If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз ходих преди 20 години да гледам една къща която се строеше, на приятелско семейство, някъде вляво от Народно хоро, наоколо се строяха още къщи и имаше и празни ливади. Ма сега като мина оттам ми се плаши окото, кооперации една върху друга, дори не мога да намеря къде беше тая къща. Луда работа, иначе ако бяха останали предимно къщи, щеше да е супер кварталче. За съжаление с тая мания за апартаменти и имотни "инвестиции" нацвъкаха грозни кооперации дори по много от крайградските села. Баси набутването, хем далече от центъра, хем пак се свираш в кимизарник.
Същата работа и в Косанин дол, около 2010та един приятел си построи къща там, ходих наскоро да я видя как е, че те заминаха преди 10на години за САЩ и я продадоха, ми не можах да я намеря. И там кранове, кооперации, лудница, а "уличките" са все още предимно кални 6 м широки просеки...
Май има нещо дълбоко сбъркано в "новото строителство" след 1990г. и работата е изтървана. Гледам мои роднини в Източна Европа и някой живеят в нови блокчета ниско строителство с по 6, 10 апартамента в квартали, където и да нямаш гараж или паркомясто пак може да паркираш лесно, еднотипни блокчета отдалечени едно от друго, приятни квартали със зеленина и обществен транспорт и се чудя кой квартал в София може да се каже, че е хубав или пък луксозен, добре уреден?
живял съм там през летните ваканции през детството именно в къща на Народно хоро и в една от последните 89та година панелка до Доверие, която в момента давам под наем и информацията е от първа ръка както се казва. За мен пространството и простора между блоковете и това да не ти гледат как се преобличаш от съседен блок си е плюс и по-добро качество на живот. Даже в бл. 1 който го санираха наскоро се продава една 4стайна панелка на 3ет чисто 100м2, и пет помещения с възможност за 4 спални, гледах обява наскоро, мисля още я има за 180евра някъде, ама е панелка де, не рекламирам, но може да помисли човека, по-евтино ще му дойде, а площта ще е бол.
За Факултета, да близо е но до ОК1, на 2 е далеч, и като цяло тъмни субекти няма много има по Монтевидео повече и надолу. Рядко някоя каруца да мине да обира нещо по кофите. Като цяло е спокоен квартала, а с метрото вече си е направо и приличен избор. За въздуха е вярно, в центъра като съм бил на сухи улици, отида в Овча купел 2 , сняг по улиците, по-студено е с 1-2 градуса и въздуха е по-чист, поне лятото, сега може и да има сажди от горнобанските печки.
Аз ходих преди 20 години да гледам една къща която се строеше, на приятелско семейство, някъде вляво от Народно хоро, наоколо се строяха още къщи и имаше и празни ливади. Ма сега като мина оттам ми се плаши окото, кооперации една върху друга, дори не мога да намеря къде беше тая къща. Луда работа, иначе ако бяха останали предимно къщи, щеше да е супер кварталче. За съжаление с тая мания за апартаменти и имотни "инвестиции" нацвъкаха грозни кооперации дори по много от крайградските села. Баси набутването, хем далече от центъра, хем пак се свираш в кимизарник.
Същата работа и в Косанин дол, около 2010та един приятел си построи къща там, ходих наскоро да я видя как е, че те заминаха преди 10на години за САЩ и я продадоха, ми не можах да я намеря. И там кранове, кооперации, лудница, а "уличките" са все още предимно кални 6 м широки просеки...
. За въздуха е вярно, в центъра като съм бил на сухи улици, отида в Овча купел 2 , сняг по улиците, по-студено е с 1-2 градуса и въздуха е по-чист, поне лятото, сега може и да има сажди от горнобанските печки.
Ами то баш зимата е най-проблемен въздуха в София, има инверсии итн.
Това за бежанския център не е така, още си е там и не виждам изгледи скоро да ги преместят.
Иначе, като те слушам как се изказваш за квартала съм сигурен, че живееш там... Най-добрия ми приятел живее в ОК2 и все едно него слушам, същите хвалби и клишета за въздух и т.н и той ми ги говори.
Обаче си прав, че ОК2 е по-уреден във всяко отношение със старата част, а и не е лош квартал.
Същия мой приятел притежава 3 апартамента в квартала и търси още да купува. Миналата седмица беше да гледа 3стаен точно до метрото при 149 СУ, на Контракт сити, току що е взел акт 16, та ако на колегата му представлява интерес може да го погледне. Не знам цената, но като гледам чертежа архитекта е за затвора:
живял съм там през летните ваканции през детството именно в къща на Народно хоро и в една от последните 89та година панелка до Доверие, която в момента давам под наем и информацията е от първа ръка както се казва. За мен пространството и простора между блоковете и това да не ти гледат как се преобличаш от съседен блок си е плюс и по-добро качество на живот. Даже в бл. 1 който го санираха наскоро се продава една 4стайна панелка на 3ет чисто 100м2, и пет помещения с възможност за 4 спални, гледах обява наскоро, мисля още я има за 180евра някъде, ама е панелка де, не рекламирам, но може да помисли човека, по-евтино ще му дойде, а площта ще е бол.
За Факултета, да близо е но до ОК1, на 2 е далеч, и като цяло тъмни субекти няма много има по Монтевидео повече и надолу. Рядко някоя каруца да мине да обира нещо по кофите. Като цяло е спокоен квартала, а с метрото вече си е направо и приличен избор. За въздуха е вярно, в центъра като съм бил на сухи улици, отида в Овча купел 2 , сняг по улиците, по-студено е с 1-2 градуса и въздуха е по-чист, поне лятото, сега може и да има сажди от горнобанските печки.
Хърватската национална банка с меркиза забавяне на ръстапо кредититена домакинствата
Жилищното кредитиране е нараснало с 9 на сто за година
Банковите депозити на домакинствата в Хърватия в края на 2024 г. са в размер на 39,56 милиарда евро, което е с 1,8 милиарда евро или с 4,8% повече отколкото в края на 2023 г., а заемите на домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, като са се увеличили с близо 12% на годишна база, предаде хърватската агенция ХИНА, позовавайки се на последните данни на Хърватската национална банка (ХНБ).
От общия обем депозити на домакинствата 10,83 милиарда евро са срочни депозити, които нарастват с 685,5 милиона евро или с 6,7% на годишна база.
Към края на декември 2024 г. заемите за домакинствата възлизат на 24,3 милиарда евро, с 2,55 милиарда евро или 11,7% повече спрямо предходната година.
С най-голям дял са жилищните заеми в размер на 11,88 милиарда евро, като общо са се увеличили с 992 милиона евро или с 9% на годишна база. Следват паричните заеми в размер на 9,19 милиарда евро, с 1,18 милиарда евро или с 15% повече спрямо предходната година.
В края на януари Хърватската национална банка обяви нови макропруденциални мерки, насочени към забавяне на заемите от домакинствата, особено в сегмента на паричните заеми, за смекчаване на финансовите рискове и запазване на финансовата стабилност.
От 1 април новите заеми ще подлежат на по-строги критерии: съотношението дълг към доход (отношението на месечните плащания по дълга към доходите) не може да надвишава 45% за жилищни заеми и 40% за нежилищни заеми; съотношението заем към стойност при ипотечните кредити не може да надвишава 90% от стойността на имота; и максималният срок на заема е ограничен до 30 години за жилищни заеми и 10 години за нежилищни заеми.
Заемите по кредитни карти бележат най-бърз ръст.
Най-бързо растящият кредитен сегмент са заемите по кредитни карти, които нараснаха със 168 милиона евро или с 42% и възлизат общо на близо 670 милиона евро.
Същевременно овърдрафтите по транзакционни сметки възлизат на близо 720 милиона евро, което е спад с 54 милиона евро в сравнение с края на 2023 г.
Ами това с Бежанският лагер не се бях замислял. Иначе да, далеко е от метрото, има само няколко линии спирки на градски транспорт. Но то не може всичко да е перфектно. За сметка на това, като визия много ми допадна, защото са основно малки нови сгради и здрави и направени улици с довари. А реално съм забутан на тихо място. Отделно съм на по 10 минути пеша от Фантастико и Парк Овча Купел. Относно училища и градини, то на разстояни от по 5-10 минути с колата, гледам има доста, поне като гледах в google maps.
Да не забравяме и че разполагам с ограничен бюджет, нещо по-близко до метро станция може и да не мога да си го позволя.
За квартала, София е голяма и хора живеят навсякъде. Сградите и на мен ми харесва, че са по-малки. Намирам го за голям плюс. Отделно живея до сграда на Арко построена преди 20тина година, наистина е в отлино състояние за всиките тези години. Така че според мен са добър строител, ако продължават да държат на качеството.
За лично ползване винаги е момента. Тук по скоро факторите са, семеен ли си, имаш ли деца, колко са големи, имаш ли наследство, жена ти има ли. Очаквате ли наследство нещо след 10-20-30г. и т.н. И не ни отговаряй на нас, а за себе си. Това което наблюдавам е че много хора, бързат да не живеят по наем докато са млади. Купуват си компромисни жилища, послед идва едно дете, живеят и им е тясно. Търсят тристаен, защото идва второто. После разбират, че София е свинщина, няма детски градини, училища, омръзва им да пътуват и започват да мислят за къща с двор, апартамент с двор или да си построят нещо до София. Сигурно 95% от приятелите със семейства действат по този начин и вероятно само 2-3% от тях ще успеят да стигнат до къща, двор и т.н. И всички жени до 30те искат апарт и не искат да чуят за къща близо до София или изобщо за къща, а след 35+ започват вече: "абе да си вземем една виличка" или пък направо парцел и да строим. Така че това мога да дам като съвет, да поразъждаваш от сегашните и бъдещите нужди на базата на хората покрай теб на 20-30-40-50г. и да не се навиваш на чуждите мнения. В 30те всички ти обясняват, колко са важни училищата, и как по-добре всяка година да ходят на различна почивка на морето и как е лудост да си купиш морски имот. После пък почват да обясняват, как по-хубаво от това да си отдиш "у вас си" на море няма. И ти няма да си изключение, така че не си поставяй твърди градници и не слушай прекалено много мнения. Всички се променяме.
Кажи какви параметри гледаш за тези пари. Или сподели когато получиш повече инфо от строителите. Успех.
П.С. Ааа да и не знам защо ми се струва, че в 30-40те си години хората принципно се надценяват. Очакват светло бъдещи, все по-големи заплати, повече лукс, повече успехи и т.н. В много случаи и големите заплати да дойдат, то енергията и времето им не стига за всички големи планове. Просто едни неща можеш на 30, други на 40 и съвсем разлини на 60. И колкото по-рано ти дойде акъла, толкова повече ще можеш от всичко спрямо възраста си, иначе ще е цял живот гонене на ветрове... На всички им се иска, но малци са тези, които ще се пенсионират на 50 на някой остров с текила в ръка и 10евра пасивен доход. Просто статистика, без чувства.
Недей да си толкова сигурен, че нищо не се знае. Много лоши неща чувам откакто имаме ново правителство. Дано да греша.
трайко, колко време си калинка
не разбра ли вече, че по ведомствата всички знаят какво се задава. в детайли
а някои дори вече сами са го предсказали
айде малко по-сериозно
тука е форум
не конгрес на разтревожени бюджетници
Коментар