Първоначално изпратено от mitko2848
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Фауната от перона, добре си спомням, как се подиграваше през 2017г. прибирайки се от Созопол, на Купата за 2029г. А, тя почти дойде с кольовата справка на 2515 €/м2
Моите 360м2 са 905 000€. Само в Редута.Без другите имоти....с другите съм двумилионен СОБСТВЕНИК в €.
и да направиш една тежка почерпка на езерото в дружбапрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение
Само простите гастарбайтери продължават да си представят, че фиатната шума още струва нещо. Затова и те са най-озлобени, докато нашите доходи надминаха смешните ставки на черноработници из Германия и Испания, те се почувстваха двойно прецакани. Съжале боку, безродници!Ще се върнете, ама и в Харманли ще ви е скъпо...
и джонката и кретенчо са вече щастливо омъжени по швабистан
кой за индиец от сайт за запознанства
кой за мустакат собственик на месарница
амг и той ще намери някой црън мавър да му пристанепрепоръка е
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
А пък аз помня, че през 2017та посъветва Колето да направи ТОЧНО ОБРАТНОТО - да кеси и да чака гуемото мяу. После още няколко години пак така лъжеше, и каръка и други балъци. Някой друг има ли подобен спомен за постъпката на Берти?
Моите 360м2 са 905 000€. Само в Редута.Без другите имоти....с другите съм двумилионен СОБСТВЕНИК в €.Last edited by Bailor; 20.05.2025, 20:59.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнениеИстината е, че шарените хартийки вече не струват нищо. Мой познати преди време бяха доволни на 100$ спечелени на ден, вече стремежа е 1000$ на ден:-)
И лафа" при тази инфлация вече е е срамно да се наречеш милионер-трябва да си милиардер:-)
Та в този ред на мисли поскъпва всичко. Имоти, наеми, злато... Губят само държателите на шарени хартийки.Ще се върнете, ама и в Харманли ще ви е скъпо...
Коментар
-
Истината е, че шарените хартийки вече не струват нищо. Мой познати преди време бяха доволни на 100$ спечелени на ден, вече стремежа е 1000$ на ден:-)
И лафа" при тази инфлация вече е е срамно да се наречеш милионер-трябва да си милиардер:-)
Та в този ред на мисли поскъпва всичко. Имоти, наеми, злато... Губят само държателите на шарени хартийки.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение
С Тиква,Чалгар,Свиня и комунисти на власт да говориш за повишаване на цените и имотите и стандартът в БГ следващите години трябва или да си брокер или не добре с главата.
Само да не се окаже скоро че повечето инвеститорчета на тухли ще почнат да се палят с бензин пред парламента или да тропат с менчетата и канчетата както преди 10-15г гладни,гладни и не могат да си обслужат няколкото кредитите щото няма далаверки.
https://www.mediapool.bg/bogatstvoto...ews371404.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение
А пък аз помня, че през 2017та посъветва Колето да направи ТОЧНО ОБРАТНОТО - да кеси и да чака гуемото мяу. После още няколко години пак така лъжеше, и каръка и други балъци. Някой друг има ли подобен спомен за постъпката на Берти?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
Грешно е кесиш и да чакаш голямо мяу - по-скоро е добре да имаш едно на ум и да действаш адекватно.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
Ама как ни разкри джонката, че с Левчо надуваме изкуствено цените а?
Наздраве от Смолян и ресторант Родопчанка.Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evropat Разгледай мнениеЗа огромно съжаление ...
Другото, което не отчиташ, е че България е данъчен рай, докато политическа среда в Англия е изключително нестабилна. Постоянни данъчни промени, регулации, разни санкции, тук там някой бунт... Ето точно направиха нов договор с ЕС, напук на електората.
Коментар
-
За огромно съжаление на повишителите ето ви малко аргументи за реалити чек или още защо цените на имотите в България са високо надценени:
1. Cap rates - Според този показател, цените са спекулативно високи.
Това е най-елементарния показател следен от инвеститори. това е просто годишния наем разделен на цената на имота. ако събираш годишен наем от 10.000 лв а апартаментът струва 200.000, това е cap rate от 5%. в най-скъпите градове този показател понякога е спадал до под 4%. рядко, но е факт. Ето една страница с информация за англия - https://www.globalpropertyguide.com/.../rental-yields
По-принцип, колкото по-висок е този показател, толкова по-добре за инвестиция. Ако този показател е нисък, това означава, че възвръщаемостта на имота е ниска и собственикът очаква да направи пари или чрез бързо вдигане на наема след изтичането на договора (от 500лв на 800 лв, примерно) или (по-вероятно) спекулативно очакване на повишение в цените.
Това което виждам в софия е, че този показател е под 4% и достига дори 3.25% за 3-стаен. Тоест ако съм глобален инвеститор, логичното действие е да продам имот в София и да купя в Лондон. Това е спрямо този показател само. Не ме вълнуват мнения за араби, престъпления и подобни глупости в Лондон.
Много ми е трудно да си представя, че този показател ще продължи да върви надолу. Или наемите трябва да се вдигнат доста или имотите да паднат доста. Ако сравня с Лондон, цените в София са с около 10% завишени. Ако сравня с други градове, стават още по-високи.
2. Наем спрямо заплата - пак по Интернет, изглежда че в София, средната заплата е около 1.500 евро. няма да споря за mean/median. вие си знаете разликата. ето ми го източника - https://bnr.bg/en/post/102115877/the...cording-to-nsi
Ако приемам че средният наем за двустаен в София е 600 евро, това е супер достъпно спрямо заплатите. Тоест, наемите могат да се вдигат още доста и ако се вдигат, цените също ще се вдигнат.
В скъпи чуждестранни градове, хората плащат 30%-35% от заплата за наем. тоест ако вие с партньора си правите общо 6.000 лв, може да си позволите наем от 2.000 лв. Ето ситуацията в големи американски градове - https://themortgagepoint.com/2025/05...re-to-30-rule/
По-този показател, София е евтина и цените могат да се вдигнат доста.
3. Строителство - в най-скъпите световни градове, строителството е много трудно и бавно. в най-трудните за строене градове като Хонг Конг, Лос Анджелис, Сан Франциско, Лондон това допринася до голям недостиг на жилища. В София, този проблем го няма. Има яко строителство. това означава, че винаги ще има нови жилища, които ще натискат цените надолу.
4. Големи наемодатели - в много градове в света, едри наемодатели държат голям процент от пазара. те винаги купуват нови жилища и така поддържат пазара висок. В София това го няма. ако тези наемодатели решат да навлизат в София, цените ще се вдигнат.
Равносметка: знам че казах че няма да правя прогнози, но моята равносметка е следната.
Цените в София са скъпи за места в които всеки иска да живее. Като чета коментарите, имам чувството че всеки иска да живее в центъра за 125.000 евро. Това е невъзможно.
Но ако цените, които виждам по интернет са вярни, много части в София са супер достъпни. Примерно, Обеля 2. знам, знам. Цигания, мръсно, скапани училища.
Но, това е квартал без особена престъпност, близо до метро. 3-стаен апартамент за 160.000 евро на 20 минути от центъра е нечувано в европа и америка. Камо ли “предградия” тип Нови Искър.
Ако съм инвеститор, на този етап не бих тръгнал да купувам апартамент в София и да го давам под наем. Това ми изглежда супер кофти инвестиция. Ако сметката стане, то ще е чиста спекулация, защото от инвестиционна/бизнес гледна точка, инвестицията не става.
Но липсата на други възможности за инвестиране в България, предполагам допринася за това.
Ако си купувам апартамент за живеене, цените извън “желаните” квартали са доста достъпни спрямо показателите в световен мащаб. В крайна сметка, никой квартал в София не е гето. В никой квартал няма да те оберат докато ходиш или да има улица с наркомани. Може да е грозно и мърляво, но градският транспорт става и прави разстоянията кратки. Това прави доста квартали в София привлекателни спрямо европейски второстепенни/третостепенни еквиваленти.
Откъм чисто математическа гледна точка, най-приемливото решение е да си наемател и да си инвестираш спестяванията. Разбира се, домът е едно доста емоционално и лично решение и има други фактори, както и възможността за по-приемливи инвестиции.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнениеЕУ, другия пуска в фалшива новина да ни убеди че квадрата е 12бона в по-проклетата и от България страна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение
ратко заеми се ти с мастъра, аз се отказвам, вече дори не ми е забавно
но няма жив понижител вечепрепоръка е
Коментар
Коментар