If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Естествено, че нищо няма да ти отговори. Ти дори имаше сделка преди година -две, а аз преди две и половина. Едва свалих 7%., при положение, че брокерката ,хем уж ми е приятелка и съкварталка, хем ми направи номера с двойния оглед. Добре, че съм психолог по дефолт и не се хванах.
На мен малко ми е неудобно защото купих къщата на 50 % от цената и ,но тогава имаше предпоставка за такъв спад и веднага се възползвах от нея. Благодарение на Бетер, разбира се. Тогава мисля, че и на теб писах както и на много други съфорумци защо ще/се случва на л.с. Видя ли обосновена предпоставка за спад веднага ще пиша и ако не ме засяга лично ще го напиша директно тук за общо ползване за сега не виждам такава.
Нищо не си ми отговорил ! Сделките ми са доста и затова питам ти от къде си убеден как се извършват след като нямаш такива !!!
Мечти, мечти.....,но защо след като няма да купуваш ?!
Естествено, че нищо няма да ти отговори. Ти дори имаше сделка преди година -две, а аз преди две и половина. Едва свалих 7%., при положение, че брокерката ,хем уж ми е приятелка и съкварталка, хем ми направи номера с двойния оглед. Добре, че съм психолог по дефолт и не се хванах.
Предпоследно ти отговорих много изчерпателно,но си много "умна" и нищо не схвана.
А ти имаш ли реална сделка близките няколко месеца? Последните 10г ? Изобщо твоя самостоятелна някога ?
И какво те кара да допускаш,че цените не са паднали след като нямаш реални сделки,не си и активен участник на пазара ??
Ако беше ,нямаше да приказваш толкова глупости
Нищо не си ми отговорил ! Сделките ми са доста и затова питам ти от къде си убеден как се извършват след като нямаш такива !!!
Мечти, мечти.....,но защо след като няма да купуваш ?!
Хахаха Жонка, въпреки, че поста ти е директна обида към почти целия бранш и много приятели и колеги, искрено ме разсмя. Само да можеше да видиш острани с каква злъч, пишеш срещу хората, които честно си изкарват прехраната у нас. Предполагам от някаква форма на алтруизъм си загрижен колко много пари са пропилели ИТ-тата.
Точно така, обиждам ви съвсем открито, просто защото сте некадърници и съм убеден в правотата си и защото съм в бранша от дълго време. Има 100-200 човека ставащи. Това е целият смешен БГ пазар на ИТ кадри. Останалото - боклук. Както имаше търсене и компаниите бяха принудени да назначават сульо и пульо (защото бяха подлъгани да инвестират в тази абсурдна дестинация БГ), така нещата обаче се обръщат на 180 градуса. Всичко се изнася от БГ, а инвестициите секват. Сами отрязахте клона, на който седите. Липсват ви едни 50 години еволюция, за да можете да се мерите с големите. Няма как да ги прескочите.
Хахаха Жонка, въпреки, че поста ти е директна обида към почти целия бранш и много приятели и колеги, искрено ме разсмя. Само да можеше да видиш острани с каква злъч, пишеш срещу хората, които честно си изкарват прехраната у нас. Предполагам от някаква форма на алтруизъм си загрижен колко много пари са пропилели ИТ-тата.
Нее, просто е една гилдия купувачи, които нарочно държат цените високи за да немогат Елджон и Кавръче да купят.
IT с доход 5к-6к, неспособен и връзките си да върже сам, не знае какво е сложна лихва, лизингът му 1/3 от заплатата (щото така с тази кола имало повече шанс някоя мацка да върже)... в дивата природа сам би загинал за няколко часа (т.е. абсолютен некадърник и невежа във всяко едно отношение освен в областта си)...Идеалната жертва на брокерасти и банкстери, набил спестеното от заплати в самоучастие за някой невзрачен кофтор из Витоша, Вади или Ливади, където при себестойност 500-600 Евро някой селски тарикат-строител с едва избутано средно образование успял да пробута за 2000 Евро ненужния боклук с криви стени и 20% общи части + крива неизползваема тераса (30% от общата площ) на него, учения и "квалифициран" ИТ-кретен.
Това е типичният профил на "смелчаците" около теб. Познах ли?
ИТ-та вече не са богаташи. Едно време вземах 10 пъти повече от средния доход, сега са само 2 пъти.
Едва ли има и 10 души со 30к лева заплата. Со бонусите може и 100 да са.
Че са финансово неграмотни 90% си напълно прав. Ама и не трябва да са .
Те са си като кифла с кредитна карта в мола. Като знам и аз що пара съм профукал ....
Строителите умряха - кой жънал жънал, европа го закъса
IT с доход 5к-6к, неспособен и връзките си да върже сам, не знае какво е сложна лихва, лизингът му 1/3 от заплатата (щото така с тази кола имало повече шанс някоя мацка да върже)... в дивата природа сам би загинал за няколко часа (т.е. абсолютен некадърник и невежа във всяко едно отношение освен в областта си)...Идеалната жертва на брокерасти и банкстери, набил спестеното от заплати в самоучастие за някой невзрачен кофтор из Витоша, Вади или Ливади, където при себестойност 500-600 Евро някой селски тарикат-строител с едва избутано средно образование успял да пробута за 2000 Евро ненужния боклук с криви стени и 20% общи части + крива неизползваема тераса (30% от общата площ) на него, учения и "квалифициран" ИТ-кретен.
"УниКредит": Жилищата в София трябва да поевтинеят с 47%, за да отговарят на доходите
Ръстът на цените на жилищата в София е опасен. В 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от тях има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. За да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.
Парадокс: Търговска банка бие камбаната вместо БНБ
Парадоксалното е, че частна банкова институция алармира за тревожната ситуация в сектора на недвижимостите у нас, вместо това да направи Българската народна банка или правителството, които имат правомощия за реакция. В анализа, представен от Павлов, се виждат купища диспропорции в случващото у нас, като на този фон пасивността на държавните институции изглежда безотговорна.
И докато в еврозоната се случва контролирано охлаждане на пазара на недвижими имоти в здравословна посока, то България е напът да изпусне този шанс и да стигне до състоянието на балон след няколко години, чието "спукване" впоследствие би могло да има значително по-болезнени последствия, става ясно още от анализа.
Той за пореден път отчита абсурдната ситуация държавата да се финансира при 4-5% лихва по дълга, а домакинствата – при 2.6% за купуване на жилище. Според Евростат към второто тримесечие на 2023 г. една трета от европейските страни отчитат спад на цените на жилищата. Например, националният индекс на цените на жилищата в Германия спада с 9.9%, а в България той се вдига с над 10%.
Връщане към равновесни цени в София ще изисква значителна корекция
Икономистите на УниКредит са изчислили каква корекция в цените и доходите е нужна, за да може пазарът да се върне към равновесие.
В най-високата точка на балона на недвижимостите през 2008 г. цените е трябвало да спаднат с 57%, за да се върнат към равновесие, или доходите да се увеличат със 133%. Това, което реално се случи, е, че на пазара му отне 5 години, за да се върне в равновесие, което бе резултат от 30% спад на цените на средното жилище и 55% ръст в дохода на средното домакинство. Така през 2013 г. беше отчетена стойност на съотношението цена на жилища спрямо доход на домакинствата в София от 6.3 пъти, тоест само една идея над нивото, отговарящо на равновесен пазар.
Това е хубаво защото последните години имоти се купуваха все едно се купуват домати. Хубаво би било и строителите да поспрат малко което не означава, че цените ще падат. Обратното ще се случи все по-малко строежи на все по-високи цени и по-малко покупки
Мечтата на тухладжиите - строителството да спряло, че да не им се обезценяват тухлите... смях в залата.
Нищо подобно няма да стане.
Строителният принтер продължава да бълва още и още... Жилищното строителство в Бългapия продължава с рекордни темпове
Строителството в бг достигна през 2022 г. рекордни нива спрямо последните 13 години. Общата площ на започнатото ново строителство миналата година бележи ръст с 14 на сто спрямо предходната, съобщи в интервю за БТА Петър Мастиков, главен анализатор на Националния регистър за ново строителство.
Стартирано е строителството на над 7,6 млн. квадратни метра разгъната застроена площ (РЗП), което е с над един милион квадратни метра повече спрямо 2021 г. Спад от 34 на сто обаче има в хотелските площи - 73 000 квадратни метра РЗП при 112 000 през предходната година. Оптимизъм има при бално и спа хотелите с очакване за рестарт през тази и следващата година, каза експертът.
Ръст от над 37 на сто се отчита за миналата година при търговските сгради - магазините и ритейл паркове, с 390 000 квадратни метра РЗП. Строителството на молове в България вече достигна максимума си и едва ли занапред ще станем свидетели на нови площи от този тип, коментира експертът.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Около мен, все още има смелчаци да купуват. Лющят ипотеките и лизингите, без да им трепне окото.
Хубаво би било и строителите да поспрат малко което не означава, че цените ще падат. Обратното ще се случи все по-малко строежи на все по-високи цени и по-малко покупки
Те и да се спрат,грозотията и нефункционалността вече са факт и ще останат во веки веков и за бъдещите им ползватели,ромското население на държавата което ще е мнозинство.
Иначе в момента,да,все по-малко строежи,фалирали строители,по-малко и по-малко сделки,сигурно и дългосрочно падане на имоти,с години, много прекършени мечти,унижощени животи, а ЧСИ-та ще пируват.
Да, края на 2024 средни лихви по ипотеки около 3.5%, обявени на сайта на БНБ.
Съгласен съм. Според мен нарастващата рискова премия и безработица, ще избута ипотеките по скоро до 4%. Това ще стане въпреки, че инфлацията и паричните агрегати ще се успокоят. На тези нива, ипотеките в България ще се изравнят с тези в еврозоната и ще се модерират от неестественото положение да са по-ниски от лихвите на централните банки (пазарите прогнозират спад на ЕЦБ лихвата да спадне значително към края на следващата година). В крайна сметка 3.5 - 4% лихва би значила значително увеличение на реалната лихва (номинал - инфлация) и силен натиск върху пазара на НИ.
Коментар