, но това слага прът в колелата и на другите. НИскоквалифицираната работна ръка е по европата, а това постепенно ще доведе до изтегляне на чуждестранни инвеститори./пример Делта в Русе/ Бяхме привлекателни с ниски данъци и евтина работна ръка, а а тя вече не еевтина и я няма.
Второто вдигане на лихвите ще обърне колата. Стой и гледай що народ е с ипотека на ръба на възможностите си. За бързите кредити и запорите от ЧСИ няма да ти пиша, ще ти настръхне косъма. Пазара е полюсен и + е пренебрежим особено извън София.
Няма как някой който е взел ипотека 200К лева или още повече евро да има доход под 3-5К... няма кой да му даде. При тях вноската ще се увеличи с повече, но и доходите им ще растат с повече номинално.
Лихви 6-7% по ипотечки не са никакъв проблем за хората, за бизнеси които са с големи кредити ще е по-различно и сложно не отричам. И ако да речем изволнят ипотекари и съответно те да закъсат няма да се случи защото както сам си посочил нископлатените биха си намерили работа веднага, а високоплатените с големите ипотечки би трябвало да имат качества за да са получавали тези заплати и да си намерят също друга работа при нашата демографска ситуация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Първо средната ипотека далеч не е 200К евро / 234 хил. лева,за 2022 за София и много по-малко назад/ и не пиша колко е вноската , а с колко ще се увеличи при повишаване на лихвата с 3% което няма и да стане от веднъж и за 1 година, а ще е процес 2-3 години/ от 3 ГПР на 6/
Средната сума за ипотечки /всички/ по оставащи главници в софия е не повече от 100К ЛЕВА при 3% увеличение / отново това ще е дълъг процес поради начина на формиране на лихвата по ипотечките който е производна на депозитната лихва/ кръчмарската сметка дава 250 лева средно на вноска. на месец
Средната заплата за София за 3 години ще нарасне с повече от 250 лева на месец....
потребление, работни места, приходи от данъци и тн и тн и тн
нещата са навързани
ако беше толкова просто 2009-та нямаше да има драма у нас, а тя драмата в България си беше нищо в сравнение с драмата в по-развити икономики
хората бързо забравят, а други наивно си мислят, че тук сме остров на стабилност.
В нашите среди (ИТ-тата) масово млади хора с хубави заплати от западни компании харчат смело и на кредит. Нови коли, мотори, апартаменти, вили със заплата 6-8-10К всяка банка е склонна да финансира. Един по-сериозен глобален спек и какво правим? Ако от 2-3К (условно) работни места с подобни доходи паднат като бройка с 30-50%... какво правим? Или фалити или емиграция, че да може да си изплащат тук.. или продажби...
Бил съм свидетел (мои познати пострадаха) как за няколко дни се закрива цял отдел във високотехнологична чужда компания, защото някъде си някакъв меринжей решил, че от 3 офиса ще жертва този в банановата република...
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеНе мисля , че 6-7% по ипотеки ще променят нещо генерално.... Тва би било колко 100 лева на месец повече по вноската...айде 200 да са.....Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеПри нашата демографска ситуация лихвите и 50% да станат безработицата нема да мине 10%....
Ти гаче си кусал повече и от Генчо-Минчо ?!
Коментар
-
Първо средната ипотека далеч не е 200К евро / 234 хил. лева,за 2022 за София и много по-малко назад/ и не пиша колко е вноската , а с колко ще се увеличи при повишаване на лихвата с 3% което няма и да стане от веднъж и за 1 година, а ще е процес 2-3 години/ от 3 ГПР на 6/
Средната сума за ипотечки /всички/ по оставащи главници в софия е не повече от 100К ЛЕВА при 3% увеличение / отново това ще е дълъг процес поради начина на формиране на лихвата по ипотечките който е производна на депозитната лихва/ кръчмарската сметка дава 250 лева средно на вноска. на месец
Средната заплата за София за 3 години ще нарасне с повече от 250 лева на месец....
Относно безработицата и демографията. Около мен много народ реве, че няма кой да р1аботи, но същия тоя народ дава 1300 - 1600, а осигурява на прага за позицията. Работници е ясно, че трудно ще намерят, но това слага прът в колелата и на другите. НИскоквалифицираната работна ръка е по европата, а това постепенно ще доведе до изтегляне на чуждестранни инвеститори./пример Делта в Русе/ Бяхме привлекателни с ниски данъци и евтина работна ръка, а а тя вече не еевтина и я няма.
Второто вдигане на лихвите ще обърне колата. Стой и гледай що народ е с ипотека на ръба на възможностите си. За бързите кредити и запорите от ЧСИ няма да ти пиша, ще ти настръхне косъма. Пазара е полюсен и + е пренебрежим особено извън София.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
Пак глупости на търкалета
Ако ипотеките бяха 6-7% отдавна да е умрял БГ пазара на имоти.Само ниските лихви държат мъртвеца полужив.Засега
После ти и другите повдигачи ,поради липса на икономически познания, повтаряте някакви лихви като манна небесна,но изобщо не разбирате за какво става въпрос с тях
Помислете при такива лихви как ще се представя икономиката? Безработицата колко ще нарасне? Дали бизнеса ще може да се финансира изгодно и да дава тези пари които дава и в момента ?
Пълна каша ви е в главите и се сърдите после като ви го кажат
Една от ползите на ЕС е че ликвидира безработицата у нас. Бизнеса ако иска да го има като такъв ще трябва да плаща все повече. Дали ще се финансират с кредити и дали ще имат кеш за заплати след тях е техен проблем , но работници няма да има без заплати....
ПП Мисля че не беше в България и нямаш представа в момента какви хора се явяват на интервюта за работа ..., ако въобще някой дойде. Това за позиции от касиерка и склададжия до средни или дори над средни меринджеи. Имаш ли представа , че идват бармани да управляват ИТ свързани бизнеси за десетки милиони ..... и никой друг.... безработица....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 06.07.2023, 15:04.
Коментар
-
Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение
Бетич, възможно е да си много прав. Какво ни остава обаче, да продадем сегашните си имоти и да събираме пари за да хванем дъното някой ден? BTW ти продаде ли си имотите за да ги рентваш от новите собственици, усещам, че така е по-изгодно при очакваното спукване на балона?
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Малко си пообъркал цифричките, но простено ти е....
на 7% лихва 200 бона в евро за 30 години са ти 2600лв вноска.
Коментар
-
Е,ватник си ,но те е срам да си признаешЛичи ти от 1000км ,а и толкова силно да се жегнеш за военната им немощ е показателна
Средно положения няма Песимист ! Ние сме в EU и NATO,ако не си разбрал.
Смучем им ресурсите и парите,а търсим някаква изгода от някъде си.Ми ние я имаме вече,дадена ни е, и въпроса е заради келеши като теб,да не я загубим,че тогава ще се състезаваме с Африка
И не знам кой е заблудения.Изглежда е тоя който твърдеше,че имотите в Киев сега стрували повече отпреди войната
С другото съм съгласен, че поради много причини за нас в момента няма по добро от Нато и ЕС не го отричам по никакъв начин....не че имаме избор.
Смученето на ресурси е много дискусионен въпрос в коя посока е . Според мен е МНОГО АМА МНОГО в посока на Запад. И преди съм го писал 2 милиона отгледани и обучени работници сме изнесли на Запад безплатно. Това ни носи годишна щета в размер на 30-50 млрд евро , нататък евтини ишлемета, замърсяване на природата, пробутване на гадни субсидирани храни за сметка на наше производство, което е неконкурентно и т.н. ...безкрай са нещата и минуса е наистина огромен А за съответно асимилираната ни демография не искам и да помислям / тези млади хора раждат деца и голяма част остават на Запад дори и Български не могат да говорят..../
Въобще тотален колапс без да е имало война....
С руснаците нямаше да е по-добре и не бих ги избрал...
Проблема се състои в това, че ситуацията ни принуждава да сме с някого. Няма вариант да сме сами. Това което искам е да се продадем колкото се може по-скъпо и трябва да можем да имаме по-добра сделка със Запада....
Относно това Запада да ни метне към Африка е меко казано несериозно. Първо засега не са ни приели за равна част от тях / визи за Америка/ и ограничения за ЕС, но може да го направят като приключат с човешкият ни капитал ще започнат с природните по-ударно / не че и сега не го правят/. Не ги обвинявам отново такива са ни възможностите
И да в гривни цените в Киев растат... нема грешка.....макар и да не съм гледал как са последната година, но така беше след 2014..... в долари паднаха тогава....Last edited by pesimist4o na kvadrat; 06.07.2023, 14:47.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеНе мисля , че 6-7% по ипотеки ще променят нещо генерално....
Ако ипотеките бяха 6-7% отдавна да е умрял БГ пазара на имоти.Само ниските лихви държат мъртвеца полужив.Засега
После ти и другите повдигачи ,поради липса на икономически познания, повтаряте някакви лихви като манна небесна,но изобщо не разбирате за какво става въпрос с тях
Помислете при такива лихви как ще се представя икономиката? Безработицата колко ще нарасне? Дали бизнеса ще може да се финансира изгодно и да дава тези пари които дава и в момента ?
Пълна каша ви е в главите и се сърдите после като ви го кажатLast edited by petrg5s; 06.07.2023, 14:04.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Е,ватник си ,но те е срам да си признаешЛичи ти от 1000км ,а и толкова силно да се жегнеш за военната им немощ е показателна
Смучем им ресурсите и парите,а търсим някаква изгода от някъде си.Ми ние я имаме вече,дадена ни е, и въпроса е заради келеши като теб,да не я загубим,че тогава ще се състезаваме с Африка
И не знам кой е заблудения.Изглежда е тоя който твърдеше,че имотите в Киев сега стрували повече отпреди войната
От цялата тая простотия имаме САМО И ЕДИНСТВЕНО ЩЕТИНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 1 like
Коментар
-
Не мисля , че 6-7% по ипотеки ще променят нещо генерално.... Тва би било колко 100 лева на месец повече по вноската...айде 200 да са....
В Лидъл гледах вече 1900 лева заплата....в смотания Т-маркет преди няколко месеца гледах 1400 нето....средна възраст на касиерките там е 76 години сега.....живи и здрави да са бабите касиерки....
на 7% лихва 200 бона в евро за 30 години са ти 2600лв вноска.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Не мисля , че 6-7% по ипотеки ще променят нещо генерално.... Тва би било колко 100 лева на месец повече по вноската...айде 200 да са....
В Лидъл гледах вече 1900 лева заплата....в смотания Т-маркет преди няколко месеца гледах 1400 нето....средна възраст на касиерките там е 76 години сега.....живи и здрави да са бабите касиерки....
1. спад в общо потребление на стоки и усулги
2. спад в строителството
3. 1 и 2 водят до безработица в определени сектори първо малка, а после не толкова малка
4.
5.
6.
ако си теглил 200К на 2.8% на 5.8% няма да ти е гот, а ако те съкратят какво правиш?
малко хора си дават сметка колко хиляди семейства се издържат именно покрай сектор ново строителство
колко ддс влиза в държавата при продажбата на тази продукция
колко ддс влиза при продажбата на мебели, фаянс и тн пак покрай тази продукция
спре ли сектор ново строителство ще има значително намаление на много приходи за много сектори вкл и държавата
когато икономиката насочи силата си да трупа тухли в един момент се нарушава балнса и при обръщане на тренда нещата стават доста неприятни.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеТа грешиш и относно другото - по никакъв начин не съм руски фен, не съм и американски , а гледам кое е най-изгодно за нас като страна.
Мале като се замисля колко си заблуден -Личи ти от 1000км ,а и толкова силно да се жегнеш за военната им немощ е показателна
- 3 Харесвания
Коментар
-
А 5% повече лихва при 200кЕвро ипотечка са 1600 лева отгоре, не 100. Тук говорим за масовия ипотекар - прошлякът с 3000-4000 заплатка, който е подведен от брокерастите и банкерите че може да си позволи подобна сума.
- 1 like
Коментар
Коментар