IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
    Интересно е да се види след положителния конвергентен доклад и след приемането на еврото януари догодина дали ще се вдигнат цените или ефекта вече е изконсумиран.
    Със сигурност месеците преди приемането на еврото ще има топ бум и рекорди, а веднага след приемането му - тишина. В крайна сметка, каквото е изпрано, трябва и да се простре.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Фауната от перона, добре си спомням, как се подиграваше през 2017г. прибирайки се от Созопол, на Купата за 2029г. А, тя почти дойде с кольовата справка на 2515 €/м2
      Моите 360м2 са 905 000€. Само в Редута.Без другите имоти....с другите съм двумилионен СОБСТВЕНИК в €.
      като такъв, редно е да развържеш кесията
      и да направиш една тежка почерпка на езерото в дружба
      препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Bailor Разгледай мнение

Само простите гастарбайтери продължават да си представят, че фиатната шума още струва нещо. Затова и те са най-озлобени, докато нашите доходи надминаха смешните ставки на черноработници из Германия и Испания, те се почувстваха двойно прецакани. Съжале боку, безродници! Ще се върнете, ама и в Харманли ще ви е скъпо...
        няма да се върнат. осиротя тая тема
        и джонката и кретенчо са вече щастливо омъжени по швабистан
        кой за индиец от сайт за запознанства
        кой за мустакат собственик на месарница
        амг и той ще намери някой црън мавър да му пристане
        препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

А пък аз помня, че през 2017та посъветва Колето да направи ТОЧНО ОБРАТНОТО - да кеси и да чака гуемото мяу. После още няколко години пак така лъжеше, и каръка и други балъци. Някой друг има ли подобен спомен за постъпката на Берти?
          Фауната от перона, добре си спомням, как се подиграваше през 2017г. прибирайки се от Созопол, на Купата за 2029г. А, тя почти дойде с кольовата справка на 2515 €/м2
          Моите 360м2 са 905 000€. Само в Редута.Без другите имоти....с другите съм двумилионен СОБСТВЕНИК в €.
          Last edited by Bailor; 20.05.2025, 20:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
            Истината е, че шарените хартийки вече не струват нищо. Мой познати преди време бяха доволни на 100$ спечелени на ден, вече стремежа е 1000$ на ден:-)
            И лафа" при тази инфлация вече е е срамно да се наречеш милионер-трябва да си милиардер:-)
            Та в този ред на мисли поскъпва всичко. Имоти, наеми, злато... Губят само държателите на шарени хартийки.
            Само простите гастарбайтери продължават да си представят, че фиатната шума още струва нещо. Затова и те са най-озлобени, докато нашите доходи надминаха смешните ставки на черноработници из Германия и Испания, те се почувстваха двойно прецакани. Съжале боку, безродници! Ще се върнете, ама и в Харманли ще ви е скъпо...

Коментар

• Интересно е да се види след положителния конвергентен доклад и след приемането на еврото януари догодина дали ще се вдигнат цените или ефекта вече е изконсумиран.

Коментар

• Истината е, че шарените хартийки вече не струват нищо. Мой познати преди време бяха доволни на 100$ спечелени на ден, вече стремежа е 1000$ на ден:-)
                И лафа" при тази инфлация вече е е срамно да се наречеш милионер-трябва да си милиардер:-)
                Та в този ред на мисли поскъпва всичко. Имоти, наеми, злато... Губят само държателите на шарени хартийки.

Коментар

• Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение

С Тиква,Чалгар,Свиня и комунисти на власт да говориш за повишаване на цените и имотите и стандартът в БГ следващите години трябва или да си брокер или не добре с главата.
                  Само да не се окаже скоро че повечето инвеститорчета на тухли ще почнат да се палят с бензин пред парламента или да тропат с менчетата и канчетата както преди 10-15г гладни,гладни и не могат да си обслужат няколкото кредитите щото няма далаверки.
                  И да се пръснеш от злоба, богатството на българина, мина ЕДИН ТРИЛИОН!!! Ядец

https://www.mediapool.bg/bogatstvoto...ews371404.html

Коментар

• Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

А пък аз помня, че през 2017та посъветва Колето да направи ТОЧНО ОБРАТНОТО - да кеси и да чака гуемото мяу. После още няколко години пак така лъжеше, и каръка и други балъци. Някой друг има ли подобен спомен за постъпката на Берти?
                    Е, къ, той е пословичен

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

Грешно е кесиш и да чакаш голямо мяу - по-скоро е добре да имаш едно на ум и да действаш адекватно.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

Ама как ни разкри джонката, че с Левчо надуваме изкуствено цените а?
                        Даже надувахме с малката цев. Я виж те къде отидоха. Чак се дразня от това зверско поскъпване.
                        Наздраве от Смолян и ресторант Родопчанка.
                        Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

Коментар

• Първоначално изпратено от Evropat Разгледай мнение
                          За огромно съжаление ...
                          Абсолютно си прав, ако и повечето ти аргументи да противоречат на началното ти изречение. Но тука играта не е чак толкова "апартаменти", ако и те да изпълняват функции много отвъд инвестиционните. Ситуацията е - грабваш активи или гориш.

Другото, което не отчиташ, е че България е данъчен рай, докато политическа среда в Англия е изключително нестабилна. Постоянни данъчни промени, регулации, разни санкции, тук там някой бунт... Ето точно направиха нов договор с ЕС, напук на електората.

Коментар

• За огромно съжаление на повишителите ето ви малко аргументи за реалити чек или още защо цените на имотите в България са високо надценени:
                            1. ⁠⁠⁠Cap rates - Според този показател, цените са спекулативно високи.
                            Това е най-елементарния показател следен от инвеститори. това е просто годишния наем разделен на цената на имота. ако събираш годишен наем от 10.000 лв а апартаментът струва 200.000, това е cap rate от 5%. в най-скъпите градове този показател понякога е спадал до под 4%. рядко, но е факт. Ето една страница с информация за англия - https://www.globalpropertyguide.com/.../rental-yields

По-принцип, колкото по-висок е този показател, толкова по-добре за инвестиция. Ако този показател е нисък, това означава, че възвръщаемостта на имота е ниска и собственикът очаква да направи пари или чрез бързо вдигане на наема след изтичането на договора (от 500лв на 800 лв, примерно) или (по-вероятно) спекулативно очакване на повишение в цените.

Това което виждам в софия е, че този показател е под 4% и достига дори 3.25% за 3-стаен. Тоест ако съм глобален инвеститор, логичното действие е да продам имот в София и да купя в Лондон. Това е спрямо този показател само. Не ме вълнуват мнения за араби, престъпления и подобни глупости в Лондон.

Много ми е трудно да си представя, че този показател ще продължи да върви надолу. Или наемите трябва да се вдигнат доста или имотите да паднат доста. Ако сравня с Лондон, цените в София са с около 10% завишени. Ако сравня с други градове, стават още по-високи.

2. Наем спрямо заплата - пак по Интернет, изглежда че в София, средната заплата е около 1.500 евро. няма да споря за mean/median. вие си знаете разликата. ето ми го източника - https://bnr.bg/en/post/102115877/the...cording-to-nsi

Ако приемам че средният наем за двустаен в София е 600 евро, това е супер достъпно спрямо заплатите. Тоест, наемите могат да се вдигат още доста и ако се вдигат, цените също ще се вдигнат.

В скъпи чуждестранни градове, хората плащат 30%-35% от заплата за наем. тоест ако вие с партньора си правите общо 6.000 лв, може да си позволите наем от 2.000 лв. Ето ситуацията в големи американски градове - https://themortgagepoint.com/2025/05...re-to-30-rule/

По-този показател, София е евтина и цените могат да се вдигнат доста.

3. Строителство - в най-скъпите световни градове, строителството е много трудно и бавно. в най-трудните за строене градове като Хонг Конг, Лос Анджелис, Сан Франциско, Лондон това допринася до голям недостиг на жилища. В София, този проблем го няма. Има яко строителство. това означава, че винаги ще има нови жилища, които ще натискат цените надолу.

4. Големи наемодатели - в много градове в света, едри наемодатели държат голям процент от пазара. те винаги купуват нови жилища и така поддържат пазара висок. В София това го няма. ако тези наемодатели решат да навлизат в София, цените ще се вдигнат.

Равносметка: знам че казах че няма да правя прогнози, но моята равносметка е следната.

Цените в София са скъпи за места в които всеки иска да живее. Като чета коментарите, имам чувството че всеки иска да живее в центъра за 125.000 евро. Това е невъзможно.

Но ако цените, които виждам по интернет са вярни, много части в София са супер достъпни. Примерно, Обеля 2. знам, знам. Цигания, мръсно, скапани училища.

Но, това е квартал без особена престъпност, близо до метро. 3-стаен апартамент за 160.000 евро на 20 минути от центъра е нечувано в европа и америка. Камо ли “предградия” тип Нови Искър.

Ако съм инвеститор, на този етап не бих тръгнал да купувам апартамент в София и да го давам под наем. Това ми изглежда супер кофти инвестиция. Ако сметката стане, то ще е чиста спекулация, защото от инвестиционна/бизнес гледна точка, инвестицията не става.

Но липсата на други възможности за инвестиране в България, предполагам допринася за това.

Ако си купувам апартамент за живеене, цените извън “желаните” квартали са доста достъпни спрямо показателите в световен мащаб. В крайна сметка, никой квартал в София не е гето. В никой квартал няма да те оберат докато ходиш или да има улица с наркомани. Може да е грозно и мърляво, но градският транспорт става и прави разстоянията кратки. Това прави доста квартали в София привлекателни спрямо европейски второстепенни/третостепенни еквиваленти.

Откъм чисто математическа гледна точка, най-приемливото решение е да си наемател и да си инвестираш спестяванията. Разбира се, домът е едно доста емоционално и лично решение и има други фактори, както и възможността за по-приемливи инвестиции.

Коментар

• Първоначално изпратено от AMG2023 Разгледай мнение
                              ЕУ, другия пуска в фалшива новина да ни убеди че квадрата е 12бона в по-проклетата и от България страна.
                              Значи казваш БТА пуска фалшиви новини. Добре, повярваха ти...то много добре си личи кой е изнервен до краен предел.

Коментар

• Първоначално изпратено от два_таралежа Разгледай мнение

ратко заеми се ти с мастъра, аз се отказвам, вече дори не ми е забавно
                                то и на мен не ми е
                                но няма жив понижител вече
                                препоръка е

Коментар

Working...
                                X