If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
В интерес на истината нямаше как да се знае накъде ще поемат имотите. Да напомням ли, че 40 млн. души останаха без работа в САЩ в началото на пандемията? Че ФЕД и ЕЦБ вдигаха лихвите малко след това, но БНБ отказа? Че ИТ сектора загуби 1/3 от обявите си за работа наскоро?
Милиони пъти съм го писал (и не само аз), но айде, пак ще го напиша:
Ръста на имотния пазар в България е противно на всякакви логики, учения, икономически постулати и т.н.
Уникалната комбинация от много кеш за пране, нулево правосъдие, нулева инвестиционна култура и политиката на БНБ в подкрепа на пазара роди явлението "вечен" ръст, тесни наводнени гаражи за 100к евро и апартаменти в кален квартал за 1.2млн. евро.
Затова икономисти, финансисти и интелектуалци са на "перона", а автомонтьори, бакшиши и гастери са с по 5 апартамента. Всички имаме нещо да научим от събитията последните години - не е идеята да се рискува във всяка пирамида без да се мисли, но "от много мислене стана увисване" е от сполучливите рими на Ъпсурт.
Дали никой не знаеше накъде ще поемат цените и лихвите? Чел ли си мои мнения в тази тема? Даже и сметки давах.
В интерес на истината нямаше как да се знае накъде ще поемат имотите. Да напомням ли, че 40 млн. души останаха без работа в САЩ в началото на пандемията? Че ФЕД и ЕЦБ вдигаха лихвите малко след това, но БНБ отказа? Че ИТ сектора загуби 1/3 от обявите си за работа наскоро?
Милиони пъти съм го писал (и не само аз), но айде, пак ще го напиша:
Ръста на имотния пазар в България е противно на всякакви логики, учения, икономически постулати и т.н.
Уникалната комбинация от много кеш за пране, нулево правосъдие, нулева инвестиционна култура и политиката на БНБ в подкрепа на пазара роди явлението "вечен" ръст, тесни наводнени гаражи за 100к евро и апартаменти в кален квартал за 1.2млн. евро.
Затова икономисти, финансисти и интелектуалци са на "перона", а автомонтьори, бакшиши и гастери са с по 5 апартамента. Всички имаме нещо да научим от събитията последните години - не е идеята да се рискува във всяка пирамида без да се мисли, но "от много мислене стана увисване" е от сполучливите рими на Ъпсурт.
един вид, два вида - сравняваш ябълки и круши. Когато са дошли преди повече от 100 години, им е трябвал дюкян, който по случайност сега е в централната част на София, после пък градът се е развил, после дошли комунистите и им взели дюкянът и т.н. Различни времена и нрави - само много луд човек ще си набие парите в имотяту синвестиционна цел (отбележи, че не казвам, за да живее в него), при наличието на толкова много алтернативи в наши дни. Същото е и със златото - имам малко физическо за крайни периоди, но да спазвам старото еврейско правило за 1/3 в злато - твърдо нйе, реалностите са други
Кажи ги тези на бабите реститутки из целия център, които прибират наеми от Витошка и Графа по цели 30г.+ пенсии. Хахаха
"инвестициите" в имоти са като "инвестициите" в депозит - само малоумниците го правят по този начин това "инвестиране". Но понеже българите сме изключително финансово неграмотни, затова и "инвестираме" така. Вдигане на данъците, което не се случва само и единствено по популистки причини, би отрезвило пазара! Отбележи, че аз не казвам, че пазарът е балон, но смятам, че данъците са безумно ниски и биха отказали "инвеститорите", особено в коптори!
Груйчи, за имоти в София съм дал 110+63+61+31К€. Плюс за ремонт и обзавеждане 64К€ за два имота. 330К€ демек общо. Наеми не съм спирал да вземам и не ги смятам. Сега само единия ми имот струва 330К€. И то не най-скъпия. Общо всичките към милион евра. Деба тая писалка и калкулатор, ссе това показва!
Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
А защо купуваш земя? Иначе да, в София има интересен парадокс - от една страна жилищата са по-достъпни, поне за средностатистическия дошляк, с оглед на ръста на заплатите и срива на лихвите по кредитите, което е и основният двигател на ръста на търсенето, ерго на цените на НИ, обаче от друга - ми наистина няма почти никаква доходност от наеми, особено сравнена с една Полша, например! Но пък винаги идва и моментът със закупуване на жилище, вместо да живееш под наем - това го разбирам. Не разбирам "инвеститорите" в имоти - веднъж да вдигнат данъците (които са безумно ниски), особено за втори и трети имот, и ще има сериозно мяу, особено на копторите с претенциЙ
защото земята може да произвежда продукция, която ако не може да се пласира в България (Демография, повече прооизведено от нужното) - може да се изнесе
тулата може да се ползва само ако чиляка дойде точно където е и да ползва продукта наем
и понеже не сме дубай, париж, лондон и тн... не мисля, че за наеми трябва да разчитаме на платежоспособни чужденци, а да се съобразяваме с търсенето и профила на родния наемател.
това което наблюдаваме в последните години е строене , което да задоволи мерка на нашенеца да има много имоти и много да се защити от инфлацията, но това строителство по никой начин не отразява демографските тенденции и накъде сме тръгнали.
за вноса на работници от екс републиките фирмите си правят общежития та това строителство не е за тях.
За 2024 год, еврото (и лева) загубиха -33% спрямо златото (истинският паричен измерител),
Отделно инфлацията е била поне -10% във БГ за миналата година.
Тухлите са имали средно +7% капиталова и със адски усилия се държат на тия балонясани нива.
Инвестирането е аритметика и знания.
Инфлацията ще продължи да е двуцифрена стойност годишно във БГ.
Тръмп е идеалния повишител за златото по хиляда причини.
Коментар