IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение
    Ето сега пак мътят нова маймунска шарка. Еврото вдига цените на всичко. Купувай преди еврото.
    радка да внимава

Коментар

• Дружески съвет към всеки, който иска да купува, да се жени, да прави бизнес и каквото и да е- седни, помисли, информирай се и вземи сам решение. Неуспели дрънкачи стари ергени с по една осма биткон живеещи под наем , няма нужда да ти дават съвети. Успех.

Коментар

• Първоначално изпратено от ockobocko Разгледай мнение
        Още да разкажа.

Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.

На 30 години съм вече, живея в София под наем, 900 лв. на месец. за двустаен.

В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.

Имам все още леки колебания, дали да купувам де.

Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.

И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.

Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.
        Първо си намери жена.

После според новите шибани обстоятелства ще го мислиш ако имаш тази възможност какво да правиш.
        Дотогава ИНВЕСТИРАШ (както можеш) и трупаш АКТИВИ - акции, злато, кеш.

Пробваш задължително и самостоятелен бизнес - нещо покрай хоби. Ако с това почнеш да изкарваш повече от заплатата НАПУСКАШ. Изчисляваш на годишна база.

Купуването на имот също е инвестиция. Доходността почва под 200 наема. Над това си на ЗАГУБА. Повтарям ЗАГУБА
        Или за твоя случай при 900лв наем ако можеш да си купиш подобен имот за 90к€ си струва да се ЗАМИСЛИШ влизаш в такава инвестиция.
        Има и друго за оценка на възможностите - 5 годишни доходи. За пазара на имоти са средните за града, за теб са си твоите.
        Или максималната цена която можеш да си позволиш за ИМОТ е 60х6000=360 000 ЛЕВА=180к€.
        Всеки който не е следвал тези простички правила СТРАДА, много страдат ФАТАЛНО - и до самоубийства стигат.

Колкото до дилемата 2-3ен. 2-ен си е чиста гарсониера. Идва от френски и значи бърлога на ЕРГЕН за креватни гимнастики. Ако мислиш да създаваш семейство/ДОМ си за 3-ен че и отгоре.
        Предполагам че и дистанционно работиш. ПОМИСЛИ МНОГО СЕРИОЗНО ЗА ИМОТ на 20-30км че и на 50км ИЗВЪН мизерията на София. Разходите за гориво са колкото наем на гараж и то ако има !?!?!?
        Разходите за детска градина - 1000+ лева МЕСЕЧНО срещу БЕЗПЛАТНО. Това са 50-100км разстояние според харча на колата. Може да си позволиш и в ПАЗАРДЖИК ДА ЖИВЕЕШ вместо да плащаш за детска градина !?!?!?!?
        Last edited by bota156; 17.08.2024, 07:47.
        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Още да разкажа.

Реално до преди година, бях много зле от към финансова култура и започнах да се образовам. Вече даже и инвестирам малко всеки месец от типа Dollar Cost averaging във ETF VWCE и съвсем малко в Bitcoin, a спестеният кеш, който имах, е в TBI на 1.9% на година депозит. До преди това, всичко ей така ми стоеше в банката.

В момента имам 120k лв. спестени. Работя като програмист, накрая на годината, ако ми вдигнат заплатата от 5500 на 6500, мисля да се засилвам и да търся да купя двустаен. Като най-вероятно ще е в някой южен квартал и искам да не тегля повече от 260,000 лв. от банката.

Колкото и скъпо да ми се струва, нали навсякаде казват, ако е за лично ползване, да се купува когато можеш да си го позволиш.

И имам един въпрос, понеже вече съм на 30 години, в момента съм ерген, но честно казано не страдам от женско внимание. И нали надявам се на семейство и дете близките 3-5 години, дали да не се ориентирам, направо към тристаен, макар че се чудя, дали според спестяванията ми и доходите ми мога да си го позволя или е прекалено рисково, понеже ако ме уволнят, не знам колко бързо бих се намерил работа, уж си разбирам от работата, ама нищо не се знае.

Може би, най-добрият вариант е, сега двустаен, а след време, като си намеря жена, давам този под наем и купуваме тристаен с нея.
          Двустаен. Жена. После тристаен. Гледай да не е прекомерна ипотеката. Има едни застраховки ако не се платят една две вноски да ги покрие застраховката. Виж до България достигнали ли са, че тук всичко идва малко по-късно. И помни - средата се променя за дни. Ето сега пак мътят нова маймунска шарка. Еврото вдига цените на всичко. Купувай преди еврото. Не поемай излишни рискове. Прочети си добре ипотечния договор и избягвай по възможност плаващите лихви. Не слушай дървени философи. Умната и успех.
          Last edited by Selena2024; 17.08.2024, 06:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение

На 30 години и търсите жена и апартамент и не можете да решите в какъв ред да ги намерите. Това реално ли Ви изглежда ? Ако Ви вдигнат заплатата с 1000 лева ще бъде 18 % повишение. Защо ще Ви го дадат сега а не Ви го дадоха когато инфлацията беше 30% и все още имаше търсене на програмисти ? На 30 години отдавна би трябвало да сте синиър и повишенията да се случват на 6 месеца или максимум на година, но всяка година. Така че би трябвало да сте в ерията на 8000 заплата. Разбира се ако наистина сте в бранша а не само да сте чували че програмистите взимат 5000 лева заплата Това са малко стари данни.

Какъв програмист сте ? С какво се занимавате по-точно ?
            Работя като програмист от почти четири години. Основно backend с Java, Spring и Spring-boot, тук-таме ми се налага и да пипам малко frontend писан на NextJS. Като работата ми е свръзана основно с изработка на RESTful APIs и полазвам PostgreSQL за БД и Redis за caching. Преди това съм работил нещо друго. Това стига ли ти?

Коментар

Съвсем реален съм си, от доста време влизам да чета темата. Повечето време само спорите за глупости, но от време на време изписвате и нещо полезно.
              На 30 години и търсите жена и апартамент и не можете да решите в какъв ред да ги намерите. Това реално ли Ви изглежда ? Ако Ви вдигнат заплатата с 1000 лева ще бъде 18 % повишение. Защо ще Ви го дадат сега а не Ви го дадоха когато инфлацията беше 30% и все още имаше търсене на програмисти ? На 30 години отдавна би трябвало да сте синиър и повишенията да се случват на 6 месеца или максимум на година, но всяка година. Така че би трябвало да сте в ерията на 8000 заплата. Разбира се ако наистина сте в бранша а не само да сте чували че програмистите взимат 5000 лева заплата Това са малко стари данни.

Какъв програмист сте ? С какво се занимавате по-точно ?

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Плямпаха паниките че войната ще доведе до огромен скок на железо и пр...аз никога не съм залагал за повече от година на спекулации.
                Аз няма да строя ако обезщетя дебело и не мога да продам другото. Затова и няма строителство в определени райони. И цените са високи, търсене има, но не от хора които определят пазара в Бг. Нито те, нито чакалите за 500€ които не купуват определят пазара. От лукс сегмента не се вадят изводи. Лукс сегмент не означава луксозно жилище, само да уточня. Лукс сегмента се определя от куп други фактори - локация, сгради, ограничено търсене.
                Коя е добрата локация в България ? В Центъра въздуха е мръсен, в Бояна няма канализация. Алпите са на 1 час път а WizzAir вече дава годишни билети за 300 евро. Транспорта ще мине през някои катаклизми но неминуемо ще става все по-евтино да се пътува и избора на локации ще се увеличи. Какво може да предложи България и как ще се конкурира примерно със Словения?

Коментар

Вие разбирате, че това е фалшив акаунт, нали ?
                  Съвсем реален съм си, от доста време влизам да чета темата. Повечето време само спорите за глупости, но от време на време изписвате и нещо полезно.

Коментар

Все ми е тая. Такива въпроси са задавали и други потребители преди. И едно момиче. И то купи, не се чуди изобщо. Само година и няколко месеца и захлупи.
                    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

Цените се определят от търсенето а не от себестойността. Няма значение какъв % е обезщетението, каква е цената на желязото и тухлите, важно е дали има търсене. Ако се опре до себестойност никой няма да се занимава. Ако няма търсене и цената трябва да слезне надолу ще се намери начин да бъде намалена. Преди година тук говорехте как цената на стоманата е нагоре значи имотите ще са само нагоре. Сега стоманата май е наполовина. Защо цените не падат ? Защото има евтини пари и те подкрепят търсенето.

ПП Наемите в България се повишават заради повишаването на доходите в абсолютна стойност , но не мисля че настига инфлацията. Доходността от наеми намалява защото цените растат по-бързо от наемите. Аз смятам доходността спрямо пазарната цена а не покупната.
                      Плямпаха паниките че войната ще доведе до огромен скок на железо и пр...аз никога не съм залагал за повече от година на спекулации.
                      Аз няма да строя ако обезщетя дебело и не мога да продам другото. Затова и няма строителство в определени райони. И цените са високи, търсене има, но не от хора които определят пазара в Бг. Нито те, нито чакалите за 500€ които не купуват определят пазара. От лукс сегмента не се вадят изводи. Лукс сегмент не означава луксозно жилище, само да уточня. Лукс сегмента се определя от куп други фактори - локация, сгради, ограничено търсене.

Коментар

Имаш спестени, няма да искаш 100% финасиране от банка. Ако е за себе си, сега е момента, преди да си се обвързал. Ако се обвържеш тогава ще имаш и друга стратегия.

Коментар

Още да разкажа.

Имаш спестени, няма да искаш 100% финасиране от банка. Ако е за себе си, сега е момента, преди да си се обвързал. Ако се обвържеш тогава ще имаш и друга стратегия.
                          Какво се плашиш, никой не знае дали ще остане на работа в следващите години, дори аз на твоята възраст съм го мислил. Ако се закучи нещо продаваш и готово, все ще погасиш ипотечния кредит. Не знам дву или тристаен, ти си преценввай.
                          Постави условие на работодателите, не е практика, но някои в частния сектор го правят. На мен са ми предлагали да ми купят жилище и да работя за тях. Не, отказах. Но при мен е друго, все повече няма кой да работи - правят гимнастики от които ки се драйфа. Такава е конюнктурата в момента. Но тя се променя понякога драстично.
                          Та и ти можеш да лавираш - Купи ми, финансирай ме за жилище и ще поработя за теб около 5 години. Не вземай кредит за повече от 8-10 години.

Коментар

Наемният потенциал, заетост, дори в момента да има натиск наемите се променят с доходите и средна величина от търсене/възможност за наемане и от друг сегмент наематели определят цените на имотите. А в зони с ограничено предлагане и липса на възможност за ново застрояване или ако има такова то ще бъде скъпо с оглед парцела ако изобщо се купи, по-скоро с обезщетението на собствениците което минава 50% от РЗП на новите проекти в много случаи определя цените да са безбожно скъпи. И тези имоти не се съобразяват с доходите ама хич. А щом държат цени значи казват хич не си за тук, аз не продавам на всяка цена. Тях не ги купуват масите. Но явно се купуват, изключвам най-скъпите сегменти. Ми то и чужбина имоти за няколко милиона се оферират дълго, после се купуват с около 20% надолу. Така се прави.
                            Цените се определят от търсенето а не от себестойността. Няма значение какъв % е обезщетението, каква е цената на желязото и тухлите, важно е дали има търсене. Ако се опре до себестойност никой няма да се занимава. Ако няма търсене и цената трябва да слезне надолу ще се намери начин да бъде намалена. Преди година тук говорехте как цената на стоманата е нагоре значи имотите ще са само нагоре. Сега стоманата май е наполовина. Защо цените не падат ? Защото има евтини пари и те подкрепят търсенето.

ПП Наемите в България се повишават заради повишаването на доходите в абсолютна стойност , но не мисля че настига инфлацията. Доходността от наеми намалява защото цените растат по-бързо от наемите. Аз смятам доходността спрямо пазарната цена а не покупната.
                            Last edited by rverb; 17.08.2024, 00:19.

Коментар

В повечето страни в Европа цените на имотите паднаха а наемите не, така че доходността от наеми не е паднала а може дори да се е качила. Цените на имотите зависят от цената на кредита а наемите от доходите и са в директна релация с цената на кредита , Не съм чул за намаляване на заплати в Европа а кредитирането се оскъпи , което от една страна намалява броя на покупките и намалява цените от друга увеличава търсенето на наеми и ги повишава. Така че е нормално доходността от наеми да се е качила Лихвите определят достъпа до капитал и всичко зависи от тях. В България съществуват и други източници на пари и се размиват нещата.До година трябва да се почне да се изяснява какво ще се случва.
                              Наемният потенциал, заетост, дори в момента да има натиск наемите се променят с доходите и средна величина от търсене/възможност за наемане и от друг сегмент наематели определят цените на имотите. А в зони с ограничено предлагане и липса на възможност за ново застрояване или ако има такова то ще бъде скъпо с оглед парцела ако изобщо се купи, по-скоро с обезщетението на собствениците което минава 50% от РЗП на новите проекти в много случаи определя цените да са безбожно скъпи. И тези имоти не се съобразяват с доходите ама хич. А щом държат цени значи казват хич не си за тук, аз не продавам на всяка цена. Тях не ги купуват масите. Но явно се купуват, изключвам най-скъпите сегменти. Ми то и чужбина имоти за няколко милиона се оферират дълго, после се купуват с около 20% надолу. Така се прави.

Коментар

• Още да разкажа.

Last edited by ockobocko; 16.08.2024, 23:56.

Коментар

Working...
                                X