Първоначално изпратено от unimog
Разгледай мнение
Прибраха се голи като пушка и сега са ми съседи в Гоцето / близка сграда/ и живеят в НАСЛЕДСТВЕН 2-стаен апарт с отделна кухня... 4-мата ...мъка ама за повече нема кеш. Това след 20-ина години в Канада . Там са живели в голяма къща ПОД НАЕМ в предградие , а децата са учили в местното училище с тъмни и жълти без почти никакви бели / кварталната среда/ и са били ок докато един човек от семейството не получава здравословен хроничен проблем.... Това ги занулява за няколко години на всичко което са спестили и си идват тук. Оказва се че нашата смотана здравна каса ПЛАЩА за лечението на този проблем , а там си плащат от джоба на десеторни цени....и се лекуват .... докато имат кеш....
А да уточня, че у нас родителите работят в ИТ сферата въпреки че са около 50-ака....и нямат финансови проблеми ТУК....
Наясно съм че 90%+ от хората в Щатите или Канада или друго добре платено място няма да се върнат освен след пенсия ако има такава. Отишли са там обикновено когато финансовата разлика и стандарта беше в десетки пъти разлика, купили са си жилища евентуално, деца в смесени бракове и забравили или не говорещи български..... Те са вече асимилирани и ще са едва ли не чужденци ако се върнат у нас а децата им изцяло.
Но сега вече разликите са значително по-малки със Запада особено Европа и поради това миграцията е положителна вече / повече се връщат откокото заминават/Стандартни процеси през коирто са преминали едно време и Испания и Португалия , после Полша и Чехия после Балтийските , сег а сме ние и Румъния....Ако изкарат данни за 23 година ще ми е интересно да видя как е била миграцията....след изнасянето на временните украинци в някаква степен.
Коментар