Първоначално изпратено от ledosvetlenie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Лева е казал че на тия цени не влиза ,всички са така и ти .
че цените не ми отърват и когато това се случи почвам да се оглеждам за други възможности
И за да те успокоя - В края на Януари купих, но не мисля да ви давам подробности щото после една седмица ще виете от кеф ако ви кажа какво и за какви пари съм го купил. Както стана миналата година.
Пожелавам ти и ти да можеш да купиш тази година защото догодина ще ти е още по трудно
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
600 000 жилища по каквато кажеш средна цена правят по-голям обем за инвестиране от депозитите в справката ти.Но не това беше важното в мнението ми, а неправилната логика, която прилагаш. Няма как да решиш, че това са потенциални пари за имоти, както и не може да кажжем, че утре всички ще се откажат от жилищата, за да инвестират в нещо друго.
А за "цифрите" (аз бих ги нарекъл числа), казах ти, че са грешни.Или нещо си объркал справките, или сметките.
Бъди жив и здрав
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Според мен усещането, че има нещо гнило с кеша им ще започнат от догодина и ще продължат до 22-23....
Както и преди няколко месеца писах - Има над 100 000 с потенциал да купят и срещу това имоти с редовни документи обявени за продажба в София са под 3000бр
Тоест само за първите 3% които придобият това усещане ще има възможност да купят имоти на цени близки до сегашните или с +20%
Останалите 97% ще го придобият следващата година когато вече ще е доста късно и ще започне истинското избиване на зъби
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Айде да го погледнем и от тази страна
В София имотите към края на 2020-та са били около 600 000 тоест 600 000 потенциални продавачи с възможност да продадат и да инвестират в други неща
Към 2009-та броят на жилищата е бил около 550 000
За 11 години потенциалните продавачи на жилища са се увеличили с под 10% но за сметка на това потенциалните купувачи са се УВЕЛИЧИЛИ В ПЪТИ
КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВСИЧКО Е ХУБАВО ДА МЪЛЧАТНо не това беше важното в мнението ми, а неправилната логика, която прилагаш. Няма как да решиш, че това са потенциални пари за имоти, както и не може да кажжем, че утре всички ще се откажат от жилищата, за да инвестират в нещо друго.
А за "цифрите" (аз бих ги нарекъл числа), казах ти, че са грешни.Или нещо си объркал справките, или сметките.
Last edited by Специалист по всичко; 08.02.2021, 16:24.
- 1 like
Коментар
-
Ккакъв финал ,ми той Лева че не е сред големите риби започна да влага във фондове и заряза имотите ти си взел да коментираш хора които могат да си упчт каквотоо искат .Ами ти ? И ти се отказа да купуваш ,от другите повишители в темата ,да ги изброявам ли ?
Лева до момента е вложил под 200лв в акции срещу няколко стотин хиляди чакащи в банка да купи имоти
Абе вие сутрин като стане имате ли очи да се погледнете в огледалото????
Коментар
-
Долните картинки показват цените на наемите и тези за покупка.
Един 100-квадратов апартамент ще излезе средно на 650 Евро наемна цена. Наемната цена отразява реалната нужда от жилищна площ на пазара.
Вноската по хипотетичен 30-годишен кредит без самоучастие и лихва 3% излиза 889 Евро (1980 Евро покупна цена+6,5% такси).
За да се изравнят наемът и вноската, трябва:
- Лихвите да паднат от 3% на 0,7% или
- Лихвата да остане 3%, но да се увеличи срокът на погасяване от 30 години на 56 години или
- Покупната цена да падне от 1980 на 1450 Евро
- Наемът е почти безрисков вариант, докато кредитът е игра на руска рулетка. Горната сметка ще е вярна само към днешна дата. Ще се качват ли наемите поне с толкова, колкото и лихвите?
Нека брокерите ми обяснят кой разумен човек би предпочел кредита пред наема при горните условия? 56 години е невъзможен времеви хоризонт. 0,7% лихва чак когато станем бяла държава, тоест никога.
И от това сравнение излиза, че имотите са надценени с точно 36%, като балонът се издува все повече и повече. Миналата година правих подобна сметка и резултатът беше около 30% надценка.
ЛЕД е прав в едно - балонът е факт. Но не започва сега да се надува, а е вече надут. Не твърдя, че ще се спука точно тази година - може да се издуе още повече. Но все в един момент в бъдещето такова спукване ще има.
Last edited by ejonny2376; 08.02.2021, 16:20.
Коментар
-
Борси,акции,имоти,биткойни,бизнес,....питам те,КАК ти решаваш къде ще отидат чуждите пари ???И то пари на хора които отдавна са в час,дори повече и от теб и от мен,къде какво се случва и в България и по света...???
За това се сърди единствено на себе си не са ти виновни нито брокерите нито банките
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
Как така решаваш, че тези 100 хил. депозита на стойност 9 млрд. лв. са потенциални вложения в имоти?По същата "логика" може да се каже, че всеки собственик на апартамент може да го продаде и е потенциален вложител в акции да речем.
И между другото, не знам какви данни ползваш, но ми се струва, че нямаш вярно число.
В София имотите към края на 2020-та са били около 600 000 тоест 600 000 потенциални продавачи с възможност да продадат и да инвестират в други неща
Към 2009-та броят на жилищата е бил около 550 000
За 11 години потенциалните продавачи на жилища са се увеличили с под 10% но за сметка на това потенциалните купувачи са се УВЕЛИЧИЛИ В ПЪТИ
КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ И СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВСИЧКО Е ХУБАВО ДА МЪЛЧАТ
Коментар
-
Аз нямам парите да купя това, което искам.... Доходите ми спаднаха много поради вируса и долара....Вече съм много претенциозен и няма нужда да поемам рискове.... Когато се появи зелено, което да ме устройва като място, схема и т.н. ще го обмисля сериозно....Имам план за още 1 имот....
Левчо е вложил във фондове заплатата си за 1 седмица.... Забава да става....
Коментар
-
НЯМА нужда да ги просвещаваш с очеизвадни факти за посоката.....Достатъчно е да има някои гранични неща по които да има дискусия....Ето сега може да напишат , че ние не сме Щатите и не се отнася за нас и т.н.....:-)
Остави ги да ги да си вярват и се чудят що така се случва , че спада все не идва, а хем криза, демография и кво ли не....
[/QUOTE]
Къде тръгна да сравняваш най- голямата икономика в света държаща и печатаща световната резервна валута( доларът) с най бедната страна в ЕС. Сравни само това че в момента имат 30 years fixed mortgage с 2.7 процента лихва за целия период на кредита без да може да ти я променя банката с нашите " плаващи" лихви и коментарът е излишен......[/QUOTE]
Ето, точно върху подобни въпроси трябва да е дискусията :-)
Може ли Люлин да се сравнява да не е с Манхатън ама с Куинс ? :-)
ПП В старата тема няколко пъти разказвах теорията си за разливането на морското/кешово/ равнище.... Който чел , чел няма да я повтарям :-)
Коментар
-
Ккакъв финал ,ми той Лева че не е сред големите риби започна да влага във фондове и заряза имотите ти си взел да коментираш хора които могат да си упчт каквотоо искат .Ами ти ? И ти се отказа да купуваш ,от другите повишители в темата ,да ги изброявам ли ?
Левчо е вложил във фондове заплатата си за 1 седмица.... Забава да става....
Коментар
-
Първоначално изпратено от ledosvetlenie Разгледай мнение
Подценяването на имотите идва от много фактори които те ги отчитат и преекспонират, но отказват да осъзнаят какви планини от капитали седи срещу тези имоти
А най важното е че тази капитали са притиснати до стената
- Ниски лихви
- Трудно репатриране в чужбина
- Умряла БФБ
- Пълно нежелание да инвестират в рискови активи
- Корупционна среда в която никой не иска да инвестира в бизнес
Болшинството от тези хора не искат и в имоти да инвестират но просто нямат алтернатива, но в даден момент част от тях ще се предадат
Началото на този момент ще е тази година и за това очаквам затягане на предлагането и ръст от над 20% на цените до края на годината
Само ще продължа малко посоката и задам следната чуденка - когато човек има повече от 1 имот - примерно 2, 3, 5, 10, 20 + и му се навирва кеш какво прави ? Знам че за хора, копито нямат все още нито 1 имот това не е въпрос и врага са брокерите..., но всъщност така е устроен света , че обикновено парите се навирват в тези хора с повече от 1 имот....
Аз зная какъв отговора му защото съм в подобна ситуация, Дури също, Левчо и ти също , но за останалите докато се борят за първи е мъгла...., но отново неизбежен процес.... защото все повече хора са в подобна ситуация....
Аз не съм такъв оптимист за настоящите цени защото мисля, че строителите ще компенсират и уловят на зелено голяма част от силата, банките пипат меко, държавата послъгва за инфлацията и дава измамно спокойствие за кеша.... Като цяло Българите са консервативни нерешителни / трябват топки да купиш на ''върха'' защото това са често спестяванията на няколко семейства за цял живот....
Според мен усещането, че има нещо гнило с кеша им ще започнат от догодина и ще продължат до 22-23....
ПП От друга страна щом в Щатите който е водещ световен пазар като цени и обеми може да има 13% ръст / за всичко/ не виждам какъв шок би било 20% ръст да има за градче като София, което е с размера на Щатско предградие....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Няма я старата тема където сме го писали, но пътя на всички пари особено тези в по-голям размер / за нашите стандарти/ е в имоти... Може да се лутат насам натам , но финала им е ясен... Когато става въпрос за много големи пари / разбирай десетки милиони +/ тогава нещата са разделени, а когато става въпрос за стотици или дори милиарди там ще бъде основно бизнес....
Коментар
-
Борси,акции,имоти,биткойни,бизнес,....питам те,КАК ти решаваш къде ще отидат чуждите пари ???И то пари на хора които отдавна са в час,дори повече и от теб и от мен,къде какво се случва и в България и по света...???
- 1 like
Коментар
Коментар