IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

честно казано не знам приемането на еврото добро или лошо ще бъде за хората с ипотеки, които са с плаващи лихви 90+%
    имотния пазар става все по-зависим от ипотеките и това ще окаже влияние
    на пазари (германия, франция, холадния, белгия..) с традиционен дефицит за НИ в градовете - виж как се усетиха мерките на ЕЦБ

в България дефицит за жилища в градовете - няма
    при нас по-скоро има дефицит на инвестиционни алтернативи и затова всичко бута в тухли
    Реално инвестиционните алтернативи са налице и то много прости за опериране: Револют например. Няма бариера на практика за всеки под 40-50 години да набуха в акции или фондове.

Младите в БГ яко набиват в крипто (няма да коментирам колко е удачно или не това). Но в акции и ETF не знам много хора да инвестират.
    А и има нещо друго: колкото и да са поскъпнали имотите, все пак са според възможностите на много млади/средно-млади професионалисти и директно ги купуват. В ущърб на инвестирането в акции.
    В чужбина техните връстници нямат шанс да купят имот и инвестират в други финансови активи.
    Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:36.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Авторски надзор от кого? От някоя 20 годишна пикла, карала курс по дизайн в УНСС или в Лесото? Обикновено са такива "дизайнерите" и са служители на фирми за плочки и мебели. Назначават ги да им примамват клиенти, за да си продават надценените боклуци застояли по складовете им, които друг не би купил. Отгоре на това и няколко хилки отгоре за "дизайнерски проект", който се прави на софтуер за минути, както и за няколко чертежчета на ниво 4 клас. Представи си само - една такава да иде и да се меси на плочкаджиите и на бояджиите и да им дава акъли, а това да ти го продава като "авторски надзор".
      Има някои истини в това, което казваш, но си твърде циничен и е прекалено.

Аз имам късмета да работя с хора, които правят нещата топ и до ключ, като крайният продукт им е над това, което аз бих могъл да направя. Без да отделя повече от няколко часа за месеците, в които тече проекта. За мен си струва. Това е идеята.
      Също с удоволствие бих дал шанс на млади хора, които са готови да се отдадат на продукта, който предлагат.

Иначе съм съгласен, че качеството на много неща в България е под това на по-развитите страни. Много години съм живял в няколко европейски държави и много добре виждам разликата (сега съм си в БГ).
      Но не е нужно да натриваш в носа на всички простосмъртни, дето се задоволяваме с нормалните неща по магазините. Малко пресилено се получава, от какъв зор само ще се обиждаме по тоя форум.
      Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение

Беше сарказъм. Мисля, че идеята беше ясна. И аз не разчитам на българските търговци, но не можеш да обхванеш всички процеси. Алтернативния разход е твърде голям. Cost of doing business.

Аз предпочитам да си платя за тези неща, за авторски надзор, за ремонти и т.н. и да се отдам на дейности, които са ми по-доходоносни (или са част от свободното ми време). Идеята е да се изгради система, а не да правиш всичко сам.
        Авторски надзор от кого? От някоя 20 годишна пикла, карала курс по дизайн в УНСС или в Лесото? Обикновено са такива "дизайнерите" и са служители на фирми за плочки и мебели. Назначават ги да им примамват клиенти, за да си продават надценените боклуци застояли по складовете им, които друг не би купил. Отгоре на това и няколко хилки отгоре за "дизайнерски проект", който се прави на софтуер за минути, както и за няколко чертежчета на ниво 4 клас. Представи си само - една такава да иде и да се меси на плочкаджиите и на бояджиите и да им дава акъли, а това да ти го продава като "авторски надзор".

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Проблемът на талянските кухни е, че са ниски, до 2.20.
          ииийй, тоя кон се не удържа бря
          продавай бързо и втория в чайка и набивай у коневе
          препоръка е

Коментар

В момента ти се излагаш, но нейсе.
            И да, лифт в Априлци ще има само през моя труп и през трупа на още стотици честни априлчани, напук на разни герберчета и пп-дб отрепки.
            те и банскалии така ако смятаха
            още щяха да газят тор по главната
            а я ги виж сега
            препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение

Виж се само. Дори не бих писал с теб ако не беше да те покажа в истинската светлина. Нали беше голям природозащитник и не даваше да секат горите защо ги сечеш за вила която не се използва и няма и да се ползва понеже няма да имаш наследници? Значи за лифт не може за децата на ДС може?

Аз нямам какво да доказвам, ти си този който искаш да се доказваш, а даже не можеш да докажеш че си купил 20кв плочки от Италия. И даваш съвети на други сякаш си се занимавал някога, а са просто някакви детски приказки.
              В момента ти се излагаш, но нейсе.
              И да, лифт в Априлци ще има само през моя труп и през трупа на още стотици честни априлчани, напук на разни герберчета и пп-дб отрепки.

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Едната ми е марка Полиформ, беше неизлагана мостра и имах около 10 сантиметра отклонение във височината и няколко сантиметра ширина. Като цена не помня колко излезе, но беше много добра, може би малко повече от една поръчкова при БГ пишман майстор. Дойдоха сглобени всички модули, местихме ВиК-то, за да пасне. Лак - перфектен гланц. няма такова качество просто. Взех я без плот и гръб, те дойдоха отделно, пак от Италия, перфектно изрязани според размерите, които им пратихме, някаква керамична смес с принт.

Другата ми кухня във вилата е 100% масив дъб, ръчна изработка от дърводелец.

Коментар

Така е няма много алтернативи за инвестиции при нас. За дефицита не съм съгласен, ако нямаше пазара нямаше да плаща такива цени. В градове като Видин има дефицит, но в областните в южна България няма. Даже лева плаща наем.
                  Видин дефицит? В този мъртъв град? Може би за една прослойка от обществото, които търсят адекватно качество ново строителство, да. Но като цяло с този демографски срив (около 25% за 10 години) не може да няма излишък на жилища.
                  Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от ejonny2376

"Скъсаняк", "комплексиран", "daydreaming"....Предполагам и думата "УАУ" ти е в речника, наред с други подоби американизми (тъпизми), ползвани и от Киро Тъпото, с когото имате доста общи черти, най-вече по липса на сиво вещество. Ти имаш изказ на 18-20 годишен, мозък на 10 годишен. Каква конкретика да ти давам?

Ако искаш конкретика - казах какви са ми условията. Идвате с фитнес-инструкторчето, внасяте по 50 бона в ескроу сметката, показвам ви всички документи и всеки по пътя си.

ПС: Паркетът ми е марка Bauwerk (него го купих директно от цеха в едно швейцарско село до Боденското). Плочки Flaviker. Стенни облицовки Latho. Диван Natuzzi Italia. Само диванът струва колкото студийцето ти в Ебанско. А вилата - там всичко е дъбов масив ръчна изработка. За нея можеш да питаш кмета, не ме понася, понеже му спрях проекта за лифт и съответно едно гербаджийче не можа да се нагуши както беше запланувано....
                    Виж се само. Дори не бих писал с теб ако не беше да те покажа в истинската светлина. Нали беше голям природозащитник и не даваше да секат горите защо ги сечеш за вила която не се използва и няма и да се ползва понеже няма да имаш наследници? Значи за лифт не може за децата на ДС може?

Аз нямам какво да доказвам, ти си този който искаш да се доказваш, а даже не можеш да докажеш че си купил 20кв плочки от Италия. И даваш съвети на други сякаш си се занимавал някога, а са просто някакви детски приказки.

Коментар

Какви фабрики за плочки бе човек? В Италия при производителя ми дават с 20% по-добра оферта отколкото бай Ганьо ментарджията на околовръстното. И освен това съм сигурен, че купувам оригинална стока, не турски боклук, изглеждащ по същия начин, с 1/3 от плочките начупени в долния край на палето (които естествено ти си счупил и Ганьо не отговаря).

Същото важи за мебелите, кухните и пр.
                      На български търговец и/или производител - доверие НУЛА. Това е закон за мен.
                      Беше сарказъм. Мисля, че идеята беше ясна. И аз не разчитам на българските търговци, но не можеш да обхванеш всички процеси. Алтернативният разход е твърде голям. Cost of doing business.

Аз предпочитам да си платя за тези неща, за авторски надзор, за ремонти и т.н. и да се отдам на дейности, които са ми по-доходоносни (или са част от свободното ми време). Идеята е да се изгради система, а не да правиш всичко сам.
                      Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:37.

Коментар

Какви фабрики за плочки бе човек? В Италия при производителя ми дават с 20% по-добра оферта отколкото бай Ганьо ментарджията на околовръстното. И освен това съм сигурен, че купувам оригинална стока, не турски боклук, изглеждащ по същия начин, с 1/3 от плочките начупени в долния край на палето (които естествено ти си счупил и Ганьо не отговаря).

Коментар

Глупости на търкалета, ще ходи някой да се занимава да обикаля Италия за плочки, че да търси спедитори. После може и сам да си ги качи да спести някой лев. Джони хората с възможности си плащат защото времето им е по-скъпо, няма с какво да се купи този "актив". Ти ако искаш ходи пазарувай тоалетна хартия в Труция с автобуса и прави сметки на квадратите в София.
                          Ти щом вярваш на БГ изманици, плащай на тях. Аз плащам на производителя. А в Италия съм няколко пъти в годината. Там е истински кеф да ходиш из мебелните магазини и в магазини за санитария. Така ремонтирах офиса, който е над 300 квадрата, така ремонтирах и апартамента. Само на къщата дъбовите дюшемета и тавани ми ги прави български майстор, който обаче ми е набор и сме приятели от деца, съответно го знам какво и как работи.Ти продължавай да раздаваш акъли.

Най сте ми смешни "хората с възможности" в БГ - на вас всичко ви е менте, от храната до жилищата и до водата която пиете. Плащате си и си мислите, че живеете като европейци, в кочинката. Една вносна стока нямате, която да не е ментак, дори шоколадите Милка имат поточна линия специално за България - с повече палмово масло и други боклуци. А ви ги продават на двойни цени от оригиналната стока в Европа. Вие си плащайте, ахахаха.
                          Last edited by ejonny2376; 15.02.2024, 15:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение

Не съм съгласен, това да ходиш до Италия и да си организираш фирми да ти доставят плочките не е работа.

Много по-изгодно е да добиеш ноу-хау, да набереш персонал и да инвестираш във фабрика за плочки. Така ще ги добиеш на себестойност.
                            А тези, които наистина приемат насериозно да се сдобият с плочки на най-ниската възможно цена, ще купят залежи за пясък и другите суровини.
                            Аз лично също строя специализираните машини и пещи, с които се произвеждат плочките.
                            Няма да се набутам да плащам добавена стойност по веригата, я!

Коментар

fomo-инвеститорите (дето са уж срещу тълпата) имат да изповядват тепърва. Сделки сключени 21-22-23 на зелено. Вероятно ще бутат статистиката нагоре (ценово) докато не се прехвърлят въпросните имоти. Значителна част ще ползват и ипотечен кредит, което води след себе си по-пазарни оценки... и тн.

После ще видим
                              Абсолютно си прав, официалните статистики, които имаме (с куп други кусури) имат огромен инерционен ефект от сключването на сделки на зелено, които са с ценови условия договорени от преди години.
                              Но това са реално на цени по-ниски от сегашните по 2 причини:
                              1. защото в повечето случаи са договорени на ранен етап на завършеност (което винаги ще бъде вярно при сделките за ново строителство с вариращ процент в зависимост дали се строи повече или по-малко).
                              2. Цените са се повишили. Примерно аз имам да изповядвам сделка, която (живи и здрави) ще я изповядам на цена 40-50% под пазарната на имота на АКТ 16.
                              Last edited by direkto4eto2; 15.02.2024, 17:28.

Коментар

честно казано не знам приемането на еврото добро или лошо ще бъде за хората с ипотеки, които са с плаващи лихви 90+%
                                имотния пазар става все по-зависим от ипотеките и това ще окаже влияние
                                на пазари с традиционен дефицит за НИ в градовете - виж как се усетиха мерките на ЕЦБ

в България дефицит за жилища в градовете - няма
                                при нас по-скоро има дефицит на инвестиционни алтернативи и затова всичко бута в тухли
                                Така е няма много алтернативи за инвестиции при нас. За дефицита не съм съгласен, ако нямаше пазара нямаше да плаща такива цени. В градове като Видин има дефицит, но в областните в южна България няма. Даже лева плаща наем.

Коментар

Working...
                                X