IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

    Моите отговори са обосновани с факти защото пазара на НИ в БГ е жив и съществува След като те прочетох как никой не може да купува си помислих ,че купуват марсианците , а купувачите все хора хахаха Отделно виждам и колко много народ се е наредил на гюме да купува имоти и всички от горните групи, та ето ти ги и фактите Какво ще се случи , ами нищо което не се е случвало , някой ще купуват, други ще почакат и като видят ,че нищо не се случва и те ще купуват ,а трети ще чакат и никога няма да купят
    Пазара на НИ не само че е жив, а е в най- големия си възход (връх) и след всеки връх има падение, винаги е имало и ще има.Така че си права ''нищо което не се е случвало". Обсъждахме кой има излишен кеш за да купи или кеш който иска да инвестира от дадените групи. Тези които са се наредили на гюме да купуват са с ипотека и те последните 2 3 месеца леко се поизплашиха от дигането на лихвите която е на рекордни ниски нива в България, а и не само от това, а и обедняването от инфлацията ги кара да се насочат в затягане на бюджетите и избягване на допълни разходи. Да не говорим огромни инвестиции. Които биха могли да имат потенциала да са губещи.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

      Вече не кълват на тези цени
      Преди някоя и друга година да - сългасен съм, че се вложиха доста пари в имоти, но ситуацията се промени.

      Усеща се и по броя сделки с кредит. В София вече едва ли не всяка втора сделка е подплатена донякъде с кредит. Нека излезе статистиката за първото тримесечие на 2023-та и ще може да видим дали това съотношение пада или не. Банките неслучайно не вдигат рязко условията, защото има доста ново капарирано, което тепърва ще се доплаща и прехвърля и там обикновено 'играе ипотеката'.
      Берти,

      Има съдба ,вчера леко разтресе земята ,днеска по-силно повишителите изпуснаха много ,много обиди ,много нещо ,явно земните сили вече си реагират ..

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
        Преди малко разтресе!
        Не е на добре тази работа.
        Започва да тресе навсякъде!
        Предрекал съм ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ВОЙНИ ЗА ПОВИШИТЕЛИТЕ -Ковида не успя ,войната не успя ,сега дойдоха земетресенията !
        Тяхната алчност ще бъде наказана !

        Помнете ,оня горе гледа !

        Я вижте какво став в Германия ,локомотива на Европа !

        https://www.investor.bg/a/534-novini...a-imotniya-bum
        Най-резкият спад на жилищните цени в Германия от десетилетия слага край на имотния бум

        Резкият ръст на лихвите потиска търсенето на ипотечни кредити в еврозоната

        Коментар


        • Преди малко разтресе!
          Не е на добре тази работа.
          Започва да тресе навсякъде!
          ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

            Знам, че за средния човек на 2К заплата в София изглежда невъзможно, но има едни 10,000 човека с 6-цифрен годишен доход. И едни хиляда с близо до или над 7-цифрен. Тези хора са пазарували тухла преди, сега продължават да пазаруват и ще продължават да пазаруват в бъдеще.

            Мой познат, основател на българска хостинг компания с около 50млн оборот, сега започва да строи сграда. Може би се питате за какво му е.... и аз го питах. Вика, ако се скапе бизнеса, да имам план Б. А по-добър дългосрочен план от жилищно строителство на добро място в София няма Качествен тухлен депозит с растяща стойност за поколенията.
            Обяви няма никъде, в приятелския кръг се разпродава на този един етаж, на онзи един етаж, на него пентхауса и още 1-2 етажа за под наем... да не би в крипто или акции да е по-добре?

            "Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.
            Здравей,
            в момента нямам интерес за покупка или продажба и следя темата само от любопитсво за да съм в крак с промените. Все пак мога да споделя мойте мисли за горният пост. От тези 11'000 с шест и седемцифрен доход 10'000 вече са си купили жилище и само малка част от тях ще продължат да купуват жилища, това са тези които разбират от този бизнес. Останалите вероятно имат друг вид бизнес който ще им е преоритет при инвестирането. Останалите 1000 не са си купили жилище вероятно защото много пътуват и не са решили дали ще останат в София/България или ще изберат чужбина.
            Примера който даваш за познатият с хостинг компанията за мен е по-скоро с обратен смисъл. Собственик на печеливш бизнес създава нов бизнес който обаче не е печеливш самостоятелно, а се крепи на помощ от първият бизнес. Това е търсене на безопасно пристанище, а не нов още по-печеливш бизнес. И в крайна сметка строителното приключение може да излезе в крайна сметка на минимална печалба или минимална загуба. Нула на нула. Със същата сила можеше да инвестира в злато или произведения на изкуството.
            Твърдението "по-добър дългосрочен план от строителство на добро място в София няма" е доста спорно. Може доброто място за строителство да е на морето или някой планински курорт. Може да е в някой енергиен проект. С други думи най- печелившият план може да е далече от София и от тухлитте.
            Печалбата от сделката се прави в момента на сделката. Това да чакаш в дългосрочен план да има печалба си е хазарт.
            Двигателят на пазара на жилища според мен е друг. Млади семейства, студенти с богати родители от провинцията, хора връщащи се от чужбина с готови пари и богати чужденци които по желание или по принуда живеят в София.

            Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

            Коментар


            • Усетихте ли земетресението? Аз нали ви казах да застраховате имотитУ в София.

              https://blitz.bg/intsidenti/izvnredn...ews937065.html

              И линк ви бях дал -

              https://earthquake.usgs.gov/earthqua...87554,65.39063
              Last edited by unimog; 14.02.2023, 15:37.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнение
                Дюри както съм забелязал твоите отговори не са обосновани на факти, а на някакъв принцип, лесно е да се каже ,,хората имат кеш купуват,,. На Иван93 отговорът беше доста по смислен и реален. Да има хора които имат кеш. Кешът от работен доход. Хората в България с големи заплати които могат да си позволят да заделят за по един апртамент на 4 5 години заплати са твърде малко . Те са малцинство на пазара. ,,Кой от наеми,,- наемите в България са нищожни със сравнение с цените на апартаментите. Хората от крипто пазара това е най- смешната група от хора които си обявила за потенциални купувачи на пазара на имоти. Не помня колко е на процента българи които са инвестирали в крипто от глава на населението, но той е нищожен може би беше към 2 процента . И от тоя процент хора като извадим 90% от тях че са загубули, а другите 9 от 10 процента които остават пак набиват в крипто понеже то е като хазарт. Направо може да извадим тая група като цяло от потенциални купувачи. И последната група Търговците които би трябвало да имат кеш, ще цитирам и използвам отговора на Полакс защото не ми се влиза в подробности ,,Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу,,.Ако при тях търговията е 25% надолу за стоките от жизнена необходимост може да разберем при останалите Търговци че положението е ЯСНО наистина.
                Моите отговори са обосновани с факти защото пазара на НИ в БГ е жив и съществува След като те прочетох как никой не може да купува си помислих ,че купуват марсианците , а купувачите все хора хахаха Отделно виждам и колко много народ се е наредил на гюме да купува имоти и всички от горните групи, та ето ти ги и фактите Какво ще се случи , ами нищо което не се е случвало , някой ще купуват, други ще почакат и като видят ,че нищо не се случва и те ще купуват ,а трети ще чакат и никога няма да купят

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнение

                  Всяка продажба на имот, реално е къса сделка за продавача. Иначе имотния пазар наистина е инертен и тромав. Работата е там, че апарт отдаден под наем с да кажем скромна 3% доходност, ако се продаде в неподходящ момент(което е реална къса сделка) с цел да се купи на по-добра цена след време, разчита само и единствено на бърз срив в цените за да има смисъл. Заради високите разходи по придобиване и пропуснатите ползи от наеми. Т.е. при спад под 10% на година и средна доходност 3% е абсолютно нерелевантно да се продава, ако не очакваш спада да продължи поне 3-4 години.

                  Заради политиката на централните банки с количествени улеснения и облекчения на ликвидността, да се играе срещу тях и да се излиза кеш за дълъг период от време е много, ама много рисково. И тук не говорим само за имоти, а като цяло.
                  Много от продавачите продават и купуват друг имот, много от продавачите продават имоти без наематели. Продават, защото им трябват пари за друго, или просто да си поживеят с пари изкарани без труд -- има и такива. Продават, щото са закъсали с бизнеса, с кредит, или с болест. Или продават наследствени имоти и делят парите. Варианти бол... Много крайна и обслужваща тезата ти хипотеза си изказал. Масата от хора с по едно-две жилища не спекулират на имотния пазар. Спекулират хора с много имоти и основно хора свързани със строителния бизнес. Тия къси продажби, за които говориш са в главите на не повече от 5-10% от хората и това са основно по-заможни такива.

                  Коментар


                  • Поправям се за лихвата. Депозит до една година е с никаква лихва - Пощенска банка.
                    Пак в същата банка почти запазват нивата на ипотечните лихви.
                    Не знам поради каква причина го чакате тоя спад със 70 процента, ама знае ли човек.
                    Аз чакам мяуто да си взема къщичка на първа линия море.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнение
                      Дюри както съм забелязал твоите отговори не са обосновани на факти, а на някакъв принцип, лесно е да се каже ,,хората имат кеш купуват,,. На Иван93 отговорът беше доста по смислен и реален. Да има хора които имат кеш. Кешът от работен доход. Хората в България с големи заплати които могат да си позволят да заделят за по един апртамент на 4 5 години заплати са твърде малко . Те са малцинство на пазара. ,,Кой от наеми,,- наемите в България са нищожни със сравнение с цените на апартаментите. Хората от крипто пазара това е най- смешната група от хора които си обявила за потенциални купувачи на пазара на имоти. Не помня колко е на процента българи които са инвестирали в крипто от глава на населението, но той е нищожен може би беше към 2 процента . И от тоя процент хора като извадим 90% от тях че са загубули, а другите 9 от 10 процента които остават пак набиват в крипто понеже то е като хазарт. Направо може да извадим тая група като цяло от потенциални купувачи. И последната група Търговците които би трябвало да имат кеш, ще цитирам и използвам отговора на Полакс защото не ми се влиза в подробности ,,Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу,,.Ако при тях търговията е 25% надолу за стоките от жизнена необходимост може да разберем при останалите Търговци че положението е ЯСНО наистина.
                      Супер, изяснихме пазара на купувачите, че е свит. Сега остава да сложим и другата страна на уравнението - продавачите. Един хубав анализ от тоя тип, може много да помогне на "мерилката".

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Duran Разгледай мнение
                        Дюри както съм забелязал твоите отговори не са обосновани на факти, а на някакъв принцип, лесно е да се каже ,,хората имат кеш купуват,,. На Иван93 отговорът беше доста по смислен и реален. Да има хора които имат кеш. Кешът от работен доход. Хората в България с големи заплати които могат да си позволят да заделят за по един апртамент на 4 5 години заплати са твърде малко . Те са малцинство на пазара. ,,Кой от наеми,,- наемите в България са нищожни със сравнение с цените на апартаментите. Хората от крипто пазара това е най- смешната група от хора които си обявила за потенциални купувачи на пазара на имоти. Не помня колко е на процента българи които са инвестирали в крипто от глава на населението, но той е нищожен може би беше към 2 процента . И от тоя процент хора като извадим 90% от тях че са загубули, а другите 9 от 10 процента които остават пак набиват в крипто понеже то е като хазарт. Направо може да извадим тая група като цяло от потенциални купувачи. И последната група Търговците които би трябвало да имат кеш, ще цитирам и използвам отговора на Полакс защото не ми се влиза в подробности ,,Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу,,.Ако при тях търговията е 25% надолу за стоките от жизнена необходимост може да разберем при останалите Търговци че положението е ЯСНО наистина.
                        Най-после...вече започнаха да се появяват и смислени съждения.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Дюри Разгледай мнение

                          Много са хората с кеш Всеки го е изкарал по различен начин, кой от работен доход, кой от крипто, кой от наеми, кой с търговия и т.н. и тн. Много искат да инвестират в НИ и много печелят от това. Ясно е прав си
                          Дюри както съм забелязал твоите отговори не са обосновани на факти, а на някакъв принцип, лесно е да се каже ,,хората имат кеш купуват,,. На Иван93 отговорът беше доста по смислен и реален. Да има хора които имат кеш. Кешът от работен доход. Хората в България с големи заплати които могат да си позволят да заделят за по един апртамент на 4 5 години заплати са твърде малко . Те са малцинство на пазара. ,,Кой от наеми,,- наемите в България са нищожни със сравнение с цените на апартаментите. Хората от крипто пазара това е най- смешната група от хора които си обявила за потенциални купувачи на пазара на имоти. Не помня колко е на процента българи които са инвестирали в крипто от глава на населението, но той е нищожен може би беше към 2 процента . И от тоя процент хора като извадим 90% от тях че са загубули, а другите 9 от 10 процента които остават пак набиват в крипто понеже то е като хазарт. Направо може да извадим тая група като цяло от потенциални купувачи. И последната група Търговците които би трябвало да имат кеш, ще цитирам и използвам отговора на Полакс защото не ми се влиза в подробности ,,Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу,,.Ако при тях търговията е 25% надолу за стоките от жизнена необходимост може да разберем при останалите Търговци че положението е ЯСНО наистина.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение

                            Няма база за сравнение с борсите. Пазара на НИ е инертен и тромав, невъзможно е да скъсиш.
                            За да купуваш ти трябва кеш, а той намалява. Инфлацията намали покупателната способност на доходите. Оборотите по хр. магазини са с 20-25% надолу. Който е купил с кредит вече му пари дори без да има значително повишение на лихвите по кредитите. Пазара обръща и въпросът е къде и кога ще спре.
                            Имам си набелязани в единият от сайтовете и всекинден идват на мейла рупорти за намалена цена. Така беше и от 2010 - 2013.
                            2029 ще започне новия цикъл.
                            Всяка продажба на имот, реално е къса сделка за продавача. Иначе имотния пазар наистина е инертен и тромав. Работата е там, че апарт отдаден под наем с да кажем скромна 3% доходност, ако се продаде в неподходящ момент(което е реална къса сделка) с цел да се купи на по-добра цена след време, разчита само и единствено на бърз срив в цените за да има смисъл. Заради високите разходи по придобиване и пропуснатите ползи от наеми. Т.е. при спад под 10% на година и средна доходност 3% е абсолютно нерелевантно да се продава, ако не очакваш спада да продължи поне 3-4 години.

                            Заради политиката на централните банки с количествени улеснения и облекчения на ликвидността, да се играе срещу тях и да се излиза кеш за дълъг период от време е много, ама много рисково. И тук не говорим само за имоти, а като цяло.
                            Last edited by Bad_Bear; 14.02.2023, 13:46.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

                              Знам, че за средния човек на 2К заплата в София изглежда невъзможно, но има едни 10,000 човека с 6-цифрен годишен доход. И едни хиляда с близо до или над 7-цифрен. Тези хора са пазарували тухла преди, сега продължават да пазаруват и ще продължават да пазаруват в бъдеще.

                              Мой познат, основател на българска хостинг компания с около 50млн оборот, сега започва да строи сграда. Може би се питате за какво му е.... и аз го питах. Вика, ако се скапе бизнеса, да имам план Б. А по-добър дългосрочен план от жилищно строителство на добро място в София няма Качествен тухлен депозит с растяща стойност за поколенията.
                              Обяви няма никъде, в приятелския кръг се разпродава на този един етаж, на онзи един етаж, на него пентхауса и още 1-2 етажа за под наем... да не би в крипто или акции да е по-добре?

                              "Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.
                              Бедният човек ще си купи бюджетен апартамент в Перник или къща в Своге и ще пътува всеки ден до София. Не е много път и си заслужава заради голямата заплата.

                              В Белгия и в Германия също правят така. Пътуват с влак.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ivanvg93 Разгледай мнение

                                Знам, че за средния човек на 2К заплата в София изглежда невъзможно, но има едни 10,000 човека с 6-цифрен годишен доход. И едни хиляда с близо до или над 7-цифрен. Тези хора са пазарували тухла преди, сега продължават да пазаруват и ще продължават да пазаруват в бъдеще.

                                Мой познат, основател на българска хостинг компания с около 50млн оборот, сега започва да строи сграда. Може би се питате за какво му е.... и аз го питах. Вика, ако се скапе бизнеса, да имам план Б. А по-добър дългосрочен план от жилищно строителство на добро място в София няма Качествен тухлен депозит с растяща стойност за поколенията.
                                Обяви няма никъде, в приятелския кръг се разпродава на този един етаж, на онзи един етаж, на него пентхауса и още 1-2 етажа за под наем... да не би в крипто или акции да е по-добре?

                                "Ненаядоха се тия богаташи". Обикновеният човек го духа както обикновено. Но хората с пари в България си залагат на тухлата дългосрочно. Пък ако ще и заключена да стои.
                                Вече не кълват на тези цени
                                Преди някоя и друга година да - сългасен съм, че се вложиха доста пари в имоти, но ситуацията се промени.

                                Усеща се и по броя сделки с кредит. В София вече едва ли не всяка втора сделка е подплатена донякъде с кредит. Нека излезе статистиката за първото тримесечие на 2023-та и ще може да видим дали това съотношение пада или не. Банките неслучайно не вдигат рязко условията, защото има доста ново капарирано, което тепърва ще се доплаща и прехвърля и там обикновено 'играе ипотеката'.

                                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                                Коментар

                                Working...
                                X