Първоначално изпратено от БОНВИВАН1
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
Сигурно се очертава да е повече Garden и по-малко Residence !
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
Не разбирам как хем е затворен с общи части, хем пише:
"Жилищният комплекс няма да има такса поддръжка, а във всеки отделен етап ще се учреди етажна собственост."
Иначе поне на хартия тези са бая едри, къде къде по-рискови проекти съм виждал, но знае ли човек. Трябва да се задълбае.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
Обади се на баща ти да му благодариш че са раздали куфарчета на правилните хора и са създали силовите групировки вместо да ревеш по форумите. И тези компании които изброяваш са се създали през 19-ти и 20-и век когато комунетата са вършели тук, германците са имали работеща военна икономика която са преструктурирали.
Човечеца нищо не е раздавал, само е слухтял колегите му овчари какви вицове са разказвали и е донасял за дребни привилегии.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
Още през юли тази год махат нощната тарифа.
Няколко хиляди мегавата няма къде да се ползват. Сега доста домакинства топлят бойлери и ползват отложен старт на електроуредите си.
Но не се знае нашите умници пред кое лоби ще клекнат.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
Обади се на баща ти да му благодариш че са раздали куфарчета на правилните хора и са създали силовите групировки вместо да ревеш по форумите. И тези компании които изброяваш са се създали през 19-ти и 20-и век когато комунетата са вършели тук, германците са имали работеща военна икономика която са преструктурирали.
Всичко, абсолютно всичко в БГ е построено от тях, после разграбено и разрушено от такива като теб пикльовци. И на малкия пръст не можете да им стъпите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от direkto4eto2 Разгледай мнение
Не разбирам как хем е затворен с общи части, хем пише:
"Жилищният комплекс няма да има такса поддръжка, а във всеки отделен етап ще се учреди етажна собственост."
Иначе поне на хартия тези са бая едри, къде къде по-рискови проекти съм виждал, но знае ли човек. Трябва да се задълбае.
не си ли чел тукашните повишители-паралии как изтръпват като се каже 'такса подръжка'това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
Здравейте. Близо до нас строят затворен комплекс Garden Residence. Цените са учудващо ниски - около 1000 евро/м2, което ме кара да си мисля, че има нещо, което не е окей. Има ли някой отзиви и мнения от инвеститора/строителя и въобще някаква допълнителна информация за комплекса?
https://www.bg-mamma.com/?topic=1635837
Коментар
-
Виждам, че говорите за тока.
Не съм експерт, тъй като това си е дълбока материя, но съм запознат донякъде. В моя опит:
- дори търговците не могат адекватно да предвидят цените средносрочно, камо ли дългосрочно. Отказал съм се да се водя по прогнози на експерти/консултанти, тъй като много пъти съм видял, че дори предвид сезонността и предвидимостта на определени събития (планирани ремонти големи мощности, цени горива, предстоящи договори, фючърси ит.н.), прогнозите рядко се сбъдват. Пример е лятото 2022-ра, когато имаше такива огромни цени, че самите търговци издъхваха да си предплатят обема енергия и нямаха възможност да изчакват плащане след периода: тоест, имаше авансови плащания и т.н. Стигна се почти до 1 бон на MWh лятото ако не се лъжа.
Тогава предлагаха търгове на енергия, и който купи се набута яко защото имаше сериозен спад след това.
- Кривата на равновесие търсене/предлагане (сегмент ден напред, който до колкото разбирам ще е база и на свободния пазар на битов ток) се е изменила много в последните 3 години, главно заради огромния ръст на ФЕЦ. Тенденцията продължава, и всички на пазара се benefit-ват от повишеното енергийно производство.
- Притесняващи са мерките за редуциране на ел.енергия от въглища - голям дял в БГ и техните квоти - но предвид масовото навлизане на соларни мощности (както в БГ така и в пазари, на които БГ продава, ако продава) може този проблем може и да бъде туширан.
Тоест, не бих се учудил този преход на свободния пазар да не бъде така драматичен, както някои очакват. Предвид какви са цените сега
https://energo-pro-sales.bg/bg/za-kl...o-30-06-2023-g
Средната цена на сегмент ден напред на свободния пазар е
https://ibex.bg/
Това, което не може да се очаква обаче, е истински свободен пазар и конкуренция между доставчиците.
EDIT: освен нощната тарифа, ако тази изчезне без някакви механизми за компенсация... ауч.Last edited by direkto4eto2; 07.03.2024, 18:10.
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнение
Здравейте. Близо до нас строят затворен комплекс Garden Residence. Цените са учудващо ниски - около 1000 евро/м2, което ме кара да си мисля, че има нещо, което не е окей. Има ли някой отзиви и мнения от инвеститора/строителя и въобще някаква допълнителна информация за комплекса?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от unimog Разгледай мнениеСпад в търговията на дребно
Оборотът в търговията на дребно в България и в още 10 страни от Европейския съюз през януари намалява спрямо същия месец на миналата година, показват данни на Евростат. В България спадът в търговията на дребно е с 0,1%, но в Германия е с 1,6%, а във Франция е с 1,1 на сто.
Най-голям е спадът в търговията на дребно в Естония (-6,7%), Белгия (-3,8%) и Финландия (-2,9%). Общо за страните от ЕС намалението в търговията на дребно е с 0,6%, а за еврозоната спадът е по-голям - с 1 на сто спрямо същия месец на миналата година.
При нехранителните стоки (без автомобилни горива) спадът в оборотите за страните от ЕС е с 1%. При храните понижението на оборотите е с 0,2%, а спадът на продажбите на автомобилни горива е с 0,4 на сто.
https://trud.bg/%D1%81%D0%BF%D0%B0%D...1%D0%BD%D0%BE/
колегите списващи тук (някои от тях) не си дават сметка, че ръстът на цените на НИ се дължи по-скоро на психозата да набием спестените пари в тухли, че да не ги изяде инфлацията... супер, но до кога и как..предстои да видим.
при забавяне на ръста на икономиката (като се изключи стъкмистиката 2024-та може и минус да е ) .. ръстове с 10-15-20% при скъпи активи са по-скоро движени от психоза, а не от фундамент.
Last edited by bertram; 07.03.2024, 17:42.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
тия гаражи ще ги отнесат съседите, че и ще наддават за тях.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1635837
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Не мразя никого. Всичко е строго индивидуално.
Просто в БГ се стигна до балонизиране на този сектор, без реално да има икономика и да се произвежда нещо смислено. Всичко това е строго проинфлационно - от заплатите на ИТ-сектора, които се плащат отвън, до кредитирането на всички тях да си купуват апартаменти и да харчат безразборно. Крайно отрицателни ефекти са това върху държавата като цяло. Една развиваща се държава като БГ трябва постепенно да се изправи на крак във всички области и сектори. Почва се от най-малките неща. А в БГ става обратното. Една пропаднала държава, потънала в корупция и беззаконие, тотална разруха на всичко, с едни 2-3% от населението облагодетелствани от бума на един сектор и финансирани изцяло отвън. Не така се вдига една държава на крак. Ето, аз например съм изцяло възпитан от немската система. Една напълно разрушена държава са я вдигнали на крак от нищото. За това се е изисквало много труд (вкл. и гастарбайтерски), както и десетки години преход. В България 30 години преход го пропиляхме. Ами искам и аз в БГ да се създадат компании като Бош, като Сименс, като Даймлер...Но това няма да стане ако целият държавен ресурс се краде, а на някакви пубери им плащаш по 5 бона за да програмират някакви игри например. Те дефакто са извън икономиката. Къде са физически е без значение. Работят за чужди икономики, продуктът им се реализира навън, печалбите и добавената стойност също. Само едни кухи заплати влизат в БГ, увеличават ликвидността на банките, същите мултиплицират тези пари и раздават кредити...Цялостната полза за България е крайно отрицателна.
Отделно аз лично се сблъсках с пазара на кадри в БГ. Първо - твърде малко заради демографията. Второ - масово тотално некадърни с малко изключения. Трето - малкото кадърни - нелоялни и непрофесионалисти. Истински ужас е за една нова компания на БГ пазара. И положението не е хич розово. Обнадеждаващо е развитието на ИЕ, така много от тези паразитни позиции ще изчезнат и ще влезем в нов цикъл, където наистина можещите хора ще получат шанса да движат нещата. За целта обаче трябва най-вече политическа воля, а тук вече нещата са трагични.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Не е много сигурен и гаража. Днес гледах 2 гаража продавани от ЧСИ. Начална цена 90400 лв за 1 брой ;-)
В Лозенец, на Бигла 4. Не ме грабнаха обаче.препоръка е
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнениеЗабелезАл съм тука, колкото повече рутачите рутят цените, толкова по-бързо цените се качват.
https://www.imot.bg/ae7us2
[ATTACH=CONFIG]n4164059[/ATTACH]
Мола ви се, спрете да рутите, че и без това положението не е никак розово. Цените съвсем ще избушат небесата. Ако така продължавате 2500 ще има до края на годината.
[ATTACH=CONFIG]n4164061[/ATTACH]
трябва да си пази нервите, защото сега вече ще види какво е евритинг бабъл
златото нагоре, бай хойня - стръмно нагое, имотиту, като най-бавно, едва сега тръгва
какво всъщност стана, че да тръгне всичко нагоре?
нищо, само дето някой е разбрал, че многото хартия купуива все по-малкопрепоръка е
- 1 like
Коментар
Коментар