IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

ама на тримесечие при това БРУТО или има няма 3-4к€ чисто на месец
    Точно затова ти казвам, не вземат толкоз, а 4 на месец. Но наемите 3К€. Е, у нас няма да са толкоз, но няма и да останат 500-700 лв.
    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Относно имотите. Аз лично си признавам, че подцених ситуацията. Не съжалявам за нищо голямо, но следят цялото печатани на пари покрай ковид и аз като масовката мислех на база аналогия с минали година, инфлация, сделки, балони, кризи и т.н. А реално пазара никога не се държи според очакванията и не е рационален. Наистина не знам какво ще стане от тук насетне, дали реално не сме в "крайната фаза на еуфорията" или пък сме в началната, но това което е ясно е, че всеки с по-големи спестявания 80-100к и нагоре в кеш е загубил много пари. Сега си мисля, че в такива времена е някак задължително да имаш кредит. Не казвам, да е както някои хора с 3к заплата и 250евро кредит, но ако имаш някакви активи, гаражи, селски имоти, къщи, апарти, земи, злато и т.н. би било рационално да вземеш кредит и да спекулираш на пазара по простоата причина, че всички големи играчи( фондове, бакстери и т.н.)това правеха и правят до сега и така ограбиха обикновенния човечец. Не казвам някой да се набалбука с кредити, но ако да речем имаш активи за 500хил лв. може да вземеш кредит за 100хил и да купиш два гаража да речем. Не знам вие какво мислите, но тук много гурута и в двете посоки. И ортодокасални повишите и ортодоксални понижители вещаещи крах и апокалипсис, а като че ли всичко напечатано все още не се е изляло напълно на пазара. С оглед на споменатите разсъждения съм решил да предприема/предприел мерки. В момента кредита в портфейла ми е около 3-4% при текуща пазарана оценка на активите.

П.С. Отделно си мисля, че беше подценено от ритейла стъпването на "фондове" на нашия пазар. То такива нямаше, но сега лека по лека се създават. Има български малки играчи, които притежават х 30-50-70 апартамента. Отделно се сещам за друг български, който притежава вече 900 юнита, които натрупа за няма 5-6г. Тоест започва да личи все по ясна аналогия с модела в западна европа. Вероятно ще е нагоден по български, но все пак.

Коментар

• Морски, браво значи си свършил важната работа. Моите уважения и успех с ремонт. Аз също правих голям ремонт тази година. Новото ВиК протече от топлата вода след 45дни употреба. Хубаво, че дойдоха от фирмата да си го оправят. Кофтито е че имаше бая къртене, гранитогрес, цокли, една стена и прахоляк. Все още не е възстановено всичко. Имай си едно на ум и ако правиш ВиК и гледай да имаш спирателни кранове на всички отделни кръгове. В моя случай по време на ремонта ги изтървах и нямах кранове за кухнята, т.е. кухнята и банята са ми на едно и съответно трябваше цялата вода да е спряна, вместо да остана без топла вода в кухнята(което не е голяма драма за няколко месеца докато дойде пролетта да речем). Дръж ни в течение и кажи, кое после е надминало очакванията ти. Аз направих бюджет. Заложих 30% над бюджета, а накрая отидоха още 30% отгоре.

Евго, тази сделка е финализирана вече в 24г.

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Така е, те в Дъблин пердашат по 12-15К€ заплати.
          ама на тримесечие при това БРУТО или има няма 3-4к€ чисто на месец
          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Наемите изостават, защото предлагането е голямо (и расте). В повечето нови кооперация поне 70-80% от имотите са малки кутийки, които не стават за живеене, а можете да си представите какво се случва в блок, където голяма част са наематели.
            Преди 15 год срещу мин заплата (240 лв) можеше да наемеш гарсониера в дърта панелка с амортизирани мебели. Сега при мин заплата 1000 лв, можеш да наемеш чисто нова маломерка в нов блок за 500-600 лв.
            Французите могат само да ви завиждат

Те не могат да наемат с наем по-голям от 1/3 от чистата им заплата
            С блокиран двумесечен наем който се връща след излизането..
            Младите - с гаранция от родителите. и т.п.

Коментар

За кво ми е да се тикам там? Не ме кефят мръсния въздух, лудницата и задръстванията.
              Я глей ква гледка имам към балкана, а и пулса ми е на една ръка разстояние...
              [ATTACH=CONFIG]n4236597[/ATTACH]
              Силно препоръчвам да наблегнеш на тренировките за крака

Коментар

Аз да ви кажа за Дъблин.
                3-ен в предградията е 400-500к€ при наем 2000-3000€
                В центъра е по 2 а наемателите се БИЯТ буквално да наемат.
                Фургон 30-35кв пляснат на двора е 1000€ наема, единственото подобрение е чакълена пътека да не газиш в мократа трева и калта до бунгалото

Тука цените на имотите са същите а наемите са 3-5 ПЪТИ по ниски !?!?!?!?
                Ботич, ти нали уж продаде на върха (2017та), тристаен в Гео Милев за 100 000 евро...

Как така сега струват 400-500 000?

Коментар

Аз да ви кажа за Дъблин.
                  Фургон 30-35кв пляснат на двора е 1000€ наема, единственото подобрение е чакълена пътека да не газиш в мократа трева и калта до бунгалото

Ботеее, не се правят така анализи на цени и наеми

Започваш с:
                  • Ирландия: 2500*12*100 / 450000 = 6.6%
                  • Франция: 1000*12*100 / 200000 = 6.0%
                  • България: 870*12*100 / 160000 = 6.5%
                  и продължаваш с
                  ----------------
                  Вместо да те чакам, попитах моя приятел ИИ:
                  Цените на тристайните апартаменти в предградията на София варират значително:
                  • В квартал Горна баня се предлага тристаен апартамент от 98.88 кв.м за €188,700
                  • В жилищен комплекс Хаджи Димитър има тристаен апартамент от 148 кв.м за €148,000
                  • В Люлин 6 се продава луксозен тристаен апартамент за €253,000
                  • В квартал Красна поляна 2 има предложение за тристаен апартамент от 94.68 кв.м за €151,016
                  Наеми

Информацията за наемите на тристайни апартаменти в предградията е по-ограничена, но можем да направим някои изводи:
                  • В централната част на София наемите за тристайни апартаменти са около €870 месечно
                  Last edited by barbaron; 29.12.2024, 17:41.

Коментар

Аз да ви кажа за Дъблин.

Така е, те в Дъблин пердашат по 12-15К€ заплати.
                    Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

наемите, че изостават, изостават
                      но за мен те си се движат по-бавно
                      2009-2012, колко паднаха наемите
                      при положение, че цените друснаха едни / така мечтани и до сега/ 50% надолу

ако нямаше достатъчно демография
                      щеше да има страници с обяви за наем в даден квартал
                      и обявите да годинясват
                      а то изобщо не е така

кога последно вашите пуснаха за наем прословутия апартамент на банята?
                      колко време вися на обява?
                      при това съм сигурен, че не е било най-тънката обява в района
                      Наемите изостават, защото предлагането е голямо (и расте). В повечето нови кооперация поне 70-80% от имотите са малки кутийки, които не стават за живеене, а можете да си представите какво се случва в блок, където голяма част са наематели.
                      Преди 15 год срещу мин заплата (240 лв) можеше да наемеш гарсониера в дърта панелка с амортизирани мебели. Сега при мин заплата 1000 лв, можеш да наемеш чисто нова маломерка в нов блок за 500-600 лв.

Коментар

Пак ли шЪ умирга?
                        Koлко кон имаш?

Коментар

• Аз да ви кажа за Дъблин.

Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение

Берти, в Цюрих апарт който се отдава за 1000 CHF колко ли струва, и дали не изостава наем/цена съотношение.
                            чисто хипотетично - кой ще купи подобен апартамент за някаква космическа сума, а наемът да е 1000 chf ?
                            въобще не е случайно, че в оценките на жилищните НИ традиционно се ползва доходността от наеми, които въпросния имот би могъл да носи.
                            % са според зависи - писано е много тук

във времена на хайп, когато куцо и сакато тича да 'набута шумата' тези оценки се позабравят, но дългосрочно си казват думата.

това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Пак ли шЪ умирга?

Коментар

• Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                                „Като билет за лотарията“: Криптоманията привлича и последните колебаещи се Победата на Доналд Тръмп и последвалите рекордни цени са причината за новата вълна на интерес

бетерчо, надявам се олинклузива в анталия да е на ниво и да си прекарвате добре
                                ако имаш интернет, попрегледай обявите около купчо и докторчето и виж там да захлюпиш нещо
                                преди да ойде коня в канала и да почнеш да оглеждаш за паркомясто нейде из манастирски
                                За кво ми е да се тикам там? Не ме кефят мръсния въздух, лудницата и задръстванията.
                                Я глей ква гледка имам към балкана, а и пулса ми е на една ръка разстояние...
                                Click image for larger version

Name:	1.jpg
Views:	1
Size:	28.4 КБ
ID:	4236597

Last edited by better; 29.12.2024, 11:47.

Коментар

Working...
                                X