IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

Да, ако говорим за сладкарницата на кака Мара, може.
    За сериозните и комплексни бизнеси - много им се иска на някой да е така (на тези, които разработват AI глупости), но реално продуктите им са напълно ненужни. Аз пък очаквам целият този хайп около AI най-после да стихне и отново да се почне да се работи сериозно, че сега IT-отделите само пречат на бизнеса и са като раздути паразити.

Ето ти един адски прост пример - една фактура е съставена от X реда (отнася се за X броя договора примерно). Осчетоводена е обаче сумарно, като ревенюто не е букнато в правилните сметки според типа на договора, а е в някаква обща сметка цялото. VAT също е начислен в общата сметка, а е трябвало поотделно, защото има различни VAT-кодове с различни сметки. Идва ДДС одит. CFO-то писка, защото иска да знае аджеба какъв е източникът на оборотите. Задачата е - да се оправи кашата. В базата имаш над 100 милиона транзакции - някой сбъркани, някой ОК, при някой липсва ключ към договора, при някои не е ясно от коя фактура произлизат...ДДС-то частично разбито, но има и случаи в които е разбито за отделни позиции, но за други сумарно и всичките в общ документ....И още стотици знайни и незнайни неточности.
    Типичното счетоводство в 90% от компаниите. Идва CFO-то и иска да му направиш дашборди, различни KPI в реално време, да си ги гледа когато е в кенефа. Не го интересува качеството на данните, затова ти плаща.
    Напиши ми код за 1 ден да те видя...Никакъв шанс и за 1 месец и за 10 години. Просто защото код се пише на базата на някакви правила, на някакъв алгоритъм. А тук правила няма, трябва човешки мозък, който да схване за какво иде реч. В такъв случай един умен младеж (или девойка) с математическа мисъл е 100 пъти по-ценен от който и да било програмист, инженер или архитект.

Който е работил с реални клиенти и бизнеси, ще ме разбере много добре. Естествено, за просто IT горните неща са тъмна Индия, на тях задачата им е да си продадат смотаните лицензи за глупостите и да цоцат поддръжка. 99% от ИТ компаниите произвеждат абсолютно ненужен боклук, който се припокрива с продуктите на още 1000 като тях и битката е да се покаже кой е по-по-най. А реално полза от тях няма. Тръгваш с огромни очаквания, даваш X милиона за внедряване, после плащаш на консултанти да ти оправят кашите и се оказва, че си можел и сам да си ги направиш нещата без този смотан IT продукт. Но вече късно. Затова и секторът е твърде раздут, а много компании тръгват в грешната посока подлъгани от хайпа, че уж могат да пестят разходи, а реално плащат много повече за да оправят кашите в последствие.
    Нъл туй работя. МАТЕМАТИК съм и съм завършил ИКОНОМИКА. Нямам нищо общо с програмистите. И не искам да имам.
    Имам 5 черноработника да чистят данните и те са 100 МИЛИАРДА записа МЕСЕЧНО
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение

Аз си мислех, че в 100% от компаниите има по над 100 милиона транзакции.
      Няма значение колко са. И 1000 да са, с Майкрософт Фабрик не можеш да направиш грам нещо смислено, ако липсват данни и няма система.
      Трябва човек с акъл, който да пипне.

Впрочем ви дадох конкретни примери от мои клиенти.
      Ти знаеш ли един дневен банк стейтмънт колко редове е? Умножи ги по 365. А ако трябва да гледаш години назад?
      А знаеш ли каква каша става, когато се обърка сетълментът примерно и имаш разлики от няколко милиона между GL-а и SL-а? Пак благодарение на някое умно IT, дето не познава бизнеса и знае само да се хвали как можел да замести 10 счетоводителя...
      Last edited by ejonny2376; 21.06.2024, 18:40.

Коментар

Ето ти един адски прост пример - една фактура е съставена от X реда (отнася се за X броя договора примерно). Осчетоводена е обаче сумарно, като ревенюто не е букнато в правилните сметки според типа на договора, а е в някаква обща сметка цялото. VAT също е начислен в общата сметка, а е трябвало поотделно, защото има различни VAT-кодове с различни сметки. Идва ДДС одит. CFO-то писка, защото иска да знае аджеба какъв е източникът на оборотите. Задачата е - да се оправи кашата. В базата имаш над 100 милиона транзакции - някой сбъркани, някой ОК, при някой липсва ключ към договора, при някои не е ясно от коя фактура произлизат...ДДС-то частично разбито, но има и случаи в които е разбито за отделни позиции, но за други сумарно и всичките в общ документ....И още стотици знайни и незнайни неточности.
        Типичното счетоводство в 90% от компаниите.
        Аз си мислех, че в 100% от компаниите има по над 100 милиона транзакции.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Има нужда само от финансови мениджъри - вземащи решения.
          Всичкото аналист ще се замени от ПЦ - даже не ти трябва АИ. Кода е 1 страничка и начинаеш може да го напише за 1 ден, с опит за 1 час, АИ + поправки пак толкова отнема.
          Аналистите ще станат кодери - ака вкарвачи на данни. Стажанти за по 2000 лв
          Да, ако говорим за сладкарницата на кака Мара, може.
          За сериозните и комплексни бизнеси - много им се иска на някой да е така (на тези, които разработват AI глупости), но реално продуктите им са напълно ненужни. Аз пък очаквам целият този хайп около AI най-после да стихне и отново да се почне да се работи сериозно, че сега IT-отделите само пречат на бизнеса и са като раздути паразити.

Типичното счетоводство в 90% от компаниите. Идва CFO-то и иска да му направиш дашборди, различни KPI в реално време, да си ги гледа когато е в кенефа. Не го интересува качеството на данните, затова ти плаща.
          Напиши ми код за 1 ден да те видя...Никакъв шанс и за 1 месец и за 10 години. Просто защото код се пише на базата на някакви правила, на някакъв алгоритъм. А тук правила няма, трябва човешки мозък, който да схване за какво иде реч. В такъв случай един умен младеж (или девойка) с математическа мисъл е 100 пъти по-ценен от който и да било програмист, инженер или архитект.

Който е работил с реални клиенти и бизнеси, ще ме разбере много добре. Естествено, за просто IT горните неща са тъмна Индия, на тях задачата им е да си продадат смотаните лицензи за глупостите и да цоцат поддръжка. 99% от ИТ компаниите произвеждат абсолютно ненужен боклук, който се припокрива с продуктите на още 1000 като тях и битката е да се покаже кой е по-по-най. А реално полза от тях няма. Тръгваш с огромни очаквания, даваш X милиона за внедряване, после плащаш на консултанти да ти оправят кашите и се оказва, че си можел и сам да си ги направиш нещата без този смотан IT продукт. Но вече късно. Затова и секторът е твърде раздут, а много компании тръгват в грешната посока подлъгани от хайпа, че уж могат да пестят разходи, а реално плащат много повече за да оправят кашите в последствие.
          Last edited by ejonny2376; 21.06.2024, 18:32.

Коментар

Ще излетят тези с IQ под 100, колкото е максималният капацитет на AI-то (и който тепърва трябва да бъде достигнат).

Иначе майкрософтските бози са толкова надценени и ненужни, че само прост програмист дето не знае какво е дебит и кредит може да твърди обратното.
            Има нужда само от финансови мениджъри - вземащи решения.
            Всичкото аналист ще се замени от ПЦ - даже не ти трябва АИ. Кода е 1 страничка и начинаеш може да го напише за 1 ден, с опит за 1 час, АИ + поправки пак толкова отнема.
            Аналистите ще станат кодери - ака вкарвачи на данни. Стажанти за по 2000 лв.

Това че НЕКАДЪРНИЦИ са му обозили базата или па шефчето мое само бакалски сметки си е негов проблем.
            Доста софтуер се навъди и ако не умееш да си вземеш само това което ти е нужно ще страдаш. Всяка система си има предимства и недостатъци. На меките е най-интуитивен или па хората най-много са свикнали с него
            Last edited by bota156; 21.06.2024, 17:55.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

И тез са му много...
              Всичко им го правим автоматично с микрософт фабрик.
              Онез 1 година само copy-paste на слайдовете в презентации и после аут - на борсата целите отдели.
              След 2-3 години макс във всички фирми ще го направят (ако могат да си платят по 10к€ - досега в левове) или 1% на спестените кинти (милиони, десетки при това)
              Ще излетят тези с IQ под 100, колкото е максималният капацитет на AI-то (и който тепърва трябва да бъде достигнат).

Иначе майкрософтските бози са толкова надценени и ненужни, че само прост програмист дето не знае какво е дебит и кредит може да твърди обратното. Сега работя точно с един такъв клиент, дето разни azure архитекти са му чертали разни идиотщини и е организирал работата така, че бизнесът трябва да се съобразява с техните простотии и не обратното. Реве с крокодилски сълзи каква боза се е получила и му се иска да сме отново 2010 година, когато с един прост ексел се правеше много повече и по-ефективно всичко.
              Last edited by ejonny2376; 21.06.2024, 17:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от Minaiivan Разгледай мнение

Никакъв барометър не е този форум. Тази тема например е абсурдна от години . Реално се случват съвсе други неща с имотите. Няма как да разберете какво става в бг от неуспели биткойнаджии, градинари в испанско и незадоволени немски дърти ергени.
                Хм. Всичко се гледа. Не е точно така, но всеки знае себе си.

Дори неуспелите биткоинаджии, испанските градинари и немските ергени са носители на информация. Въпрос на тълкуване на средата.
                Last edited by Selena2024; 21.06.2024, 17:51.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

Парите не са лоши за БГ, но са свързани със стрес и много работа.
                  И тез са му много...
                  Всичко им го правим автоматично с микрософт фабрик.
                  Онез 1 година само copy-paste на слайдовете в презентации и после аут - на борсата целите отдели.
                  След 2-3 години макс във всички фирми ще го направят (ако могат да си платят по 10к€ - досега в левове) или 1% на спестените кинти (милиони, десетки при това)

Коментар

В момента аз преглеждам CV-та в интерес на истината, трябва ми сейлс мениджър.

Миналата седмица една семейна позната се свърза с мен да ме пита дали не мога да помогна на сина ѝ - не го познавам момчето, работи в Германия вече 10 години след завършването във финансовата сфера. Искало му се да се прибира в БГ и кандидатствал в няколко уж добри компании в София. Всички (вкл. хедхънтъри) го убеждавали какъв супер стандарт имало в София, колко се били подобрили нещата в БГ...Максималната оферта обаче - 6500 лева бруто за финансов анализатор. Пълна подигравка.

Казах на жената да не се занимават и че подобни условия са пълна подигравка с труда на хората. Да си учил в чужбина, да си инвестирал толкова много в образование, да си придобил сериозен и дългогодишен опит и умения ивън БГ и накрая да те уверяват как 2750 Евро чисти било супер доход и какъв стандарт си щял да имаш...Безумие.
                    Парите не са лоши за БГ, но са свързани със стрес и много работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от rverb Разгледай мнение

Разбира се. Но доколкото разбирам имате затруднения с плащането на отоплението. Удобно ли Ви е да предоставите писмо от банката удостоверяващо че имате необходимата сума ?

Апартамента е на мое име. За какви роднини говорите?
                      Ще му дадат кредит на "изгодно" ГПР

Коментар

• Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

Ти бежанците остай, ако знаеш колко аборигени от Индия, Бангладеш и Шри Ланка се гласят да работят тук за пестим ойро, ще се фанеш за главата. Някъде четох за 35000. Лайната вече няма да само в морето.
                        еми, като не искате да работите, бетерчо
                        а само да се снимате за фейса
                        препоръка е

Коментар

• Първоначално изпратено от Minaiivan Разгледай мнение

Никакъв барометър не е този форум. Тази тема например е абсурдна от години . Реално се случват съвсе други неща с имотите. Няма как да разберете какво става в бг от неуспели биткойнаджии, градинари в испанско и незадоволени немски дърти ергени.
                          Шуменското простолюдие е точният барометър, нали!

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Какин ти май бавно стопляш. В обяснителен режим не влизам. Преценила съм те. Този форум ми е връзката с България. Той е барометър. С когото трябва обсъждам каквото трябва на лични. Просто не го афиширам. Принципно пиша в две три теми. Повече чета. Хайде със здраве.
                            Last edited by Minaiivan; 21.06.2024, 16:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Какин ти май бавно стопляш. В обяснителен режим не влизам. Преценила съм те. Този форум ми е връзката с България. Той е барометър. С когото трябва обсъждам каквото трябва на лични. Просто не го афиширам. Принципно пиша в две три теми. Повече чета. Хайде със здраве.
                              И ти ли си гастар?

Коментар

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение

Ич не ме грее какво правиш ,ама си на всяка маджа мерудия.Аз освен висопарни хвалби колко си умна хубава и богата друго не видях.Не те питах какво правиш а дали разбираш от акции?Все пак е икономически форум

Коментар

Working...
                                X