Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Точно в периода 2007-2011 имаше доста ипотеки с променена нагоре лихва. На приятели вноската в евро стана *2.
В тая тема всеки генерализира и смята, че ако нещо не го в засегнало, то не се е случило...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
Аз пък си спомням и друго неприятно нещо - точно след като стана голямото МЯУ в Щатите, един ден гледах по нашата телевизия някакво момиче как се жалваше - изтеглило ипотека и си взела маломерна двустайка точно на върха. След като гръмнаха нещата в САЩ, внезапно стойността на която българската банка оценява имота и се понижава, имотът вече не можел да служи за обезпечение по ипотеката, и кредитът и станал предсрочно изискуем.
Банката си взема имота и го продава на търг за много по-малко пари, а момичето останава без имот и освен това е принудено да доплаща още много пари, докато покрие оставащата разлика между продажната цена и изтегления кредит.
И тогава имаше много такива неприятни случаи.
При много банки за малък кредит (т.е. кредит за малък апартамент) не правят проблем с обезпечението, стига заемополучателят да плаща вноските редовно. Оценките на апартаменти много варират и се манипулират.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеТая житейска история така ми се е набила в главата, че сигурно заради нея съм толкова консервативен по отношение на кредит и най-вече големи ипотечки.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение
На един българин ще се падат по 20-30 жилища тогава и ще са буквално без пари.И от тези българи >50% ще се цигани и разни други.
Според мен ще има и масови обезлюдени малки градове ,както и разрушаване на цели квартали ,сегашно ново строителство и преусторяване
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеколичките са малко, а тухлите са много.... та % собственост ще ни е последна грижа след 25г (2049-та)
Според мен ще има и масови обезлюдени малки градове ,както и разрушаване на цели квартали ,сегашно ново строителство и преусторяване
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение..
Твърдо въпвим по пътя на ЕС. Нужни са поне 35% наематели.
фиксирането в % собственост, когато всеки втори или трети млад човек (от малкото които ги има нормални) иска да ходи да живее под наем в чужбниа.. в дългосрочен план ще е много тежко бреме за пазара на НИ в България.
това, че някакви чичаци като нас си смятат аквитите или като лордчето цифрите.. въобще не означава, че после ще има кой да ги обитава и подържа тези активи.
като мина покрай кварталната градинка - има няма 10 майки с колички (в пикови моменти и хубаво време), а в същото време се строят няколко нови кооперации къде по-големи къде по-малки
количките са малко, а тухлите са много.... та % собственост ще ни е последна грижа след 25г (2049-та)Last edited by bertram; 13.12.2023, 12:37.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 3 Харесвания
Коментар
-
Шест нации в Европа са по-имотни от българите ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ
Съществува тясна връзка между процента собственост – колкото по-скъп е квадратният метър жилищна площ, токова по-нисък е процентът на собственост.
Поглеждайки данните на европейско ниво – 68% от населението на ЕС живее в собствен дом, а 32% са хората са под наем.
===2049===
Твърдо въпвим по пътя на ЕС. Нужни са поне 35% наематели.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
В периода 2004-2007 г. хубавите обяви бързо изчезваха и цените растяха всеки месец.
И беше много трудно да купиш нещо читаво в твоя квартал. Аз съм се опитвал и не стана от първия път.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеСемейни приятели на родителите ми, изживяха страшно много през кризата от 2008-2012г. Жената работеше административна средноплатена работа, а мъжът гастролираше в чужбина и беше с добър доход, спрямо нашенския стандарт. Имаха заделени пари, но не купиха през 2005г., както направиха нашите, усещайки задаващата се инфлация покрай еуфорията от ЕС и НАТО. А и нямаха зор, защото сина им бил още малък, детската си му е добре.
Купиха през 2008г. със същите тези пари, обаче + ипотека. Шока дойде, когато се сринаха цените и за капак им покачиха и лихвите. А сина им и той вече поотраснал, си иска своето. В крайна сметка, успяха да го изплатят, но не един път са разказвали през какво са преминали на чисто психологическо ниво.
Тая житейска история така ми се е набила в главата, че сигурно заради нея съм толкова консервативен по отношение на кредит и най-вече големи ипотечки.
проблем има, когато се сговни икономическата среда и имаш риск от загуба на работа или ако си с частен бизнес - съществен спад на дохда (понякога и фалит)
много много много малък процент от хората с големи ипотеки имат заделени пари за черни дни, които да може да им стигнат за повече от месец-два - на практика не само ипотеки, а лизинги и дългове по кредитни карти са ежедневие.
Срещу този дълг в повечето случаи тежи една хубава 'оптимистична'(меко казано) оценка на имот(и), която обаче не помага при безработица или значителен спад на доходите.
Когато икономиката забуксува приказки на маса от сорта на "Аз на тоя апарт мога да му взема 2500Е на квадрат още утре..." - спират да важат, защото можещите да вземат тия пари утре (на думи) стават много повече от можещите и желаещите да им ги платят.
И остава чистата сметка : доходи >> вноски по кредитите, а когато нещата се задълбочат и няма резерви в широка маса кредитополучатели нещата стават трудни с реализацията на до скоро супер желани и активни активи (в случаят НИ)Last edited by bertram; 13.12.2023, 12:03.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
+1
В периода 2009-2013 г. на много хора с ипотеки в българските банки им вдигнаха лихвите, някои от тях имаха и лизинг за кола. И се получиха неприятни ситуации, с хора, които не могат да смятат и искат да живеят луксозно над възможностите си. На мен също ми вдигнаха вноската с над 100 лв.
Аз обаче се взех в ръце и с 5 последователни частични предсрочни погасявания (в рамките на 4 г.) успях да си изплатя ипотечния кредит за 10 г. Дори кредитната инспекторка коментира, че другите заемополучатели нямат такъв потенциал да изплащат, "Ти го стопи",.
Отново в периода 2009-2015 г. съм виждал изгодни обяви за апарти, пуснати евтино, с потенциал за наеми и препродажба, но как да действам при несигурна обстановка. Това, че аз съм ги харесал, не означава, че и клиентите ще ги харесат.
Банката си взема имота и го продава на търг за много по-малко пари, а момичето останава без имот и освен това е принудено да доплаща още много пари, докато покрие оставащата разлика между продажната цена и изтегления кредит.
И тогава имаше много такива неприятни случаи.Last edited by Frosty; 13.12.2023, 12:42.( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bad_Bear Разгледай мнениеСемейни приятели на родителите ми, изживяха страшно много през кризата от 2008-2012г. Жената работеше административна средноплатена работа, а мъжът гастролираше в чужбина и беше с добър доход, спрямо нашенския стандарт. Имаха заделени пари, но не купиха през 2005г., както направиха нашите, усещайки задаващата се инфлация покрай еуфорията от ЕС и НАТО. А и нямаха зор, защото сина им бил още малък, детската си му е добре.
Купиха през 2008г. със същите тези пари, обаче + ипотека. Шока дойде, когато се сринаха цените и за капак им покачиха и лихвите. А сина им и той вече поотраснал, си иска своето. В крайна сметка, успяха да го изплатят, но не един път са разказвали през какво са преминали на чисто психологическо ниво.
Тая житейска история така ми се е набила в главата, че сигурно заради нея съм толкова консервативен по отношение на кредит и най-вече големи ипотечки.
И беше много трудно да купиш нещо читаво в твоя квартал. Аз съм се опитвал и не стана от първия път.
- 1 like
Коментар
-
Хенри Форд още преди около 100тина години беше казал: "Ако хората знаеха как работят банките вярвам, че щеше да има революция преди края на утрешният ден"
- 2 Харесвания
Коментар
-
Семейни приятели на родителите ми, изживяха страшно много през кризата от 2008-2012г. Жената работеше административна средноплатена работа, а мъжът гастролираше в чужбина и беше с добър доход, спрямо нашенския стандарт. Имаха заделени пари, но не купиха през 2005г., както направиха нашите, усещайки задаващата се инфлация покрай еуфорията от ЕС и НАТО. А и нямаха зор, защото сина им бил още малък, детската си му е добре.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
обаче ти си бетон
от теб няма какво да обрулят
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар